Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (17/09/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (17.9.1996)

Κορυφώνεται η προεκλογική δράση των κομμάτων με ομιλίες και περιοδείες των αρχηγών τους σε ολόκληρη τη χώρα. Την προεκλογική του εξόρμηση συνεχίζει ο Πρωθυπουργός με περιοδεία το απόγευμα στη Λάρισα. Σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο κ.Σημίτης κατηγόρησε και πάλι τη Νέα Δημοκρατία για μαύρη προπαγάνδα τονίζοντας, ότι δεν έχει επιχειρήματα για τα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο. Σχετικά με την κρίση στα Ιμια, δήλωσε ότι το θέμα έκλεισε με τις αλλαγές στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων. Ο Μιλτιάδης Εβερτ, ο οποίος το απόγευμα αναχωρεί για την Καλαμάτα, εξαπέλυσε χθες επίθεση κατά του Πρωθυπουργού για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην κρίση στα Ιμια. Σε ανοιχτή συγκέντρωση του κόμματος του στο Αιγάλεω θα μιλήσει στις 8:30 το βράδυ, ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς. Η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει στις 8 το βράδυ στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στο πεδίο του Αρεως στην Αθήνα. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος επισκέπτεται σήμερα τη Λέσβο. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση εναντίον του εκδότη της Αυριανής για το δημοσίευμα που αφορά τη βίλα του.

Ενδείξεις βελτίωσης παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του υφυπουργού Παιδείας Φρανγκλίνου Παπαδέλη, ωστόσο κρίσιμες χαρακτηρίζονται οι επόμενες ημέρες. Όπως αναφέρει το ιατρικό δελτίο που εκδόθηκε το μεσημέρι "Ο κ. Παπαδέλης ο οποίος υποβλήθηκε χθες σε βαριά επέμβαση για αφαίρεση ενδοεγκεφαλικού αιματώματος διήλθε ήρεμη νύχτα. Ζωτικές του λειτουργίες είναι σταθερές. Η αναπνοή είναι ελεγχόμενη υπό καταστολή σύμφωνα με το θεραπευτικό πρόγραμμα. Η μετεγχειρητική αξονική τομογραφία που έγινε σήμερα το πρωί δείχνει σημαντική βελτίωση".

Στη Δαμασκό της Συρίας βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Σύρο πρόεδρο Χαφέζ Αλ Ασσαντ. Αντικείμενο των συνομιλιών θα αποτελέσουν η κατάσταση στο Βόρειο Ιράκ, η πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή και το Κυπριακό. Τον κ. Πάγκαλο υποδέχτηκε ο Σύρος ομόλογός του Φαρούκ Αλ Σάρα.

Νέα αύξηση στις τιμές των καυσίμων αναμένεται από την Πέμπτη λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών. Σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση που θα ανακοινώσει η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου θα είναι για τη βενζίνη μία δραχμή το λίτρο και για το ντίζελ τρεις δραχμές το λίτρο.

Στις 3 το μεσημέρι η Θεσσαλονίκη θα απευθύνει το ύστατο χαίρε στον Πατριάρχη των γραμμάτων και μεγάλο ευεργέτη της Γιώργο Βαφόπουλο στο ναό της Αγίας Σοφίας όπου θα τελεστεί η νεκρώσιμος ακολουθία. Ο αείμνηστος ποιητής της μεσοπολεμικής και μεταπολεμικής περιόδου άφησε την τελευταία του πνοή στο βράδυ της Κυριακής σε ηλικία 93 χρόνων σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλευόταν τους τελευταίους δύο μήνες. Η σορός του ποιητή θα ενταφιαστεί στο νέο νεκροταφείο.

Σεισμική δόνηση έντασης 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λευκάδας κατέγραψαν οι σεισμογράφοι του Εργαστηρίου Γεωφυσικής και Σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αναλυτικότερα, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Βόνιτσας Πρεβέζης και της Λευκάδας, σε απόσταση 295 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης. Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Σεισμολογίας, Βασίλειος Παπαζάχος, επισήμανε ότι η δόνηση ήταν επιφανειακή (το βάθος της ήταν στα 10 χιλιόμετρα) και ότι η περιοχή είναι γνωστή για την υψηλή σεισμικότητά της. Από την αστυνομία δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Ένα υγιέστατο κοριτσάκι, την Αναστασία, έφερε σήμερα στη ζωή στις 7.55 το πρωί η σύζυγος του άτυχου Τάσου Ισαάκ, που δολοφονήθηκε πριν 37 ημέρες από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής και τους εγκάθετους του Ντενκτάς στο Παραλίμνι της Κύπρου, ενώ διαδήλωνε υπέρ της ελευθερίας της πατρίδας του.

To γεγονός της ενίσχυσης των εξοπλισμών και των αμυντικών δαπανών και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στην Κύπρο είναι άκρως ανησυχητικό, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπούτρος Γκάλι. Η ενίσχυση των εξοπλισμών αυξάνει την ένταση και τους κινδύνους αντιπαράταξης κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός και θέτει επιτακτικά την ανάγκη να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για μόνιμη λύση στο Κυπριακό, αναφέρει σε έκθεσή του προς τα μέλη της γενικής συνέλευσης ο κ.Γκάλι.

Την υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, κατήγγειλε ως ηθικό αυτουργό των αιματηρών επεισοδίων στη Δερύνεια, η πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πωλίν Γκρήν. Η κ.Γκριν από του βήματος του ευρωκοινοβουλίου κατήγγειλε ότι η κ.Τσιλέρ χρηματοδότησε την αποστολή στην Κύπρο των μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι" για να πρωτοστατήσουν στα φονικά επεισόδια της Δερύνειας. Η όλη επιχείρηση κόστισε 65 εκατομμύρια τουρκικές λίρες, περίπου δηλαδή 2 δις δρχ., είπε η κ.Γκριν η οποία παράλληλα κατήγγειλε τα μέλη της ακροδεξιάς αυτής οργάνωσης για συμμετοχή σε επιθέσεις και δολοφονίες στην Κύπρο.

Η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών την καταδικαστική απόφαση που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η οποία αφορά στην πολιτική που ακολουθεί έναντι των Κούρδων αυτονομιστών. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι το κάψιμο των σπιτιών στο χωριό Καλεκτσι στην επαρχία του Ντιγιαρμπακιρ,το 1992, από τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας, συνιστά παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και συγκεκριμένα των Κούρδων χωρικών, να έχουν οικογενειακή ζωή, στέγη και περιουσία. Επιδίκασε στην τουρκική κυβέρνηση την καταβολή αποζημιώσεως των εναγόντων για τα ως τώρα έξοδά τους με το ποσό των 20.186 χιλιάδων στερλινών και διέταξε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ώστε να καθοριστεί το ποσό και πρόσθετης αποζημίωσής τους.

Ηλιοφάνεια και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα στην Ανατολική και Νότια χώρα προβλέπονται αρχικά τοπικές νεφώσεις και πιθανόν λίγες πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες αλλά προοδευτικά ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τοπικά στα νότια Δυτικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 19 έως 25 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 13 έως 29 και στα νησιά από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι αίθριος και μόνο κατά περιόδου θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Tuesday, 17 September 1996 - 6:20:44