Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (19/09/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (19.9.1996)

Τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για το κοινωνικό κράτος παρουσιάζει σε συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε την έννοια του κοινωνικού κράτους ως "συστατικό στοιχείο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ" και "μεγάλη κατάκτησή του" και τόνισε ότι η ανταπόκριση στην πρόκληση του κοινωνικού κράτους "είναι εξίσου επείγουσα και σημαντική όπως η ανταπόκριση σε θέματα εκσυγχρονισμού της οικονομίας, ζητήματα Ευρωπαϊκής Ενωσης και θέματα παρουσίας της Ελλάδας στα Βαλκάνια". Κατηγόρησε, εξάλλου τη Νέα Δημοκρατία, για μείωση των δαπανών για το κοινωνικό κράτος σημειώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ, αντίθετα, διεύρυνε τις δαπάνες για το σκοπό αυτό. "Η Νέα Δημοκρατία, η συντηρητική παράταξη, θέλει απλώς να έχει ένα σύστημα προστασίας για να αμβλύνει τις περιπτώσεις εξαθλίωσης" είπε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι η έννοια του κοινωνικού κράτους για το ΠΑΣΟΚ έχει μια έννοια πολύ ευρύτερη που αφορά τομείς όπως η παιδεία, η απασχόληση και το περιβάλλον.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη Τύπου σε εθνικό δίκτυο του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ μετά την απόρριψη από την διακομματική επιτροπή του αιτήματος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης η συνέντευξη να πραγματοποιηθεί αύριο το βράδυ. Σε ότι αφορά στην αυριανή τελευταία μέρα του προεκλογικού αγώνα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, μετά την κεντρική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα και πριν τη συνέντευξη του Προέδρου του Συνασπισμού η Νέα Δημοκρατία δικαιούται στην τηλεόραση ένα δεκάλεπτο. Σε περίπτωση που το χρονικό αυτό όριο δεν γίνει σεβασμό, το ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο θα επιβάλλει υψηλά πρόστιμα στα κανάλια που θα συνεχίσουν να μεταδίδουν την ομιλία του κ. Εβερτ.

Περιοχές της Αθήνας επισκέπτεται σήμερα ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς. Στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης θα μιλήσει στις 8.30 το βράδυ η Γενική Γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος επισκέπτεται το Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση του Συνασπισμού στην πλατεία Κοραή του Πειραιά. Περιοδεία στα Χανιά και το Ρέθυμνο πραγματοποιεί ο Δημήτρης Τσοβόλας ο οποίος θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση το βράδυ στο Ηράκλειο.

Τον ίδιο αριθμό μελών, αλλά μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και καλύτερο συντονισμό θα έχει η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, εφόσον επανεκλεγεί την Κυριακή, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Flash" το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο πρωθυπουργός προέβλεψε τη δημιουργία 100.000 τουλάχιστον θέσεων εργασίας τα επόμενα χρόνια, κάτι που το στηρίζει στα έργα και τις επενδύσεις που συντελούνται στη χώρα. "Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο πρωθυπουργός, πρέπει να έχει τους σοσιαλιστικούς στόχους και αξίες, αλλά ταυτόχρονα να βλέπει με ρεαλισμό την πραγματικότητα".

Κριτική στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για τους χειρισμούς του στα εθνικά θέματα ασκεί, με σημερινή του συνέντευξη σε αθηναϊκή εφημερίδα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζει τη βεβαιότητα ότι το κόμμα του θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ενώ χαρακτηρίζει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ως "επικίνδυνο", "ανεύθυνο" και "φαιδρό".

Επίσκεψη - αστραπή πραγματοποιεί στη Βουλγαρία ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος προκειμένου να ανταλλάξει με το Βούλγαρο ομόλογο του Γκεόργκι Πιρίνσκι τα έγγραφα επικύρωσης των διμερών συμφωνιών για τα νερά του ποταμού Νέστου και για τη διάνοιξη τριών νέων διοδίων στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Η συμφωνία για τα νερά του Νέστου θα τεθεί σε ισχύ αμέσως, αλλά η εφαρμογή της θα γίνει μετά τα απαραίτητα έργα που θα κατασκευαστούν στο βουλγαρικό έδαφος. Παράλληλα τίθεται σε ισχύ η συμφωνία για τις τρεις νέες συνοριακές διόδους Γκότσε -Δράμα, Χάσκοβο -Αλεξανδρούπολη, Ρουντογιέμ -Ξάνθη που αναμένονται να ολοκληρωθούν μέχρι το 1998.

Ομαλά εξελίσσεται η μετεγχειρητική πορεία της υγείας του Φραγκλίνου Παπαδέλλη που νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας. Σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό δελτίο η κλινική του κατάσταση βελτιώνεται προοδευτικά και οι ζωτικές λειτουργίες του είναι σταθερές.

Οι ονομαστικοί κατάλογοι των επιτυχόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναρτήθηκαν σήμερα στα λύκεια όλης της χώρας μετά την εισαγωγή των επί πλέον 3.202 υποψηφίων. Συνολικά εισάγονται 49.638 φοιτητές και σπουδαστές, ενώ 8.671 εισακτέοι έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν σε τμήμα καλύτερο από εκείνο που έχουν ήδη επιλέξει.

Ένταση επικράτησε πάλι στην περιοχή της Αχερίτου της Κύπρου. Στις 2.30 τα ξημερώματα ακούστηκαν από την πλευρά των κατεχομένων ριπές αυτομάτων όπλων. Πυροβολισμοί ακούστηκαν και στις 11 χθες το βράδυ στη Λευκωσία. Για τα περιστατικά ειδοποιήθηκε η αστυνομία των βρετανικών βάσεων και η ΟΥΝΦΙΣΥΠ.

Να σταματήσει τη συνεργασία με τον Σαντάμ Χουσεϊν συνέστησε στον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς. Σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους ο κ Μπέρνς τόνισε ότι δεν έχει γίνει ούτε θα γίνει κάποια θετική εξέλιξη στο Ιράκ και κάλεσε για μία ακόμη φορά τις κουρδικές ομάδες να λύσουν τις διαφορές τους με διαπραγματεύσεις. Παράλληλα συνέστησε στο Ιράν και το Ιράκ να σταθούν μακριά από το Βόρειο Ιράκ. Ο κ Μπέρνς εκφράζοντας την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περιοχή απηύθυνε στον Μπαρζανί μήνυμα για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα. Αναφορικά με το θέμα της ζώνης ασφαλείας που θέλει να δημιουργήσει η Τουρκία στο Βόρειο Ιράκ τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτό και σε μια παρόμοια ενέργεια του Ιράκ, γιατί η Τουρκία έχει έννομο δικαίωμα να διαφυλάττει τα σύνορά της από τους τρομοκράτες και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τη στάση της με κατανόηση.

Το ψήφισμα κατά της Τουρκίας που προβλέπει πάγωμα των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς την Αγκυρα αναμένεται να υιοθετήσει στη σημερινή συνεδρίαση της η Ολομέλεια του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου. Οι προκλήσεις της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας καθώς και η στάση της στο κυπριακό και το κουρδικό έφεραν την Αγκυρα σε θέση κατηγορουμένου στη χθεσινή συνεδρίαση στο Στρασβούργο. Όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου υποστήριξαν ότι η επιβολή κυρώσεων, είναι ο μόνος τρόπος για να δοθεί στην Αγκυρα το μήνυμα πως η πορεία προς την Ευρώπη περνά μέσα από την τήρηση μιας σειράς αρχών και αξιών.

Νεφελώδη καιρό σε ολόκληρη τη χώρα προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Δυτική και Νότια Ελλάδα προβλέπεται άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Θα υπάρχουν όμως και διαστήματα βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αρχικά νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες, βαθμιαία όμως ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί μέτριοι έως ισχυροί και πρόσκαιρα πολύ ισχυροί. Σταδιακά όμως στα Δυτικά και Νότια θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Thursday, 19 September 1996 - 6:13:34