Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (02/10/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (2.10.1996)

Η απονομή του Μεγαλόσταυρου αποτελεί ελάχιστη τιμή που οφείλει ο Κυπριακός Ελληνισμός να αποδώσει στον Ελληνα πρωθυπουργό για όσα έχει μέχρι σήμερα προσφέρει και για το ειλικρινές και έντονο ενδιαφέρον που δείχνει προσωπικά για την Κύπρο, όχι μόνο ως πρωθυπουργός μιας από τις εγγυήτριες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά κυρίως ως αδελφός Ελληνας. Με τα λόγια αυτά ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, απένειμε στον Ελληνα πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου του Τρίτου σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο. Στην αντιφώνησή του ο Ελληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Κυπριακό Ελληνισμό ότι "η Πατρίδα και ολόκληρο το ελληνικό έθνος δεν ξεχνά ότι στεκόμαστε πλάι σας, δεμένοι με ένα συμβόλαιο τιμής μέχρι την τελική δικαίωση". Υπογράμμισε επίσης ότι το ελληνικό έθνος θα είναι μαζί με τον Κυπριακό Ελληνισμό μέχρι την απομάκρυνση του εισβολέα, την αποκατάσταση της ενότητας της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας στα πολιτικά στρατόπεδα των κυρίων Εβερτ και Σουφλιά. Το πρωί ο κ. Εβερτ συναντήθηκε με τον Ιωάννη Βαρβιτσιώτη και άλλους βουλευτές μεταξύ των οποίων οι κύριοι Μιχαλολιάκος, Ανδρεουλάκος, Κατσίκης, Καραγκούνης, Μπαρμπαγιάννης, και Μαγγίνας. Στο γραφείο του Γιώργου Σουφλιά πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον Στέφανο Μάνο, την Ντόρα Μπακογιάννη και τους κυρίους Βουλγαράκη, Μεϊμαράκη, Λιάπη, Παπαληγούρα και Γκελεστάθη. Στο μεταξύ αντικρουόμενες είναι οι εκτιμήσεις των δύο πλευρών ως προς τις προτιμήσεις των εκλεκτόρων που αναδείχθηκαν από τις χθεσινές εκλογές στις νομαρχιακές οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας. Τόσο το περιβάλλον του κ. Εβερτ όσο και του κ. Σουφλιά υποστηρίζουν ότι ελέγχουν την πλειοψηφία των εκλεκτόρων.

Διακόσια άτομα έχασαν τη ζωή τους σε τραγικό αεροπορικό δυστύχημα στον ειρηνικό Ωκεανό, βόρεια της Λίμα. Το αεροσκάφος τύπου Μπόινγκ 747 της Περουβιανής αεροπορικής εταιρείας "Aeroperu", συνετρίβη στις 11 περίπου το πρωί, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο και οι διακόσιοι επιβάτες και μέλη του πληρώματος, όπως ανακοινώθηκε από επίσημη πηγή. Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση Μαϊάμι - Λίμα.

Νεκρός βρέθηκε σήμερα στο σπίτι του στη Σόφια ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Αντρέι Λουκιάνωφ φέροντας τραύματα από σφαίρες. Την είδηση ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Μπλάγκοβεστ Σέντωφ ο οποίος διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι συνθήκες του θανάτου του Λουκιάνωφ. Σύμφωνα, πάντως, με δηλώσεις γειτόνων του Λουκιάνωφ, ο πρώην πρωθυπουργός πυροβολήθηκε δύο φορές στο κεφάλι καθώς έφευγε από το σπίτι του σήμερα το πρωί. Η αστυνομία έχει αποκλείσει τους δρόμους γύρω από το σπίτι του Λουκιάνωφ και πραγματοποιεί έρευνες.

Τον δρόμο που οδηγεί προς την Ιχθυόσκαλα της Νέας Μηχανιώνας Θεσσαλονίκης απέκλεισαν από χθες το βράδυ ιδιοκτήτες αλιευτικών sjav~m της περιοχής που ζητούν έκπτωση για τα καύσιμα που χρησιμοποιούν. Διαμαρτύρονται ακόμη ότι παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης του απαγορεύεται να ψαρεύουν σε απόσταση μεγαλύτερη των τριών μιλίων από τις ακτές και απειλούν ότι θα αποκλείσουν και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης αν δεν δοθούν εγγυήσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Εξάλλου, ψαράδες του Πειραιά απέκλεισαν το λιμάνι της περιοχής ζητώντας επαναφορά του αφορολόγητου για τα καύσιμα των σκαφών τους. Εκπρόσωποι των πλοιοκτητών, σε τρίωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας υπό τον υπουργό Σταύρο Σουμάκη, ζήτησαν τη μεσολάβησή του προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα.

Αύξηση στις τιμές των καυσίμων, ανακοινώνει από τα μεσάνυχτα η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου. Η άνοδος θα είναι της τάξεως των 2,5 έως τριών δραχμών στο ντίζελ και μισή δραχμή στη βενζίνη. Οι αυξήσεις, αποδίδονται στις συνθήκες που διαμορφώνονται στην διεθνή αγορά.

Στο πενταμελές εφετείο της Αθήνας που συνεδριάζει στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, άρχισε σήμερα η δίκη του Γιώργου Κοσκωτά και των συγκατηγορουμένων του, για την υπεξαίρεση των 32 δισεκατομμυρίων δραχμών από την Τράπεζα Κρήτης. Πρωτοδίκως ο Γιώργος Κοσκωτάς είχε καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης 20 ετών με το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.

Συναντώνται αυτή την ώρα με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσεϊν και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Η Αγκυρα απέρριψε την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και στην οποία καταγγέλλεται η Τουρκία για εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων από τις διαδοχικές, όπως υποστηρίζει, κυβερνήσεις. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αντέδρασε έντονα και χαρακτήρισε ως μεροληπτική και σκόπιμη τόσο την έκθεση όσο και την προαναγγελλόμενη παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης της Διεθνούς Αμνηστίας. Στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας καταγγέλλεται ότι από το 1991 μέχρι σήμερα έγιναν χιλιάδες πολιτικές δολοφονίες ενώ στην ίδια περίοδο έγιναν κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας. Σύμφωνα με την έκθεση, περισσότερα από 100 ατομα, κυρίως Κούρδοι χωρικοί, οι οποίοι βρισκόταν υπό κράτηση, έχουν εξαφανιστεί μυστηριωδώς από το 1993, ενώ περισσότεροι απο 1000 πολίτες, θεωρήθηκαν υποπτοι για συνεργασία με το ΡΚΚ και εκτελέστηκαν χωρίς καν να δικαστούν.

Μη ικανοποιητικές χαρακτήρισε ο Ιρλανδός προεδρεύων του συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαικής Ένωσης Ντίκ Σπρίνγκ, τις απαντήσεις της υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, στο περιεχόμενο της κοινής δήλωσης των 15 σχετικά με τις αρχές που πρέπει να διέπουν τις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαικής Ένωσης. Ο κ.Σπρίνγκ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι η συνάντηση του με την κ.Τσιλέρ στη Νέα Υόρκη, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Στο _dio μήκος κύματος ήταν και η αντίδραση του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Χανς Βαν Ντε Μπρούκ, ενώ ορισμένοι από τους υπουργούς που έλαβαν το λόγο κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο τόνισαν την οικονομική σπουδαιότητα της ανάπτυξης των σχέσεων κοινότητας και Αγκυρας.

Μικρή άνοδο της θερμοκρασίας προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών το πρωί στις νοτιοανατολικές νησιωτικές περιοχές. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Wednesday, 2 October 1996 - 6:44:34