Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (96/10/09)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (9.10.1996)

Εκλέγονται σήμερα το απόγευμα από τη Βουλή των Ελλήνων οι αντιπρόεδροι, οι κοσμήτορες και οι γραμματείς, μετά τη χθεσινή εκλογή του Απόστολου Κακλαμάνη και τις διαρροές που σημειώθηκαν από τα δύο μεγάλα κόμματα. Αύριο θα αρχίσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα του Σαββάτου με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ελάχιστες ελπίδες υπάρχουν να βρεθεί ζωντανός ο δεύτερος πιλότος του τουρκικού F-16 που κατέπεσε χθες νοτιοδυτικά της Χίου, καθώς τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν το κράνος και άλλα εξαρτήματα του ατομικού του εξοπλισμού. Ο χειριστής που διασώθηκε θα μεταφερθεί από το νοσοκομείο Χίου όπου νοσηλεύεται, σε στρατιωτική βάση της Τουρκίας. Τη λύπη της εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση, ενώ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, κάλεσε εμμέσως τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις προς την Τουρκία για να σταματήσει τις προκλήσεις. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ινάλ Μπατού, σε επικοινωνία του με τον Έλληνα πρεσβευτή στην Αγκυρα έκανε λόγο για ατύχημα και ευχαρίστησε τις ελληνικές αρχές για τη διάσωση του ενός εκ των δύο χειριστών του αεροσκάφους. Ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Νίκολας Μπέρνς, δήλωσε ευτυχής που δεν υπήρξε κλιμάκωση και υποστήριξε η διάσωση του πιλότου από ελληνικές δυνάμεις αποτελεί δείγμα ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν.

Με τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας Πάαβο Λίπονεν συναντήθηκε το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος ο οποίος συνεχίζει την επίσημη επίσκεψή του στη Φινλανδία, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο. Αντικείμενο των συνομιλιών αποτέλεσαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, το Κυπριακό, η κατάσταση στο Αιγαίο καθώς και ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στην Ελληνική πρεσβεία στο Ελσίνκι, για την πτώση του τουρκικού αεροσκάφους στο Αιγαίο ανέφερε ότι η Αγκυρα ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη διάσωση του πιλότου και για το σύνολο των ενεργειών της. Για το ίδιο θέμα ο κ. Πάγκαλος ανέφερε ότι οι παραβιάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά αεροσκάφη αποτελούν πρακτική της τουρκικής κυβέρνησης που η Ελλάδα καταδικάζει. Σε ερώτηση του Μ.Π.Ε. για τον διάλογο Ελλάδας - Τουρκίας ο κ. Στεφανόπουλος ανέφερε στον Φινλανδό ομόλογό του, ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν είναι δυνατό καθώς η Αγκυρα επιθυμεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και απέσπασε τη διαβεβαίωσή του ότι διάλογος δεν μπορεί να γίνει υπό αυτές τις συνθήκες.

Με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε το πρωί ο Γιώργος Σουφλιάς. Ο κ. Εβερτ πρότεινε στον κ. Σουφλιά τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και τη συμμετοχή του στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος. Ωστόσο, ο Λαρισαίος πολιτικός δεν αποδέχτηκε τις προτάσεις του κ. Εβερτ τον οποίο ουσιαστικά χαρακτήρισε μεταβατικό σημειώνοντας χαρακτηριστικά: "με τη δική μου υποψηφιότητα υποστήριξα τη μόνιμη λύση στην ηγεσία της Ν.Δ. akk\ τελικώς επελέγη η λύση της μεταβατικής περιόδου και η προσφυγή στο συνέδριο όπου θα δοθεί οριστική λύση". Ο κ. Σουφλιάς, ο οποίος ζήτησε τη διεξαγωγή του συνεδρίου την Ανοιξη, σημείωσε ότι σε αυτό "πρέπει να υπάρχει γνήσια αντιπροσωπευτική δημοκρατική έκφραση της λαϊκής βάσης της Νέας Δημοκρατίας με την ανάδειξη νέων κομματικών οργάνων με νωπή τη λαϊκή εντολή". Σημείωσε δε ότι θα βρίσκεται πάντα στη διάθεση του Προέδρου του κόμματος για οποιοδήποτε σοβαρό θέμα τον καλεί και θα αγωνιστεί με όλες του τις δυνάμεις, "προκειμένου η Ν.Δ. να ασκήσει υπεύθυνη και δυναμική αντιπολίτευση και να γίνει κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές".

Ολοκληρώνεται σήμερα η άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος", με παρέλαση των τμημάτων που πήραν μέρος σε αυτήν. Στο πλαίσιο της άσκησης, το κοινό έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, που βρίσκονται στα λιμάνια της Λάρνακας και της Λεμεσού. Πρόκειται για τις πυραυλακάτους "Λάσκος" και "Σημιτόπουλος", το υποβρύχιο "Ποσειδών", το αντιτορπιλικό "Θεμιστοκλής" και τη φρεγάτα "Αιγαίο". Εξάλλου χαμηλές πτήσεις πάνω από το χώρο της παρέλασης πραγματοποιούν σήμερα τέσσερα Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη.

Νέες ανατιμήσεις στα καύσιμα λόγω της συνεχιζόμενης ανόδου του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου θα ανακοινώσει σήμερα νέα αύξηση της τιμής διυλιστηρίου του ντίζελ κατά τρεις δραχμές το λίτρο και κατά 1,20 στην τιμή της βενζίνης. Οι νέες τιμές θα ισχύσουν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Με τον υπουργό εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Μίλαν Μιλουντίνοβιτς συναντάται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Αλέκος Μιχαηλίδης στα πλαίσια της τριήμερης επίσκεψης του στο Βελιγράδι η οποία ξεκίνησε από χθες. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να υπογράψουν συμφωνία για την πολιτιστική και εκπαιδευτική συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Γιουγκοσλαβίας καθώς και πρωτόκολλο για τακτικές διαβουλεύσεις και συνεργασίες μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στη Νέα Γιουγκοσλαβία, ο κ. Μιχαηλίδης θα συναντηθεί και με τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό, Ράντογε Κόντιτς, ενώ αναμένεται να γίνει δεκτός και από τον πρόεδρο της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλοσεβιτς. Επίσης, ο Δήμος Βελιγραδίου θα του απονείμει χρυσή πλακέτα.

"Φιλοσοφικού περιεχομένου" χαρακτήρισε τις δηλώσεις Καντάφι, υπέρ της ανεξαρτησίας των Κούρδων της Τουρκίας, ο ισλαμιστής Πρωθυπουργός της Τουρκίας Νετσμεντίν Ερμπακάν, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου. Σε μια προσπάθεια να αναστρέψει το δυσάρεστο κλίμα που διαμορφώθηκε στην πολιτική ζωή της Τουρκίας ο Ερμπακάν, που αντιμετωπίζει πλέον πρόταση μομφής από δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, θέλησε να δώσει άλλη ερμηνεία στις περιβόητες δηλώσεις του Καντάφι για τους Κούρδους."Οι δηλώσεις του Καντάφι ήταν περισσότερο φιλοσοφικής τάξεως και αργότερα ο τόνος τους μετριάστηκε" είπε. Παράλληλα, πέρασε στην αντεπίθεση και κατηγόρησε τους επικριτές του διατυπώνοντας το ρητορικό ερώτημα, αν όσοι τον επικρίνουν και ζητούν τη διακοπή των σχέσεων με τη Kib}g επιδεικνύουν την ίδια ευαισθησία και προς άλλες χώρες,που διατυπώνουν τις ίδιες σχεδόν απόψεις.

Ενίσχυση των νοτίων ανέμων προβλέπει για σήμερα στο Ιόνιο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και αργότερα καταιγίδες. Στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός ενώ στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που αργότερα θα αυξηθούν και θα βρέξει τοπικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα Δυτικά Νοτιοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι και τοπικά στο Ιόνιο ισχυροί ενώ στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 13 έως 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 16 έως 25 και στα νησιά του Αιγαίου από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθούν νεφώσεις με ασθενείς βροχές ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Wednesday, 9 October 1996 - 6:18:57