Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (96/10/11)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (11.10.1996)

Συνεχίζεται το απόγευμα στη Βουλή η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ενώ τις θέσεις τους θα παρουσιάσουν με ομιλίες τους οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί αύριο τα μεσάνυχτα με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Στο μεταξύ με τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ συναντάται ο πρωθυπουργός αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην ομιλία του χθες στη Βουλή ο κ. Σημίτης έκρινε απαραίτητη την ένταξη της χώρας μας στην οικονομική και νομισματική ένωση της Ευρώπης ως το τέλος της δεκαετίας. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εξωτερική πολιτική τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας αποσταθεροποίησης στην περιοχή ενώ για την οικονομία δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει συμπίεση των μισθών των εργαζομένων και ότι τα εισοδήματα θα παραμείνουν πάνω από τον πληθωρισμό.

"Ποτέ στο παρελθόν στην αίθουσα της Βουλής δεν χρειάστηκε τόσος χρόνος για να μην λεχθεί τίποτα", τόνισε, σχολιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ. Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του, υποστηρίζει ότι η πολιτική που θα ακολουθηθεί θα οδηγήσει σε περισσότερη φτώχεια και ανεργία. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι ο Πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα καινούριο και συγκεκριμένο.

Σε νέες θρασύτατες προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας, προχώρησε η Τουρκία από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Τούρκος Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Έθνη, κατηγόρησε τη χώρα μας, για την υπόθεση των Ιμια, ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο και να επεκτείνει την κυριαρχία της σε νησιά πέραν αυτών που καθορίζουν όπως είπε, οι συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων. Απαντώντας ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ κ.Κασκαρέλης, υπογράμμισε ότι η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή συνιστά αποσταθεροποιητικό παράγοντα για την ειρήνη και την ασφάλεια. Ο κ.Κασκαρέλης κατήγγειλε επίσης την Αγκυρα για συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε βάρος Τούρκων πολιτών και καταδίκασε τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή τμήματος της Κύπρου.

Τις έντονες αντιδράσεις των Ελλήνων ευρωβουλευτών προκάλεσε η απόφαση της Επιτροπής Προϋπολογισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να προχωρήσει στην χρηματοδότηση της Τουρκίας από το κοινοτικό πρόγραμμα "ΜΕDΑ", αγνοώντας τη σχετική απόφαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμών, Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης, Ντέλντεφ Ζάμλατ, αποδέχθηκε την προφορική δέσμευση του αρμοδίου επιτρόπου Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ ότι θα σεβαστεί τα σχετικά αιτήματα του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που έχει θέσει προς την Τουρκία. Οι ευρωβουλευτές Γιάννος Κρανιδιώτης (ΠΑΣΟΚ) και Σ.Αργυρός (ΝΔ) κατήγγειλαν ότι η απόφαση της Επιτροπής Προϋπολογισμών ήταν αποτέλεσμα έντονων paqasjgmiaj~m μεθοδεύσεων του Γερμανού προέδρου Ζάμλατ και του επιτρόπου Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ. Κατηγόρησαν δε τον κ.Ζάμλατ ότι αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία όλες τις προτάσεις και παρατηρήσεις που αναφέρονταν με αρνητικό τρόπο στην Τουρκία.

Διήμερη επίσκεψη στο Ζάγκρεμπ και το Σεράγεβο θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος την ερχόμενη Τετάρτη. Η επίσκεψη αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα στο πλαίσιο της συμβολής της τόσο στην ανοικοδόμηση της Βοσνίας, όσο και της παρουσίας της στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη. Τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Ουγγαρία.

Δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις εξακολουθούν να ταράζουν τη Μεσσηνία ενώ χθες το βράδυ σημειώθηκαν ακόμα δύο σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,6 και 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο της θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πύλου. Ο καθηγητής Γεωφυσικής του Α.Π.Θ. Βασίλης Παπαζάχος δήλωσε ότι πρέπει τουλάχιστον για μία ακόμη εβδομάδα οι κάτοικοι να βρίσκονται σε ετοιμότητα γιατί, όπως είπε, "τα χαρακτηριστικά αυτής της σεισμικής δράσης δεν εντάσσονται στο πλαίσιο μιας κανονικής μετασεισμικής ακολουθίας που αποσβαίνεται με την πάροδο του χρονου". Σεισμική δόνηση εντάσεως 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε χθες το βράδυ και στην περιοχή των Γρεβενών. Ο σεισμός αυτός δεν εμπνέει ανησυχία.

Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης απένειμε φέτος στους ρωμαιοκαθολικούς επισκόπους Κάρλος Μπέλο και Χοσέ Ράμος - Ορτα η Νορβηγική Επιτροπή των βραβείων. Οι δύο επίσκοποι θα μοιραστούν το βραβείο "για τις προσπάθειές τους στην ειρηνική επίλυση της διένεξης στο ανατολικό Τιμόρ".

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Γκ.Πίρινσκι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ντούμα" υποστήριξε ότι η δολοφονία του πρώην Πρωθυπουργού της χώρας Α.Λουγκάνοφ, κατα τη γνώμη του απο τα μέχρι τώρα στοιχεία, έγινε "για παραδειγματισμό και εκφοβισμό πρός κάθε κατεύθυνση". Ο Βούλγαρος υπουργός επιτίθεται και εναντίον του βουλγαρικού Τύπου και τον κατηγορεί για την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Λουκάνοφ.Οι βουλγαρικές εφημερίδες είχαν γράψει μετά τη δολοφονία του πρώην Πρωθυπουργού,ότι αυτός ήταν ο κύριος υπεύθυνος για το διογκωμένο εξωτερικό χρέος,για τη διαρροή του συναλλάγματος στο εξωτερικό.

Ολα τα μέχρι σήμερα ευρήματα αποδεικνύουν ότι ο τάφος στη Σίουα της Αιγύπτου είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου τονίζει μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αρχαιολόγος Λιάνα Σουβαλτζή που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να ανακοινώσει τα νεότερα ευρήματα των ανασκαφών σε εκδήλωση που διοργανώνει η πολιτιστική Εταιρεία Μακεδνός. Η κ Σουβαλτζή επισήμανε ότι οι ανακοινώσεις της αφορούν τα ευρήματα που αποκαλύφτηκαν στον τάφο και τον ταφικό ναό από τον Φεβρουάριο του 95 μέχρι τον Απρίλιο του 96 και πρόσθεσε ότι θα γίνουν ανακοινώσεις και από την αιγυπτιακή κυβέρνηση για ορισμένα ευρήματα.

Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα να ejdgkyho}m σποραδικές βροχές στα Δυτικά κυρίως στα Νοτιοδυτικά της χώρας προβλέπονται για σήμερα. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με σποραδικές βροχές και στα Νότια καταιγίδες αλλά σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι και στα ανατολικά τοπικά ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 9 έως 17 βαθμούς, στα Δυτικά από 13 έως 24, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 15 έως 21 και στα νησιά του Αιγαίου από 17 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι νεφελώδης με βροχή και πιθανή καταιγίδα ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Friday, 11 October 1996 - 6:31:44