Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Brief (96-10-24)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (24.10.1996)

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα έχουν εντός ολίγου τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής που πραγματοποιούν επίσκεψη στη χώρα μας στο πλαίσιο της περιοδείας τους στις πέντε πόλεις που διεκδικούν την Ολυμπιάδα του 2004. Τα μέλη της Επιτροπής θα εξετάσουν την πορεία των έργων υποδομής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στη Μόσχα μεταβαίνει το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προκειμένου να λάβει μέρος στη σύνοδο των χωρών της Παρευξείνιας Οικονομικής Συνεργασίας. Τον κ. Σημίτη συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Οικονομίας. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της συνόδου στην οποία αναμένεται να υπογραφεί κοινή διακήρυξη αρχών για την εμβάθυνση της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα, ο κ. Σημίτης θα έχει επαφές με επικεφαλής άλλων εθνικών αντιπροσωπειών. Το θέμα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης θα κυριαρχήσει στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ρώσο ομόλογό του Βίκτωρ Τσερνομίρντιν. Το Σάββατο ο κ. Σημίτης θα παραβρεθεί στη Σύνοδο των ηγετών των σοσιαλιστικών κομμάτων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ανατολικής Ευρώπης, στη Βουδαπέστη. Κατά τη σύνοδο αυτή θα εξεταστούν η πρόοδος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και η πορεία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πανηγυρικό χαρακτήρα θα έχουν οι τετραήμερες εκδηλώσεις, που αρχίζουν αύριο στη Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου, της απελευθέρωσής της από τον τουρκικό ζυγό και της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940. Τις εκδηλώσεις θα τιμήσει με την παρουσία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ενώ θα παραστεί κλιμάκιο της κυβέρνησης με επικεφαλής τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τον Πρωθυπουργό. Κατά τη διάρκεια του τετραημέρου, θα σημαιοστολιστεί και θα φωταγωγηθεί η πόλη, θα εκφωνηθούν ομιλίες στα σχολεία, τις δημόσιες υπηρεσίες και τους οργανισμούς, για τη σημασία της τριπλής επετείου και θα γίνουν οι καθιερωμένες καταθέσεις στεφανών και παρελάσεις.

Τη θέση ότι δεν υπάρχει ανησυχία για την ενότητα του κόμματος μετά τη χθεσινή λογομαχία μεταξύ του κ. Εβερτ και της κ. Μπακογιάννη στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, εξέφρασε σήμερα ο επίτιμος Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Εντός της ημέρας αναμένεται να συναντηθούν οι κύριοι Γιώργος Σουφλιάς και Στέφανος Μάνος με την Ντόρα Μπακογιάννη προκειμένου να συζητήσουν τα νέα δεδομένα.

Θετικό έκρινε αρχικά η Ευρωπαϊκή Ένωση το νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Ελληνικής κυβέρνησης για την επαναλειτουργία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Εντός δύο εβδομάδων αναμένεται η τελική έγκριση του σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι εμπειρογνώμονες της οποίας εκτιμούν ότι με την εφαρμογή του τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά μπορούν ma επιβιώσουν ως μη προβληματική επιχείρηση. Το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί και κατά τη σημερινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες της 4ης Γενικής Διεύθυνσης της κοινότητας.

Νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε το πρωί στη Μεσσηνία. Σύμφωνα με ανακοίνωση του εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση που σημειώθηκε στις 6.19 ήταν εντάσεως 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο της εντοπίζεται στον υποθαλάσσιο χώρο δυτικά της Πύλου. "Ο νέος σεισμός δεν έχει συνηθισμένα χαρακτηριστικά, δεν έχει κατανομή στο χρόνο και στα μεγέθη και καλά θα κάνει η πολιτεία να έχει το νου της και οι κάτοικοι να φροντίσουν να απομακρυνθούν από τα ήδη πληγέντα και παλαιά κτίρια" δήλωσε για τη νέα δόνηση ο καθηγητής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαζάχος.

Η ενημέρωση για τις ευκαιρίες και τα οφέλη, αλλά και τους κινδύνους που προκύπτουν από την διάδοση της Κοινωνίας των Πληροφοριών, η παρουσίαση των κυριοτέρων σημείων της πολιτικής σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά και η ενθάρρυνση του επενδυτικού ενδιαφέροντος του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας, αποτελούν τους βασικούς στόχους του 2ου Ετήσιου Διευρωπαϊκού Συνεδρίου που άρχισε σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Το συνέδριο φέρει τον τίτλο "Οι Περιφέρειες της Ευρώπης στην υποδοχή της Κοινωνίας των Πληροφοριών: Στρατηγική, Πολιτική και Πρακτική" και διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Εντός της ημέρας θα σταλεί στους πολιτικούς αρχηγούς για παρατηρήσεις, η επιστολή του Γλαύκου Κληρίδη προς τον Ραούφ Ντενκτάς, σχετικά με τις πρόσφατες δολοφονίες άοπλων Ελληνοκυπρίων καθώς και άλλα θέματα αναφορικά με το κυπριακό, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης. Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου θα συνέλθει την 1η Νοεμβρίου για να μελετήσει τις νέες εξελίξεις γύρω από το κυπριακό.

"Ενθαρρυντικά αλλά ταυτόχρονα και απογοητευτικά, για την ελληνοαμερικανική κοινότητα" χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ κ.Μακρής, τα μηνύματα των Μπίλ Κλίντον και Μπόμπ Ντόουλ γύρω από τα εθνικά θέματα, που απασχολούν την Ελλάδα. Ο κ.Μακρής, αρχικά επαινεί τους δύο υποψηφίους για την προσπάθεια να προσελκύσουν την υποστήριξη των Ελληνοαμερικανών ψηφοφόρων, ενώ στη συνέχεια προσθέτει ότι "σε μια χρονιά που σημαδεύτηκε από προκλήσεις και κρίσεις στο Αιγαίο, τρόμο και τραγωδία στην Κύπρο και μια αυξανόμενη αντιδυτική στάση στην τουρκική εξωτερική πολιτική, οι Ελληνοαμερικανοί είναι δικαιολογημένα εκνευρισμένοι για την απροθυμία των ΗΠΑ να καταδικάσουν την επιθετικότητα".

Δύο Τουρκοκύπριους αξιωματικούς της ψευδοαστυνομίας του Ντενκτάς, τους Χασάν Νταγί και Μεχμέτ Οζταμάρ, παρουσίασαν οι Τούρκοι ως μέλη της αντιπροσωπείας τους, στην 65η Γενική Συνέλευση της Ιντερπόλ που διεξάγεται στην Αττάλεια. Σύμφωνα με δήλωση του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Δημοσίων Σχέσεων της Αστυνομίας Κύπρου Cka}jo Ξένο, κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα των εργασιών του συνεδρίου, , η κυπριακή αντιπροσωπεία αντιλήφθηκε δύο μέλη της αστυνομίας του ψευδοκράτους στην αντιπροσωπεία της Τουρκίας. Αμέσως, ο αρχηγός της Κυπριακής Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοϊζου προέβη σε γραπτό διάβημα προς την Γραμματεία της Ιντερπόλ, όπου τον διαβεβαίωσαν ότι δεν θα επιτραπεί στους δύο Τουρκοκύπριους να μιλήσουν, να παρουσιαστούν ως εκπρόσωποι και να προβάλουν το ψευδοκράτος.

Τις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές και τη Λωρίδα της Γάζας απέκλεισαν και πάλι οι ισραηλινές αρχές καθώς, όπως υποστηρίζουν ισραηλινοί αξιωματούχοι, τις αμέσως επόμενες μέρες υπάρχει κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων από φανατικούς μουσουλμάνους. Το πρωί η ισραηλινή αστυνομία πυροβόλησε και σκότωσε έναν Άραβα ο οποίος δεν υπάκουσε στην εντολή αστυνομικών να σταματήσει σε φυλάκιο ελέγχου. Στο μεταξύ την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή συνεχίζει ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ ο οποίος συναντήθηκε με τον βασιλιά Χουσεϊν της Ιορδανίας. Κατά τη συνάντηση εκφράστηκε η ανησυχία για την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας ενώ ο κ. Σιράκ απηύθυνε έκκληση για παύση των εχθροπραξιών.

Οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και οι Βόρειοι άνεμοι κυρίως στις ανατολικές περιοχές θα διατηρηθούν και σήμερα. Στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές ενώ λίγες καταιγίδες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κυρίως στα νότια. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα Βόρεια με μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 8 έως 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 9 έως 20 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 14 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι νεφελώδης, με διαστήματα ηλιοφάνειας ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01 run on Thursday, 24 October 1996 - 6:02:03