Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency : News in Brief (96-10-31)

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (31.10.1996)

Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα συναντηθεί το μεσημέρι ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου με αντικείμενο την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Εντός της ημέρας ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλέκος Παπαδόπουλος και ο Υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Αντικείμενο των συναντήσεων αυτών θα είναι η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων από το 1997. Παράλληλα, το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ θα θέσει το θέμα των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, που σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να περικόψει.

Συνεδριάζει από το μεσημέρι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας υπό τον πρόεδρό της Μιλτιάδη Εβερτ. Η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται κρίσιμη τόσο για την πορεία του κόμματος προς το συνέδριο όσο και για την αντιπολιτευτική τακτική που θα υιοθετήσει. Επαφές με στενούς τους συνεργάτες είχαν από το πρωί ο Μιλτιάδης Εβερτ αλλά και ο Γιώργος Σουφλιάς προκειμένου να προετοιμάσουν τις εισηγήσεις τους. Στην συνεδρίαση δεν θα λάβει μέρος ο επίτιμος Πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο οποίος το πρωί αναχώρησε για το Παρίσι.

Αύριο θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής για το καζίνο του Φλοίσβου. Η συζήτηση θα αφορά ταυτόχρονα και την πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που υπέβαλε η Νέα Δημοκρατία. Θα ακολουθήσουν, δύο ξεχωριστές ψηφοφορίες, μία για κάθε πρόταση.

Αρχισε στον Έβρο και το Αιγαίο η ετήσια άσκηση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την επωνυμία "Παρμενίων". Στο μεταξύ προκλητική εμφανίζεται και πάλι η Αγκυρα μετά την απόφασή της να δημιουργήσει προωθημένο στρατηγείο στην Αλικαρνασσό απέναντι από τις ελληνικές βραχονησίδες. Παράλληλα ενίσχυσε τη συμμετοχή τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην τουρκοκυπριακή άσκηση "Ταύρος" που βρίσκεται σε εξέλιξη στα κατεχόμενα. Στο μεταξύ ο εισαγγελέας της Κω άσκησε ποινική δίωξη κατά των τεσσάρων δημοσιογράφων της τουρκικής εφημερίδας "Χουριέτ" οι οποίοι είχαν προ μηνών αποβιβαστεί στα Ιμια προκειμένου να υποστείλουν την ελληνική σημαία.

"Οι Έλληνες της Αυστραλίας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε ότι αφορά στα ομογενειακά και τα εθνικά μας θέματα" τόνισε ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος μετά από συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Στυλιανό και εκπροσώπους της ομογένειας. Ο κ. Πετσάλνικος ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία ανακοίνωσε τη στήριξη από το ΥΜΑ-Θ της έδρας νεοελληνικών σπουδών του πανεπιστημίου Μαγκουόρι του Σίδνεϋ και των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Παμμακεδονικής Ένωσης Νέας Νότιας Ουαλίας 26.000 δολάρια συνολικά. Αύριο ο Υπουργός Lajedom_ar Θράκης θα μεταβεί στη Μελβούρνη όπου το Σάββατο θα συναντηθεί με τον πολιτειακό πρωθυπουργό της Βικτώρια Τζέφ Κέννετ.

Με μεγάλη πλειοψηφία η αρμόδια επιτροπή της Βουλής απέρριψε αίτημα για την άρση της βουλευτικής ασυλίας της υπουργού Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου και του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γ.Καρατζαφέρη. Η άρση της ασυλίας της κ.Παπανδρέου είχε ζητηθεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα, ύστερα από μήνυση που υπέβαλε εναντίον της ο πρώην βουλευτής της Πολιτικής Ανοιξης Στεφ. Στεφανόπουλος.Η διαμάχη μεταξύ της κ.Παπανδρέου και του κ.Στεφανόπουλου είχε δημιουργηθεί τον περασμένο Μάιο για τα λεγόμενα διαπλεκόμενα συμφέροντα και οι δύο πολιτικοί είχαν αλληλομηνυθεί. Την άρση της ασυλίας του κ.Καρατζαφέρη ζήτησε ο εισαγγελέας ύστερα από μήνυση της ΕΡΤ Α.Ε., επειδή ο τηλεοπτικός σταθμός ΤΕLΕCITY που είναι ιδιοκτησίας του υπερκάλυψε συχνότητα της ΕΡΤ στην οποία εξέπεμπε το γαλλικό δορυφορικό κανάλι TV-5. Και για τις δύο περιπτώσεις 38 βουλευτές ψήφισαν κατά της άρσης και ένας μόνον υπέρ.Την τελική απόφαση θα πάρει η ολομέλεια της Βουλής.

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το πρωί η επιχείρηση της διεθνούς οικολογικής οργάνωσης Green Peace στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στόχος της επιχείρησης είναι η έκφραση διαμαρτυρίας για την ενεργειακή πολιτική της ΔΕΗ και συγκεκριμένα για το νέο σταθμό που σχεδιάζει να εγκαταστήσει στην Κρήτη. Δώδεκα μέλη της οργάνωσης που αποβιβάστηκαν στον κόλπο της Ροδιάς μετά από δυόμισι ώρες ταξίδι, αναρριχήθηκαν στους πυλώνες του εργοστασίου της ΔΕΗ και ανήρτησαν γιγαντιαίο πανό κατά της εγκατάστασης νέου σταθμού της επιχείρησης.

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Ανατολικό Ζαΐρ μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των εξεγερθέντων ανταρτών της φυλής των Τούτσι ενώ χιλιάδες πρόσφυγες εγκατέλειψαν τις εστίες τους και εγκαταστάθηκαν στην πόλη Γκόμα, στα βόρεια σύνορα με τη Ρουάντα.

Προειδοποίηση για νέες βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε αστικά κέντρα της Τουρκίας απηύθυναν οι Κούρδοι αυτονομιστές. Όπως μετέδωσε το ΒΒC, εκπρόσωπος της πολιτικής πτέρυγας του ΡΚΚ, δήλωσε ότι οι δυο βομβιστικές επιθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας στη Σεβάστεια και στα Άδανα, την ημέρα της εθνικής επετείου της Τουρκικής Δημοκρατίας, όπου δύο γυναίκες ανατινάχτηκαν παίρνοντας μαζί τους 6 αστυνομικούς και δυο πολίτες, "αποτελούν μέρος της φθινοπωρινής εκστρατείας των αυτονομιστών" προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει και συνέχεια. Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας στην ανατολική επαρχία τέθηκαν σε επιφυλακή για να αποτρέψουν τυχόν νέα επεισόδια. Με εντολή του υπουργείου Εσωτερικών εντάθηκαν οι περιπολίες στο Τουντζελι, στη Σεβάστεια και το Ντιαρμπακίρ.

Τοπικές βροχές μικρής διάρκειας θα εκδηλωθούν σήμερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στη Δυτική, Kεντρική και Βόρεια Ελλάδα προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν λίγες καταιγίδες. Σταδιακά όμως ο καιρός θα βελτιωθεί από τα Δυτικά προς τα Ανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχών μικρής διάρκειας μετά το μεσημέρι. Η heqlojqas_a θα κυμανθεί στα βόρεια από 10 έως 17 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 13 έως 21 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι νεφελώδης με βροχές ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 16 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01 run on Thursday, 31 October 1996 - 6:42:38