Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek, 96-11-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 4.11.1996

Παρέμβαση στα εσωκομματικά της ΝΔ έκανε χθες ο επίτιμος Πρόεδρος της Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Σε συνέντευξή του στην ''Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία'' υποστήριξε πώς έγιναν " και αθλιότητες" στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ και κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Την παραίτηση του Μιλτιάδη Εβερτ ζήτησαν οι κύριοι Σ.Κούβελας και Ε.Μειμαράκης. Επιστολή προς τους κ.Σουφλιά και Εβερτ απέστειλαν 20 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζητώντας να βρεθεί λύση κοινής αποδοχής, ώστε να αποφευχθεί η διάσπαση της ΝΔ.

Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ευρεία σύσκεψη για την κατάρτιση του προϋπολογισμού.Σύμφωνα με πληροφορίες θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Ξεκινούν στη Λευκωσία οι συνομιλίες για οριοθέτηση εθνικής στρατηγικής στο Κυπριακό. Στη Μεγαλόνησο έφθασε το απόγευμα ο Υφυπουργός Εξωτερικών , Χρήστος Ροζάκης. Εξάλλου, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και στελέχη της κυβέρνησης θα συναντηθεί σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, που επισκέπτεται την Αθήνα προσκεκλημένος του προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη.

Ιστορικό γεγονός χαρακτήρισε την Ενδιάμεση Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, ο Κίρο Γκλιγκόροφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Βελιγραδίου ''Νάσα Μπόρμπα'', αφού, όπως σημείωσε, για πρώτη φορά η Ελλάδα αναγνωρίζει την ύπαρξη του κράτους του και παραδέχεται ότι τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών είναι διεθνώς καθορισμένα και απαραβίαστα. Ο Πρόεδρος των Σκοπίων τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να ηγηθεί της οικονομικής συνεργασίας στην περιοχή, ως η μοναδική χώρα των Βαλκανίων που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Iκανοποιημένος από τις επαφές του στην Αλβανία και την ΠΓΔΜ, όπου συναντήθηκε με τους Προέδρους και τους πρωθυπουργούς των δύο κρατών,δήλωσε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χρήστος Παπουτσής. Ο Ελληνας Επίτροπος τόνισε το ενδιαφέρον της Ενωσης για τις εξελίξεις κατά τη μετάβαση των οικονομιών της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ προς την οικονομία της αγοράς αλλά και για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδιαίτερα σημαντική, εξάλλου, χαρακτήρισαν την επίσκεψη του κ.Παπουτσή, οι πολιτικοί και οικονομικοί κύκλοι των Σκοπίων.Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κατά τις συναντήσεις δεν εθίγη σε καμία στιγμή το ζήτημα και τα προβλήματα των διμερών σχέσεων ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια αλλά συζητήθηκαν κυρίως οι δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στην Ενωση και την ΠΓΔΜ.

Την ίδρυση, στη Θεσσαλονίκη, διαβαλκανικού κέντρου για την καταπολέμηση ασθενειών που πλήττουν τα ζώα πρόκειται να εξαγγείλει σύντομα το υπουργείο Γεωργίας σύμφωνα με δήλωση του αρμοδίου υφυπουργού Βασίλη Γερανίδη. Ο υφυπουργός Γεωργίας επισήμανε ότι το πρόβλημα των ασθενειών που πλήττουν τα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή είναι μεγάλο, ιδιαίτερα στη διασυνοριακή περιοχή με την Τουρκία και τη Βουλγαρία, λόγω ελλιπών μέτρων των χωρών αυτών σχετικά με την υγειονομική τους συμπεριφορά.Για τις αποζημιώσεις προς του πληγέντες κτηνοτρόφους είπε ότι μέχρι στιγμής έχουν πληρωθεί οι παραγωγοί που επλήγησαν από τον αφθώδη με 3,5 δισεκατομμύρια ενώ για την ευλογιά το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μειώνεται από σήμερα το επιτόκιο καταθέσεων της Εθνικής Τράπεζας κατά 0,25% και θα διαμορφωθεί στο 11,25%. Στη μείωση των επιτοκίων τους αναμένεται να προχωρήσουν και άλλες τράπεζες.

Τίθεται σήμερα σε κυκλοφορία το νέο χαρτονόμισμα των διακοσίων δραχμών. Είναι χρώματος πορτοκαλί με κύριες παραστάσεις στη μία πλευρά την προσωπογραφία του Ρήγα Φεραίου και στην άλλη το Κρυφό Σχολειό.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝέοςΠροεδρος της Βουλγαρίας είναι σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα και καταμετρημένο το 50% των ψήφων, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Πέταρ Στογιάνοφ.Συγκεντρ'ωνει το 60 % των ψήφων έναντι 40% του υποψηφίου των σοσιαλιστών Ιβάν Μαράζοφ.

Στη Ρουμανία , τα κόμματα της αντιπολίτευσης συγκεντρώνουν ποσοστό απο 45 έως 48% ,γεγονός που προκάλεσε τους πανηγυρισμούς των κατοίκων του Βουκουρεστίου,αργά χθές τη νύκτα.Τα κόμματα των Εμίλ Κωνσταντινέσκου και Πέτερ Ρόμαν θεωρείται σίγουρο ότι θα έχουν την πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο.Στις προεδρικές εκλογές, ο Εμίλ Κωνσταντινέσκου υπολείπεται κατα τρείς μονάδες απο τον μέχρι σήμερα Προεδρο Ιον Ιλιέσκου, που συγκεντρώνει 33%.Πιστεύεται ότι καθοριστικό ρόλο στο δεύτερο γύρο των εκλογών θα παίξουν οι ψηφοφόροι του Ρόμαν, ο οποίος έλαβε ποσοστό 20% περίπου.

Στη Γιουγκοσλαβία τα κόμματα της Αριστεράς φαίνεται να διατηρούν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.Τα μέχρι τώρα επίσημα αποτελέσματα , που θα πρέπει να σημειωθεί ότι προέρχονται απο περιοχές του νότου, όπου απο παράδοση τα κόμματα της ασριστεράς παίρνουν υψηλά ποσοστά, δίνουν μια συντριπτική υπεροχή των σοσιαλιστών.Η συμμετοχή στις εκλογές ,σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν έφθασε στο 61% . Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν πλήθος παρατυπιών.

Τριήμερη επίσκεψη στη Γερμανία πραγματοποιεί από αύριο ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Σύμφωνα με δηλώσεις του, στόχος της επίσκεψης είναι η διασφάλιση της θέσης της χώρας του στο δρομο προς την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση.

Καταχωρήθηκε: 10:16:25 GMT+2


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01 run on Monday, 4 November 1996 - 3:15:13