Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency : News in Brief (96-11-06)

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (6.11.1996)

Συνεδριάζει υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με αντικείμενο την οριστικοποίηση των μέτρων που θα λάβει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 1997. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, τη φορολόγηση των έντοκων γραμματίων του δημοσίου και των νέων τραπεζικών προϊόντων. Η κατάθεση του προϋπολογισμού θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, όπως προβλέπει το Σύνταγμα. Στο μεταξύ έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία επισημαίνει τη διόγκωση των δημοσίων ελλειμμάτων και ζητά τη λήψη νέων μέτρων για τη σύγκλιση της Ελληνικής οικονομίας με τις ευρωπαϊκές. Η έκθεση επισημαίνει μεν τα θετικά βήματα της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο υπογραμμίζει τη μεγάλη απόστασή της από τους στόχους του Μάαστριχτ.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε το πρωί ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Σπύρος Κυπριανού ο οποίος συνεχίζει την επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε η πορεία επίλυσης του Κυπριακού ενώ επαναβεβαιώθηκε η ισχύς του ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας - Κύπρου.

Στη Σάμο βρίσκονται από το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και οι Υπουργοί Εθνικής Αμυνας και Αιγαίου Ακης Τσοχατζόπουλος και Ελισάβετ Παπαζώη προκειμένου να παρακολουθήσουν την τελευταία φάση της άσκησης "Παρμενίων" που ολοκληρώνεται σήμερα. Ακαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό των τεσσάρων αγνοουμένων υπαξιωματικών της πυραυλάκατου "Κωστάκος" που βυθίστηκε προχθές κοντά στις ακτές της Σάμου, μετά από σύγκρουση με το οχηματαγωγό "Σάμαινα". Στο μεταξύ διενεργείται προανάκριση για τη διακρίβωση των αιτίων του δυστυχήματος ενώ ήδη ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του πλοιάρχου του "Σάμαινα" ο οποίος στην κατάθεσή του σημείωσε ότι δεν είδε το πολεμικό πλοίο παρά μόνο όταν αυτό είχε φτάσει σε πολύ μικρή απόσταση και η σύγκρουση δεν μπορούσε να αποφευχθεί.

Συνεδριάζει εκ νέου αύριο το πολιτικό συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας. Ο αρχηγός του κόμματος Μιλτιάδης Εβερτ, κάλεσε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και το Γιώργο Σουφλιά να συμμετάσχουν στη νέα συνεδρίαση. Ο Λαρισαίος πολιτικός συναντήθηκε χθες βράδυ με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τους Γιάννη Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Κεφαλογιάννη. Τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου στη χθεσινή τους συνεδρίαση αποφάσισαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες για το συνέδριο, αλλά απέκλεισαν την περίπτωση να διενεργηθούν εσωκομματικές αλλαγές.

Ερώτηση κατάθεσε σήμερα στη Βουλή ο Συνασπισμός ζητώντας να πληροφορηθεί από την κυβέρνηση για το ποια μέτρα έχει λάβει για την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της εταιρείες "Μότορ Οιλ". Η επίκαιρη αυτή ερώτηση έγινε με αφορμή τις χθεσινές κινητοποιήσεις της oijokocij^r οργάνωσης Greenpeace, μέλη της οποίας αλυσοδέθηκαν πάνω σε πετρελαιοφόρα και εμπόδισαν τη φορτοεκφόρτωση των σκαφών της εταιρείας. Τα μέλη της οικολογικής οργάνωσης που συνελήφθησαν το πρωί οδηγούνται το απόγευμα στον εισαγγελέα Κορίνθου με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης και της παρακώλυσης λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων. Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για κυβερνητική βία και αυταρχισμό ενώ το ΔΗΚΚΙ σημειώνει ότι τέτοιες πράξεις θυμίζουν παλιές σκοτεινές εποχές και δηλώνουν την εξάρτηση της κυβέρνησης από μεγάλα οικονομικά συγκροτήματα.

Μείωση στις τιμές του ντίζελ θα ανακοινώσει η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου, γεγονός που αποδίδεται στην πτώση των τιμών των καυσίμων στις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα μεσάνυχτα η τιμή διυλιστηρίου του ντίζελ κίνησης θα μειωθεί κατά 3,70 δραχμές το λίτρο, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 2,70 δραχμές το λίτρο και της βενζίνης κατά 0,70 λεπτά.

Παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου και επταήμερο αεροπορικών επιχειρήσεων στην περιοχή Ελέγχου Πτήσεων, FIR, Λευκωσίας, ετοιμάζουν οι Τούρκοι, αντιδρώντας έτσι στην πετυχημένη άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος 96". Οι Τούρκοι ενημέρωσαν μόνο τις ελληνικές αρχές για τις πτήσεις των πολεμικών τους αεροσκαφών, αλλά όχι και τις κυπριακές, αφού με βάση τα σχέδια πτήσης που έχουν διαβιβάσει στην Ελλάδα γίνεται φανερό ότι από τις 7 έως τις 14 Νοεμβρίου, τουρκικά μαχητικά θα διεξάγουν αεροπορικές επιχειρήσεις μέσα στο FIR Λευκωσίας.

Η Ελλάδα και άλλες χώρες της Δύσης με πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσαν στη γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζητούν να ληφθεί απόφαση για τον δραστικό περιορισμό των στρατιωτικών δαπανών. Με το κοινό σχέδιο των χωρών ,αφού χαιρετίζεται η σχετική έκθεση του Γενικού Γραμματέα Μπούτρος Γκάλι, προτείνεται να αναληφθεί πρωτοβουλία από τον ίδιο για την ενημέρωση όλων των χωρών μελών του Οργανισμού και τη συμμετοχή τους στην πρωτοβουλία αυτή. Οι χώρες -μέλη του ΟΗΕ που εκδήλωσαν την πρωτοβουλία αυτή αναφέρουν ότι θα πρέπει να υπάρχει αντικειμενική ενημέρωση πάνω σε στρατιωτικά θέματα και να οφείλουν όλες οι χώρες να ενημερώνουν τις υπόλοιπες για τις εν γένει στρατιωτικές τους δαπάνες.

Ο Μπιλ Κλίντον αναδείχθηκε νικητής των Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Συγκέντρωσε το 50% των ψήφων έναντι 42% του Ρεπουμπλικανού υποψήφιου Μπομπ Ντόουλ και 8% του Ροζ Περό. Είναι ο πρώτος Δημοκρατικός ο οποίος εκλέγεται για δεύτερη φορά Πρόεδρος από τη δεκαετία του 1940. Eίναι ο νεότερος Πρόεδρος που θα υπηρετήσει δεύτερη θητεία. Στο 51% ανήλθε το ποσοστό αποχής στις εκλογές των ΗΠΑ και ήταν το μεγαλύτερο που σημειώθηκε στην ιστορία της χώρας, εκτιμά το τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές του 1992 ανήλθε στο 55,9%.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορίς Γιέλτσιν είχε σήμερα την πρώτη "συνάντηση εργασίας" με τον Πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομίρντιν, μετά την επτάωρη χειρουργική επέμβαση ανοικτής καρδιάς,στην οποία upobk^hgje χθες. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το Κρεμλίνο, ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε στον Πρωθυπουργό ότι είναι αποφασισμένος να επιστρέψει το "γρηγορότερο δυνατό στα καθήκοντά του".Η συνάντηση διήρκεσε 15 λεπτά και ο Γιέλτσιν ενημέρωσε τον Β.Τσερνομίρντιν ότι υπέγραψε το διάταγμα με το οποίο ανέκτησε και πάλι τις εξουσίες,που είχε παραχωρήσει στον Πρωθυπουργό,λίγο πριν μπει στο χειρουργείο. Οι θεράποντες γιατροί του Ρώσου Προέδρου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την μετεγχειρητική κατάσταση του Γιέλτσιν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Κρεμλίνου.

Καλοκαιρία θα επικρατήσει και σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα. Ειδικότερα στη Δυτική και Βόρεια χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που πρόσκαιρα θα είναι αυξημένες στα Βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 5 έως 20 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 8 έως 23 βαθμούς και στα νησιά από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 7 έως 20 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01 run on Wednesday, 6 November 1996 - 6:23:05