Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek, 96-11-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 28.11.1996

Στο ρυθμό των πανελλαδικών απεργιακών κινητοποιήσεων που εξήγγειλαν η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ βρίσκεται η χώρα καθώς συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποίησαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις οι οργανώσεις των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των αγροτών. Στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και πορεία στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Στην Αθήνα, ψήφισμα με τα αιτήματα της ΓΣΕΕ παρέδωσε ο Πρόεδρος της συνομοσπονδίας Χρήστος Πολυζωγόπουλος στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου. Ειδικότερα οι εργαζόμενοι ζητούν τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα δύο εκατομμύρια δραχμές, τερματισμό της πολιτικής λιτότητας, εξομοίωση των κατώτερων συντάξεων με τα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Παπαντωνίου, ο κ. Πολυζωγόπουλος δήλωσε ότι διαπιστώθηκε άρνηση από την πλευρά του υπουργού για ικανοποίηση των αιτημάτων που αφορούν την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και την αύξηση του αφορολόγητου ποσού.

Την πίστη του ότι ο προϋπολογισμός του 1997 είναι "ένας προϋπολογισμός δύσκολος", αλλά στοχεύει στην υποβοήθηση της ανάπτυξης της χώρας και στην σταθεροποίηση της οικονομίας, χωρίς να παραβλέπει την αναγκαιότητα της κοινωνικής πολιτικής, εξέφρασε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε στις 12 το μεσημέρι με αντιπροσωπεία των απεργών της Θεσσαλονίκης στο γραφείο του. Σε ό,τι αφορά στις απεργιακές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη, από τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου της πόλης, Ηλία Κοντόπουλο, χαρακτηρίζονται "άνευ προηγουμένου" για τα δεδομένα των τελευταίων ετών. Στον Πειραιά αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρο Σουμάκη ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα καταβάλλει προσπάθειες ανατροπής των δεδομένων σε ότι αφορά στην κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Ψηφίσματα διαμαρτυρίας επέδωσαν στις κατά τόπους νομαρχίες αγρότες του Κιλκίς, της Αλεξανδρούπολης, των Ιωαννίνων και άλλων μεγάλων πόλεων που συμμετέχουν στις πανελλήνιες απεργιακές κινητοποιήσεις. Οι αγρότες της Μαγνησίας απέκλεισαν τον κόμβο του Αλμυρού και του Βελεστίνου ενώ οι αγρότες της Λάρισας, της Καρδίτσας και των Τρικάλων τη διασταύρωση της νέας εθνικής οδού με την παλιά έξω από τη Λάρισα και τον κόμβο της Βιοκαρπέτ. Σε αποκλεισμούς δρόμων στην περιοχή του ποταμού Νέστου προχώρησαν και οι αγρότες της Καβάλας. Ο Υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις δήλωσε ότι υπάρχουν προβλήματα αλλά και πολιτικές σκοπιμότητες.

"Η κυβέρνηση έχει νωπή τη λαϊκή εντολή και έχει την ευθύνη να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια σχέση ισότιμη με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες" δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ερωτηθείς σχετικά με τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους. Ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι η συμμετοχή των εργαζομένων στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις δεν ήταν μεγάλη και πρόσθεσε ότι από αυτό ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

"Αναξιόπιστη" χαρακτήρισε την κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ ο οποίος παρέλαβε σήμερα το ψήφισμα με τα αιτήματα των εργαζομένων από αντιπροσωπείες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Ο κ. Εβερτ πρόσθεσε ότι ο λαός δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση η οποία συνεχίζει την πολιτική λιτότητας.

Απάντηση στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ με αφορμή την απόφασή του για αποπομπή του από το Πολιτικό Συμβούλιο έδωσε σήμερα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορεί τον Μιλτιάδη Εβερτ ότι οι επιθέσεις προς το πρόσωπό του αλλά και η αποπομπή του από το Πολιτικό Συμβούλιο είχαν ως επιδιώξεις "να προκληθεί ρήξη η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στη διάσπαση του κόμματος αλλά και να τεθεί σε δεύτερη μοίρα η ουσιαστική συζήτηση για τους όρους διεξαγωγής ενός τίμιου και αντιπροσωπευτικού συνεδρίου που θα αναδείξει έναν αρχηγό ο οποίος θα μπορεί να ενώσει το κόμμα και να οδηγήσει στη νίκη στις επόμενες εκλογές". Ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι δεν απάντησε στις επιθέσεις που δέχτηκε και στην αποπομπή του γιατί έθεσε πάνω από αυτά το συμφέρον της παράταξης.

"Τη στιγμή που πραγματοποιείται στη χώρα η μεγαλύτερη, τουλάχιστον για τα τελευταία χρόνια, καθολική κινητοποίηση για την αντιμετώπιση της φορολογικής επιδρομής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να ασχολείται με τα εσωκομματικά ζητήματα η αντιμετώπιση των οποίων έχει ήδη δρομολογηθεί με θετικά μάλιστα αποτελέσματα ενώπιον των αρμοδίων οργάνων του κόμματος" τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντώντας στη νέα δήλωση του επίτιμου προέδρου του κόμματος. "Η Ν.Δ. ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη δεν πρόκειται να τον ακολουθήσει στον δρόμο που συνειδητά έχει επιλέξει" καταλήγει η ανακοίνωση.

Τη θέση ότι η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να προβληματιστεί για αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας στην Τουρκία για εμπρησμούς ελληνικών δασών από Τούρκους και τις δηλώσεις της Τανσού Τσιλλέρ ότι αρμόζει τιμή σε αυτούς που πυροβολούν για την Τουρκία, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τις αποκαλύψεις αυτές "ιδιαίτερα ανησυχητικές" και πρόσθεσε ότι "δείχνουν ότι έχουν διεξαχθεί στην Ελλάδα διλιοφθορές με τουρκική υποκίνηση". "Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα και οπωσδήποτε θα ζητηθούν εξηγήσεις από την Τουρκία. Θα αναμείνουμε την τουρκική αντίδραση" είπε ο αναπληρωτής υπουργός ο οποίος υπογράμμισε ότι οι δηλώσεις της Τανσού Τσιλλέρ "από μόνες τους αποτελούν ομολογία ποινικού αδικήματος". Οι αποκαλύψεις περί στενών σχέσεων εξουσίας και υποκόσμου στην Αγκυρα έγιναν από Τούρκο βουλευτή του κόμματος του Ορθού Δρόμου ο οποίος δήλωσε ότι οι Γκρίζοι Λύκοι και οι Μυστικές Υπηρεσίες της Αγκυρας ενέχονται σε επιχειρήσεις δολιοφθοράς για εμπρησμούς δασών στα Ελληνικά νησιά. Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης ζήτησε να επανεξεταστεί ο ρόλος και η αποτελεσματικότητα των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών στα νησιά του Αιγαίου.

Η κυβέρνηση εξετάζει προσεκτικά τις καταγγελίες για ανάμειξη Τούρκων σε εμπρησμούς σε ελληνικά νησιά, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Ο Υπουργός Τύπου σημείωσε ότι πολλά πράγματα αυτή την εποχή στην Τουρκία γίνονται και λέγονται για εσωτερική κατανάλωση και πρόσθεσε ότι για το λόγο αυτό η κυβέρνηση από σήμερα θα ξεκινήσει τη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης μέσω της διπλωματικής οδού και θα αντιδράσει όταν κρίνει ότι είναι σκόπιμο.

Την κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου που θα επιβάλλει κυρώσεις στους παράνομους οίκους ανοχής ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Ελένης Ανουσάκη η οποία κατήγγειλε ότι η επιτροπή του Υπουργείου Υγείας που είχε συσταθεί δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της. Εξάλλου ο υφυπουργός Υγείας Μανόλης Σκουλάκης δήλωσε ότι με τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός δύο εβδομάδων θα λυθεί το μισθολογικό πρόβλημα των 204 θεραπευτών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Λέρου. Τέλος η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής απέρριψε πρόταση βουλευτών της ΝΔ να κληθούν να καταθέσουν ενώπιον της επιτροπής για την υπόθεση του καζίνο του Φλοίσβου η Δήμητρα Λιάνη - Παπανδρέου και η δημοσιογράφος Ελλη Στάη. Αντίθετα η επιτροπή προχώρησε στην κλήτευση για την υπόθεση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου, Εσωτερικών Αλέκου Παπαδόπουλου και του πρώην υπουργού Εθνικής Οικονομίας Στέφανου Μάνου.

Την ηγεσία του σερβοβοσνιακού στρατού παρέδωσε σήμερα ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς στον στρατηγό Πέρο Γκόλιτς σε ειδική τελετή στην έδρα της κυβέρνησης της Σερβικής Δημοκρατίας στο Πάλε. Η πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς ευχαρίστησε τον στρατηγό Μλάντιτς για την προσφορά του και εξέφρασε την ελπίδα ότι η μεταβίβαση των εξουσιών θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν σε όλες τις βαθμίδες του στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας.

Οι νότιοι άνεμοι και οι τοπικές βροχές θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αυριανού καιρού. Στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα Δυτικά. Αργά το απόγευμα στα βορειοδυτικά ο καιρός θα παρουσιάσει σχετική βελτίωση. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και το βράδυ θα βρέξει. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 9 έως 18 και στα νησιά του Αιγαίου από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι νεφελώδης με βροχές κατά περιόδους ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. • •


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.01a run on Thursday, 28 November 1996 - 10:04:04