Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 96-12-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:39 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 2.12.1996

Αποκλεισμένες είναι πολλές περιοχές της χώρας, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα οδικής και σιδηροδρομικής επικοινωνίας μεταξύ Βορρά και Νότου, καθώς πληθαίνουν συνεχώς τα αγροτικά μπλόκα με τρακτέρ σε όλη τη χώρα. Οι επιπτώσεις στην αγορά δεν είναι ακόμη αισθητές, υπάρχει επάρκεια προϊόντων, αλλά αν συνεχιστεί το κλείσιμο των δρόμων θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά ιδιαίτερα της Βόρειας Ελλάδας, εσπεριδοειδών και άλλων προϊόντων που προέρχονται από την Πελοπόννησο και την Κρήτη, καθώς και ανατιμήσεις. Ήδη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Β.Ελλάδας με ανακοίνωσή του εκφράζει την ανησυχία του και επισημαίνει ότι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις απειλούνται με ανυπολόγιστες ζημιές. Τα προβλήματα που δημιουργούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις συζητήθηκαν το μεσημέρι, σε κυβερνητική σύσκεψη στο γραφείο του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου κ.Κοσμίδη.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες της ολομέλειας της συνόδου του οργανισμού για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη. Αύριο, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα κάνει την ομιλία του και θα αναφερθεί στην πολιτική της Ελλάδας, η οποία έγκειται στην προώθηση των συνεργασιών, στην αποφυγή χρήσης βίας στις διμερείς σχέσεις, την ανάπτυξη της διεθνούς συνεργασίας με βάση τις διεθνείς συνθήκες. Ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Εμίλ Κονσταντινέσκου, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, καθώς και με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι, τον αρμόδιο επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις διεθνείς σχέσεις κ. Χανς Βαν Ντε Μπρουκ, και με άλλους ηγέτες. Το απόγευμα ο κ. Σημίτης είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Μαρία Αθνάρ και τον Πορτογάλο ομόλογό του Αντόνιο Γκουτέρες. Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας κατά τις συναντήσεις αυτές εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις. "Αναπτύσσεται το ενδιαφέρον των επικεφαλής των κρατών για τη βελτίωση των λειτουργιών, τόσο των οργάνων όσο και των θεσμών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη προκειμένου να ανταποκριθούν στις αρχές του", τόνισε ο κ. Ρέππας ο οποίος πρόσθεσε ότι οι θέσεις της Ελλάδας για σεβασμό του διεθνούς δικαίου γίνονται αντιληπτές από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της θεομηνίας που έπληξε την Ξάνθη και τη συμπαράστασή της στους πληγέντες εξέφρασε η κυβέρνηση διά στόματος του εκτελούντος χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, γενικού γραμματέως του υπουργείου Τύπου, Γιάννη Νικολάου. Πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, σημείωσε ο κ. Νικολάου, είναι η αποκατάσταση των συγκοινωνιών και στη συνέχεια η πλήρης αποτίμηση των ζημιών, καθώς και η λήψη μέτρων για την ενίσχυση των πληγέντων. Τα πρώτα 50.000.000 δραχμές στάλθηκαν ήδη από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ στην Τράπεζα Ελλάδος Ξάνθης, προκειμένου να αρχίσει αμέσως η καταβολή των πρώτων ενισχύσεων στους πλημμυροπαθείς της περιοχής- 200.000 ανά οικογένεια. Θα ακολουθήσει η αποστολή και άλλων χρημάτων για τον ίδιο σκοπό.

Μόλις ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών θα αρχίσει η χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης των 200.000 δραχμών από την κυβέρνηση στους πλημμυροπαθείς. Αυτό δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, ο οποίος για δεύτερη ημέρα επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές του νομού, για να δεί από κοντά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι. Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Νομαρχία Ξάνθης υπό την προεδρία του κ.Πετσάλνικου, τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης Αθανάσιου Λαγού, του νομάρχη Ξάνθης Παναγιώτη Σαλτούρου και υπηρεσιακών παραγόντων.

Ψήφισμα σχετικά με τη θεομηνία που έπληξε τη Θράκη και ιδιαίτερα τη περιοχή της Ξάνθης, προωθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος. Στο ψήφισμα, ο κ. Αλαβάνος ζητά τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ελλάδα προκειμένου να προωθηθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, μέτρα αποζημιώσεων του παραγωγικού δυναμικού και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που έχουν καταστραφεί καθώς και χρηματοδότηση από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για να αποκατασταθούν οι ζημιές στα δίκτυα της περιφέρειας. Εξάλλου με ψήφισμά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Μιχάλης Παπαγιαννάκης ζητά την επείγουσα παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών.

Η Ελλάδα θα παράσχει την μεγαλύτερη υποστήριξη για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εφόσον λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα "Χουρριέτ". Ο κ Παπανδρέου τόνισε ακόμη ότι δεν είναι σωστό πως η Ελλάδα δεν θέλει την Τουρκία στην ΕΕ και μάλιστα επισήμανε : "Έχουμε πολλά κοινά συμφέροντα. Τα οικονομικά μας συμφέροντα είναι κοινά. Αν συνεργαστούμε θα εξασφαλίσουμε την σταθερότητα στην περιοχή. Επιπλέον θα δημιουργήσουμε μία κατάλληλη ατμόσφαιρα για την επίλυση άλλων περιφερειακών προβλημάτων. Όμως πριν από όλα, πρέπει να επιλύσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα".

Τις σχέσεις της Ελλάδας με τους δύο "γίγαντες της Ανατολής" - Κίνα και Ιαπωνία - συζήτησε στο Πεκίνο και το Τόκιο ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης. Στην ιαπωνική πρωτεύουσα είχε μακρά συζήτηση με τον ομόλογό του κ.Ικέντα, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση στα Βαλκάνια, το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και για την πρόθεση της χώρας μας να υποβάλλει το 1999 υποψηφιότητα για θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία, πραγματοποιεί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Αναστάσιος Τζογάνης, μετά από πρόσκληση του Βούλγαρου ομολόγου του, στρατηγού Τσβετάν Τοτομίροφ. Κατά την άφιξή του στη Σόφια, ο κ.Τζογάνης εκτίμησε ότι προχωρά θετικά η υλοποίηση του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, για το 1996, ενώ ο κ.Τοτομίροφ υποσχέθηκε διεύρυνση των διμερών επαφών για το επόμενο έτος. Οι δυο αξιωματούχοι πρόκειται να υπογράψουν πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας για το 1997.

Eικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποίησαν σήμερα οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι σε ολόκληρη τη χώρα, με αιτήματα σχετικά με το νέο μισθολόγιο. Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στις 9 Δεκεμβρίου, με νέα πανελλαδική απεργία, ενώ θα εξακολουθήσουν οι επαφές με το υπουργείο, προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση.Στο μεταξύ, παρόλο που η εσωτερική λειτουργία των φυλακών συνεχίζεται κανονικά και οι έκτακτες υποθέσεις αντιμετωπίζονται αμέσως, δεν επιτρέπονται τα επισκεπτήρια συγγενών και δικηγόρων και οι μεταγωγές κρατουμένων στα δικαστήρια.

Το έργο στο Επταπύργιο δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί ούτε και μπορεί να γίνει η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου γιατί, όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι της Ένωσης Εκτάκτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Μακεδονίας Θράκης Θεσσαλίας, οι εργασίες έχουν σταματήσει από τις 20 Νοεμβρίου λόγω της απόλυσης των εργαζομένων.

Δυο γυναίκες πνίγηκαν από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές στην Κεντρική και Νότια Βουλγαρία, όπως γράφει η εφημερίδα "Κοντινέντ" της Σόφιας. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Νοβινάρ", κοντά στην πόλη Στάρα Ζαγκόρα, κατέρρευσε τσιμεντένια γέφυρα που είχε κατασκευαστεί για τις ανάγκες των πολεμικών δυνάμεων, ενώ ιδιαίτερα δύσκολή είναι η κατάσταση στις περιοχές των πόλεων Ζλατογκράντ και Νεντέλινο στο νότιο μέρος της χώρας, όπου πνίγηκαν ζώα, ξεριζώθηκαν δέντρα, διακόπηκαν οι τηλεφωνικές γραμμές και καταστράφηκαν κτίρια και γέφυρες.

Συνεχίστηκαν και σήμερα οι κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης και των φοιτητών στο Βελιγράδι οι οποίοι ζητούν την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών της 17ης Νοεμβρίου. Περισσότεροι από 15. 000 φοιτητές πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της Γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας, ενώ το απόγευμα ο συνασπισμός "Ζαγιεντνο" για 14η ημέρα σήμερα διοργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους στα Ανατολικά και Νότια θα είναι ισχυρές. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και μετά το μεσημέρι σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης με χαμηλότερο υψόμετρο. Από το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί στη Βορειοδυτική Ελλάδα και έως τη νύχτα σε όλες τις δυτικές περιοχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 3 έως 12 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 7 έως 16 και στα νησιά του Αιγαίου από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι νεφελώδης με βροχές και πιθανόν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι και αργότερα ισχυροί ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

• • •


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.02 run on Monday, 2 December 1996 - 15:38:12