Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 96-12-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:48 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 10.12.96

Κρίσιμη είναι η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου,που θα ασχοληθεί κατα κύριο λόγο με τα προβλήματα που δημιούργησαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις.Θέση της κυβέρνησης είναι μέχρι τώρα, να μην υπάρξει καμμιά υποχώρηση στα αιτήματα των αγροτών και παράλληλα να προστατευθούν οι άλλοι κλάδοι της οικονομίας,που πλήττονται απο τις κινητοποιήσεις.

Οι αποκλεισμοί δρόμων συνεχίζονται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο από τους αγρότες , οι οποίοι διεκδικούν την ικανοποίηση των οικονομικών τους αιτημάτων. Οι απώλειες από τις μέχρι σήμερα κινητοποιήσεις για τις μεταφορές, το εμπόριο, τις εξαγωγικές δραστηριότητες και τις παραγωγικές επιχειρήσεις υπολογίζονται στα 22 δισεκατομμύρια δρχ., ενώ εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων προβαίνουν σε εκκλήσεις να ανοίξουν οι δρόμοι για να προμηθευτούν οι επιχειρήσεις τις απαραίτητες πρώτες ύλες.

"Οι απαντήσεις της κυβέρνησης είναι οι τελικές για όλα τα αιτήματα των αγροτών" επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος, όμως τόνισε ότι "η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει έναν θεσμικό, εθνικού χαρακτήρα, διάλογο για τα προβλήματα της γεωργίας". Εθεσε, ωστόσο, ως προϋπόθεση την απελευθέρωση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. "Οσο οι δρόμοι παραμένουν κλειστοί δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συνεννόηση διότι αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει καλή πίστη και διάθεση για συνεννόηση και εξεύρεση λύσης" σημείωσε ο Υπουργός Τύπου και κάλεσε τους αγρότες να συναισθανθούν τις ευθύνες που έχουν και τα προβλήματα που προκύπτουν από την κινητοποίησή τους. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ κατέθεσε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό στην οποία κάνει λόγο για απαράδεκτη ολιγωρία που οδηγεί τους αγρότες σε αδιέξοδο. Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος απέστειλε επιστολή στον Προεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη με την οποία ζητά τη σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα εξετάσει το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, θα αναχωρήσει στις 12 το μεσημέρι της προσεχούς Πέμπτης, για το Δουβλίνο, όπου θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα μας, για δύο μεταξύ άλλων λόγους. Ο πρώτος αφορά στο σχέδιο της νέας αναθεωρημένης Συνθήκης του Μάαστριχτ, που έγινε στις 5 Δεκεμβρίου. Στη δημοσιότητα, η Ιρλανδική Προεδρία, στο κεφάλαιο για την εξωτερική πολιτική, μιλάει για κράτη-μέλη, τα οποία πρέπει να συνεργάζονται για την ενίσχυση και την ανάπτυξη της αμοιβαίας πολιτικής αλληλεγγύης τους. Η Ελλάδα είχε προτείνει να γίνει σαφής αναφορά στους στόχους της κοινής εξωτερικής πολιτικής και άμυνας για το απαραβίαστο των εξωτερικών συνόρων της Κοινότητας.

Υπο την απειλή μπλοκαρίσματος κάποιας απόφασης των υπουργών Εξωτερικών εκ μέρους της Τουρκίας, πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες η συνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.Οπως είναι γνωστό, η Τουρκία απειλεί να μπλοκάρει ακόμη και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ πρός Ανατολάς,αν δεν γίνουν δεκτοί οι όροι της για ισότιμη συμμετοχή στην ΔΕΕ,στην οποία δεν είναι πλήρες μέλος.Η Τανσού Τσιλλέρ απέρριψε τις προτάσεις Πάγκαλου για συμφωνία προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και χαραλτήρισε την ελληνική προσπάθεια "πρόταση στο κενό".

Σύμπτωση απόψεων μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, Θεόδωρου Πάγκαλου και Ακη Τσοχατζόπουλου διαπιστώθηκε κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Πεντάγωνο, στην οποία συμμετείχαν και ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, καθώς και οι υφυπουργοί, Εξωτερικών, Χρήστος Ροζάκης και Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης. Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών στο Πεντάγωνο έγινε στο πλαίσιο της σταθερής συνεργασίας και του συντονισμού των δύο Υπουργείων, ενόψει της επικείμενης Συνόδου του ΝΑΤΟ και της Συνόδου Κορυφής στο Δουβλίνο, όπου θα συζητηθεί η Διακυβερνητική.

Απτές και συγκεκριμένες λύσεις στο εντονότατο πρόβλημα που ταλανίζει -από το καλοκαίρι- τις 350 οικογένειες των απολυμένων της GOODYEAR, έδωσε από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου. Εξάλλου, ο κ.Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι -στον τομέα της απασχόλησης- θα σημειωθούν τεράστια βήματα εντός του 1997, με την καθιέρωση της κάρτας απασχόλησης, από τον προσεχή Φεβρουάριο. Με το νέο αυτό σύστημα υπολογίζεται ότι μόνο κατά τη διάρκεια του προσεχούς έτους θα δημιουργηθούν 50.000 νέες θέσεις εργασίας.

Στη Γεωργία μεταβαίνει ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης προκειμένου να συμμετάσχει στην 8η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), η οποία συνέρχεται από σήμερα έως τις 12 Δεκεμβρίου στην Τιφλίδα. Ο κ. Κακλαμάνης στο πλαίσιο της εκεί παραμονής του και με σκοπό την προώθηση των σχέσεών μας με τη νεοσύστατη αυτή Δημοκρατία, θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Γεωργίας, Ε. Σεβαρντνάτζε, τον Γεωργιανό ομόλογό του, τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, ενώ θα επισκεφθεί τον Πατριάρχη Γεωργίας, Ηλία Β', και θα παραβρεθεί σε ειδική εκδήλωση της ομογένειας στην Τιφλίδα.

Θέματα που αφορούν στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας εξετάστηκαν, στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης, υπό την προεδρία του υπουργού Ευάγγελου Γιαννόπουλου. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα όπως οι συνθήκες φύλαξης των κρατουμένων, η κατάσταση των κτιρίων, η λειτουργία των καταστημάτων κράτησης και οι συνθήκες διαβίωσης. Ο κ. Γιαννόπουλος διαβεβαίωσε τους διευθυντές των φυλακών για την αμέριστη συμπαράστασή της πολιτείας στο έργο τους και στην προσπάθεια που καταβάλλουν για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.

Την αναβάθμιση της ελληνικής κοινοβουλευτικής διπλωματίας στα διεθνή forum, με αφορμή την αποτελεσματική παρουσία της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στην 42η Τακτική Σύνοδο της Συνέλευσης της ΔΕΕ, επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Ντίνος Βρεττός. Σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε, οι κ. Κακλαμάνης και Βρεττός σημείωσαν ότι παρά το φιλοτουρκικό κλίμα που επικράτησε, η παρουσία της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ήταν ιδιαίτερα θετική. Ως ευνοϊκά στοιχεία υπογραμμίστηκε η υιοθέτηση από τη Συνέλευση της έκθεσης του βουλευτή της ΝΔ, Μιχάλη Λιάπη, σχετικά με το μελλοντικό ρόλο της ΔΕΕ, όπου διατυπώθηκε το απαραβίαστο των συνόρων και η εδαφική ακεραιότητα της ΔΕΕ και η απαράδεκτη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο.

Αντιπροσωπεία του Ινστιτούτου για την Προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και των Ενώσεων Μηχανικών των Σκοπίων, θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη από 12 έως 15 Δεκεμβρίου.Στόχος της επίσκεψης είναι η διερεύνηση των προοπτικών συνεργασίας των μηχανικών των δύο χωρών σε θέματα αναστήλωσης και διατήρησης μνημείων, αντισεισμικής προστασίας και επιστημονικών ανταλλαγών. Πραγματοποιείται δε, κατόπιν πρόσκλησης του τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ/ΤΚΜ), ως ανταπόδοση της πρόσφατης αποστολής αντιπροσωπείας του τελευταίου στη γειτονική χώρα.

Ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, επιβεβαίωσε ότι ρίφθηκαν πυροβολισμοί, από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές και ότι υπάρχουν καταγγελίες για ζημιές σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο και έναν ηλιακό θερμοσίφωνα στην περιοχή Αγίου Δομετίου. Πρόσθεσε δε ότι τα Ηνωμένα Έθνη διεξάγουν έρευνες για το θέμα. Ο κ. Κασουλίδης επισήμανε πως στις 4.30 περίπου χθες το πρωί ακούστηκαν πυροβολισμοί που προέρχονταν από τα τουρκικά φυλάκια στην περιοχή Αγίου Δομετίου, προς την κατεύθυνση των ελεύθερων περιοχών.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με τον χαρακτηρισμό "σύντομη συνάντηση, αλλά με σημαντικό πολιτικό περιεχόμενο" οι Σκοπιανές εφημερίδες "Νόβα Μακεντόνια", "Ντνέβνικ" και "Βέτσερ" πρόβαλαν όλη την προηγούμενη εβδομάδα την συνάντηση Σημίτη- Γκλιγκόρωφ στη Λισαβόνα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΑΣΕ. ΄Οπως άλλωστε δήλωσε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, η συνάντηση αυτή ήταν μια "πράξη πολιτισμένη και θαρραλέα". Ιδιαίτερη προβολή έδωσαν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των Σκοπίων και στις συναντήσεις του Γκλιγκόρωφ με τον Αλβανό Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα και το Βούλγαρο ομόλογό του, Ζέλιου Ζέλεφ. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των Σκοπιανών εφημερίδων, το αποτέλεσμα των συνομιλιών με τους δύο Προέδρους δεν ήταν η επίλυση των προβλημάτων ή τουλάχιστο η διατήρηση του διεθνούς status quo, αλλά αντίθετα η επιδείνωση και η όξυνση των σχέσεων μεταξύ ΠΓΔΜ-Αλβανίας και ΠΓΔΜ-Βουλγαρίας.

Η Ντανιέλ Μιτεράν και η ευρωβουλευτής Κλώντια Ρόθ είναι έτοιμες να μείνουν μια μέρα στη φυλακή προκειμένου να μειωθεί η ποινή της κουρδικής καταγωγής πρώην βουλευτού Ντιγιαρμαπκίρ Λεϊλά Ζάνα που κρατείται στις τουρκικές φυλακές, δημοσιεύει η εφημερίδα "Τούρκιε". Ηδη από τον περασμένο Αυγουστο έχει ξεκινήσει διεθνής καμπάνια για την υποστήριξη της Λεϊλά Ζάνα ενώ επταμελής επιτροπή γυναικών από τη Γερμανία έφτασε στη Τουρκία προς υποστήριξη της. Δύο χιλιάδες γυναίκες εξέφρασαν την επιθυμία τους να μείνουν αυτές για μία ημέρα στη φυλακή αντ΄αυτής για να μειωθεί η ποινή των 4144 ημερών που της απομένουν. Διοργανωτής της καμπάνιας είναι η Γερμανίδα συγγραφέας Florence Haive και όπως ανακοίνωσε με δηλώσεις που έκανε στα γραφεία του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μεταξύ των γυναικών που είναι διατεθιμένες να μείνουν στη φυλακή για μια ημέρα αντί της Ζάνα είναι η Ντανιέλ Μιτεράν και η ευρωβουλευτής Κλώντις Ροθ.

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των Υπουργών της νέας κυβέρνησης της Ρουμανίας, από το Χριστιανοδημοκρατικό Αγροτικό Κόμμα. Η νέα κυβέρνηση αποτελείται από είκοσι Υπουργούς και πέντε άνευ χαρτοφυλακίου. Μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός Βίκτορ Τσιόρμπεα, δήλωσε ότι "τα μέλη της κυβέρνησης επιλέχθηκαν πολύ προσεκτικά " και διευκρίνισε ότι αυτή η επιλογή έγινε " όχι μόνο με πολιτικά κριτήρια, αλλά και ανάλογα με τις ικανότητες, τις εμπειρίες και την αξία του καθενος". "Είναι μια ομάδα καλή και δυνατή", συνέχισε ο Ρουμανος Πρωθυπουργός.

Με κύριο αίτημα την παραίτηση του Σέρβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές πραγματοποίησαν και χθες πορεία διαμαρτυρίας στη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα.Οι ηγέτες του "Ζάγιεντνο" ανέφεραν ότι μετά τη χθεσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, με την οποία απερρίφθη το αίτημα της αντιπολίτευσης για αναγνώριση του εκλογικού απότελέσματος του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών, οι πολίτες έχουν χάσει πλέον οριστικά την εμπιστοσύνη τους στη Δικαιοσύνη.

Ασκηση ψυχολογικής, αλλά και σωματικής βίας κατά των γυναικών, και γενικότερα όλων των υποψηφίων των κομμάτων της αντιπολίτευσης στις τελευταίες Γενικές Εκλογές στην Αλβανία, που πραγματοποιήθηκαν στις 26 Μαΐου του 1996, κατήγγειλε το μέλος του Προεδρείου του αλβανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου των Τιράνων, Αρτα Ντάντε, στην ομιλία της στο διήμερο Forum με θέμα "Οι Γυναίκες της Βαλκανικής για το 2000". Το Forum πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλο-νίκη με πρωτοβουλία του Τμήματος Γυναικών της Πολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού.

Η κατάσταση του τραπεζικού συστήματος της Βουλγαρίας και η πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη δημιουργία Συναλλαγματικού Συμβουλίου στη χώρα, είναι τα θέματα που δεσπόζουν στον σημερινό Τύπο της Σόφιας.Η δημιουργία Συναλλαγματικού Συμβουλίου προς τον παρόν δεν έχει την υποστήριξη της κοινής γνώμης, γράφει η εφημερίδα "Ντεμοκράτσια", η οποία επικαλούμενη ανώνυμη πηγή, σημειώνει πως η Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει όλες τις τράπεζες της χώρας για μια εβδομάδα ώστε να περιορίσει τη ραγδαία διολίσθηση του εθνικού νομίσματος, λεβ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Tuesday, 10 December 1996 - 8:31:39 UTC