Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 96-12-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:33 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 11.12.96

Ανυποχώρητοι παραμένουν οι αγρότες ,παρα τη χθεσινή δέσμευση του Πρωθυπουργού ,ότι μόλις απελευθερωθούν οι δρόμοι θα αρχίσει εθνικός διάλογος για τη γεωργία και την κτηνοτροφία.Η συντονιστική επιτροπή των αγροτών ,που συνεδρίασε χθές το βράδυ στη Λάρισα αποφάσισε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Ζημίες συνολικού ύψους 6,6 δισ.δρχ. δηλώνουν ότι υπέστησαν 79 εξαγωγικές επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος, εξαιτίας του αποκλεισμού των οδικών αρτηριών από τους διαμαρτυρόμενους αγρότες, ο οποίος συνεχίζεται για δέκατη τέταρτη ημέρα σήμερα. Οι εν λόγω εταιρείες ανταποκρίθηκαν στο "κάλεσμα" του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), το οποίο διενήργησε σχετική έρευνα. Σε κατεπείγον ερωτηματολόγιο που απεστάλη σε όλα τα μέλη του ΣΕΒΕ, ανταποκρίθηκαν κατά το πρώτο εικοσιτετράωρο 79 επιχειρήσεις.

''Ο Πρωθυπουργός καταφεύγει σε διαγγέλματα αντί να προχωρήσει σε διάλογο με τους αγρότες'', τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Εβερτ, σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Σημίτη. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματός του, ο κ. Εβερτ, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι προεκλογικά είπε ψέματα στους αγρότες ενώ τώρα επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα στρέφοντας τη μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης και τη μία ομάδα του αγροτικού κόσμου εναντίον της άλλης. Εξάλλου το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις της αγροτιάς, άνοιξαν νέα σελίδα στο μαζικό λαϊκό κίνημα της χώρας, παρά την ιδεολογική και πολιτική τρομοκρατία που ασκείται.

"Ο κ. πρωθυπουργός, επιμένει στην αλαζονική πολιτική του, οξύνοντας περαιτέρω την υπάρχουσα κατάσταση στον αγροτικό χώρο", δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος, Δημήτρης Τσοβόλας, με αφορμή τις νέες δηλώσεις του Κώστα Σημίτη για τις συνεχιζόμενες αγροτικές κινητοποιήσεις. "Η κυβέρνηση, καθίσταται πλέον αποκλειστικά υπεύθυνη για το <<έμφραγμα>> που υφίσταται η χώρα", είπε ο κ. Τσοβόλας, προσθέτοντας: "Καλούμε για μια ακόμη φορά τον κ. Σημίτη, να προχωρήσει άμεσα σε διάλογο με τους αγρότες, χωρίς στερεότυπα και τετελεσμένα".

''Ο κ. Σημίτης πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση του και να κάνει διάλογο με τους αγρότες, που αποτελούν το 25% του ελληνικού λαού'', δήλωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Σουφλιάς, κατά την επίσκεψή του σε μπλόκο αγροτών της περιοχής Θεσσαλονίκης. Διερωτήθηκε μάλιστα: ''Δε δικαιούνται οι εκπρόσωποι των αγροτών να συζητήσουν μία ώρα με τον Πρωθυπουργό για τα προβλήματά τους, από τα οποία άλλα μπορούν να λυθούν και άλλα όχι, και κάποιων άλλων μπορεί να δρομολογηθεί η λύση'';

Στη συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης των χωρών της Παρευξείνιας Συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί στην Τυφλίδα θα συμμετάσχει ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ο οποίος αναχώρησε για τη Δημοκρατία της Γεωργίας. Ο κ. Κακλαμάνης θα παραλάβει την προεδρία της συνόδου για το πρώτο εξάμηνο του 1997. "Στο εξάμηνο αυτό η η Βουλή των Ελλήνων έχει ήδη ένα πρόγραμμα για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με τις χώρες αυτές", επισήμανε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου και γνωστοποίησε ότι προς την κατεύθυνση των πρωτοβουλιών αυτών θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση στη χώρα μας τον Μάϊο ή Ιούνιο, κατά την οποία θα προωθηθούν επαφές με τις χώρες της παρευξείνιας συνεργασίας.

Διήμερη επίσκεψη στο νομό Εβρου πραγματοποίησε ο υφυπουργός Γεωργίας, Βασίλης Γερανίδης. Ο υφυπουργός προήδρευσε σύσκεψης που έγινε στη Νομαρχία Εβρου στην Αλεξανδρούπολη, με τη συμμετοχή του Νομάρχη, Γιώργου Ντόλιου και υπηρεσιακών παραγόντων, με αντικείμενο το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις ζωονόσους (αφθώδης πυρετός και ευλογιά) στο νομό. Ο κ.Γερανίδης συναντήθηκε στο δημαρχείο Σουφλίου με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών και τους προέδρους των Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών και των συλλόγων κτηνοτρόφων. ''Ο Εβρος, ως ασπίδα του έθνους, για την κυβέρνηση και την πολιτική μας είχε και θα έχει, μέσα στο πλαίσιο των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας, μια ιδιαίτερη προτεραιότητα. Γι αυτό και η κυβέρνηση ήρθε εδώ και ανακοίνωσε και εξειδίκευσε ένα πακέτο μέτρων που το είχε πάντοτε μπροστά της, με ιδιαίτερη ευαισθησία για τον Εβρο'', τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο υφυπουργός Γεωργίας.

Συνάντηση με εκπροσώπους των συνταξιουχικών οργανώσεων θα έχει σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μιλτιάδης Παπαϊωάννου στο πλαίσιο του θεσμικού διαλόγου που αρχίζει η κυβέρνηση για την επίλυση των προβλημάτων των συνταξιούχων. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Πασχαλίδης, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους συνταξιούχους, εξέφρασε την πίστη ότι ο διάλογος αυτός θα είναι ουσιαστικός και αποτελεσματικός και ότι από αυτόν θα προκύψουν ουσιαστικά αποτελέσματα.

Συλλαλητήριο και τρίωρη στάση εργασίας αποφάσισε να πραγματοποιήσει, στις 17 Δεκεμβρίου, από τις 5 ως τις 8 το βράδυ, η ΓΣΕΕ, μέρα κατά την οποία θα αρχίσει η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Με τις κινητοποιήσεις αυτές που αποφάσισε η Συνομοσπονδία, διεκδικεί: να υπάρξει αναδιανομή του εισοδήματος σε όφελος των κοινωνικών πολιτικών, να στηριχτεί η απασχόληση και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ανεργίας, να διορθωθεί το φορολογικό και να τιμαριθμοποιηθει η φορολογική κλίμακα, και να μην υπογραφούν οι συλλογικές συμβάσεις με βάση την πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός για το 1997 θα είναι 4,5%, αλλά να διασφαλίζουν οι συλλογικές συμβάσεις το εισόδημα των εργαζομένων.

Στο Παρίσι θα μεταβεί σήμερα ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο της Ομάδας Υπουργών Πολιτισμού της Νότιας Ευρώπης. Στη Σύνοδο, όπως σημείωσε ο κ.Βενιζέλος, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Γάλλου Υπουργού Πολιτισμού, κ.Ντουστ- Μπλαζύ, θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Πολιτισμού των λατινογενών χωρών και της Ελλάδας, ενώ θα παρευρεθούν και υπουργοί χωρών της Λατινικής Αμερικής για θέματα προστασίας της γλώσσας, προστασίας του οπτικοακουστικού πολιτισμού και συνεργασίας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

Την ανησυχία του, ότι οι δρομολογούμενες εξελίξεις σχετικά με το θέμα του έργου του μετρό Θεσσαλονίκης, μπορεί να οδηγήσουν στην ακύρωση των προοπτικών της πόλης εκφράζει -με έγγραφο που απέστειλε στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη- το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. "Η παρατηρούμενη καθυστέρηση στην ανάθεση -και, κατ' επέκτασιν, στην κατασκευή- του έργου, μπορεί να στηρίξει τις υπόνοιες ότι μεθοδεύεται η απόρριψη της επιλογής του μετρό, ως μέσου που θα καλύψει ζωτικές ανάγκες της πόλης μας", τονίζει η διοίκηση του Επιμελητηρίου.

Ευθύνες στον πρώην Υπουργό Τουρισμού, Διονύση Λιβανό για το καζίνο στο Φλοίσβο επέρριψε ο βουλευτής της Ν.Δ, Στέφανος Μάνος, ο οποίος κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση. Οπως υποστήριξε ο κ.Μάνος ''με τον τρόπο που λειτούργησε ο κ.Λιβανός παραβίασε συνειδητά και εν γνώσει του το Σύνταγμα και τους νόμους''. Ακόμη, ο πρώην Υπουργός και βουλευτής της Ν.Δ καταλόγισε ευθύνες και στον υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, Κώστα Λαλιώτη, γιατί, όπως ανέφερε, συνέβαλε στην έκδοση μιας άδειας που δεν έπρεπε να εκδοθεί.

Επεκτείνεται και στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς Σχολείων Γενικής και Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, το επίδομα των 18.000 δραχμών που έχει δοθεί στους εκπαιδευτικούς του Δημοσίου.Σχετική τροπολογία κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης.

Τον Έλληνα καθηγητή ομοιοπαθητικής κ. Γεώργιο Βυθούλκα βράβευσε το Ίδρυμα Σωστής Διαβίωσης της Σουηδίας, για την εξέχουσα συνεισφορά του στην αναβίωση της ομοιοπαθητικής γνώσης και τις προσπάθειές του για την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση των ομοιοπαθητικών. Ο κ. Βυθούλκας είναι διευθυντής της Αθηναϊκής Σχολής Ομοιοπαθητικής Ιατρικής και είναι επικεφαλής ομάδας 30 γιατρών οι οποίοι εξασκούν το επάγγελμά τους ενώ παράλληλα σπουδάζουν υπό της επίβλεψή του. Αυτή τη στιγμή, εργάζεται με καθηγητές ομοιοπαθητικής στη Νέα Διεθνή Ακαδημία Κλασσικής Ομοιοπαθητικής που ιδρύθηκε στην Αλλόνησο και αποτελεί πρότυπο κέντρο ομοιοπαθητικής.

Μετά το αφιέρωμα στις βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους του Φεστιβάλ Δράμας, η Κινηματογραφική Λέσχη του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης συνεχίζει τις τακτικές προβολές και για τον Δεκέμβριο. Το πρόγραμμα συνεχίζεται με τη προβολή της ταινίας “ Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι” στις 17 Δεκεμβρίου, ενώ στις 24 θα προβληθεί η ταινία “Ενα αξέχαστο καλοκαίρι”. Ολες οι προβολές αρχίζουν στις 9 μ.μ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ε.Κ.Θ.

Την πεποίθηση ότι η επίσκεψη του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Μάλκομ Ρίκφιντ, στην Κύπρο, αποτελεί ένα μήνυμα της Βρετανίας για ενεργότερη εμπλοκή στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών, της Κύπρου, Αλέκος Μιχαηλίδης. “Η επίσκεψη αυτή, σημαίνει προώθηση των πρωτοβουλιών για λύση του Κυπριακού, από τη βρετανική πλευρά και συνεπάγεται και συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς”, υπογγράμμισε ο κ. Μιχαηλίδης.

Σε περίφραξη του χώρου της ουδέτερης ζώνης στον Αγιο Δομέτιο της Κύπρου, προέβησαν χθες οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις, όπου ανάρτησαν μάλιστα και την τουρκική σημαία, γεγονός για το οποίο αναμένεται να υπάρξει επίσημη διαμαρτυρία από την Ελληνοκυπριακή πλευρά προς τα Ηνωμένα Έθνη. Η περιοχή που έγινε η περίφραξη βρίσκεται στην ουδέτερη ζώνη, στον Αγιο Δομέτιο, όπου προχθες τα ξημερώματα οι κατοχικές δυνάμεις άνοιξαν αδιακρίτως πυρ προς τις ελεύθερες περιοχές, προκαλώντας ζημιές με σφαίρες σε ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο κι ένα ηλιακό θερμοσίφωνα.

Ο στρατιωτικός διάλογος καθώς και η έναρξη των απευθείας συνομιλιών του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ήταν το κύριο σημείο αναφοράς, του ειδικού αντιπρόσωπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακο, Χαν Σουγκ Τζου, σε συνάντηση που είχε με τον κ. Κληρίδη.Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με τον στρατιωτικό διάλογο, ο κ. Χαν υπογράμμισε ότι “ δυστυχώς δεν έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά οι προσπάθειες συνεχίζονται”.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Γιουγκοσλαβίας απέρριψε την προσφυγή της εφορευτικής επιτροπής του Βελιγραδίου εναντίον της προχθεσινής απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, το οποίο δεν έκανε δεκτή την αίτηση για επανεξέταση του θέματος της ακύρωσης των δημοτικών εκλογών της 17ης Νοεμβρίου. ΄Ετσι, οριστικά και αμετάκλητα, ύστερα από αλλεπάλληλες νομικές διαδικασίες, ο δήμος του Βελιγραδίου κατοχυρώθηκε στους Σοσιαλιστές του Μιλόσεβιτς. Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, Ράντομιρ Λαζάρεβιτς, δήλωσε ότι, μετά τη απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, δεν υπάρχει πλέον κανένα άλλο νομικό περιθώριο για επανεξέταση των αποτελεσμάτων.

Είναι έτοιμος και μπορεί να επαναλειτουργήσει ο 1ος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι, όπως ανακοίνωσε ο Μ.Ερβέ, εκπρόσωπος της εταιρίας "Zίμενς" και επικεφαλής της διεθνούς επιτροπής, η οποία έχει αναλάβει υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις έρευνες για την ασφάλεια του αντιδραστήρα. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τρουντ", παρόλα αυτά η Επιτροπή Ατομικών Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με νέα ανακοίνωση της εμμένει στην αρχική της θέση για την άμεση διακοπή της λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι και την ανεύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

Στο 223,6% έχει φτάσει ο πληθωρισμός στη Βουλγαρία από την αρχή του 1996, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Την ίδια χρονική περίοδο, αύξηση κατά 227,5% σημείωσαν οι τιμές των τροφίμων, κατά 178,3% αυξήθηκαν οι τιμές των οινοπνευματωδών ποτών, κατά 165,2% οι τιμές των τσιγάρων και κατά 173% οι τιμές των κατοικιών.

Την καθαίρεση και απομάκρυνση από το στράτευμα 33 αξιωματικών και 36 υπαξιωματικών για απειθαρχία και για ηθικούς λόγους αποφάσισε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας. Η απόφαση ανακοινώθηκε από την γενική γραμματεία του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου συζητήθηκαν τα θέματα των προαγωγών και αξιολογήθηκαν οι απειλές που δέχεται η Τουρκία καθώς και η ετοιμότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων για πόλεμο.

Την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς, την απλούστευση των διαδικασιών διακίνησης, καθώς και την επίτευξη συμφωνιών για την εποχιακή απασχόληση Αλβανών στην Ιταλία, ζήτησε από τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Αλεξάντερ Μέξι, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, κ. Ναπολετάνο, κατά τη συνάντησή τους στα Τίρανα. Ζήτησε επίσης, η Ιταλία να αντιμετωπίσει τους Αλβανούς - πολίτες μιας χώρας που μελλοντικά θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης - πιο ευνοϊκά από πολίτες άλλων, μη ευρωπαϊκών χωρών. Η Αλβανική Τηλεόραση σε όλα τα δελτία της έδωσε έμφαση στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αλβανία, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, κ. Ναπολετάνο, μετά από πρόσκληση του Αλβανού ομολόγου του, Χαλίτ Σαμάτα, με τον οποίο υπέγραψε πρωτόκολλο συμφωνίας για διμερή συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών δυνάμεων των δύο χωρών.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Wednesday, 11 December 1996 - 7:30:52 UTC