Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 96-12-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:50 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 12.12.96

Για δέκατη πέμπτη μέρα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες της Θεσσαλίας οι οποίοι παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους, ωστόσο σε κάποια σημεία των περιφερειακών δρόμων στη Βόρεια Ελλάδα και την Πελοπόννησο οι αγρότες εγκαταλείπουν τα οδοφράγματα. Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στη Χαριλάου Τρικούπη για την εκτόνωση του θέματος που έχει προκύψει από τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας και ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, οι υφυπουργοί Γεωργίας Δημήτρης Σωτηρλής και Βασίλης Γερανίδης, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου Θεόδωρος Τσουκάτος καθώς και οι νομάρχες και τις νομαρχιακές επιτροπές Καρδίτσας και Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ. Στο μεταξύ τα μπλόκα της Λάρισας επισκέφθηκε ο Μιλτιάδης ΄Εβερτ ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση των αγροτών, ενώ το απόγευμα συναντήθηκε με τη συντονιστική επιτροπή αγώνα.

Έκκληση στους αγρότες να ανοίξουν τους δρόμους και να προσέλθουν σε διάλογο με την κυβέρνηση επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Άσκησε δε κριτική στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδη Εβερτ, με αφορμή την επίσκεψή του στα οδοφράγματα των αγροτών στη Λάρισα, και έκανε λόγο για ανεύθυνη στάση και άκρατο λαϊκισμό του. Ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ευθυγραμμίζεται με τις κινητοποιήσεις ομάδων αγροτών προκειμένου να αντιμετωπίσει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.

Να ασκήσει "το εκ του λειτουργήματος του επιβαλλόμενο καθήκον" απέναντι στην "κατάσταση πολιορκίας της χώρας από τους αγρότες" καλεί -με ανοιχτή επιστολή του- τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.Στην επιστολή τονίζεται πως "παρά το γεγονός ότι οι κατ' εξακολούθηση τελούμενες παράνομες πράξεις είναι αυτόφωρες, δεν πληροφορηθήκαμε μέχρι σήμερα να έχουν δικασθεί οι υπαίτιοι, ή τουλάχιστον οι πρωταίτιοι και προπαντός οι ηθικοί αυτουργοί των παρανομούντων -συμπαθών κατά τα άλλα- αγροτών, ούτε να έχει ασκηθεί κατ' αυτών ποινική δίωξη".

Αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών στο Νομό Εβρου, μετά από συνάντηση που είχε η συντονιστική επιτροπή των αγροτών με τον Υφυπουργό Γεωργίας Βασίλη Γερανίδη.Σύμφωνα με ανακοίνωση της συντονιστικής επιτροπής, ο κ. Γερανίδης, ανταποκρίθηκε θετικά στα αιτήματα των αγροτών του Νομού Εβρου, καθώς και σε ορισμένα αιτήματα που αφορούν όλη την Ελλάδα.

Διήμερη περιοδεία στη Θεσσαλία, από αύριο μέχρι και την Κυριακή, θα πραγματοποιήσει η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Αύριο, η κ. Παπαρήγα θα συναντηθεί με τους αγρότες στα μπλόκα του Κάστρου Βοιωτίας και στις 6 μ.μ με την Πανθεσσαλική Επιτροπή Αγώνα, ενώ στις 8 μ.μ θα επισκεφθεί το μπλόκο της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ.Το Σάββατο το πρωί θα επισκεφθεί τα μπλόκα των περιοχών Μουργκάνι, Πηνειού και Νέου Μοναστηριου και στις 6.30 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση του ΚΚΕ στην Καρδίτσα.

Σε 3.000 ανέρχονται τα φορτηγά αυτοκίνητα διεθνών μεταφορών που βρίσκονται ακινητοποιημένα στο εθνικό δίκτυο όλης της χώρας, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Φορτηγών Διεθνών Μεταφορών. Τα 650 από αυτά προέρχονται από άλλες χώρες, στην πλειοψηφία τους (το 70%) από τις βαλκανικές (Βουλγαρία, Τουρκία και Ρουμανία), και τα υπόλοιπα από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία και το Ιράκ.

Εμφαση στα θέματα που αφορούν στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Αμυνας και Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), καθώς και στην απασχόληση, θα δώσει η ελληνική αντιπροσωπεία στη Σύνοδο Κορυφής του Δουβλίνου που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με τη Διακυβερνητική Διάσκεψη.Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Παπανδρέου, σε συνέντευξή Τύπου, ενόψει της Διακυβερνητικής τόνισε ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα εστιάσει και θα διαπραγματευτεί το θέμα της εδαφικής ακεραιότητας και το απαραβίαστο των συνόρων των χωρών-μελών της ΕΕ, ένα θέμα που, όπως είπε, απασχολεί και ενδιαφέρει έντονα την Ελλάδα.

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο έγινε στο προεδρικό Μέγαρο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο υπουργός υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον της Κύπρου αποτελεί αιτία πολέμου για την Ελλάδα. "Από οπουδήποτε και αν προέρχεται αυτή η απειλή για επίθεση κατά της Κύπρου, αποτελεί casus beli και θα απαντηθεί με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται κάθε επιθετική ενέργεια" σημείωσε.

Με αναβαθμισμένη την ελληνική παρουσία και αυξημένο ενδιαφέρον για τη χώρα μας, άρχισαν χθες στην Τιφλίδα οι εργασίες της 8ης ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) Η παρουσία του προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος ηγείται της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στην ΟΣΕΠ και σήμερα θα απευθυνθεί προς τη Συνέλευση, ενώ συγχρόνως θα αναλάβει την προεδρία της για το προσεχές εξάμηνο (Ιανουάριος - Ιούνιος 1997), υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει η χώρα μας στη διεύρυνση της συνεργασίας και των σχέσεων με προοπτική την ειρήνη και ασφάλεια στη λεκάνη του Ευξείνου Πόντου.

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο σχετικά με το εύρος των 10 ναυτικών μιλίων του ελληνικού εναέριου χώρου, κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας αναφερόμενος σε δημοσίευμα του Τύπου, σύμφωνα με το οποίο ''αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου σε γραπτή δήλωση-απάντηση του αναφέρει ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο έως τα έξι μίλια'', ρωτά να μάθει:-Αν η κυβέρνηση αποδέχεται την αμερικανική άποψη ότι ο εναέριος χώρος πέραν των 6 ναυτικών μιλίων από ελληνικό έδαφος συνιστά ''διεθνή εναέριο χώρο''. -Αν όχι, γιατί δεν αντέδρασε μέσω της διπλωματικής οδού και -Τι σκοπεύει να πράξει για να πάψει η αμφισβήτηση αυτή, τόσο σε πρακτικό όσο και σε φραστικό επίπεδο.

Φθάνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη αντιπροσωπεία φορέων των Μηχανικών του Ινστιτούτου για την Προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Πρωην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM), προσκεκλημένη του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Η αποστολή θα παραμεινει στη Θεσσαλονίκη μέχρι την προσεχή Κυριακή.

Περισσότερα από διακόσια μουσικά όργανα που υπήρξαν ανάμεσα στο 2800 π.Χ και τις αρχές του αιώνα μας, ανακατασκευασμένα με απόλυτη πιστότητα ως προς τις εικαστικές μαρτυρίες για αυτά, συνθέτουν την αρχική συλλογή του Μουσείου Αρχαίων, Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Οργάνων που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη.Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Μουσείου έχουν ήδη ολοκληρωθεί, όπως επίσης, η κατασκευή των εκθεμάτων και του πρωτότυπου συστήματος ανάρτησής τους, ενώ πέραν του εκθεσιακού χώρου, το Μουσείο διαθέτει και Ωδείο, όπου γίνονται καθημερινά μουσικές εκδηλώσεις και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ενα σύγχρονο φυσικοθεραπευτήριο προϋπολογισμού 180 εκατομμυρίων δραχμων, που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης πρόκειται να κτιστεί στο δήμο Ελευθερίου-Κορδελιού.Τον θεμέλιο λίθο του φυσικοθεραπευτηρίου θα θέσει σήμερα στις 12:30, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, σε οικόπεδο του δήμου μεταξύ των οδών Σμύρνης και Αργοναυτών. Σύμφωνα με την μελέτη κατασκευής, που είναι ήδη έτοιμη, το κτίριο θα έχει δύο ορόφους και υπόγειο. Το ισόγειο και ο πρώτος όροφος θα καλύπτουν επιφάνεια 600 τετραγωνικών μέτρων. Στο ισόγειο θα υπάρχουν τμήματα κινησιοθεραπείας-υδροθεραπείας και ηλεκτροθεραπείας.

Νέες διαστάσεις λαμβάνει η δολοφονία του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου και θερμού υποστηρικτή της επανένωσης της Κύπρου, Κουτλού Ανταλί. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού τύπου, διερευνάται η περίπτωση ανάμειξης στη δολοφονία και του “Γκρίζου Λύκου”, Αμπτουλάχ Τσατλί, ο οποίος σκοτώθηκε πρόσφατα σε τροχαίο δυστύχημα στην Τουρκία.

Θέματα ασφαλείας και εγγυήσεων καθώς και το θέμα της αποστρατικοποίησης, συζήτησαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Χαν Σουγκ Τζου. Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης, ο αναπληρωτής αντιπρόσωπος του Γ.Γ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης καθώς και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

Απαισιοδοξία για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, εκφράζει η κυπριακή κυβέρνηση μετά τη συνάντηση του ειδικού αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Χαν Σουγκ Τζου, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.“Ο κ. Τζου δεν έχει να μας μεταφέρει τίποτα που να δημιουργεί αισιοδοξία ή ένδειξη μεταβολής της στάσης του κ. Ντενκτάς, ειδικά σε θέματα ουσίας του Κυπριακού”, υπογράμμισε ο Κύπριος κυβερνητικος εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανταποκρινόμενη στις αιτήσεις του νέου Προέδρου της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ και του πρωθυπουργού, Ζαν Βίντενοφ, παραχωρεί στη Βουλγαρία ανθρωπιστική βοήθεια, ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων.Όπως γράφει η εφημερίδα "Τρουντ" της Σόφιας, με ψήφισμά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την αποστολή οικονομικής βοήθειας για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα ( συνταξιούχοι, ανάπηροι, ορφανά κλπ). Αυτή η ενέργεια, σύμφωνα με την εφημερίδα, θεωρήθηκε επιβεβλημένη, διότι μετά τον Φεβρουάριο του 1997, στη Βουλγαρία θα παρατηρηθεί σοβαρή έλλειψη σε είδη πρώτης ανάγκης .

Για προσπάθεια φίμωσης του Τύπου με κατασταλτικούς νόμους, κατήγγειλε τη σημερινή κυβέρνηση της Τουρκίας, αλλά και τις προηγούμενες, ο εκδότης της εφημερίδας "Χουρριέτ", Ερτουγρούλ Οζκιόκ, κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, με θέμα "Η ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία". Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης οι εκδότες της "Μιλλιέτ", Ντεριά Σαζάκ, της "Σαμπάχ", Ζαφέρ Μουτλού και της "Γενί Γιουζγίλ", Οκάϋ Γκουνασίν, υπό την αιγίδα των ευρωβουλευτών, Πολίν Γκριν, προέδρου της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γκυ ντε Βρυ, προέδρου των Φιλελευθέρων, Αλόνσο Πουέρτα, προέδρου της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Κλαούντια Ρότ, προέδρου των Πρασίνων και Κατρίν Λαλυμιέρ, προέδρου του Συνασπισμού Ευρωπαίων Ριζοσπαστών.

Ο ηγέτης των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραχήμ Ρουγκόβα, ο οποίος τις ημέρες αυτές πραγματοποίησε επίσκεψη στις ΗΠΑ, ζήτησε από την Ουάσιγκτον να αναλάβει αποφασιστικό ρόλο για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου και να ορίσει ειδικό απεσταλμένο στις συνομιλίες γύρω από το θέμα αυτό. ΄Οπως μετέδωσε το Πληροφοριακό Κέντρο του Κοσσυφοπεδίου, ο Ρουγκόβα επέδωσε το αίτημα αυτό στον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Αμερικανικού Κογκρέσου, Μπέντζαμιν Γκίλμαν.

Χωρίς την υπογραφή της συμφωνίας τελωνειακής συνεργασίας ολοκληρώθηκαν οι συζητήσεις μεταξύ Τουρκίας και ΠΓΔΜ οι οποίες διεξήχθησαν κατα την τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του Τουρκικού Υφυπουργείου Τελωνείων στην ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με την κρατική γραμματεία πληροφοριών της ΠΓΔΜ κατα την επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας ολοκληρώθηκαν συζητήσεις σχετικά με το κείμενο της συμφωνίας, οι οποίες είαν ξεκινήσει πριν από ένα χρόνο.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης, μεταξύ παικτών του Αρη και της τουρκικής Μπεσίκτας, στον επαναληπτικό αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων για το κύπελλο Κόρατς, επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή του παιχνιδιού από τον κομισάριο του αγώνα.Τα επεισόδια προκλήθηκαν 18 λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα, και ενώ η ελληνική ομάδα ήταν μπροστά στο σκορ με 40 - 31, όταν ο αμερικανός παίκτης της Μπεσίκτας, Αλεξάντερ, επιτέθηκε κατά του Ντίνου Αγγελίδη.Ακολούθησε γενική συμπλοκή.

Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Thursday, 12 December 1996 - 8:30:47 UTC