Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 96-12-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:31 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 14.12.96

Άκαρπη έληξε η συνάντηση του υπουργού Γεωργίας, Στέφανου Τζουμάκα με εκπροσώπους των αγροτών για το θέμα των αποκλεισμών των οδικών κόμβων, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών αγροτικών συλλόγων και των συντονιστικών επιτροπών παρουσίασαν τα αιτήματα τους, ενώ ο υπουργός γεωργίας επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της κυβέρνησης για τα προβλήματα των αγροτών. Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Τζουμάκας τόνισε ότι στη ζωή δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αλλά παρατήρησε πως ορισμένα στελέχη του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος προωθούν συγκεκριμένες πολιτικές στρατηγικές. Πρόσθεσε ακόμα ότι ο διάλογος με τους αγρότες θα συνεχιστεί.

Προτροπή στους αγρότες να απελευθερώσουν τους οδικούς κόμβους που έχουν μπλοκάρει με τα τρακτέρ απηύθυνε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων νομού Θεσσαλονίκης, Σπύρος Σαλλιάκης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Γεωργίας, Στέφανο Τζουμάκα, Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο, και τον υφυπουργό Γεωργίας, Βασίλη Γερανίδη. Ο κ. Σαλλιάκης υπογράμμισε ότι έθεσε 10 αιτήματα. Για τα 4 είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και τα υπόλοιπα 6 μακροπρόθεσμα.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, σε ψήφισμά του, εκφράζει τη συμπαράστασή του στους αγρότες. Κατανοεί όμως και τις επιπτώσεις των κινητοποιήσεων των αγροτών στις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες και παραγωγικές τάξεις. Καλεί δε την κυβέρνηση, αφού κατανοήσει τη δυσχερή θέση των αγροτών και τις επιπτώσεις στην εθνική οικονομία, να προχωρήσει παραπέρα το διάλογο, και τους αγρότες να μην κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Την αισιοδοξία τους για την προώθηση των ελληνικών θέσεων και την πορεία της χώρας μας στην ΕΕ εξέφρασαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τόσο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, όσο και ο ευρωβουλευτής, αρμόδιος από την ελληνική πλευρά για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη, Γιάννος Κρανιδιώτης. Στη συνέντευξη, στην οποία παραβρέθηκε και ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, ο κ. Παπαντωνίου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι κατά τη μαραθώνια Συνεδρίαση του ECOFIN, προωθήθηκαν τα θέματα της Οικονομικής και Νομισματικής ΄Ένωσης (ΟΝΕ) και καταρτίστηκε ένα κείμενο εκθέσεων, το οποίο υποβλήθηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Όπως επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, το πολιτικό στοιχείο της όλης υπόθεσης, αναφορικά με το νέο νόμισμα, είναι ότι η μάχη που έδωσε η Ελλάδα, για να εξασφαλιστεί η εθνική γραφή στο Euro ισομερώς και ισοδυνάμως επιτεύχθηκε πλήρως, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι υπάρχει προοπτική να γίνει το ΕURO ισοδύναμο με το δολάριο.

Μετά από αλλεπάλληλες διακοπές θα συνεχιστούν και πάλι την προσεχή Τρίτη 17 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη, οι συνομιλίες των μόνιμων αντιπροσώπων της Ελλάδας και των Σκοπίων, Χρίστου Ζαχαράκι και Ιβάν Τόσεφσκι, υπό την αιγίδα του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Σάυρους Βανς. Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε ο ανεξάρτητος ραδιοφωνικός σταθμός του Βελιγραδίου Index, το Συμβούλιο Ασφαλείας ίσως αποφασίσει σύντομα τη χρήση νέου, αλλά προσωρινού ονόματος για τη δημοκρατία των Σκοπίων στον διεθνή οργανισμό, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα "Βέτσερ" των Σκοπίων, το Συμβούλιο Ασφαλείας ίσως προτείνει για προσωρινή χρήση, ή την ονομασία "Novamakedonija" ή την ονομασία "Δημοκρατία Μακεδονίας (πρωτεύουσα Σκόπια)".

''Σήμερα βιώνουμε μία δύσκολη πολιτική και κοινωνική συγκυρία. Πραγματοποιούνται αγροτικές κινητοποιήσεις, υπάρχει απεργιακή αναταραχή, και ένα κλίμα δυσαρέσκειας σημαντικής μερίδας για την πολιτική της κυβέρνησης. Διανύουμε μία κρίσιμη φάση μετάβασης, κατά την οποία διαφοροποιείται και μετεξελίσσεται η εθνική, κρατική, κοινωνική και πολιτισμική μας υπόσταση. Μέχρις ενός σημείου είναι φυσικό και αναμενόμενο να υπάρξουν κάποιες κοινωνικές αναταράξεις, κάποιες εστίες αντίστασης, κάποιοι θύλακες αντίδρασης. Ορισμένα συμφέροντα ολίγων θα θιγούν, αρκετοί βολεμένοι θα ξεβολευτούν και άλλοι, που είναι βυθισμένοι στη λιπαρή νάρκη του χυδαίου καταναλωτισμού, θα ενοχληθούν''. Αυτά τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκος Παπαδόπουλος, σε εκδήλωση στελεχών του ΠΑΣΟΚ, στη Θεσσαλονίκη.

Κατάσχεση από τις Σκοπιανές τελωνειακές αρχές της "Μετζίκλια", στα Σκοπιανοελληνικά σύνορα, των ελληνικών βιβλίων που είχε προμηθευτεί από τη Θεσσαλονίκη ανέφερε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ελληνικής καταγωγής δημοσιογράφος της Σκοπιανής εβδομαδιαίας εφημερίδας "Focus", Νικόλαος Κωνσταντινίδης-Μιχαήλοβσκι. Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη- Μιχαήλοβσκι, ο οποίος διατηρεί επιστημονική συνεργασία με το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού, το περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, ενώ επέστρεφε από τη Θεσσαλονίκη στην ΠΓΔΜ. Τα βιβλία που είχε μαζί του, όπως δήλωσε στο ΜΠΕ, ήταν ιστορικού περιεχομένου και τα είχε προμηθευτεί από το Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ) και την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.

Με την υπογραφή της "Κοινής Δήλωσης", στην οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται συμφωνία για την ίδρυση δικτύου ανταλλαγών κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών προγραμμάτων, ολοκληρώθηκε η συνάντηση των πέντε υπουργών Πολιτισμού των χωρών μελών της Νότιας Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι. "Η επικοινωνία της οπτικοακουστικής αγοράς είναι για τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου προϋπόθεση της πολιτιστικής τους ταυτότητας", δήλωσε, μεταξύ άλλων, μετά το τέλος των εργασιών της συνάντησης, ο ΄Έλληνας υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, στον οποίο και ανήκει η πρόταση για την ίδρυση του εν λόγω δικτύου.

"Στόχος της πολιτικής της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ευρωπαϊκή σύγκλιση", τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι TV 5 ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, στη διάρκεια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων των 6.30 μ.μ.

Οι πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και οικονομικές προοπτικές για τη δράση του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας συζητήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της συμβουλευτικής επιτροπής, που έγινε παρουσία φορέων της πόλης και εκπροσώπων ΄όλων των κομμάτων. "Οι άνθρωποι της Θεσσαλονίκης μάχονται μαζί με το Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε η πόλη να αναδειχτεί ο αντίπαλος πόλος της Κωνσταντινούπολης στο πλαίσιο της Παρευξείνιας Συνεργασίας (ΟΣΕΠ). Ήδη έχει γίνει ένα βήμα ώστε να καθιερωθεί ως οικονομικό κέντρο της ΟΣΕΠ, με τη δημιουργία της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης του Εύξεινου Πόντου. Η Θεσσαλονίκη πρέπει να αναδειχτεί σταδιακά ως πυλώνας για την παρέμβαση της Ευρώπης στη Μαύρη Θάλασσα", τόνισε ο Γρηγόρης Νιώτης, πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής αποδήμου ελληνισμού του Κοινοβουλίου και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του κέντρου. Ο κ.Νιώτης πρότεινε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τη δημιουργία δικτύων συνεργασίας της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης με τους αντίστοιχους φορείς της Μαύρης Θάλασσας.

Σε καταγραφή των αρχιτεκτονικών μνημείων των Σκοπίων και της Ελλάδας, με απώτερο στόχο την αποκατάσταση και τη συντήρησή τους αποφάσισαν να προχωρήσουν από κοινού το Ινστιτούτο για την προστασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς των Σκοπίων και το τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ/ΤΚΜ). Αυτό προβλέπεται στο πρωτόκολλο συνεργασίας που θα υπογράψουν τα δύο μέρη, την Κυριακή, στη Θεσσαλονίκη. Ήδη από προχθές, δέκα εκπρόσωποι του εν λόγω Ινστιτούτου, της Ένωσης Μηχανικών και του Ινστιτούτου Αντισεισμικής Προστασίας των Σκοπίων ανταποδίδουν την επίσκεψη που πραγματοποίησε, πρόσφατα, αντιπροσωπεία του ΤΕΕ/ΤΚΜ στο γειτονικό κράτος.

"Χαριστική βολή" για τις ελληνικές εξαγωγές χαρακτηρίζει την επικείμενη τριήμερη απεργία των τελωνειακών υπαλλήλων (17-19 Δεκεμβρίου), ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). "Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν ήδη υποστεί ανυπολόγιστες ζημίες από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των αγροτών", τονίζει -με ανακοίνωση του- ο Σύνδεσμος, που απευθύνει έκκληση - μέσω ανοιχτής επιστολής- τόσο προς το υπουργείο Οικονομικών, όσο και στην Ομοσπονδία Tελωνειακών Υπαλλήλων, να βρεθεί μια προσωρινή λύση.

Με ποσό 200.000 δρχ. χρηματοδοτεί το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ) κάθε επιχείρηση-μέλος του που θα λάβει μέρος στην εβδομάδα ελληνικών προϊόντων, στην Κύπρο. Η έκθεση -που συνδιοργανώνεται από τη HELEXPO και την Αρχή Κρατικών Εκθέσεων Κύπρου- θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία, από 15 έως 19 Ιανουαρίου 1997. Το Επιμελητήριο επιδοτεί τη συμμετοχή των μελών του με αυτοτελή stands, ενώ το ίδιο θα συμμετάσχει και με γραφείο πληροφοριών, μέσω του οποίου θα ενημερώνει για τις υπηρεσίες που παρέχει. Πέραν της επιδότησης, οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις -ύστερα από συμφωνία στην οποία ήρθε το Επιμελητήριο με τη HELEXPO- δε θα επιβαρυνθούν και με το δικαίωμα εγγραφής (12.000 δρχ.), δαπάνη που θα καλύψει εξ' ολοκλήρου το ΒΕΘ.

Την κατ' εξαίρεσιν χορήγηση αδειών διενέργειας προσφορών καθ' όλο το μήνα Δεκέμβριο αποφάσισε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου κατέληξε στην απόφαση αυτή, "συνεκτιμώντας τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στην αγορά της Θεσσαλονίκης, τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας των αγροτικών κινητοποιήσεων".

"Η Βρετανία σε συνεργασία με τους εταίρους της, θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό, πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση". Αυτό υπογράμμισε, σε αποκλειστική συνέντευξή του, στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Μάλκομ Ρίκφιντ.

Σπείρα αρχαιοκαπήλων, αποκαλύπτει ο τουρκοκυπριακός τύπος και αναφέρει ότι μεταξύ άλλων εμπλέκονται σε αυτήν και ένας αξιωματικός και τρεις υπαξιωματικοί . Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι Τούρκοι αξιωματικοί, έκλεψαν εικόνες από την εκκλησία της Αγίας Θέκλας στο Μαραθόβουνο, που βρίσκεται εντός της στρατιωτικής ζώνης. Η αρχαιοκαπηλία που ανακαλύφθηκε ήταν έργο "συμμορίας στρατιωτικών", σύμφωνα με την εφημερίδα “Ορτάμ”, της οποίας μέλη είναι αξιωματικοί που υπηρετούν στο στρατό κατοχής στην Αμμόχωστο. “Έγκυρες πηγές, γράφει η “Ορτάμ”, αναφέρουν ότι οι ύποπτοι δεν πρόκειται να δικαστούν στο ψευδοκράτος αλλά θα μεταφερθούν πίσω στην Τουρκία”.

Επαφές με τη Σουηδική Αστυνομία είχαν οι αρχές Ασφαλείας της Κύπρου σχετικά με την παρουσία στα κατεχόμενα Νοτιοαφρικανού πράκτορα που σχετίζεται με τη δολοφονία του Σουηδού Πρωθυπουργού, Ούλαφ Πάλμε. Αυτό δήλωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης. Εξάλλου, όπως είπε ο κ. Κασουλίδης, οι αρχές της Κύπρου έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες για την παρουσία μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης, "Γκρίζοι Λύκοι", που δρουν εντός των κατεχομένων, αλλά και στο εξωτερικό.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη διάρκεια των εικοσιτεσσάρων τελευταίων ημερών, πραγματοποιήθηκε χθες στο Βελιγράδι. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι περισσότεροι από 250.000 πολίτες της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας συμμετείχαν στη συγκέντρωση που διοργάνωσε ο συνασπισμός "Ζάγιεντνο". Οι επικεφαλής του "Ζαγιεντνο" χαρακτήρισαν την επιστολή του Προέδρου της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλοσεβιτς, προς τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουόρεν Κρίστοφερ, ως μεγάλη προσβολή για τον σερβικό λαό διότι ο Μιλόσεβιτς αγνοεί τον λαό της χώρας και δεν απευθύνεται σε αυτόν απευθείας παρά διαμέσου του Αμερικανού ΥΠΕΞ.

Υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στη Βουλγαρία, του διορισμού νέου διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας και του σχηματισμού ομάδας από τη Βουλή για να διεξάγει τις διαβουλεύσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τάσσονται τα κόμματα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης στη Βουλγαρία, με υπόμνημα που ανακοινώθηκε στη Σόφια. Σύμφωνα με τον ηγέτη της "Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", Ιβάν Κόστοφ, η αντιπολίτευση ζητά από τη Βουλή να πάρει τις σχετικές αποφάσεις έως τις 17 Ιανουαρίου του 1997 και μετά από την ημερομηνία αυτή να επεξεργαστεί το νομικό πλαίσιο για τη δημιουργία Συναλλαγματικού Συμβουλίου στη Βουλγαρία.

Στην διαπίστωση ότι η κατάσταση της ρουμανικής οικονομίας είναι άσχημη και είναι άμεση η ανάγκη μέτρων βελτίωσης κατέληξαν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ρουμανίας κ. Εμίλ Κονσταντινέσκου και ο αρχηγός της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στη Ρουμανία κ. Παουλ Τόμπσεν, ο οποίος παρουσίασε στον Ρουμάνο Πρόεδρο τις εκτιμήσεις των διαπραγματευτών του ΔΝΤ. Στόχος της αποστολής του ΔΝΤ ήταν να εξετάσουν τα θέματα άμεσης σταθεροποίησης της ρουμανικής οικονομίας η οποία όπως αποκαλύφθηκε διαθέτει μεγάλο έλλειμμα στον δημόσιο τομέα καθώς και στις εταιρείες που ανήκουν στο δημόσιο και αυτό έχει προκάλεσει μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις, αύξηση του ήδη υψηλού ελλείμματος σε ξένο συνάλλαγμα και μείωση των ξένων αποθεμάτων.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Saturday, 14 December 1996 - 8:30:29 UTC