Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 96-12-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:13 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 19.12.1996

Χιλιάδες αγρότες που έφτασαν με πούλμαν, με τις οικογένειές τους, από τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο στην Αθήνα, έλαβαν μέρος στη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Γεωργίας. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή, ζητώντας συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Στην πορεία μετείχαν οικοδόμοι και συνταξιούχοι, οι οποίοι διοργάνωσαν συγκέντρωση συμπαράστασης το μεσημέρι στην πλατεία Κάνιγγος. Δεκαεξαμελής αντιπροσωπεία των αγροτών συναντήθηκε, στη Βουλή, με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργο Πασχαλίδη και τον Υπουργό Γεωργίας Στέφανο Τζουμάκα. Στη Μακεδονία και τη Θράκη οι κινητοποιήσεις των αγροτών οδηγούνται προς εκτόνωση. Στη Θεσσαλονίκη οι αγρότες απέσυραν τα μπλόκα από τα "Πράσινα Φανάρια" και από την αερογέφυρα της Θέρμης, ωστόσο παραμένουν στη γέφυρα του Λουδία και τα διόδια Μαλγάρων. Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση των αγροτών στο αίτημα των παραγωγικών τάξεων και κοινωνικών ομάδων να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους. Κάλεσε δε την κυβέρνηση σε έναρξη γόνιμου και ουσιαστικού διαλόγου.

"Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εκβιάζεται για τους αποκλεισμούς του εθνικού οδικού δικτύου" υπογράμμισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος επανέλαβε ότι ο πρωθυπουργός δεν θα συναντηθεί με τους αγρότες αν δεν λυθούν πρώτα τα οδοφράγματα. Ερωτηθείς δε για το ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος ο κ. Ρέππας τόνισε ότι το ΚΚΕ έδωσε την επικουρία του και τη συντονιστική κάλυψη στην τελική μορφή των κινητοποιήσεων.

Την πάγια θέση της Ελλάδας ότι η Τουρκία πρέπει να αποδεχτεί τις αρχές του διεθνούς δικαίου και να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις που προσδιορίζουν όλα αυτά τα θέματα των διαφορών, που επικαλείται ότι έχει στο Αιγαίο, επανέλαβε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, σχολιάζοντας την εκτίμηση που εξέφρασε ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Χανς Βαν Μίρλο σύμφωνα με την οποία "Ελλάδα και Τουρκία είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διάλογο για την επίλυση των όποιων διαφορών τους". Ο Βαν Μίρλο, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των προτεραιοτήτων της Ολλανδικής Προεδρίας, που αρχίζει από 1ης Ιανουαρίου 1997, που στις Βρυξέλλες και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων εξέφρασε την εκτίμηση ότι "η Ελλάδα και η Τουρκία είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διάλογο για την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών".

Ο 62χρονος Μανώλης Ροδίτης από το Ηράκλειο Κρήτης πέθανε από καρδιά ενώ παρακολουθούσε τα επεισόδια μεταξύ ναυτεργατών και οδηγών φορτηγών στο λιμάνι του Πειραιά. Τεταμένη ήταν η κατάσταση και σε άλλα λιμάνια της χώρας. Οι ναυτεργάτες αποφάσισαν παράταση της απεργίας τους και οι πλοιοκτήτες απειλούν με απολύσεις των απεργών.

Τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποιεί από αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Η πρώτη ημέρα της επίσκεψης του, είναι αφιερωμένη στην ομογένεια. Αύριο το πρωί θα βρίσκεται συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο στην Αλεξάνδρεια, όπου θα επισκεφτεί το Μουσείο Ελληνο-Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων. Η επόμενη επίσκεψη του θα είναι στο Ελληνικό Πατριαρχείο και μετά στο Μουσείο Καβάφη. Αργότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον σεβασμιότατο μητροπολίτη κ. Διονύσιο και άλλους αρχιερείς.

Πέθανε σήμερα στο σπίτι του στο Παρίσι σε ηλικία 72 ετών από καρκίνο του παγκρέατος ο διάσημος Ιταλός ηθοποιός Μαρτσέλο Μαστρογιάνι. Τη στιγμή του θανάτου του στο πλευρό του βρισκόταν η πρώην σύντροφός του Κατρίν Ντενέβ, η κόρη τους Κιάρα Μαστρογιάνι και ο φίλος του ηθοποιός Μισέλ Πικολί. Η πρώτη του διεθνής κινηματογραφική επιτυχία ήταν η ταινία "Ντόλτσε Βίτα" του Φρεντερίκο Φελίνι και μία από τις τελευταίες ήταν η "Τζίντζερ και Φρέντ" επίσης του Φελίνι.

Οι πρέσβεις της Ελλάδας, του Καναδά, της Ισπανίας και της Γερμανίας, ο πολιτιστικός ακόλουθος της Γαλλίας και ένας Περουβιανός διπλωμάτης μετέφεραν στην κυβέρνηση του Περού τα αιτήματα των ανταρτών που συνεχίζουν να κρατούν εκατοντάδες ομήρους στην κατοικία του Ιάπωνα πρέσβη. Ξένες κυβερνήσεις έχουν επιστήσει την προσοχή στην κυβέρνηση του Περού να μην προχωρήσει σε σπασμωδικές κινήσεις, θέτοντας, έτσι, σε κίνδυνο τη ζωή των ομήρων.

Ποινική δίωξη για ψευδή κατάθεση κατά της δημοσιογράφου Έλλης Στάη άσκησε σήμερα ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών Αναστάσιος Κανελλόπουλος. Η δίωξη ασκείται έπειτα από άρνηση της κ. Στάη να δώσει διευκρινίσεις στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το υπόμνημα που κατέθεσε αναφορικά με την αγορά δύο ακινήτων.

Την ανάγκη υποστήριξης των διαπραγματεύσεων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία υπογραμμίζει, στην νέα έκθεσή του για το Κυπριακό, ο απερχόμενος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι. Κάνει δε λόγο για επιδείνωση της κατάστασης στην Κύπρο το τελευταίο εξάμηνο τόσο από δημογραφικής απόψεως όσο και σε ότι αφορά στις σχέσεις των δύο κοινοτήτων μεταξύ τους και με τον έξω κόσμο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο Μπούτρος Γκάλι για το κυπριακό κατά τη θητεία του ως Γ.Γ. του ΟΗΕ. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης. Ο κ.Κασουλίδης, τόνισε ότι ο κ.Γκάλι "ασχολήθηκε ενεργά με το κυπριακό και υπήρξαν φορές που δε δίστασε να μιλήσει με αυστηρή γλώσσα για τη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς" ενώ επισήμανε ότι λυπάται που δεν ευτύχησε να δει το έργο του να ολοκληρώνεται με μια λύση στο πρόβλημα. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι και ο διάδοχος του Γκάλι, Κόφι Αναν γνωρίζει για το κυπριακό και πολύ σύντομα θα το φέρει σε αίσιο τέλος.

Δυόμισι χιλιάδες άνθρωποι στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης επωφελούνται από το ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Ιάσων", προκειμένου να μάθουν ελληνικά. Μόνο στο πανεπιστήμιο του Ντουνιέσκ στην Ουκρανία, 600 άτομα παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό τα μαθήματα εκμάθησης της αρχαίας, νέας ελληνικής και βυζαντινής γλώσσας και ιστορίας, ενώ οι αριθμοί αυξάνονται διαρκώς, δημιουργώντας ελπίδες για την αποκατάσταση των ελληνικών σπουδών στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Στην ενίσχυση και διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ της Αθήνας και των Τιράνων στοχεύει η επίσκεψη του δημάρχου Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλου, στην αλβανική πρωτεύουσα. Αυτό τονίστηκε κατά τις επαφές που είχε χθες ο κ. Αβραμόπουλος στην αλβανική πρωτεύουσα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Αλεξάντερ Μέξι, τον υπουργό Εξωτερικών, Τριτάν Σιέχου, και τον δήμαρχο Τιράνων, κ. Μπρόικα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρωτοβουλία του κ. Αβραμόπουλου, για την επίλυση βασικών προβλημάτων των Αλβανών που εργάζονται στην Αθήνα. Ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στην επέκταση του δικτύου κοινωνικής πρόνοιας και βασικής ιατρικής περίθαλψης για αυτούς, καθώς και στην εξασφάλιση έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης προς τις αλβανικές αρχές για τα προβλήματα ανθρωπιστικής φύσης των Αλβανών πολιτών που εργάζονται σε όλη την Ελλάδα, αξιοποιώντας καλύτερα τις υπάρχουσες δυνατότητες.

Οι τοπικές πρωινές ομίχλες και βροχές στα Δυτικά και αργότερα στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αυριανού καιρού. Ειδικότερα στη Δυτική Ελλάδα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και θα βρέξει ενώ μετά το μεσημέρι θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις και τοπικές βροχές. Τη νύχτα στα βορειοδυτικά ο καιρός θα βελτιωθεί ενώ το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια ηπειρωτικά από 5 έως 14 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 8 έως 18 και στα νησιά του Αιγαίου από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι νεφελώδης ενώ προς το βράδυ θα βρέξει. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Thursday, 19 December 1996 - 17:30:38 UTC