Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 96-12-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:17 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 20.12.1996

Την αναστολή των αγροτικών κινητοποιήσεων στη Βόρεια Ελλάδα αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μακεδονίας-Θράκης, στη σημερινή συνεδρίασή της. Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή τονίζει ότι η απόφαση αυτή ελήφθη ενόψει των Χριστουγέννων, ενώ ο πρωθυπουργός τους κάλεσε σε διάλογο. Το απόγευμα συνεδρίασε στη Λάρισα η Πανθεσσαλική Επιτροπή των αγροτών και αποφάσισε συνέχιση των κινητοποιήσεων και ενίσχυση των υπαρχόντων οδοφραγμάτων.

Οι απαντήσεις της κυβέρνησης στα αιτήματα των αγροτών είναι γνωστές, ωστόσο οι δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος τόνισε ότι έχουν ικανοποιηθεί τα τρία από τα έξι αιτήματα των αγροτών. Ειδικότερα αποφασίστηκε η ρύθμιση των αγροτικών χρεών, η ενίσχυση των αγροτών των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν από θεομηνίες και η προώθηση του μητρώου αγροτών το πρώτο εξάμηνο του 1997 για τη χορήγηση φτηνού πετρελαίου. Στο μεταξύ θετική είναι η γνωμοδότηση της οικονομικής και κοινωνικής Επιτροπής που εξέτασε σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τη μετατροπή του ΟΓΑ σε κύριο φορέα ασφάλισης.

Τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποιεί από σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο. Ο κ. Στεφανόπουλος επισκέφθηκε το Μουσείο Ελληνορωμαϊκών Αρχαιοτήτων στην Αλεξάνδρεια, το Ελληνικό Πατριαρχείο και το Μουσείο Καβάφη. Αργότερα, συναντήθηκε με τον σεβασμιότατο μητροπολίτη κ.Διονύσιο και άλλους αρχιερείς. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επαφές με στελέχη της ομογένειας και υπογράμμισε το ρόλο τους στην επίλυση των εθνικών μας ζητημάτων. Το απόγευμα μετέβη στο Κάιρο όπου αύριο το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Οι κύριοι Στεφανόπουλος και Μουμπάρακ θα συζητήσουν επί μια ώρα για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Αποστολή αλληλεγγύης ξεκινά αύριο από το Γ΄ Σώμα Στρατού για τους πλημμυροπαθείς της Ξάνθης. Η αποστολή οργανώθηκε από τον 102 FM της ΕΡΤ-3 μέσα από ραδιοφωνικό μαραθώνιο με σκοπό την οικονομική και υλική βοήθεια προς τους κατοίκους της Ξάνθης. Οι προσφορές σε είδη ξεπερνούν σε αξία τα 30.000.000 δραχμές και συγκεντρώθηκαν από συνεργείο της Νομαρχίας, του δήμου Ελευθερίου-Κορδελιού και του Στρατού. Το φορτίο θα παραδοθεί στο Νομάρχη Ξάνθης για να προωθηθεί στους πλημμυροπαθείς.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε, σύμφωνα με σύντομο τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, την Αγκυρα να πληρώσει αποζημιώσεις και τα δικαστικά έξοδα σε υπόθεση Κούρδου που το 1992 συνελήφθη και βασανίστηκε ως τρομοκράτης από τις τουρκικές αρχές. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες καταδικάστηκε πάλι η Τουρκία για την υπόθεση της Ελληνοκύπριας Τιτίνας Λοϊζίδου, απόφαση που χαρακτηρίζεται σταθμός με ευρύτερες επιπτώσεις, αφού αφορά στο δικαίωμα επικοινωνίας και περιουσίας στην κατεχόμενη Κύπρο.

Οι ξένες κυβερνήσεις αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση στην Κύπρο είναι όπως ένα ηφαίστειο που είναι έτοιμο να εκραγεί, τόνισε ο πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κένεθ Μπρίλ. Στόχος των Αμερικανών είναι η προώθηση άμεσων διαπραγματεύσεων για επίλυση του κυπριακού μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 1997, υπογράμμισε ο κ.Μπρίλ από την πλευρά του, αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του κ.Κλίντον, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί σκληρά για τη Μεγαλόνησο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Υπαναχωρεί ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Νετσμεντίν Ερμπακάν στους όρους της νεότερης συμφωνίας που υπέγραψε με το Ισραήλ για τον εκσυγχρονισμό 54 αεροσκαφών F-4, στην προσπάθειά του να ελαχιστοποιήσει τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από το Κόμμα Ευημερίας αλλά και ορισμένες ισλαμικές χώρες. Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ζαμάν" ο Ερμπακάν μετά την επικύρωση της συμφωνίας με το Ισραήλ καταβάλλει τώρα έντονες προσπάθειες προκειμένου να μειώσει το κόστος των 632 εκατομμυρίων δολαρίων που θα καταβληθούν στο Ισραήλ για τον εκσυγχρονισμό τουρκικών αεροσκαφών.

Η εξασθένιση των ανέμων και οι τοπικές πρόσκαιρες βροχές θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού. Αρχικά σε όλη τη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις και στο Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες. Γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 8 έως 18 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις με βροχή, όμως από το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Friday, 20 December 1996 - 17:30:18 UTC