Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 96-12-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:23 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 27.12.96

Κύμα κακοκαιρίας με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις, το τσουχτερό κρύο και τους θυελλώδεις ανέμους πλήττει από χθες ολόκληρη τη χώρα. Από το πρωί χιονίζει στη κεντρική και δυτική Μακεδονία όπου έχουν δημιουργηθεί σοβαρά ποβλήματα στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο. Στη Θεσσαλονίκη χιονίζει από χθες το πρωί με αποτέλεσμα η συγκοινωνία σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού να διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Συνεργεία της Νομαρχίας και της Γ΄ΔΕΚΕ ρίχνουν αλάτι στους δρόμους για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας.

Βαρύς ο φόρος αίματος στην άσφαλτο και φέτος κατά την Χριστουγεννιάτικη έξοδο. Από τις παραμονές των Χριστουγέννων μέχρι χθες το βράδυ, 22 άτομα σκοτώθηκαν και 140 τραυματίστηκαν σε 98 τροχαία δυστυχήματα σε όλη τη χώρα. Στο 90ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας σε μετωπική σύγκρουση δυο επιβατηγών αυτοκινήτων σκοτώθηκαν πέντε άτομα μεταξύ των οποίων τριμελής οικογένεια.

Περισσότερα από 130 άτομα από τις περιοχές Λιτοχώρου και Δίου του νομού Κατερίνης υπέστησαν ελαφράς μορφής γαστρεντερίτιδα, που οι γιατροί απέδωσαν στο πόσιμο νερό. Από τους επιτόπιους ελέγχους που διενήργησε η Διεύθυνσης Υγιεινής εκτίμησε ότι πιθανή αιτία είναι η μόλυνση του δικτύου υδροδότησης του συνδέσμου κοινοτήτων Ολύμπου από τις πρόσφατες εργασίες που έγιναν . Σε σύσκεψη που έγινε στη Νομαρχία Κατερίνης αποφασίστηκε η διακοπή της υδροδότησης η εκκένωση και η απολύμανση των δεξαμενών ενώ δείγμα του μολυσμένου νερού εστάλη για αναλύσεις στο μικροβιολογικό εργαστήριο του ΑΠΘ.

Η αναρχική ομάδα "Επαναστατικοί πυρήνες βίας" ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη που σημειώθηκε σε υποκατάστημα της τράπεζας City Bank στην Κυψέλη στην Αθήνα. Από την έκρηξη του αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού με γκαζάκια, που είχε τοποθετηθεί στο μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών, προκλήθηκε πυρκαγιά που ευτυχώς σβήστηκε έγκαιρα από την πυροσβεστική ενώ προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές στο κτίριο της τράπεζας.

Ανοιχτή είναι σήμερα η αγορά ύστερα από τις αργίες των Χριστουγέννων. Τα καταστήματα σήμερα θα είναι ανοιχτά από τις 8.30 το πρωί έως τις 8.30 το βράδυ ενώ αύριο θα είναι ανοιχτά από τις 8.30 έως τις 4 το απόγευμα.

Προσφυγή στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης θα καταθέσουν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουρίου 1997, οι συγγενείς των τριών Ελληνοκυπρίων, Τ.Ισαάκ, Σ.Σολωμού και Π.Κακουλλή, που δολοφονήθηκαν από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής. Στην προσφυγή θα καταγγέλεται η Τουρκία και τα όργανά της στην Κύπρο για συστηματική παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα καλείται η Τουρκία να λογοδοτήσει στην κατηγορία της αφαίρεσης του δικαιώματος της ζωής. Αν η απόφαση αποβεί σε βάρος της Τουρκίας τότε η Κυπριακή κυβέρνηση θα μπορεί να καταθέσει διακρατική προσφυγή ζητώντας την καταδίκη της Αγκυρας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Εκρυθμη εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στο Βελιγράδι. Παρά την απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις με την αιτιολογία της παρεμπόδισης της κυκλοφορίας, η αντιπολίτευση φέρεται αποφασισμένη να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις της έως ότου δικαιωθούν τα αιτήματά της. Χθες 20 χιλιάδες άνδρες της αστυνομίας περικύκλωσαν την κεντρική πλατεία του Βελιγραδίου προκειμένου να εμποδίσουν την καθιερωμένη αντικυβερνητική συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Οι συγκεντρωθέντες, όσοι κατόρθωσαν να φθάσουν στην πλατεία, αφού άκουσαν τις ομιλίες των ηγετών του συνασπισμού "Ζάγιεντνο" διαλύθηκαν χωρίς ευτυχώς να δημιουργηθούν επεισόδια.

Προειδοποίηση προς τον Σέρβο Πρόεδρο Σλομπονταν Μιλόσεβιτς να μην εμποδίζει τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρία απηύθυναν Γερμανία και ΗΠΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ προειδοποίησε τον Μιλόσεβιτς ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα ανεχθεί τη βία εναντίον των ειρηνικών διαδηλωτών. "Ο Μιλόσεβιτς θα πρέπει να σκεφθεί καλά τις ενέργειές του ενόψει της επιδιωκόμενης επιστροφής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας στην Ευρώπη", τόνισε. Αντίθετα η Ρωσία δια του υπουργού Εξωτερικών διαμήνυσε ότι θεωρεί απαράδεκτη κάθε προσπάθεια επέμβασης στην εσωτερική πολιτική της Σερβίας.

Νέες διαστάσεις παίρνει στην Τουρκία το σκάνδαλο της διασύνδεσης υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κυβέρνησης με το οργανωμένο έγκλημα. Ο τουρκικός τύπος αποκάλυψε ότι στην κατοχή νεαρής τουρκάλας που συνελήφθη για εμπόριο ναρκωτικών βρέθηκε πράσινο διαβατήριο, που χρησιμοποιούν μόνο ανώτατοι αξιωματούχοι. Η νεαρή συνελήφθη στο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης προερχόμενη από Ισπανία μεταφέροντας βαλίτσα που περιείχε χαρτονομίσματα διαφόρων χωρών αξίας 250 χιλιάδων δολαρίων. Η ίδια αποκάλυψε ότι συμμετείχε σε δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών από την Τουρκία στη δυτική Ευρώπη ενώ στενός συνεργάτης ήταν ο επικεφαλής της φρουράς των ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας στη Γενική Διεύθυνση.

Καιρός Χιονοπτώσεις με τσουχτερό κρύο προβλέπει για τη Θεσσαλονίκη η ΕΜΥ. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ισχυροί έως θυελλώδεις και η θεμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -2 έως 3 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Friday, 27 December 1996 - 12:59:20 UTC