Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 28 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-01-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:34 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 14.1.97

"Οσοι ανησυχούν για την Κύπρο δεν έχουν παρά να τερματίσουν την παράνομη κατοχή και να συμβάλλουν στην υλοποίηση της πρότασης για αποστρατικοποίηση του νησιού". Αυτό δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αμέσως μετά το τέλος κυβερνητικής σύσκεψης με τη συμμετοχή των ηγεσιών των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα και προς την τουρκική πλευρά και προς τη διεθνή κοινότητα. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Κ.Σημίτης, η Ελλάδα δεν πρέπει να παρασυρθεί στην κλιμάκωση των απειλών γιατί όπως τόνισε "έχουμε ήδη προχωρήσει σε πρωτοβουλίες που είναι απαραίτητες για την ειρήνη στην περιοχή". Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει δύναμη ειρήνης, είπε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας οτι η σύσκεψη είχε σκοπό να προετοιμάσει την επίσκεψη του Προέδρου της Κύπρου Γλαύκου Κληρίδη, κατά την οποία θα εξετασθούν από κοινού οι εξελίξεις, οι θέσεις και τα σενάρια.

Σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Αμερικανό απεσταλμένο στην περιοχή Κέρι Κάβανο και θα συζητήσει μαζί του τις εξελίξεις στο κυπριακό.Ο Κ.Κάβανο μεταφέρει πρόταση για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Αμετάβλητες παραμένουν οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε ότι αφορά το Αιγαίο. Αυτό τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Θόδωρος Πάγκαλος, σε γραπτή απάντησή του προς το βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Σιούφα που είχε κάνει σχετική ερώτηση. Ο κ. Πάγκαλος, στην απάντησή του αυτή, επαναλαμβάνει ότι ''η μόνη νομικά υφιστάμενη διαφορά μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου. Η Ελλάδα έχει προτείνει για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων τη βήμα - βήμα προσέγγιση''.

Ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, μετά τη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με το Διευθυντή Νοτιοευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κάρι Κάβανο, τόνισε ότι δεν τέθηκε από πλευράς ΗΠΑ, θέμα αναστολής της απόφασης αγοράς του αντιαεροπορικού αντιπυραυλικού συστήματος. Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση ''ενδιαφέρουσα και θετική'', ο κ. Κασουλίδης είπε ότι κατά τη διάρκειά της, ο Κύπριος Πρόεδρος, επιβεβαίωσε ότι δεν αναμένεται παραλαβή του συστήματος S-300, τουλάχιστον στους 16 προσεχείς μήνες. ''Επομένως, σημείωσε, δίνεται ικανοποιητικός χρόνος για την επίλυση του Κυπριακού'', επισημαίνοντας ότι τώρα είναι και ο ''καταλληλότερος χρόνος''.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κέρι Κάβανο, ολοκληρώνοντας τις επαφές του στη Λευκωσία και την Αθήνα, αύριο θα μεταβεί στην Άγκυρα, όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Οϋμέν και τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών, Ινάλ Μπατού. Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ", σχετικά με την αναμενόμενη άφιξη στην Άγκυρα, του Αμερικανού διπλωμάτη, η τουρκική πλευρά κατά τις συνομιλίες: θα τονίσει ότι οι επίμαχοι ρωσικοί πύραυλοι θα αλλάξουν τη στρατιωτική ισορροπία όχι μόνο στο νησί, αλλά και στη γύρω περιοχή. θα υπογραμμίσει ότι οι πύραυλοι δεν είναι αμυντικοί, αλλά επιθετικοί και ότι με μικρές μετατροπές μπορούν να γίνουν πύραυλοι εδάφους- εδάφους. θα ζητήσει από τις ΗΠΑ να προειδοποιήσουν σαφώς τους Ελληνοκυπρίους να σταματήσουν τον περαιτέρω εξοπλισμό για να μην κλιμακωθεί άλλο η ένταση. θα επισημάνει την αναγκαιότητα αμερικανικής προτροπής προς τους Ελληνοκυπρίους, κυρίως για διεξαγωγή διακοινοτικού διαλόγου.

Επιβεβλημένη χαρακτήρισε την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να προμηθευτεί το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-300, o πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης αφού, όπως τόνισε, η Κύπρος τελεί ουσιαστικά υπό την άμεση απειλή των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων. Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο πρόεδρος της Βουλής αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με μέλη της επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της κυπριακής βουλής με τη συμμετοχή και του υπουργού Αμυνας της Κύπρου Κώστα Ηλιάδη.

Την εκτίμηση ότι ''είναι πιο κοντά παρά ποτέ η επισημοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου, στη συνέχεια η ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και η διχοτόμησή του, καθώς και η κατάργηση των εθνικών συνόρων, κάτω από την πιο βαθιά και ακόμα πιο επικίνδυνη αμερικανική επικυριαρχία'', εξέφρασε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο, και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι είναι αποφασισμένος να υπηρετήσει αυτά τα σχέδια. Αναφερόμενη στο θέμα των πλημμυρών, η κ.Παπαρήγα υπογράμμισε ότι ''υπάρχει ευθύνη και κρατική και κυβερνητική, κυρίως για τη γενικότερη υποδομή και την πρόληψη'', και επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει ένα σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών πανελλαδικά, πέρα από την προστασία των δασών και τον έλεγχο της γης. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να εξαγγείλει αμέσως τις αποζημιώσεις των πληγέντων, γιατί, όπως σημείωσε, ''αναφερόμαστε κυρίως σε περιοχές υπαίθρου''.

Δεν έχει καθοριστεί ακόμη η ημερομηνία επίσκεψης της υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανσού Τσιλλέρ, στα κατεχόμενα, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός "Μπαιράκ", ενώ η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις" έγραψε ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο. Τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας, Ισμαήλ Χακκί Καρανταγί, υποδέχτηκε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος ευχαρίστησε την Τουρκία γιατί "διασφαλίζει την ασφάλεια των τουρκοκυπρίων και γιατί επί 23 χρόνια δεν άνοιξε ούτε μύτη".

Άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν από τις θεομηνίες ανακοίνωσε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, ο οποίος, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές. Ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων θα εξαγγείλει ο κ. Λαλιώτης την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη καθώς τότε εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποτίμησης των ζημιών. Σε κάθε οικογένεια θα δοθεί έκτακτο βοήθημα ύψους διακοσίων χιλιάδων δραχμών ενώ προβλέπεται να δοθεί ειδική επιδότηση εξήντα χιλιάδων δραχμών προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στέγης και τροφής. Αργότερα πρόκειται να δοθούν αποζημιώσεις που μπορεί να φτάσουν και τα δύο εκατομμύρια δραχμές για κάθε νοικοκυριό που καταστράφηκε. Προβλέπονται ακόμη μέτρα για τις επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές οι οποίες θα έχουν εξάμηνη αναστολή της καταβολής του Φ.Π.Α. και ασφαλιστικών εισφορών.

Σε γενική επιφυλακή εξκολουθεί να βρίσκεται όλη η δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος για την αντιμετώπιση των καταστροφών από την πρόσφατη θεομηνία. Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής δέχτηκαν συνολικά δέχτηκαν 550 κλήσεις, για παροχή βοήθειας, στις περιοχές της Κορίνθου, της Αθήνας, της Λαμίας, της Νέας Μάκρης, του Αιγίου και της Αμφισσας.

Σύσκεψη με αντικείμενο την πρόταση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Εβρου για τη δημιουργία Διασυνοριακής Ελεύθερης Βιομηχανικής Ζώνης στην περιοχή του Ορμενίου, στην οποία θα συμμετέχουν οι Γενικοί Γραμματείς έξι υπουργείων, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στην Αθήνα υπό την προεδρία του Γ.Γ. του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, Απόστολου Φωτιάδη. Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος οι Γ.Γ. των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας Νικόλαος Ζαχαριάδης, Εξωτερικών Κωνσταντίνος Ζώρας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Βασίλειος Μπρακατσούλιας, Οικονομικών Χαρίλαος Αλαμάνος και Ανάπτυξης Κυριάκος Ντηνιακός, καθώς και ο νομάρχης Εβρου Γιώργος Ντόλιος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η πρώτη συστηματική προσπάθεια, ώστε οι μεμονωμένες εστίες πολιτισμού, που αναπτύσσονται σε κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας να ενσωματωθούν σε ένα ενιαίο εθνικό δίκτυο πολιτισμού εγκαινιάζεται με μια ανοικτή συζήτηση, το θεσμό "Συνάντηση της Θεσσαλονίκης", στις 18 Ιανουαρίου από τον Οργανισμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Δραστηριότητες, όπως το Εθνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων, η λειτουργία των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ, τα Δίκτυα Κινηματογράφου και Εικαστικών Εργαστηρίων, το Πολιτιστικό Δελτίο, αλλά και άλλες ιδέες, που βρίσκονται ακόμη στα "σπάργανα", τίθενται για πρώτη φορά επί τάπητος σε μια διήμερη συνάντηση. Δήμαρχοι και πρόεδροι των κοινοτήτων από όλη της Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς και με άλλους εκπροσώπους της πολιτείας.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με μια ολονύχτια συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που ξεκίνησε στις 10 χθες το βράδυ και διήρκησε μέχρι τις πρωινές ώρες, γιορτασαν την έλευση του νέου χρόνου-με το παλιό ημερολόγιο- οι φοιτητές και οι οπαδοί της αντιπολίτευσης στο Βελιγράδι. Η εκδήλωση διαμαρτυρίας περιλάμβανε και καλλιτεχνικό πρόγραμμα και ο συνασπισμός "Ζάγιεντνο" απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να πάρουν μαζικά μέρος.

Ειδικοί της βουλγαρικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, αρχίζουν σήμερα έλεγχο σχετικά με την ετοιμότητα να τεθεί ξανά σε λειτουργία ο πρώτος αντιδραστήρας του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι. Αναμένεται έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας η Επιτροπή να δώσει άδεια για την επαναλειτουργία του πρώτου αντιδραστήρα, ισχύους 440 Μεγαβάτ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του σταθμού του Κοζλοντούι, οι υπόλοιποι πέντε πυρηνικοί αντιδραστήρες λειτουργούν κανονικά με συνολική ισχύς 2640 Μεγαβάτ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Tuesday, 14 January 1997 - 7:30:27 UTC