Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-02-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:27 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 4.2.97

Aδιευκρίνιστες παραμενουν οι προθέσεις της συντονιστικής Πανθεσσαλικής Επιτροπής σχετικά με το αν θα γίνουν καταλήψεις ή συγκεντρώσεις σε σημεία της εθνικής οδού. Πάντως κατά μήκος των εθνικών οδών και στα σημεία όπου έχουν ανακοινώσει ότι θα καταλάβουν οι αγρότες έχουν παραταχθεί απο χθες το βραδυ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Παράλληλα οι αστυνομοικές διευθύνσεις των νομών Λάρισας και Μαγνησίας έχουν απαγορεύσει απο χθες τις μαζικές μεταινήσεις αγροτικών μηχανημάτων.

Συγκεντρώσεις στις πρωτεύουσες νομών, καθώς και σε μεγάλες κωμοπόλεις θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι αγρότες της Μακεδονίας, προκειμένου να αποφασίσουν για την περαιτέρω στάση τους, αναφορικά με τις κινητοποιήσεις τους. Μεγάλες συγκεντρώσεις αγροτών αναμένεται να πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με δηλώσεις μελών των συντονιστικών τους επιτροπών, στην Κοζάνη και τη Δράμα, χωρίς να διευκρινιστεί αν θα συγκεντρωθούν με τα τρακτέρ τους ή χωρίς αυτά. Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης θα παρατάξουν σήμερα τα τρακτέρ και τα γεωργικά τους μηχανήματα, χωρίς να αποκλείσουν το δρόμο, στα διόδια των Νέων Μαλγάρων και στο δρόμο προς το αεροδρόμιο ''Μακεδονία'', σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων, Σωτήρη Παρλαπάνη.

Ακυβερνητο λόγω μηχανικής βλάβης παραμένει από τις 4.30 τα ξημερώματα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Σύρος-Εξπρές" στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από το Καστελόριζο για Ρόδο με 22 επιβάτες και 17μελές πλήρωμα. Εξάλλου στη βραχώδη πλευρά του λιμανιού της Αστυπάλαιας παραμένει εξάλλου προσκωλυμένο το επιβατηγό οχηματαγωγό Σούπερ Ναϊάς μετά την πρόσκρουσή του κατά τη διάρκεια χειρισμών πρυμνοδέτησης λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Οι 15 από τους συνολικά 40 επιβάτες του μεταφέρθηκαν ήδη με καϊκια στην Αστυπάλαια, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν στο πλοίο αναμένοντας τη μεταφορά τους.

Συνεχίζονται για τρίτη εβδομάδα οι απεργιακές κινητοποιήσεις των καθηγητών. Σήμερα συνέρχονται οι γενικές συνελεύσεις των τοπικών ενώσεων των καθηγητών ενώ αύριο η ολομέλεια των προέδρων θα επικυρώσει την απόφασή τους. Απο χθες δάσκαλοι και νηπιαγωγοί κήρυξαν πενθήμερη απεργία ενώ 24ωρη κινητοποίηση πραγματοποιούν σήμερα και δάσκαλοι και καθηγητές στον ιδιωτικό τομέα. Τη δεύτερη ημέρα της απεργίας τους που κήρυξε η ΑΔΕΔΕ διανύουν εξάλλου και οι δημόσιοι υπάλληλοι, αντιδρώντας στο οικονομικό και θεσμικό μέρος του νέου μισθολογίου. Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ μετεχουν οι εργαζόμενοι στην Τοπικη Αυτοδιοίκηση, οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία και στο ΙΚΑ. Τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργήσουν και σήμερα με προσωπικό ασφαλείας.

Τις ΗΠΑ αναμένεται να επισκεφθεί στις αρχές Μαρτίου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με αφορμή την έκθεση για το Βυζάντιο στη Νέα Υόρκη αλλά και με την προοπτική σημαντικών συναντήσεων με την αμερικανική πολιτική ηγεσία.

Στις πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου, για την Ενδιάμεση Συμφωνία, την οποία χαρακτήριζε ετεροβαρή, σημειώνοντας παράλληλα ότι γίνεται προσπαθεια να μεταβάλλει η κυβέρνηση την κατάσταση που έχει κληρονομήσει και για την οποία ούτε ο ίδιος ούτε ο Κ. Σημίτης συμβάλλανε στο ελάχιστο, αναφέρεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μιλτιάδης Εβερτ, με επίκαιρη ερώτηση του προς τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Εβερτ αφου σημειώνει ότι η ΝΔ είχε επισημάνει το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούσε η Ενδιάμεση Συμφωνία τονίζει ότι με την νέα αυτή θέση του Θεόδωρου Πάγκαλου, με την οποία εμφανίζεται έτοιμος να υποχωρήσει, αποδυναμώνεται η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας. Ο πρόεδρος της ΝΔ, ρωτά τον Πρωθυπουργό ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για τις δηλώσεις αυτές του Υπουργού Εξωτερικων και εάν τελικά έχει μεταβληθεί η επίσημη θέση της Ελλάδας για το θέμα των Σκοπίων.

"Περίπου 1,5 εκατομμύριο Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις στην Ευρώπη κινδυνεύουν να κλείσουν μέχρι το 2000 εάν αποτύχει η μεταβίβαση τους και περίπου 6,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα κινδυνεύσουν εάν δεν καταβληθεί κάθε προσπάθεια για επιτυχείς μεταβιβάσεις ιδιοκτησίας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπουτσής, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας του στο φόρουμ για τη Μεταβίβαση της Ιδιοκτησίας των Μικρο-Μεσαίων Επιχειρήσεων, που διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λίλλη της Γαλλίας.

Κλειστή για δύο μήνες θα παραμείνει από σήμερα η Λεωφόρος Νίκης στη Θεσσαλονίκη, καθώς αρχίζουν οι εργασίες ανακατασκευής του οδοστρώματος της, το οποία έχει υποστεί, σύμφωνα με ειδικούς, σημαντικές αλλοιώσεις και υφίσταται κίνδυνος καθιζήσεων από τη διάβρωση του υπεδάφους. Χθες στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των φορέων της πόλης, για τη διευθέτηση διαδικαστικών θεμάτων και την αντιμετώπιση των συνεπειών του έργου, ενώ έγινε δεκτό το αίτημα του σκηνοθέτη Θεόδωρου Αγγελόπουλου για την κινηματογράφηση της νέας του ταινίας στο χώρο της παλιάς παραλίας, χωρίς να μετατεθεί η ημερομηνία έναρξης του έργου.

Εκλεισε για αόριστο χρονικό διάστημα, ο μεθοριακός σταθμός Κούλατα στα βουλγαροελληνικά σύνορα (απέναντι από τον Προμαχώνα), όπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, με αποτέλεσμα εκατοντάδες φορτηγά, αυτοκίνητα και λεωφορεία να παραμείνουν εγκλωβισμένα από τις δυο πλευρές των συνόρων και να μην μπορούν να φτάσουν στον προορισμό τους. Αποκλεισμένος στα σημεία των πόλεων Σαντάνσκι, Μπλαγκόεβγκραντ και Ντούπνιτσα είναι ο αυτοκινητόδρομος Ε-79 που οδηγεί στην Ελλάδα. Μπλόκα είναι στημένα και στον διεθνή αυτοκινητόδρομο Σόφια - Κιουστεντίλ -Σκόπια, καθώς και στο δρόμο μέσω Μπλαγκόεβγκραντ που οδηγεί στον μεθοριακό σταθμό Στανκέ Λισίτσκοβο στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Ο πρόεδρος της Βουλής του Μαυροβουνίου, Σβέτοζαρ Μάροβιτς, πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολου Κακλαμάνη. Όπως ανακοινώθηκε στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, Ποντγκόριτσα, ο κ. Μάροβιτς θα έχει συναντήσεις στην Αθήνα με τον κ. Κακλαμάνη, τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο και άλλα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.

Εξηνταοχτώ Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία από τη Βόρεια Ελλάδα πήραν μέρος στο διαγωνισμό παιδικού σχεδίου και ζωγραφικής με θέμα : ''Τα παιδιά της Μακεδονίας και της Θράκης ζωγραφίζουν την πόλη τους, το περιβάλλον τους'', που οργάνωσαν οι ''Φίλοι του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη'' σε συνεργασία με τη HELEXPO- Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ''Μάρτιος 1997-Μέρες Εκφρασης και Δημιουργίας.

Με τρία έργα που θα ενώσουν τρεις διαφορετικές εποχές του λυρικού θεάτρου, ξεκινάει, υπό τη διεύθυνση του γνωστού μαέστρου, Δημήτρη Αγραφιώτη, τις πρώτες της παραγωγές η Οπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης στις 5,6,8 και 9 Φεβρουαρίου, κάνοντας έτσι πραγματικότητα το όνειρο δεκαετιών της πόλης. Ιδιαίτερα σημαντική είναι για τη Θεσσαλονίκη η απόπειρα αυτή δημιουργίας μόνιμης λυρικής σκηνής, που στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, ξεκινά με τις καλύτερες προοπτικές, σε αντίθεση με πολλές ενθουσιώδεις προσπάθειες που απέτυχαν στο παρελθόν.

Τα Ηνωμένα Εθνη εστιάζουν την προσοχή τους στην εξεύρεση μιας συνολικής λύσης στο Κυπριακό και γι' αυτό ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού επιδιώκει να αρχίσουν το συντομότερο οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς. Αυτό συνάγεται από τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Χαν Σουγκ Τζου, μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε αισιοδοξία για τις προσπάθειες που καταβάλλονται, σημειώνοντας ότι "η λέξη που πρέπει να χρησιμοποιούμε είναι εμπιστοσύνη".

''Η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να συμβάλει δυναμικά στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος'', τόνισε ο απεσταλμένος του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Βλαντιμίρ Τσιζόφ, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη και τον Υπουργό Εξωτερικών, Αλέκο Μιχαηλίδη. Ο Ρώσος αξιωματούχος υπογράμμισε ότι όλες οι προσπάθειες πρέπει να είναι συλλογικές και συντονισμένες και να εντάσσονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ενώ επισήμανε το σημαντικό πολιτικό ρόλο της χώρας του στις διεθνείς προσπάθειες για επίτευξη λύσης.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Νικολάι Ντόμπρεφ θα παρουσιάσει σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλγαρίας τη σύνθεση της κυβέρνησής του. Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κομμα ενέκρινε χθες την προτεινόμενη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου παρά τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης η οποία εμμένει στο αρχικό της αίτημα για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Στο Κυπριακό, στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-300 από την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναφέρθηκε εκτενώς σε συνέντευξή του, στην τουρκική εφημεριδα "Μιλλιέτ", ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα. Ο κ. Μπερίσα, αναφερομενος στις σχεσεις της Ελλάδας με τη γείτονα Τουρκία και στο κλίμα έντασης που επικρατεί στο Αιγαίο, εξέφρασε την ελπίδα να επιλυθούν αυτά τα προβληματα με αμοιβαίες διαπραγματεύσεις και ειρηνικό τρόπο και υπογράμμισε ότι "μια τέτοια επίλυση των προβλημάτων δεν θα ήταν μόνο προς όφελος της Τουρκίας και της Ελλάδας, αλλά και προς όφελος της περιοχής, εντός της οποίας βρισκόμαστε".

Δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του Βελιγραδίου βγήκαν και χθες στους δρόμους της πόλης παρά το κλίμα τρόμου που επικράτησε προχθες τη νύχτα, μετά την επέμβαση της αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών. Ισχυρός αστυνομικός κλοιός εμπόδισε τους συγκεντρωμένους στην κεντρική πλατεία του Βελιγραδίου να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης, ενώ δεν έλλειψαν και μικροεπεισόδια μεταξύ αστυνομικών και νεαρών διαδηλωτών, οι οποίοι απάντησαν με πέτρες στην παρουσία των ένστολων δυνάμεων. Σε χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται ότι η αστυνομία συνέλαβε χθες βράδυ 18 διαδηλωτές, οι οποίοι προκάλεσαν υλικές ζημιές σε δημόσια κτίρια και εμπόδισαν την ελεύθερη διακίνηση στο κέντρο της πόλης.

Εκατό περίπου Ελληνες διανοούμενοι υπέγραψαν κείμενο υποστήριξης προς τα αιτήματα των πολιτών και των φοιτητών της Σερβίας, οι οποίοι διαδηλώνουν στους δρόμους του Βελιγραδίου πάνω από 70 ημέρες. Στο κείμενο, το οποίο επιδόθηκε στα γραφεία της εφημερίδας "Νασα Μπορμπα" του Βελιγραδίου και το οποίο δημοσιεύεται στην εφημερίδα αυτή, αναφέρεται: "Εμείς οι πολίτες της Ελλάδας εκφράζουμε την υποστήριξη και την αλληλεγύη μας στον αγώνας σας για την κατάκτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στη Σερβία. Τα δικά σας δίκαια αιτήματα για το σεβασμό της θέλησης στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου, για την απελευθέρωση των ΜΜΕ απο ένα μονοκομματικό κράτος και για την άμυνα στοιχειωδών ελευθεριών, αντιπροσωπεύουν απαραίτητους όρους για την επιστροφή της Σερβίας στην Ευρώπη και στον σύγχρονο κόσμο.

Εάν η Βουλγαρία δεν ξεκαθαρίσει γρήγορα τη θέση της σχετική με την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, τελικά ο αγωγός θα περάσει από την Τουρκία, προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής Δούμας, κ. Μπαμπούριν, σε συνάντηση που είχε σήμερα στη Μόσχα με Βούλγαρους βουλευτής της ομάδας Φιλίας με τη Ρωσία. Η απειλή της Μόσχας, να περάσει τον πετρελαιαγωγό από την Τουρκία, έρχεται ως αποτέλεσμα της παρελκυστικής τακτικής της βουλγαρικής πλευράς, να δεχτεί τις οριστικές προτάσεις της Ρωσίας για τον τρόπο κατασκευής του αγωγού.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Tuesday, 4 February 1997 - 7:34:01 UTC