Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-02-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:30 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 6.2.97

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ζητούν και πάλι οι αγρότες, για να συζητήσουν για τα προβλήματα που τους απασχολούν. Αυτό αποφάσισε κατά τη συνεδρίασή της η Συντονιστική Επιτροπή των αγροτών της Θεσσαλίας. Όπως δήλωσαν τα μέλη της Επιτροπής, αυτή τη φορά ζητούν τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, χωρίς πιέσεις, που όπως είχε πει στο παρελθόν ο κ. Σημίτης, αποτελούσε το κλείσιμο συγκοινωνιακών κόμβων. Στο μεταξύ και χθες συνεχίστηκε ο ''κλεφτοπόλεμος'', ανάμεσα σε αστυνομικούς και αγρότες, σε πολλά σημεία της Θεσσαλίας. Χαρακτηριστικό πάντως της χθεσινής ημέρας ήταν η τηλεφωνική φάρσα, για βόμβα στην περιοχή των Τεμπών, που είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει, στο σημείο αυτό, για μεγάλο χρονικό διάστημα η Εθνική Οδός Αθήνας-Θεσσαλονίκης, προκειμένου να πραγματοποιήσουν έρευνες οι αστυνομικοί, για να διαπιστώσουν αν αληθεύει η συγκεκριμένη πληροφορία. Όσον αφορά στη Μακεδονία και τη Θράκη, χθες δεν υπήρξε καμία κινητοποίηση αγροτών, κάτι που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, δε φαίνεται να συμβεί ούτε σήμερα. Όπως φαίνεται μάλιστα, οι αγρότες ήδη αρχίζουν να ετοιμάζονται για τις γεωργικές τους ασχολίες ενόψη της άνοιξης, παρά για κινητοποιήσεις. Αγρότες πάντως της Ροδόπης, ανακοίνωσαν, ότι εκπρόσωποί τους θα συναντηθούν αύριο στις Σάππες, για να συζητήσουν το ενδεχόμενο κινητοποιήσεών τους. Κλειστοί παραμένουν μόνο οι δρόμοι Τρικάλων -Καλαμπάκας, Τρικάλων-Λάρισας και τμήμα της παλιάς εθνικής οδού στο ύψος περίπου του Δομοκού.

Την απόφαση να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους καΙ την επόμενη εβδομάδα αποφάσισαν με μεγάλη πλειοψηφία οι τοπικές ενώσεις των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης.Είναι αποφασισμένοι να επιμείνουν στις θέσεις τους και ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Κανένας λόγος ανησυχίας δε συντρέχει από την εμφάνιση της νόσου των χοίρων, στη Γερμανία, διαβεβαιώνει το Υπουργείο Γεωργίας, χαρακτηρίζοντας, σε χθεσινή του ανακοίνωση, αδικαιολόγητο, το θόρυβο που δημιουργήθηκε από δημοσιεύματα σχετικά με το θέμα αυτό, ενώ τονίζει ότι ''η νόσος αυτή αφορά αποκλειστικά τους χοίρους και δεν προσβάλλει τον άνθρωπο''. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας μας βρίσκονται διαρκώς σε άμεση συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή εμφάνισης της νόσου στη χώρα μας.

Η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και η παροχή κατάρτισης στους εργαζομένους τους, σύμφωνα με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς εργασίας, θα είναι το θέμα της τρίτης διακρατικής συνάντησης της κοινοτικής πρωτοβουλίας ADAPT, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη. Στόχος της συνάντησης, στην οποία θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι όλων των διακρατικών και τοπικών εταίρων, είναι η παρουσίαση των εθνικών προγραμμάτων και η ανταλλαγή εμπειριών και μεθοδολογιών που λαμβάνουν χώρα, τόσο στην αγορά εργασίας, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ευθύνη της διοργάνωσης ανήκει στην Δημοτική Εταιρεία Επαγγελματικής Κατάρτισης και Μελετών του Δήμου Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Ε.Κ.ΜΕ). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΔΕΕΚΜΕ.

Με μια σπάνια έκθεση κινηματογραφικών ντοκουμέντων, εγκαινιάζεται αύριο στη Θεσσαλονίκη, από τον Υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο, το πρώτο κινηματογραφικό Μουσείο στην Ελλάδα, το οποίο δημιουργείται με πρωτοβουλία του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ''Θεσσαλονίκη 1997''. Το Κινηματογραφικό Μουσείο θεσμοθετήθηκε το 1995 και μέχρι σήμερα περιέλαβε στην κατοχή του, μετά από δωρεές και αγορές, ορισμένες ανεκτίμητης αξίας ιδιωτικές συλλογές κινηματογραφικού υλικού, μεταξύ των οποίων οι συλλογές των γνωστών κινηματογραφιστών της Θεσσαλονίκης, Νίκου Μπιλιλή και Βασίλη Παπαδόπουλου, ενώ ξεχωριστή θέση κατέχουν και οι γιγαντοαφίσες ελληνικών και ξένων ταινιών της τελευταιας εικοσαετίας.

Η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών καταγγέλλει με ανακοίνωσή της την επικείμενη έκδοση εφημερίδας με τον τίτλο ''Νέα Μακεδονία'' από την Κατερίνα Βελλίδη και τον Γ.Κουρή και υπογραμμίζει ότι είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει τα δικαιώματα των πρώην εργαζομένων στις εφημερίδες ''Μακεδονία'' και ''Θεσσαλονίκη'' της πρώην εκδότριας Κ.Βελλίδη. Στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ τονίζεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να προστατεύσει τα συμφέροντα και των πιστωτών της υπό εκκαθάριση επιχείρησης ''Βελλίδη'' που θίγονται άμεσα από την απόπειρα χρησιμοποίησης του τίτλου της εφημερίδας ''Μακεδονία'' από τρίτους που παράνομα προσπαθούν να τον ιδιοποιηθούν.

Οι Βαλκάνιοι πρέπει κάποτε να πάψουμε να τα "βάζουμε" μεταξύ μας και να επιδοθούμε στις δραστηριότητες και επαφές παρόμοιες με τη σημερινή, δήλωσε ο -πάντα φειδωλός στα λόγια του- Αλβανός συγγραφέας Ι.Κανταρέ, στο τέλος της εκδήλωσης που διοργανώθηκε προς τιμήν του στα πλαίσια της "Θεσσαλονίκης -πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997". Ο ίδιος θεωρεί τύχη αγαθή το να είναι κανείς βαλκάνιος συγγραφέας, διότι τα Βαλκάνια -διαφορετικά από την εικόνα που προωθούν γι'αυτά οι Ευρωπαίοι- δεν παύουν να είναι μια αξιόλογη κοιτίδα του πολιτισμού.

Τη διαβεβαίωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν ότι θα κινηθεί σχετικά σύντομα για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, πήρε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου στη συνάντηση που είχε μαζί του για πρώτη φορά στο Νταβός, στο πλαίσιο του οικονομικού φόρουμ, όπου συμμετείχε. Ο κ.Ανάν διευκρίνησε ακόμα ότι αναμένει και την αμερικανική πρωτοβουλία να εκδηλωθεί ώστε να συντονιστούν από κοινού οι προσπάθειες, υπό την αιγίδα πάντα του ΟΗΕ.

Την ετοιμότητα του Προέδρου Κληρίδη, να αρχίσει συζήτηση με το Ραούφ Ντενκτάς, πάνω στην πρότασή του για αποστρατικοποίηση, ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν στο Κυπριακό πρόβλημα, επανέλαβε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης. ''Η προσωπική άποψη του Προέδρου Κληρίδη, είναι ότι στην περίπτωση κατά την οποία η άλλη πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει την πρότασή του για αποστρατικοποίηση, ανεξάρτητα από τα υπόλοιπα θέματα του Κυπριακού προβλήματος, τότε η άποψη είναι να προχωρήσει στη συζήτηση αυτή, δήλωσε ο κ. Κασουλίδης.

Δέσμη μέτρων και κινήτρων που θα συμβάλλουν θετικά στην καλυτέρευση της κυπριακής οικονομίας, η οποία το τελευταίο εξάμηνο παρουσιάζει μείωση δραστηριοτήτων, αποφάσισε κατά τη χθεσινή του συνεδρία, το Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από σχετική εισήγηση-ανάλυση του Υπουργού Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χριστόδουλου Χριστοδούλου. Ανακοινώνοντας τα μέτρα τα οποία θα υλοποιηθούν άμεσα, ο κ. Χριστοδούλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα και αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αντιπολίτευση και φοιτητές συνέχισαν και χθες τις κινητοποιήσεις τους στο Βελιγράδι. Τριάντα χιλιάδες περίπου φοιτητές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας τις μεσημεριανές ώρες στους δρόμους της πόλης. Οι φοιτητές ανέφεραν ότι θα σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους, όταν εφαρμοσθεί η πρόταση του Μιλόσεβιτς για αναγνώριση του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών και όταν παραιτηθεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Δεκάδες χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης πήραν μέρος και σήμερα για 78η συνεχή ημέρα στην συγκέντρωση του συνασπισμού "Ζάγιεντνο" στην κεντρική πλατεία της πόλης, η οποία έληξε χωρίς επεισόδια. Η σημερινή συγκέντρωση της αντιπολίτευσης θα πραγματοποιηθεί το βράδυ όταν και θα επιστρέψουν από το Παρίσι οι τρεις ηγέτες του "Ζάγιεντνο" (Βουκ Ντράσκοβιτς, Βέσνα Πέσιτς και Ζόραν Τζίντζιτς). Οι ηγέτες του συνασπισμού αυτού ταξιδεύουν αύριο στο Παρίσι ύστερα από πρόσκληση του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ερβέ Ντε Σαρέτ.

Μια σαμπάνια άνοιξε στη Σόφια μπροστά στους συγκεντρωμένους οπαδούς της αντιπολίτευσης ο ηγέτης της "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", Ιβάν Κόστοφ, γιορτάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη συμφωνία για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών που πέτυχαν οι πολιτικές δυνάμεις της Βουλγαρίας. "Οι γαλάζιοι σε επίθεση" είναι το νέο σύνθημα που ακούστηκε σήμερα στο συλλαλητήριο της Σόφιας. "Η αντιπαράθεση δεν ήταν μεταξύ της Δημοκρατικής Αριστεράς και της αντιπολίτευσης, αλλά μεταξύ των κυβερνώντων και του λαού", τόνισε ο κ. Κόστοφ στην ομιλία του, και πρόσθεσε ότι για να ολοκληρωθεί η νίκη της δημοκρατίας στη Βουλγαρία χρειάζεται σαρωτική νίκη των Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων στις εκλογές τον ερχόμενο Απρίλιο.

Στην Άγκυρα βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός - και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τα βραδυνά δελτία των τουρκικών τηλεοπτικών μέσων - ότι στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, τον κ. Σολάνα υποδέχτηκε μόνο ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ με αρκετή καθυστέρηση έφτασε εκεί και ο προϊστάμενος του γραφείου του ΝΑΤΟ στο υπουργείο Εξωτερικών. Το γεγονός αυτό, όπως σχολιάζουν πολιτικοί παρατηρητές στην τουρκική πρωτεύουσα, δεν είναι άσχετο από τη δυσφορία που εκφράζει η Άγκυρα για τον αποκλεισμό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Γαλλία θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της ΠΓΔΜ για συνεργασία με την ΕΕ και είναι έτοιμη να βοηθήσει τα Σκόπια για την οικονομική σταθεροποίηση στο εσωτερικό της χώρας. Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων σε προσωπικό μήνυμα του Γάλλου προέδρου Ζακ Σιράκ που επιδόθηκε στον Σκοπιανό πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόροφ από το Γάλλο Υπουργό, υπεύθυνο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Μισέλ Μπαρνιέ. Ο πρόεδρος Γκιγκόροφ ευχαρίστησε τον κ.Μπαρνιέ για τη γαλλική υποστήριξη και έστειλε γραπτή πρόσκληση στον πρόεδρο Σιράκ να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ μέσα στο 1997.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Thursday, 6 February 1997 - 7:30:26 UTC