Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-02-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:09 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 7.2.97

Ακινητοποιημένα παραμένουν στον Αλμυρό Βόλου στη θέση Μικροθήβες εκατατοντάδες τρακτέρ ενώ δεκάδες άνδρες της αστυνομίας και των ειδικών δυνάμεων βρίσκονται παρατεταγμένοι απέναντι από τους αγρότες προκειμένου να αποφευχθεί ο αποκλεισμός της εθνικής οδού. Οι αγρότες περιμένουν την συνεδρίαση της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής η οποία αναμενεται να συνεδριάσει το μεσημερι για να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της.

Χθες τη νύχτα παρασύρθηκε από γεωργικό ελκυστήρα και τραυματίστηκε ελαφρά ο αστυνομικός Απόστολος Καρανίκας ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Λάρισας.

"Κάθε προσπάθεια για αποκοπή του συγκοινωνιακού δικτύου θα αντιμετωπιστεί δυναμικά. Ολες οι πλευρές καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και οι αγρότες να τερματίσουν τις καταλήψεις τους". Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αργά χθες το βράδυ αμέσως μετά τον τερματισμό της συνεδρίασης της Επιτροπής Διαχείρησης Κρίσεων κατά την οποία εξετάστηκε η κατάσταση που δημιουργήθηκε με τις καταλήψεις των αγροτών σε διάφορα σημεία της Εθνικής οδού.

Σε καμιά περίπτωση δεν θα ικανοποιηθούν τα μισθολογικά αιτήματα των καθηγητών, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης. Στο μεταξύ, οι καθηγητές συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και την επόμενη βδομάδα. Σε συνέχιση της απεργίας τους προσανατολίζονται οι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί. Συλλαλητήριο πραγματοποιούν το απόγευμα οι εκπαιδευτικοί της Θεσσαλονίκης.

Η Ελληνική Βουλή κύρωσε χθες, μετά από 31 χρόνια, ''το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα''. Σημαντικότερες διατάξεις του Συμφώνου είναι αυτές που αναφέρονται σε 22 ατομικά και πολιτικά δικαιώματα που το Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη να σέβεται και να προστατεύει έναντι του ατόμου. Μερικά από αυτά είναι : το δικαίωμα στη ζωή, η απαγόρευση βασανιστηρίων, δουλείας, ειλωτίας και καταναγκαστικής εργασίας, το δικαίωμα στην προσωπική ασφάλεια, προστασία ατόμων που βρίσκονται υπό περιορισμό ελευθερίας, ελευθερία της κυκλοφορίας, διαδικαστικές εγγυήσεις για έκδοση αλλοδαπών, προστασία ιδιωτικής ζωής, ελευθερίας σκέψης, συνείδησης, θρησκείας, έκφρασης, απαγόρευση προπαγάνδας υπέρ του πολέμου και υπέρ της πρόκλησης εθνικιστικού μίσους, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας.

Το νομοσχέδιο για το ''Συνήγορο του Πολίτη'', το οποίο προωθείται σήμερα στη Βουλή προς ψήφιση απασχόλησε χθες τη συνεργασία μιας ώρας που είχαν ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκος Παπαδόπουλος. Αναφερόμενος στο θέμα των προσλήψεων στο δημόσιο ο κ.Παπαδόπουλος σημείωσε ότι δεν πρόκειται για νέες προσλήψεις καθώς το εποχικό προσωπικό είναι ακριβώς το ίδιο που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ υπογράμμισε ότι ο ''Νόμος Πεπονή'', ο σημαντικότερος, όπως είπε, και ο πλέον μεταρρυθμιστικός μεταπολεμικά, εγγυάται το αδιάβλητο του διαγωνισμού.

Το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη δημοσίευσε η εφημερίδα ''Μιλλιέτ''.Ο κ.Μητσοτάκης επισημαίνει ότι ο ''δρόμος της Τουρκίας προς την ΕΕ είναι μακρύς'', τονίζει όμως ότι Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να ζήσουν ειρηνικά και ότι η μοναδική επιλογή είναι η ελληνοτουρκική φιλία. Απαντώντας σε ερώτηση αν μπορεί να φέρει οριστική λύση στα προβλήματα στην περιοχή το ενδεχόμενο ταυτόχρονης ένταξης Τουρκίας και Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει : ''Γιατί όχι. Δεν έχω αντίρρηση'', τονίζοντας, ωστόσο, ότι μια τέτοια προσδοκία δεν είναι ρεαλιστική.

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος διέψευσε τις πληροφορίες που μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων για δήθεν επεισόδιο στη γραμμή αντιπαράταξης, κοντά στο χωριό Λουρουτζίνα. Σημείωσε δε, ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για πιθανή εμπλοκή πολιτών σε κάποιο επεισόδιο. Σημειώνεται ότι τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, με πηγή την Αγκυρα, μεταδίδουν ότι υπήρξε επεισόδιο, όπου πολίτες τραυματίστηκαν και υπήρξε και ανταλλαγή πυροβολισμών.

Την πεποίθηση ότι υπάρχει ακόμη "παράθυρο ευκαιρίας", για τις δύο πλευρές στην Κύπρο, για μια γρήγορη και άμεση διευθέτηση του Κυπριακού, εξέφρασε ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Χαν Σουγκ Τζου, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, λίγο πριν αναχωρήσει για την Αγκυρα. Ο κ. Τζου υπογράμμισε ότι "υπάρχει ένα χρονικό πλαίσιο, το οποίο πρέπει να εκμεταλλευθούμε λόγω των λίγων μηνών που απέμειναν, διαφορετικά, μπορεί να χρειαστεί να περιμένουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα".

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

"Η Τουρκία αποδίδει μεγάλη σημασία στην προστασία της ειρήνης, της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η πραγμάτωση αυτών μαζί με φίλους είναι πολύ χρήσιμη. Για το λόγο αυτό, ευχόμαστε την ισχυροποίηση και την ανάπτυξη του ΝΑΤΟ". Στη δήλωση αυτή προέβη ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Νετζμετίν Ερμπακάν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Σολάνα. Ο κ. Ερμπακάν, υποστήριξε ότι η χώρα του έχει προσφέρει μέχρι σήμερα και θα εξακολουθεί να προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες για την προστασία της ειρήνης, ενώ επισήμανε ότι "θα εξετάσουμε με τον κ. Σολάνα τις υπηρεσίες που θα προσφέρει στο μέλλον η Τουρκία προς αυτόν τον σκοπό".

Η κυβέρνηση της Σερβίας, κατά τη διάρκεια συνεδρίασής της υιοθέτησε την πρόταση του Σέρβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για κατάθεση στη Βουλή ειδικού νόμου με τον οποίο θα ανακηρυχθούν ως οριστικά τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών σύμφωνα με την έκεθση της επιτροπής του ΟΑΣΕ.Η κυβέρνηση αποφάσισε όπως ο νόμος αυτός κατατεθεί την ερχόμενη Τρίτη προς ψήφιση στη Βουλή. Ο εκ των ηγετών του συνασπισμού "Ζάγιεντνο" Βουκ Ντράσκοβιτς δήλωσε από το Παρίσι ότι η αντιπολίτευση θα σταματήσει τις κινητοποιήσεις της μόλις η Βουλή ψηφίσει το νόμο. Ο Ντράσκοβιτς προχώρησε σε αυτή τη δήλωση ύστερα από τη συνάντηση που ειχαν οι τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης στο Παρίσι σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Ερβέ ντε Σαρέτ.

Την ετοιμότητα του να γίνει εγγυητής πως στη Βουλγαρία δεν θα υπάρξει "κυνήγι μαγισσών", δηλαδή δεν θα διωχτεί κανείς για πολιτικούς λόγους, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, σε συνέντευξή του στο ΒΒC, αποσπάσματα της οποίας μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο. "Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος και παρόμοιοι ισχυρισμοί εκ μέρους των σοσιαλιστών γίνονται για λόγους προπαγάνδας", τόνισε ο κ.Στογιάνοφ, ο οποίος διεβεβαιώσετε πως θα χρησιμοποιήσει όλες τις εξουσίες που του δίνει το αξίωμα του για να επιταχύνει την ποινική δίωξη εκείνων "που λεηλάτησαν τη Βουλγαρία".

Επιμελητήριο Οικονομικής Ανάπτυξης Γαλλίας-ΠΓΔΜ, με στόχο τη σύνδεση των επιχειρήσεων των δύο κρατών πρόκειται να λειτουργήσει από την ερχόμενη εβδομάδα στα Σκόπια. "Η Γαλλία έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για βραχυπρόθεσμες επενδύσεις στη ΠΓΔΜ, και προτίθεται να επιδοτήσει τους Γάλλους επενδυτές που ενδιαφέρονται να εισέλθουν στην αγορά της ΠΓΔΜ" δήλωσε χαρακτηριστικά Γάλλος σε συζήτηση για τις οικονομικές σχέσεις Γαλλίας-ΠΓΔΜ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Friday, 7 February 1997 - 8:30:34 UTC