Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-02-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:30 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 9.2.97

Την περαιτέρω στάση τους καθορίζουν σήμερα οι αγρότες, ενώ την ίδια ώρα προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις ζημιές που έχουν υποστεί τα τρακτέρ τους από τις αστυνομικές δυνάμεις. Αυτή την ώρα συνεδριάζει η Συντονιστική Πανθεσσαλική Επιτροπή για να αποφασίσει την πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων. Στις 12 το μεσημέρι έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο στις Μικροθήβες και στη συνέχεια πορεία προς τον κόμβο της Εθνικής Οδού. Την ίδια ώρα 22 κυβερνητικά στελέχη εξορμούν στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές. Στην Καρδίτσα βρίσκονται ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, στη Λάρισα η Υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, στο Βόλο ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος και στα Τρίκαλα ο Υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

''Το κλειδί για την εκτόνωση της κρίσης το έχει η κυβέρνηση στα χέρια της, και αυτό είναι ο διάλογος'', δήλωσε ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Προκόπης Παυλόπουλος, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των αγροτών, καλώντας έτσι την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διάλογο με τους αγρότες.

Συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας, Γεράσιμο Αρσένη θα έχει σήμερα το Προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας. Τόσο τα δημοτικά σχολεία, όσο και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα παραμείνουν κλειστά την ερχόμενη εβδομάδα καθώς δάσκαλοι και καθηγητές συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, διεκδικώντας αυξήσεις αποδοχών. Ο Υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Ανθόπουλος, άφησε ανοιχτο το ενδεχόμενο παράτασης του σχολικού έτους, ενώ τόνισε πως υπεύθυνο για τα οικονομικά αιτήματα των καθηγητών είναι το Υπουργείο Οικονομικών. Από την πλευρά της, ο ΟΛΜΕ προειδοποίησε ότι θα προχωρήσει σε απεργία κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου του Ιουνίου.

Αποκαταστάθηκε η ηρεμία στις φυλακές Αγίου Στεφάνου της Πάτρας, όπου χθές το απόγευμα 200 περίπου κρατούμενοι της δεύτερης πτέρυγας, αποπειράθηκαν να δραπετεύσουν. Η απόπειρα εκδηλώθηκε στους χώρους των μαγειρείων αρχικά από 7-8 κρατούμενους, οι οποίοι προκάλεσαν υλικές ζημιές και σε άλλ1ους χώρους των φυλακών. Από τους πυροβολισμούς των φρουρών τραυματίστηκαν πέντε κρατούμενοι, ένας εκ των οποίων σοβαρά.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Βουλγαρία, που περιλάμβανε 700 τόνους αλεύρι και οργανώθηκε από την κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε και το κόστος της δαπάνης για την αγορά του, από τους Μύλους Θράκης. Την προσεχή Τρίτη οι δήμαρχοι των ελληνικών δήμων και της Κοινότητας Πηγαδιών Ξάνθης, που είναι αδελφοποιημένοι με δήμους της Βουλγαρίας θα συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους για τη συγκέντρωση και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Βουλγαρία και να συγκροτήσουν Συντονιστική Επιτροπή που θα κατευθύνει τις περαιτέρω ενέργειές τους.

O πληθωρισμός τον μήνα Ιανουάριο κυμάνθηκε στο 6,8% παρουσιάζοντας αισθητή πτώση σε σχέση με τον Δεκέμβριο που κυμάνθηκε στο 7,5%. Για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια ο πληθωρισμός πέφτει κάτω από το 7%, γεγονός που εκτιμάται ως ιδιαίτερα θετικό σε ότι αφορά στην πορεία της οικονομίας της χώρας μας και τη σύγκλισή της με τις οικονομίες των Ευρωπαϊκών κρατών.

Συνεχίζεται η εγκατάσταση αγωγών χαμηλής πίεσης στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αποφευχθούν κυκλοφοριακές επιβαρύνσεις λόγω της ανακατασκευής της Λεωφόρου Νίκης. Το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα θα εγκατασταθούν αγωγοί πολυαιθυλενίου στο πρώτο τμήμα της Λεωφόρου Νίκης από την οδό Στρατηγού Καλάρη μέχρι την οδό Βογατσικού.

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις αποφάσισε να προχωρήσει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, εφόσον η κυβέρνηση , όπως τονίζει το Διοικητικό Συμβούλιο, "συνεχίσει να μην δίνει λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας". Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της Ο.Β.Σ.Θ., επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της στο 24ωρο πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις 17 Φεβρουαρίου.

Προβλήματα προκάλεσαν οι χιονοπτώσεις στη κυκλοφορία των οχημάτων στο ορεινό οδικό δίκτυο της χώρας. Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαράιτητες για τη κινηση των αυτοκινήτων και στα ορεινά του Νομού Αττικής.

Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει καμιά πληροφορία για αντικατάσταση του απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Μπίτι, ούτε και για αντικατάσταση του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Χαν Σουγκ Τζου. Αντίθετα, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, σε σχετικό πρόσφατο δελτίο των Ηνωμένων Εθνών, ο Νοτιοκορεάτης πρώην υπουργός Εξωτερικών, καταγράφεται ως ο επικεφαλής του διεθνούς Οργανισμού για το Κυπριακό.

Την πεποίθηση ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς, δεν αλλοιώνουν την πολιτική για την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Παράλληλα, ο κ. Κασουλίδης, επισήμανε ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με τις απόψεις τόσο του Γ.Γ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστοφιά, όσο και του Προέδρου της Ένωσης Δημοκρατών, Γιώργου Βασιλείου, σύμφωνα με τις οποίες "η επιδίωξη της λύσης του Κυπριακού θα είναι επιδίωξη, η οποία θα επιτευχθεί με πολιτικά μέσα και μόνο".

Δεν βρέθηκε κανένας τραυματίας, που να σχετίζεται με το επεισόδιο που δήθεν συνέβη στη γραμμή αντιπαράταξης, κοντά στο χωριό Λουρουτζίνα. Αυτό προέκυψε μετά από έρευνες των αρχών ασφαλείας, τόσο σε νοσοκομεία, όσο και σε ιδιωτικές κλινικές.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέες συγκεντρώσεις προγραμματίζουν για σήμερα στα Τίρανα και στην Αυλώνα, οι οπαδοί της αντιπολίτευσης στην Αλβανία, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της αστυνομίας. Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας ξυλοκόπησαν στελέχη της αντιπολιτευσης και ξένους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της χθεσινής μεγάλης συγκέντρωσης στα Τίρανα. Εκτεταμένα επεισόδια όμως έγινακ και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Αλβανίας όπου πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις παρά την απαγόρευση των αρχών. Σε αντικυβερνητική διαδήλωση στο Φιέρι τραυματίστηκαν 10 άτομα.

Η κεντροδεξιά "Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων" κατέθεσε στον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, που είχε λάβει πριν από δυο ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΔΔ, Αλεξάντερ Μπόζκοφ. Η απόφαση αυτή της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΕΔΔ εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον ερχόμενο Απρίλιο.

Η ανάλυση και η αντιμετώπιση βλαβών στους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι το θέμα που απασχολεί Βούλγαρους και Ιάπωνες ειδικούς που συναντώνται στη Σόφια. Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος της ιαπωνικής κυβέρνησης για την βελτίωση της ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών των χωρών της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Η υπόθεση του Σιντζάν εξακολουθεί να μονοπωλεί τον ενδιαφέρον της τουρκικής κοινής γνώμης, καθώς, όπως έγινε γνωστό, στις 25 Φεβρουαρίου θα συζητηθούν στην Μεγάλη Εθνοσυνέλευση οι προτάσεις μομφής που κατέθεσαν ξεχωριστά οι αρχηγοί του Αριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Μπουλέντ Ετζεβίτ και του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Ντενίζ Μπαϋκάλ.

Εκατό χιλιάδες πιστόλια CZ διαμετρήματος 9 mm παρέδωσε η τσέχικη οπλοβιομηχανία "Ζμπρογιόφκα" στην τουρκική αστυνομία Emmiyiet. Όπως αναφέρει σχετικά η εφημερίδα της Πράγας "Πράβο", η πενταετής συνεργασία με την τουρκική αστυνομία καθιερώθηκε μετά από διαγωνισμό, στον οποίο έλαβε μέρος και η ιταλική εταιρεία Berreta, καθώς και οι αμερικανικές Smith & Wesson και Ruger.

Χαμηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα, αλλά το κύμα κακοκαιρίας θα παρουσιάσει σταδιακή ύφεση, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετερεωλογικής Υπηρεσίας.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Sunday, 9 February 1997 - 9:30:49 UTC