Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-02-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:16 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 10.2.1997

"Το Κυπριακό πρόβλημα είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής", υπογράμμισαν το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αλλά και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης στη συνάντηση που είχε ο τελευταίος, παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, με τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Χαν Σουνγκ Τζου. "Οι επαφές δεν έχουν ολοκληρωθεί και θα συνεχιστεί η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού", σημείωσε ο κ. Κρανιδιώτης ο οποίος, όμως, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή και από τις πληροφορίες που διαθέτει δεν μπορεί να πει ότι είναι αισιόδοξος για την εξεύρεση ικανοποιητικής λύσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στη στασιμότητα που παρατηρείται στις θέσεις της Τουρκίας, επισήμανε ότι ασφαλώς δεν είναι ευχάριστο να διατυπώνονται θέσεις οι οποίες δεν αγγίζουν το πρόβλημα στον πυρήνα του. "Υπάρχει η νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου η οποία πρέπει να αποτελέσει τον κύριο παράγοντα προκειμένου στο πλαίσιο των συζητήσεων για εξεύρεση λύσης να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα" κατέληξε ο Υπουργός Τύπου.

Την σημασία που έχει η σταθερότητα της Ελλάδας σε ότι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, σε δηλώσεις του από τον Πύργο, όπου βρέθηκε για τις εκδηλώσεις για τον Αγιο Χαράλαμπο. "Τα θέματα του Αιγαίου έχουν κριθεί οριστικά από τη Συνθήκη της Λωζάννης αλλά η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση" είπε ο κ. Στεφανόπουλος. Αναφερόμενος στο θέμα των αγροτών τόνισε ότι απαιτείται σύγκλιση απόψεων αλλά και αύξηση της παραγωγικότητας και λιγότερος φανατισμός για να κερδηθεί το χαμένο έδαφος απέναντι στην Ευρώπη.

Για 16η μέρα συνεχίζουν την απεργία τους οι καθηγητές Γυμνασίων και Λυκείων, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας. Η Ομοσπονδία των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης αποφάσισε παράταση της απεργίας για δέκα ακόμη μέρες, ωστόσο η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τις θέσεις των τοπικών ενώσεων. Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί συνεχίζουν την απεργία τους τουλάχιστον έως την Τετάρτη, μέρα κατά την οποία θα ληφθεί η οριστική απόφαση του κλάδου, για την αναστολή ή μη των κινητοποιήσεων. Πάντως, η πλειοψηφία της διοίκησης της ΔΟΕ κρίνει ως θετική την πρόταση του Γεράσιμου Αρσένη για επιπλέον αύξηση στο επίδομα εξωδιδακτικής απασχόλησης.

"Το ΠΑΣΟΚ είναι ενιαίο, εκφράζεται από το καταστατικό του, τις ιδεολογικές και πολιτικές αρχές του, έχει μία λειτουργία και μία πολιτική. Ολοι είμαστε ενταγμένοι κάτω από αυτή την κοινή προσπάθεια". Αυτά δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ερωτηθείς σχετικά με συνέντευξη, σε ραδιοφωνικό σταθμό, του Παντελή Οικονόμου, μέλους του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κάνει λόγο για δύο τάσεις που συνυπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ, μία αριστερή και μία δεξιά. "Κανείς στο κυβερνών κόμμα δεν είναι περισσότερο αριστερός από τον άλλο", είπε ο κ. Ρέππας ενώ για ενιαίο ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο και ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος συναντήθηκε το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Νωρίτερα ο κ. Σημίτης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο και ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη για θέματα της αρμοδιότητάς τους.

Μετά την αναστολή των κινητοποιήσεων των αγροτών υπάρχει η προοπτική τώρα να αντιμετωπιστούν τα προβλήματά τους με ηρεμία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος επισήμανε το ρόλο που διαδραμάτισαν στην κατεύθυνση αυτή στελέχη της κυβέρνησης. Στην επέτειο του Κιλελέρ, τον Μάρτιο, προειδοποιούν οι αγρότες της Θεσσαλίας ότι θα επαναλάβουν τις κινητοποιήσεις.

Η ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας - Ταϋλάνδης αποτέλεσε το αντικείμενο των συνομιλιών που είχε με την πολιτική ηγεσία της χώρας αυτής ο Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος. Μετά την Ταϋλάνδη ο κ. Πάγκαλος θα μεταβεί στη Σιγκαπούρη όπου θα συμμετάσχει στην υπουργική σύνοδο των μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε καλό δρόμο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το ίδρυμα Παπαγεωργίου και μέσα σε 3-4 μήνες αναμένεται να ολοκληρωθεί η τροποποίηση της σχετικής σύμβασης, ώστε να ενταχθεί λειτουργικά το νοσοκομείο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Κώστας Γείτονας, σε συνέντευξη Τύπου, παρουσία του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππου Πετσάλνικου, και του υφυπουργού Υγείας, Μανώλη Σκουλάκη, στη Θεσσαλονίκη. Οι κ.κ. Γείτονας και Σκουλάκης επισκέφθηκαν τα νοσοκομεία της πόλης και ενημερώθηκαν από τις διοικήσεις τους για τις ανάγκες και τα προβλήματα, όπως και για την πορεία του προγράμματος ελέγχου των δαπανών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Ως προς το νομοσχέδιο για την υγεία, ο κ. Γείτονας είπε ότι θα συζητηθεί ίσως και στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και το χαρακτήρισε "ρεαλιστικό που μεταρρυθμίζει το σύστημα υγείας και του δίνει προοπτική και αντοχή στο χρόνο".

Τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων των τουριστικών περιοχών Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 4 δισ.δραχμών, που βρίσκονται στη Νέα Μηχανιώνα, εγκαινίασε σήμερα ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος. Το έργο αυτό, θεωρείται σημαντικό, γιατί όταν ολοκληρωθεί μαζί με τους κεντρικούς συλλεκτήρες και τα δίκτυα, αναμένεται να δώσει λύση στο αποχετευτικό πρόβλημα του Δήμου Μηχανιώνας και των Κοινοτήτων Περαίας, Ν. Επιβατών, Αγίας Τριάδας και Αγγελοχωρίου. Ο κ. Πετσάλνικος κατέστησε σαφές ότι το έργο αυτό θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής, την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων, ενώ επισήμανε ότι η κατασκευή ενός τέτοιου έργου προσδιορίζει το μέγεθος των προσπαθειών για σύγχρονη και επιστημονική αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής.

Παρατείνεται μέχρι την Τετάρτη η προθεσμία για την προμήθεια του σήματος τελών κυκλοφορίας από τις εφορίες της χώρας. Οι κάτοχοι των αυτοκινήτων που θα συλλαμβάνονται από την Πέμπτη χωρίς το σήμα των τελών θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο ισότιμο με το ποσό που πρέπει να καταβάλλουν για τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας.

Η δυνατότητα τριών χωριστών συνενώσεων Κοινοτήτων σε Δήμους, εξετάστηκε το πρωϊ, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Νομάρχη Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαδόπουλου. Η πρώτη αφορά τις Κοινοτητες Περαίας, Ν. Επιβατών και Αγίας Τριάδας, η δεύτερη την Κοινότητα Αγγελοχωρίου με τον Δήμο Ν. Μηχανιώνας και η τρίτη τις Κοινότητες Νέου Ρυσιου, Καρδίας, Τριλόφου και Κ. Σχολαρίου. Οσον αφορά στις Κοινοτητες Περαίας, Ν. Επιβατών και Αγίας Τριάδας, αποφασίστηκε να απαντήσουν μετά από σχετική γνωμοδότηση των κοινοτικών τους συμβουλίων, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, για το αν επιθυμούν να προχωρήσουν με τις διαδικασίες εθελοντικής συνένωσης και όχι με βάση το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο που θα προβλέπει την υποχρεωτική συνένωση. Για τις δύο άλλες περιπτώσεις αποφασίσθηκε η επανάληψη των συζητήσεων.

Περιοδεία στο νομό Ξάνθης πραγματοποίησε σήμερα η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία σε δηλώσεις της διαπίστωσε την ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων. Στο πλαίσιο της περιοδείας η κ.Παπαρήγα επισκέφθηκε τα χωριά Κιμμέρια, Μύκη, Γλαύκη, Εμμόνιο, Εχίνο και Κένταυρο.

Οι λαοί της Κύπρου και της Ινδίας έχουν κοινές αξίες και άριστες σχέσεις, δήλωσε ο Γλαύκος Κληρίδης κατά τη διάρκεια τελετής που δόθηκε σήμερα προς τιμή του, στο Προεδρικό Μέγαρο στο Νέο Δελχί. Ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία για περαιτέρω συνεργασία στους τομείς του εμπορίου και της βιομηχανίας. Ο κ.Κληρίδης, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιαννάκη Κασουλίδη, συναντήθηκε στη συνέχεια με τον Ινδό Πρωθυπουργό Ντεβέ Γκόουντα.

Εντονες συγκρούσεις σημειώθηκαν το μεσημέρι μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της αστυνομίας στον Αυλώνα της Αλβανίας κατά τη διάρκεια διαδήλωσης Αλβανών πολιτών οι οποίοι υπέστησαν σοβαρές οικονομικές ζημίες από την κατάρρευση παρατραπεζικών προγραμμάτων τύπου πυραμίδας. Δύο άτομα σκοτώθηκαν και πάνω από πενήντα τραυματίστηκαν ενώ συνεχώς κλιμακώνεται η ένταση με κύριο αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης του Αλεξάντερ Μέξι.

Η αντιπολιτευόμενη "Λαϊκή Ενωση" κατέθεσε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που είχε λάβει στις 8 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της συμφωνίας των πολιτικών δυνάμεων για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον ερχόμενο Απρίλιο. Οπως δήλωσε ο συμπρόεδρος της "Λαϊκής Ενωσης" και ηγέτης του "Δημοκρατικού Κόμματος", Στέφαν Σάβοφ, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Στογιάνοφ, κατά πάσα πιθανότητα οι γενικές εκλογές στη Βουλγαρία θα διεξαχθούν στις 19 Απριλίου. Υπενθυμίζεται ότι την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έχουν επιστρέψει τόσο το Σοσιαλιστικό Κόμμα, όσο και η κεντροδεξιά "Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων".

"Οι συνομιλίες με την Ελλαδα για το θέμα της ονομασίας της χώρας μου δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να επιδράσουν με οιονδηποτε τρόπο στη σταθερότητα της ΠΓΔΜ, η οποία είναι σημαντικός παράγοντας για την σταθερότητα ολοκληρης της Βαλκανικής". Την επισήμανση αυτή, όπως μετέδωσε ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων "Α-1", έκανε προς τον Σάυρους Βανς, υπό την αιγίδα του οποίου γίνονται οι ελληνοσκοπιανές συνομιλίες, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Λιουμπομιρ Φρτσκοφσκι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Νέα Υόρκη. Ο Φρτσκοφσκι ο οποίος συναντήθηκε με τον Σάυρους Βανς παρουσία του νέου αντιπροσώπου των Σκοπίων στα Ηνωμένα Εθνη, Νάσε Τσάλεφσκι, ενημέρωσε τον ειδικό μεσολαβητή για την πορεία των οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων στην ΠΓΔΜ καθώς και για την μέριμνα της κυβέρνησης στην εφαρμογή των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και ιδιαίτερα της αλβανικής.

Καλοκαιρία θα επικρατήσει αύριο σε όλη τη χώρα ενώ τη νύχτα και νωρίς το πρωί κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός. Ειδικότερα για αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός και μόνο κατά περιόδους στα νότια θα υπάρχουν τοπικές μερικές νεφώσεις. Το πρωί στα ηπειρωτικά κατά. τόπους θα σημειωθούν ομίχλες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από μείον 4 έως 15 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από μείον 1 έως 17 βαθμούς και στα νησιά από 7 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από -1 έως 14 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Monday, 10 February 1997 - 17:30:46 UTC