Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-02-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:00 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 11.2.1997

Άδικο και υπερβολικό χαρακτήρισε σήμερα τον οποιονδήποτε συσχετισμό της χώρας μας με την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού εξωτερικών, Μάλκολμ Ρίφκιντ, και του πρώην αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, που κάνουν λόγο για ενδεχόμενο ελληνοτουρκικού πολέμου με αφορμή το Κυπριακό. Ο Υπουργός Τύπου τόνισε ότι πάγια πολιτική της κυβέρνησης είναι να αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και φιλίας στην περιοχή. "Αν πραγματικά θέλουμε να συμβάλλουμε στο να υπάρξει ειρήνη σε μια περιοχή θα πρέπει με τις τοποθετήσεις μας να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι" σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας. Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρεσβευτής στη Λευκωσία Γκεόργκι Μουράτωφ δημοσιοποίησε σήμερα πρόταση της χώρας του για σύσκεψη των πέντε χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για συζήτηση όλων των πτυχών του Κυπριακού.

Το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής σύρραξης θεωρούν πολύ πιθανόν, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης έντασης των σχέσεων των δυο χωρών στο θέμα της Κύπρου και του Αιγαίου, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μάλκολμ Ρίφκιντ και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σε συνέντευξή τους στο 4ο πρόγραμμα του BBC. Τόσο ο Ρίφκιντ όσο και ο Χόλμπρουκ τονίζουν ότι προτιμούν να επιλυθεί το κυπριακό πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Βρετανός υπουργός εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την επιδείνωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων τον τελευταίο χρόνο και καταλογίζει σε Ελλαδα και Τουρκία έλλειψη πολιτικής βούλησης στις προσπάθειες με στόχο την επίλυση των διαφορών τους. Ανάλογες δηλώσεις έκανε στο ίδιο πρόγραμμα του BBC και ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικων ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος εκτιμά ότι μπορεί να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ Ελλαδας και Τουρκίας αν δεν βρεθεί σύντομα λύση στο κυπριακό αλλά και στις διαφορές των δυο χωρών στο Αιγαίο.

Τις αποφάσεις τους για τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεών τους θα λάβουν σήμερα οι γενικές συνελεύσεις των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί αύριο από την ολομέλεια των Προέδρων, των συλλόγων όλης της Ελλάδας. Αύριο θα αποφασίσει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία για το αν θα συνεχίσει για τρίτη εβδομάδα τις απεργιακές κινητοποιήσεις της. Νέα σαρανταοκτάωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν αύριο οι εργαζόμενοι στους κρατικούς παιδικούς σταθμούς ζητώντας να σταματήσει η διαδικασία εκχώρησης των κρατικών παιδικών σταθμών στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αύριο το πρωί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας.

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος. Κατά την παραμονή του στη Βόννη, ο κ.Τσοχατζόπουλος θα συναντηθεί με το Γερμανό ομόλογο του Φόλκερ Ρίε και θα παρακαθήσει σε γεύματα εργασίας με παράγοντες του γερμανικού υπουργείου Αμυνας. Ο Ελληνας υπουργός θα έχει συνομιλίες για θέματα που ενδιαφέρουν, όπως τις σχέσεις των δύο χωρών, τα ελληνοτουρκικά, το κυπριακό, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και τις προοπτικές επέκτασης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Ο κ.Τσοχατζόπουλος θα συναντηθεί επίσης, με μέλη της Γερμανοελληνικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ομοσπονδιακής Βουλής, καθώς και με παράγοντες της Ομογένειας.

Τα ζητήματα της προστασίας του καταναλωτή, της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων και των αποκρατικοποιήσεων συζήτησε το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της μεθαυριανής επίσκεψης του κ. Σημίτη στο υπουργείο Ανάπτυξης όπου θα προεδρεύσει σε ευρεία σύσκεψη της πολιτικής του ηγεσίας. Μετά το τέλος της σύσκεψης ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει σειρά αναπτυξιακών μέτρων.

Την εκτίμηση ότι η παρουσία των ίδιων προσώπων στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, θα έχει ως αποτέλεσμα να συνεχιστεί η παρακμιακή πορεία του κόμματος, εξέφρασε με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο βουλευτής της Ν.Δ. Βύρων Πολύδωρας. Παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος για το μέλλον της Ν.Δ. σημειώνοντας ότι υπάρχει ελπίδα να κερδίσει τις επόμενες εκλογές και για τον εαυτό του είπε ότι θα είναι το "νέο πρόσωπο" στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράταση έως αύριο έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την παραλαβή του σήματος τελών κυκλοφορίας. Από την Πέμπτη, οι άνδρες της τροχαίας θα επιβάλλουν αυστηρά πρόστιμα σε όσους δεν προμηθεύτηκαν ή δεν έχουν τοποθετήσει το αυτοκόλλητο, σε εμφανές σημείο του οχήματος.

Απρόβλεπτες εξελίξεις δρομολογούνται για την τύχη του κυβερνητικού συνασπισμού των Σκοπίων καθώς μετά την ανοιχτή ρήξη των δυο μεγαλύτερων εταιρων, της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έρχεται να προστεθεί και το ενδεχόμενο αποχώρησης από την κυβέρνηση των υπουργών του αλβανικού "Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας" (PDP). Η εφημερίδα "Ντνέβνικ", επικαλούμενη πληροφορίες, που όμως δεν κατονομάζει, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα, ότι η ηγεσία του Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας ήδη έχει συζητήσει το θέμα και προσανατολίζεται να αποσύρει τους υπουργούς της από την κυβέρνηση. Αιτία, τα χρόνια συσσωρευμένα προβλήματα των Αλβανόφωνων που δεν ικανοποιούνται παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης.

"Περίπατο" στη βυζαντινή Θεσσαλονίκη θα μπορούν να κάνουν σε λίγο καιρό οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης, αφού μετά από συστηματική έρευνα και καταγραφή των ανασκαφικών δεδομένων, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2000, θα δημιουργηθούν ηλεκτρονικές απεικονίσεις των μνημείων που βρίσκονται κάτω από τις πολυκατοικίες και θα στηθούν μεγάλες μακέτες που θα απεικονίζουν τα θαμμένα κτίρια. Το πρόγραμμα "Η πόλη κάτω από την πόλη", που υλοποιεί ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97" σε συνεργασία με τις αρμόδιες Εφορείες αρχαιοτήτων της πόλης, αποτελεί το πρώτο από τα τρία μεγάλα αρχαιολογικά προγράμματα του ΟΠΠΕΘ '97 και θα κοστίσει συνολικά 500 εκατομμύρια δραχμές.

Καλοκαιρία θα επικρατήσει αύριο σε όλη τη χώρα, τη νύχτα όμως και νωρίς το πρωί κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός. Ειδικότερα σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο στα δυτικά και βόρεια θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις. Στα ηπειρωτικά κατά τόπους θα σημειωθούν τοπικές ομίχλες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρια από -2 έως 16 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπεριωτικά από 0 έως 18 και στα νησιά από 7 μέχρι 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 1 έως 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Tuesday, 11 February 1997 - 17:30:28 UTC