Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-02-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:12 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 17.2.1997

Το θέμα της διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον υπουργό Εργασίας Μιλτιάδη Παπαϊωάννου ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος. Η σχετική τροπολογία προβλέπει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου δεν θα διαχειρίζονται τα αποθεματικά τους κεφάλαια αλλά θα καταθέτουν τους διαθέσιμους πόρους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας διαβεβαιώνουν ότι η ρύθμιση αυτή δεν αλλάζει το ισχύον καθεστώς αλλά αποτελεί διαχειριστική παρέμβαση για την καλύτερη αξιοποίηση των αποθεματικών. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Πολυζωγόπουλος σημείωσε: "Γίνεται προσπάθεια μάλλον, με την παρέμβαση αυτή οι πόροι να πάνε σε άλλες ανάγκες του δημοσίου, πράγμα που θα πει ότι αποδυναμώνονται η ίδια η κοινωνική ασφάλιση και τα ασφαλιστικά ταμεία", είπε ο κ. Πολυζωγόπουλος. Αναφερόμενος στο θέμα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ δήλωσε: "είναι τεράστιο σφάλμα να θέλει η κυβέρνηση να ελέγξει τα αποθεματικά των ταμείων" και έκανε λόγο για κακή μέχρι τώρα διαχείριση των αποθεματικών. Το ζήτημα αυτό θα συζητήσει ο κ. Παπαϊωάννου σε συνάντησή του αύριο το πρωί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Τρεις χιλιάδες καθηγητές, δάσκαλοι και μαθητές, από νομούς της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, πήραν μέρος στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην πλατεία του Λευκού Πύργου, όπου παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Τσούλιας, και τα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης της ομοσπονδίας. Οι διαδηλωτές αψήφησαν το κρύο και το χαρακτηριστικό της συγκέντρωσης ήταν ο παλμός και ένα θεατρικό χάπενιγκ που παρουσιάστηκε από καθηγήτριες. Λίγο πριν ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Τσούλιας, απηύθυνε εκ νέου έκκληση στην κυβέρνηση για ουσιαστικό διάλογο, γύρω από τα προβλήματα της εκπαίδευσης και προειδοποίησε ότι οι καθηγητές είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και για 6η εβδομάδα την απεργία, αν δεν υπάρξουν ικανοποιητικές απαντήσεις στα αιτήματα τους. Από την πλατεία του Λευκού Πύργου οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν με πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι η κυβέρνηση αισιοδοξεί για εκτόνωση των απεργιών εντός της εβδομάδας. Κατέστησε δε σαφές ότι δεν υπάρχει θέμα παραίτησης του υπουργού Παιδείας κ. Αρσένη, καθώς, όπως είπε, η πολιτική που ακολουθεί στο εκπαιδευτικό βρίσκει σύμφωνη ολόκληρη την κυβέρνηση. O κ. Ρέππας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην περικόψει τα ημερομίσθια των ημερών απεργίας με την προϋπόθεση όμως ότι η απεργία θα σταματήσει τώρα.

Την εξομάλυνση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα μας, την αναγνώριση του αναπτυξιακού και παραγωγικού ρόλου του εμπορίου, καθώς και την ισότιμη πρόσβαση του ελληνικού εμπορίου στα Κοινοτικά Ταμεία, ζητούν με ψηφίσματά τους, η ΓΣΕΒΕΕ και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής. Στα ψηφίσματα που επέδωσαν σήμερα, οι αντιπροσωπείες τους, στον Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, αναφέρονται μεταξύ άλλων, τα προβλήματα που δημιουργούνται από την αύξηση της φορολογίας, την αποδιάρθρωση της πολιτικής σύγκλισης των δεικτών, την διαρκή λιτότητα, τα οποία έχουν ως συνέπεια την εξασθένιση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και την αύξηση της ανεργίας. Ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι η χάραξη ενός πλαισίου ενιαίας εθνικής στρατηγικής, θα οδηγήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των μικρομεσαίων και εμπορικών επιχειρήσεων, προς όφελος της οικονομίας της χώρας και διαβεβαίωσε ότι τα ψηφίσματα που του επέδωσαν θα ανακοινωθούν στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε συνάντησή του με εκπροσώπους των εμπόρων και των ιδιωτικών υπαλλήλων ο Υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου τόνισε ότι το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα θα επικυρωθεί με νομοθετική ρύθμιση.

Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντήθηκε το πρωί ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν θέματα που αφορούν στην κομματική ανασυγκρότηση του Κινήματος αλλά και την προετοιμασία της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του Κυβερνώντος Κόμματος το Σαββατοκύριακο. Συζητήθηκαν ακόμα τα κύρια θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας.

Τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Γ' Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν σήμερα οι υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Οι υπάλληλοι του υπουργείου διεκδικούν επιδόματα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας και ειδικής απασχόλησης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που δίνεται και στους εργαζομένους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και δημιουργία ταμείου αρωγής. "Έχουμε τα περισσότερα προβλήματα από όλους τους υπαλλήλους όλων των υπουργείων. Και απεργία να κάνουμε μας αντικαθιστούν οι στρατιωτικοί πενταετούς θητείας. Όμως έχουμε και πολλούς τομείς, στους οποίους είμαστε αναντικατάστατοι", δήλωσε ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής των εργαζομένων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Β.Ελλάδος Νίκος Νεανίδης.

"Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας έχει ήδη ασχοληθεί με την κριτική που ασκήθηκε για τα εγκαίνια του θεσμού και τις αδυναμίες της οργάνωσης. Μεθαύριο θα συνεδριάσει, προκειμένου να εξεταστούν τρέχοντα θέματα που άπτονται του προγράμματος", δήλωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 97", Δημήτριος Σαλπιστής, σχολιάζοντας επιστολή του Υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου, που δημοσιεύτηκε χτες σε αθηναϊκή εφημερίδα, καταγγέλλοντας αδυναμίες και δυσλειτουργίες στην οργάνωση του ΟΠΠΕΘ '97. Ο κ.Σαλπιστής τόνισε ακόμη ότι από την αρχή σχεδόν της λειτουργίας του Οργανισμού υπάρχει συνεχής οικονομικός έλεγχος.

Στην κανονική σεισμική δραστηριότητα μιας σεισμογενούς περιοχής, όπως είναι η Ελλάδα, εντάσσονται οι δύο δονήσεις που καταγράφηκαν χθες νότια της Ζακύνθου και στην Ανατολική Μακεδονία, όπως δήλωσε στο ΜΠΕ ο καθηγητής του ΑΠΘ, σεισμολόγος κ. Βασίλης Παπαζάχος. "Σεισμικές δονήσεις αυτού του μεγέθους παρατηρούνται σχεδόν κάθε μέρα και δεν πρέπει να μας ανησυχούν", υπογράμμισε ο κ. Παπαζάχος και τόνισε ότι "σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να μιλήσουμε για σεισμική έξαρση". Ο πρώτος από τους δύο σεισμούς χαρακτηρίζεται πάντως ισχυρός, η έντασή του ήταν 4.8 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ, και σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ζακύνθου. Λίγες ώρες αργότερα, περίπου στις 9 το βράδυ, καταγράφηκε η δεύτερη δόνηση, μεγέθους 3.9 βαθμών της ίδιας κλίμακας, με επίκεντρο την περιοχή μεταξύ Δράμας και Σερρών.

Σε συντονισμένες προσπάθειες επέκτασης των δραστηριοτήτων τους στα Βαλκάνια αλλά και στην Αυστραλία και τη Νοτιοανατολική Ασία προχωρούν οι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης. Tην ερχόμενη Πέμπτη τα μέλη επιχειρηματικής αποστολής από το Maramures Ρουμανίας θα συναντηθούν με στελέχη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, στο συνεδριακό κέντρο του ΕΒΕΘ, προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνεργασιών στον κατασκευαστικό τομέα και στο εξωτερικό εμπόριο δομικών υλικών, χυτών αντικειμένων όλων των τύπων, πολυαιθυλενίου και σωλήνων πολυαιθυλενίου.

Άρχισε η εφαρμογή του νέου προγράμματος διαχείρισης ογκωδών αντικειμένων από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Οι δημότες που επιθυμούν να απαλλαγούν από κάποιο αντικείμενο, μπορούν να το τοποθετούν σε συγκεκριμένα σημεία της περιοχής τους που έχουν χωροθετηθεί για αυτό το σκοπό και στις 33 εποπτείες καθαριότητας. Οι δημότες θα πληροφορηθούν για αυτά τα ειδικά σημεία με επιστολή που θα λάβουν από την υπηρεσία καθαριότητας. Να σημειωθεί ότι στην προσπάθεια αυτή για την ενημέρωση των πολιτών συμμετέχουν οι πρόσκοποι, οι οποίοι μοιράζουν φυλλάδια για το νέο αυτό πρόγραμμα.

Με το Ρώσο Πρέσβη Γκεόργκι Μουράτοφ συναντήθηκε σήμερα ο Κύπριος υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Πετρίδης και συζήτησαν θέματα που αφορούν τη συνεργασία στο γεωργικό και περιβαλλοντολογικό τομέα μεταξύ των δύο χωρών. "Υπάρχει πολύ μεγάλο πεδίο δράσης για τις χώρες μας σε αυτούς τους τομείς" δήλωσε ο κ.Μουράτοφ, ενώ ο κ.Πετρίδης τόνισε πως στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η δυνατότητα επεξεργασίας ενός κειμένου για μια συμφωνία στο γεωργικό τομέα.

Εντείνονται οι προεκλογικές διεργασίες στα βουλγαρικά κόμματα. Το Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκε η 9η εθνική διάσκεψη της Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων, που επαναβεβαίωσε την κάθοδο στις εκλογές ώς ενιαίου πολιτικού κόμματος , υπό την ηγεσία του Ιβάν Κόστοβ. Στη διάρκεια των εργασιών τονίστηκε απ όλους η ανάγκη να επικεντρωθεί η προεκλογική καμπάνια του κόμματος στο σλόγκαν "η ΕΔΔ μπορεί να κυβερνήσει καλά και να βγάλει τη χώρα από την κρίση". Ο πρόεδρος του κόμματος τόνισε πώς "η ιδιωτική πρωτοβουλία, η ιδιοκτησία, ο ανταγωνισμός, η κοινωνική δικαιοσύνη και η προστασία του περιβάλλοντος" θα είναι ο κύριοι άξονες της οικονομικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Πατρίδα των εμπνεύσεων, αλλά και της απόγνωσης, χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη η γνωστή ηθοποιός και σκηνοθέτης, Ρούλα Πατεράκη, που θα εγκαινιάσει την Πέμπτη το ανακαινισμένο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, με ένα άπαιχτο στην Ελλάδα έργο του Ζαν Ζενέ, το "Splendid's". Το έργο, που θα κοστίσει 57 εκατομμύρια δραχμές, αποτελεί συμπαραγωγή του θιάσου του Δραματικού Θεάτρου της Ρούλας Πατεράκη με τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 97".

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι και χαμηλές θερμοκρασίες προβλέπονται αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Ειδικότερα στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν νεφώσεις με σποραδικές βροχές κυρίως στα νότια. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα παροδικών βροχών στα δυτικά. Το βράδυ ο καιρός σε όλη τη χώρα θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -3 μέχρι 8 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από έναν έως 13 και στα νησιά του Αιγαίου από 8 μέχρι 14 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν νεφώσεις ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 3 έως 7 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03 run on Monday, 17 February 1997 - 17:30:24 UTC