Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-02-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:58 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 20.2.1997

Η τροπολογία που αφορά στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου διευκρίνισε ότι μέχρι τώρα τα αποθεματικά των ταμείων επενδύονται με χαμηλά επιτόκια χωριστά για κάθε ταμείο ενώ με την τροπολογία τα κεφάλαια συνενώνονται και λειτουργούν σαν αμοιβαίο κεφάλαιο εξασφαλίζοντας καλύτερες αποδόσεις για τα ίδια τα ταμεία. Αυτά εξακολουθούν να μπορούν να επενδύουν τα κεφάλαιά τους σε τίτλους του δημοσίου αλλά το περίσσευμα κατατίθεται στην Τράπεζα της Ελλάδος η οποία θα το διαχειρίζεται. Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κινητικότητα παρατηρείται στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας μετά την απόφαση του Κώστα Καραμανλή να δεχτεί την πρόταση 29 βουλευτών για υποβολή υποψηφιότητας για την προεδρία του κόμματος. Ο κ. Εβερτ φτάνοντας στα Γιάννενα όπου θα παραστεί σε εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις. Το πρωί ο κ. Σουφλιάς συναντήθηκε με τον Στέφανο Μάνο και το μεσημέρι με την Ντόρα Μπακογιάννη. Σε δηλώσεις του επισήμανε: "τα κριτήρια με τα οποία θα κριθούμε στο συνέδριο είναι η ιστορία του καθενός, το έργο του, τα προσόντα του αλλά και οι δυνατότητες του καθενός να ενώσει το κόμμα".

Ένταση δημιουργήθηκε το πρωί στο υπουργείο παιδείας όταν οι συγκεντρωμένοι καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης περικύκλωσαν από τις 7 το πρωί το κτίριο όπου στεγάζεται το υπουργείο για να αποτρέψουν την είσοδο στους εργαζόμενους. Στις 10 το πρωί με εισαγγελική εντολή οι αστυνομικές δυνάμεις έσπασαν το κλοιό των καθηγητών για να ανέβουν στο υπουργείο Παιδείας όσοι υπάλληλοι το επιθυμούσαν. Οι καθηγητές αντέδρασαν έντονα και προκλήθηκαν μικροεπεισόδια. Σε συνέντευξη Τύπου το Προεδρείο της ΟΛΜΕ υπερασπίστηκε την απόφαση του κλάδου για τη συνέχιση της απεργίας, ζήτησε επανάληψη του διαλόγου με την κυβέρνηση για όλα τα ζητήματα και ανακοίνωσε ότι προγραμματίζει σειρά συλλαλητηρίων σε πολλές μεγάλες πόλεις της χώρας αρχίζοντας αύριο από τη Λάρισα. Οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί μετά τη λήξη της απεργίας τους επέστρεψαν μετά από 16 μέρες στα σχολεία.

"Πιστεύουμε ότι υπάρχουν περιθώρια ώστε οι εκπαιδευτικοί να κάνουν τα ανάλογα βήματα και να λειτουργήσουν πάλι τα σχολεία" δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Στο μεταξύ το πρωί ο υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης έδωσε στη δημοσιότητα το νέο μισθολόγιο των εκπαιδευτικών, σύμφωνα με το οποίο για τον πρωτοδιόριστο καθηγητή οι μεικτές μηνιαίες αποδοχές φτάνουν τις 317.000 δραχμές και οι καθαρές τις 265.114 δραχμές.

Τα μεγάλα έργα αποτέλεσαν το επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο ΥΠΕΧΩΔΕ υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και με τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου. "Δέσμευσή μας είναι ότι όλοι οι πόροι που έχουν προγραμματιστεί και προβλέπονται στα διάφορα προγράμματα θα αξιοποιηθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά μέχρι το 2000 και θα απορροφηθούν όλα τα κονδύλια για κάθε έργο, τομέα και περιφερεια", υπογράμμισε σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός ο οποίος τόνισε ότι τα έργα που έχουν προγραμματιστεί και εκείνα που βρίσκονται σε εξέλιξη θα δώσουν μια νέα μορφή στον τόπο μας. "Η Ελλάδα μετά από 4-5 χρόνια θα είναι μια διαφορετική Ελλάδα από αυτή που είναι σήμερα. Σήμερα όλα αυτά τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη, πολλά ακόμα σε στάδιο μελέτης αλλά όμως το γενικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο, οι κατευθύνσεις είναι καθαρές και η δουλειά έχει μπει μπροστά", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Συνήλθε σήμερα για πρώτη φορά το Επιστημονικό Συμβούλιο για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης που συγκροτήθηκε με απόφαση του υπουργού Τύπου Δημήτρη Ρέππα. Στη συνεδρίαση στην οποία παρέστη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στην προβολή των εθνικών μας θεμάτων και των θέσεων της Ελλάδας στο εξωτερικό. "Πρέπει να βρούμε το νήμα, και αυτό είναι δουλειά δική μας, που θα συνδέσει την αίσθηση με την πληροφόρηση και το δίκαιο με την εικόνα. Χρειάζεται ένα μήνυμα σύγχρονο, αναγνωρίσιμο, κατανοητό" σημείωσε ο κ. Ρέππας και εκτίμησε ότι η χώρα μας αδικείται όταν η εντύπωση που υπάρχει διεθνώς γι΄αυτήν εξαντλείται στο δίπολο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. "Η Ελλάδα είναι μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει σύγχρονους κοινοβουλευτικούς θεσμούς, έχει αξιόλογες κοινωνικές κατακτήσεις και οικονομικές επιδόσεις , έχει ένα σημαντικό πολιτισμικό, διανοητικό και ηθικό φορτίο, και αυτό πρέπει να είναι γνωστό σε όλους", κατέληξε ο υπουργός Τύπου.

"Η Ελλάδα συμμετέχει πάντοτε σε όλες τις διεργασίες που γίνονται σε διεθνείς οργανισμούς και αφορούν τα συμφέροντα μας". Αυτό τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του Συνασπισμού Μαρίας Δαμανάκη σχετικά με την απουσία της Ελλάδας από κρίσιμες συνεδριάσεις στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ.Παπανδρέου πρόσθεσε ακόμη ότι στατιστικά στοιχεία που επικαλείται η κ.Δαμανάκη και που δείχνουν ότι είναι ελλιπείς οι ελληνικές αντιπροσωπείες δεν ευσταθούν, τονίζοντας ότι η Ελλάδα, λόγω αποστάσεως, έχει ισχυρή μόνιμη αντιπροσωπεία, η οποία καλύπτει κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τη συμμετοχή της χώρας μας.

Στο χορό των κινητοποιήσεων ενάντια στην κυβερνητική οικονομική πολιτική μπαίνουν και οι μηχανικοί του δημοσίου, που κατέρχονται αύριο σε 24ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία και απειλούν με "μπλοκάρισμα" των δημοσίων έργων και παράλληλη προσφυγή στα δικαστήρια, αν η Κυβέρνηση εμμείνει στις διατάξεις του νέου ενιαίου μισθολογίου που τους αφορούν. Σύμφωνα με τους μηχανικούς, που χαρακτηρίζουν εικονικές τις προβλεπόμενες αυξήσεις, οι διατάξεις αυτές οδηγούν στην ουσιαστική μείωση των αποδοχών τους, με την αφαίρεση του πόρου 7 τοις χιλίοις επί του ορίου πληρωμών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Πληροφορίες που αφορούν στην ελληνική ομογένεια απανταχού της γης περιλαμβάνει ο κόμβος της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού στο Internet που εγκαινιάστηκε σήμερα παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών. Ειδικότερα οι Έλληνες της διασποράς θα μπορούν να ενημερώνονται για εκπαιδευτικά και πολιτιστικά θέματα καθώς και όλα τα ζητήματα που τους αφορούν. Ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος χαρακτήρισε αυτό το νέο δίκτυο ως ένα άλμα στο μέλλον που έχει στόχο την ανανέωση των σχέσεων Ελλάδας και Ομογενών, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός κ. Παπανδρέου θεώρησε τη μέρα αυτή ως ένα σημείο καμπής στις σχέσεις του ελλαδικού κέντρου και της διασποράς. Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Σταύρος Λαμπρινίδης τόνισε ότι οι πρωταρχικοί στόχοι του εγχειρήματος αυτού είναι η παροχή άμεσης πληροφόρησης και η δυνατότητα επικοινωνίας Ομογενών μεταξύ τους από χώρα σε χώρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επαναβεβαίωσε την αμετάκλητη θέση του περί τήρησης εντός του καθορισμένου πλαισίου του συμβολαίου για την πώληση του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300. Tο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών γνωστοποίησε επίσης την πρόθεση του να συζητήσει το κυπριακό σε επικείμενες συνομιλίες με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράϊτ και τον Βρετανό ομόλογο της Μάλκολμ Ρίφκιντ.

Η κατάρρευση των επενδυτικών προγραμμάτων τύπου πυραμίδας στην Αλβανία αποκάλυψε πόσο αδύναμη και επιφανειακή ήταν η φαινομενική πρόοδος της χώρας τα τελευταία έξι χρόνια ενώ η συνεχιζόμενη αναταραχή διαψεύδει τις ελπίδες της Δύσης για την ικανότητα της να ξεπεράσει το παρελθόν και να επιτύχει τους επιδιωκόμενους στόχους. ΗΠΑ και Ευρώπη παρακολουθούν με σκεπτικισμό τις εξελίξεις στην Αλβανία μεταστρέφοντας την μέχρι πρότινος υποστήριξή τους στο καθεστώς του Μπερίσα. Οι εκτιμήσεις αυτές διατυπώνονται στο ειδικό αφιέρωμα για την Αλβανία της βρετανικής εφημερίδας "Financial Times" το οποίο επικεντρώνεται στα δεινά της χώρας και στην αναταραχή και κρίση στην οποία περιήλθε μετά την κατάρρευση των παρατραπεζών.

Μετά από αίτημα του ίδιου του Γιασέρ Αραφάτ μετέβη η τουρκική ειρηνευτική δύναμη στην Παλαιστίνη. Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την Αγκυρα καθώς για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια πηγαίνουν Τούρκοι στρατιώτες στην Χεβρώνα. Ο ίδιος ο Παλαιστίνιος ηγέτης επιβεβαίωσε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στην κρατική τουρκική τηλεόραση, ότι υπήρξε έντονο αίτημα του για την αποστολή Τούρκων στρατιωτών στη χώρα του.

Ένα κεφάτο ταξίδι γνωριμίας με τις εκδηλώσεις του Καρναβαλιού, όπως αυτές γιορτάζονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και σε χώρες της Ευρώπης και των Βαλκανίων, επιφυλάσσει ο Δήμος Νεάπολης σε όσους Θεσσαλονικείς τον επισκεφτούν από το Σάββατο μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα. Στο πλαίσιο μάλιστα των εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97", πέντε άρματα του δήμου, με θεματολογία προερχόμενη από την αρχαία Ελλάδα, αλλά και εμπνευσμένη από την Κομέντια Ντελ Αρτε, τα έργα του Σαίξπηρ και τα περίφημα σκυλιά της Δαλματίας, θα υποδεχτούν στις 6 Μαρτίου τα ιταλικά καρναβάλια που έρχονται από τη Βενετία, ύστερα από πρόσκληση του ΟΠΠΕΘ '97.

Οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο και οι χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αυριανού καιρού. Ειδικότερα σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που στα ανατολικά και νότια θα είναι κατά τόπους αυξημένες και είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς βροχές στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -5 έως 8 βαθμούς, στα δυτικά από -2 έως 12, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 0 έως 11 και στα νησιά από -3 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από έναν έως 8 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 20 February 1997 - 17:30:22 UTC