Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-02-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:26 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 25.2.97

Αναληθή χαρακτηρίζει τα προχθεσινά δημοσιεύεματα του τύπου για σκάνδαλα και ατασθαλίες στον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκη ΄97 ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κώστας Λοϊζος επισημαίνοντας ότι αυτοί που κάνουν αυτές τις καταγγελίες έχουν στόχους ξένους προς τα συμφέροντα της πόλης και του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Ο κ Λοϊζος σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι "καταγράφεται μία μεθοδευμένη σκανδαλολογία που είναι εις βάρος της πόλης" και συνεχίζει λέγοντας ότι κάθε έλεγχος από την πολιτεία και τη δικαιοσύνη είναι επιθυμητός, ενώ ο Οργανισμός είναι στη διάθεση οποιασδήποτε δικαστικής αρχής για οποιονδήποτε έλεγχο. Στην ανακοίνωση του ο κ Λοϊζος, επισημαίνοντας ότι τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα αναφέρονται σε γεγονότα προγενέστερα της ανάληψης των καθηκόντων του ως διευθύνοντος συμβούλου, τονίζει σχετικά με το τεχνικό πρόγραμμα του Οργανισμού ότι η αγορά των δύο αιθουσών του κινηματογράφου "Ολύμπιον" Ι και ΙΙ έγινε προκειμένου να εξασφαλιστεί μόνιμη στέγη για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και με την προοπτική η έδρα του Οργανισμού του Φεστιβάλ να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη.

Θα διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ο πρόεδρος του κόμματος Μιλτιάδης Εβερτ. Την απόφαση αυτή κοινοποίησε ο ίδιος με γραπτή δήλωση στην οποία επισημαίνει ότι θα θέσει υποψηφιότητα στο συνέδριο που θα γίνει το Μάρτιο. "Το συνέδριο θα αντιμετωπίσει ξεκάθαρα και το θέμα της ηγεσίας ώστε να τελειώσουν οι αμφισβητήσεις και οι μεμψιμοιρίες", επισημαίνει ο κ. Εβερτ και συνεχίζει:"Δεν έλλειψα ποτέ από κανένα αγώνα της παράταξης και είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή, μαζί με τους αγωνιστές της παράταξης, και πάλι μαζί θα δώσουμε τον αγώνα που έρχεται και θα τον κερδίσουμε. Στο συνέδριο θα μου δοθεί η ευκαιρία μέσα σε ένα ενωτικό, δημιουργικό διάλογο, με υπευθυνότητα να αναπτύξω τις θέσεις μου".

Ποινή φυλάκισης 14 μηνών επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας, στους διοργανωτές της πρόσφατης κυνομαχίας στο Μακροχώρι, Απόστολο Μπαλτζή και Ευστάθιο Αποστολίδη, για διενέργεια παράνομου στοιχήματος και βασανισμό ζώου. Στους ιδιοκτήτες των δύο σκύλων πιτ-μπουλ, Γιώργο Παράσχο και Κωνσταντίνο Τσουβαλά, που παραπέμφθηκαν με την κατηγορία του βασανισμού ζώου, το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης 6 μηνών, που είναι η ανώτερη που προβλέπει ο νόμος. Το δικαστήριο, αθώωσε τους 12 συλληφθέντες θεατές της κυνομαχίας που κατηγορούνταν για συμμετοχή στη διενέργεια παράνομου στοιχήματος. Και οι τέσσερις καταδικασθέντες, άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στην προσπάθεια υιοθέτησης από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης της κατασκευής οδικού άξονα σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με την Κεντρική Ευρώπη, μέσω της Γιουγκοσλαβίας, επικεντρώνεται πλέον η ελληνική κυβέρνηση, μετά την πρόσφατη απόρριψη της κατασκευής της παρα-Εγνατίας οδού από αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή, όπως δήλωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Χάρης Καστανίδης. "Μετά την ιδιαίτερα θετική για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια απόφαση, αυτό που απομένει είναι να αποφασιστεί τον ερχόμενο Ιούνιο, στη σύνοδο των υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών στο Ελσίνκι, η συμπλήρωση των ευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών, με την προσθήκη του 10ου άξονα", τόνισε ο υπουργός που επιπλέον εξήρε τη σημασία των κάθετων οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων της Εγνατίας: " Οι συνδέσεις με τη Βουλγαρία, τη Γιουγκοσλαβία και την Αλβανία καθιστούν ένα ενιαίο σύνολο, όχι μόνο για τις υποδομές, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών της Βαλκανικής".

Δύο "βιβλιοαυτοκίνητα" φορτωμένα με 2000 βιβλία και εξοπλισμένα με ηλεκτρονικό υπολογιστή, τηλεόραση, βίντεο, και προβολείς διαφανειών, παραδίδονται σήμερα, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, προκειμένου να ταξιδεύουν καθημερινά σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με μονοθέσια και διθέσια σχολεία. Πρόκειται για τις δύο κινητές μονάδες δανειστικών βιβλιοθηκών και αισθητικής αγωγής που κόστισαν 50 εκατομμύρια δραχμές και στοχεύουν να αναπτύξουν το ενδιαφέρον των μαθητών, ιδίως των παραμεθόριων περιοχών, για το βιβλίο αλλά και να δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά να γευτούν στοιχεία της αισθητικής αγωγής. Το πρόγραμμα των "βιβλιοαυτοκινήτων" θα είναι συγκεκριμένο και η συχνότητα των επισκέψεών τους περιοδική, ώστε να τηρείται διαρκώς επαφή και να υπάρχει επικοινωνία με τους μαθητές των σχολείων. Το πιλοτικό πρόγραμμα που θα παρακολουθείται κεντρικά από το ΥΜΑ_Θ, όπου συστάθηκε ειδικό γραφείο στελεχωμένο με ομάδα ειδικών επιστημόνων, θα ξεκινήσει σε πρώτη φάση με αυτά τα δύο βιβλιοαυτοκίνητα που θα καλύψουν τους νομούς Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας.

Σύσκεψη στην οποία έχουν κληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι ζωoφιλικών σωματείων, του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, της ΚΕΔΚΕ, της ΕΝΑΕ, των νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Θεσσαλονίκης, ο νομάρχης Ημαθίας, ο Δήμαρχος Αθηναίων και στελέχη της Διεύθυνσης Υγείας των ζώων του Υπουργείου Γεωργίας, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Μαρτίου, στο υπουργείο Γεωργίας. Τη σύσκεψη οργανώνει ο υφυπουργός Γεωργίας, Βασίλης Γερανίδης, με αφορμή τα τελευταία θλιβερά γεγονότα κακοποίησης ζώων που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα στο νομό Ημαθίας.

Την επιθυμία της κυβέρνησης να επεκταθεί το δίκτυο εξυπηρέτησης του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης εξέφρασε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Χάρης Καστανίδης, με την ευκαιρία της τελετής δρομολόγησης 15 νέων λεοφωρείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας του Οργανισμού, που θα τεθούν άμεσα σε κυκλοφορία. Οπως είπε ο υπουργός, που για το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής των εισιτηρίων παρέπεμψε σε αναμενόμενη ανακοίνωση αρμόδιας κυβερνητικής επιτροπής, η παρουσία του στην τελετή "είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης για το διαρκή εκσυγχρονισμό και την επέκταση του Οργανισμού, σε πολύ περισσότερες περιοχές από αυτές που σήμερα εξυπηρετεί". Επέκταση που, όπως είναι γνωστό, αποτελεί χρόνιο αίτημα κοινοτήτων του νομού Θεσσαλονίκης.

Την Θεσσαλονίκη θα επισκεφθεί αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Λιθουανίας Αλζίρντας Μπραζάουσκας. Ο κ.Μπραζάουσκας θα μεταβεί από το αεροδρόμιο Μακεδονία στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, το μεσημέρι θα επισκεφθεί το αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης και αμέσως μετά θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παρατεθεί προς τιμήν του στο Κυβερνείο.

Με αποκλεισμό του λιμανιού της Θεσσαλονίκης απειλούν οι παράκτιοι αλιείς του Θερμαϊκού, που παρέδωσαν τις άδειες εξασκήσεως επαγγέλματος στο νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Κώστα Παπαδόπουλο και αγκυροβόλησαν τις βάρκες τους κατά μήκος της παλιάς παραλίας, διαμαρτυρόμενοι για τον αποκλεισμό τους από τη δυνατότητα άμεσης προμήθειας πετρελαίου σε τιμές τράνζιτ. Σύμφωνα με τους αλιείς, που απορρίπτουν την τελευταία πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, για την εκ των υστέρων αποζημίωσή τους για την επιβάρυνση από την αγορά πετρελαίου, αν αποβεί άκαρπη και η σημερινή συνάντηση που ζήτησαν από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, θα αποκλείσουν το λιμάνι με τα αλιευτικά τους.

Τουλάχιστον 158 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλειναν κάθε μήνα στη Θεσσαλονίκη, το δεκαπεντάμηνο ανάμεσα στον Ιούνιο του 1995 και το Σεπτέμβριο του 1996, γεγονός που δεν είναι άσχετο με το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στους κόλπους των επιχειρηματιών, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις του προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Θεμιστοκλή Νικολαϊδη, "κατά τα επόμενα χρόνια αναμένεται να βάζει λουκέτο ετησίως γύρω στο 15% των ενεργών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που ιδιαίτερα πλήττονται από το μονοπώλιο των πολυκαταστημάτων".

Η ανάγκη συστράτευσης με σκοπό την υποστήριξη του αγώνα των Βορειοηπειρωτών ήταν το κεντρικό μήνυμα της τεράστιας σε όγκο και παλμό εκδήλωσης, που διοργάνωσε στα Τρίκαλα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΠΑ. ΣΥ.Β.Α). "Το σημερινό αλβανικό καθεστώς προσπαθεί με κάθε τρόπο να εκδιώξει τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες από την πανάρχαια κοιτίδα τους, εποικίζοντας παράλληλα τη Βόρεια Ήπειρο με Αλβανούς από το Βορρά ή από το Κοσσυφοπέδιο. Με τη σημερινή συνεχιζόμενη αναταραχή, η οποία είναι άγνωστο τι εξελίξεις θα δρομολογήσει και που θα καταλήξει, έχουμε χρέος να προστατεύσουμε και να στηρίξουμε τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου", επισημάνθηκε, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Πενθήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί από σήμερα ο Ελληνας υφυπουργός Υγείας, Θεόδωρος Κοτσώνης, έπειτα από πρόσκληση του Κύπριου υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέα Μουσιούττα. Σκοπός της επίσκεψης είναι η υπογραφή προγράμματος διμερούς συνεργασίας για θέματα ευημερίας και πρόνοιας, ενώ θα συζητηθούν και ζητήματα που αφορούν στα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου Γιαννάκης Κασουλίδης επιβεβαίωσε ότι ο Βρετανός Ειδικός Αντιπρόσωπος για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για αποστρατικοποίηση της Κύπρου. Σχολιάζοντας δηλώσεις του κ.Χάνεϊ, σχετικά με το θέμα της αποστρατικοποίησης της Μεγαλονήσου, ο κ.Κασουλίδης δήλωσε ότι βρετανική άποψη είναι ότι στο πλαίσιο της λύσης του Κυπριακού, η Κύπρος θα είναι αποστρατικοποιημένη, ενώ σε παρατήρηση ότι μ' αυτή τη δήλωση ο Βρετανός Εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η αποστρατικοποίηση να προηγηθεί της λύσης, απάντησε ''μακάρι''.

Αποκαλυπτική, χαρακτήρισε την πρόσφατη ομιλία του πρώην Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στο τουρκοαμερικανικό συνέδριο της Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, λίγο πριν αναχωρήσει για την Αθήνα. Ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι "ο κ. Χόλμπρουκ στην ομιλία του απροκάλυπτα εξήγησε πως οι ΗΠΑ υποχρέωσαν την Ευρώπη να συνάψει συμφωνία τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία και να ενισχύουν την Τουρκία, αποδίδοντας της μεγάλη σημασία".

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πενταμελής επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με επικεφαλή την Ντόρις Πεκ, επισκέφθηκε την Πρίστινα, όπου και συναντήθηκε με την οικογένεια του Αλβανού Μπέσνικ Ροστελίτσα ,ο οποίος όπως ανέφερε το Πληροφοριακό Κέντρο Κοσσυφοπεδίου, (πρόσκεται στη Δημοκρατική Ενωση του Κοσσυφοπεδίου του Ιμπραχήμ Ρουγκόβα), υπέκυψε "στα βασανιστήρια της αστυνομίας" στη φυλακή της Πρίστινας. Η κ. Πεκ ανέφερε ότι είναι συγκλονισμένη από τις "μεσαιωνικές μεθόδους βασανιστηρίων που εφαρμόζουν οι σερβικές αρχές στο Κοσσυφοπέδιο".

Τον κίνδυνο να μετατραπεί η Τουρκία σε ''σκουπιδότοπο πυρηνικών'' επισήμανε ο Πρόεδρος του Τουρκικού Ιδρύματος Ατομικής Ενέργειας, Γιουκσέλ Οζεμρέ, αποκαλύπτοντας ότι ''μεταφέρθηκαν στην Τουρκία πυρηνικά απόβλητα'', ενώ τόνισε ότι ασκούνται πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Οπως αναφέρει η εφημερίδα ''Γενί Γιουζγίλ'', που δημοσιεύει το θέμα, ο Οζεμρέ επισήμανε πως στο θέμα της μετατροπής της Τουρκίας σε ''πυρηνικό σκουπιδότοπο της Ευρώπης'', όπως και στην περίπτωση της μαφίας ναρκωτικών, είναι αναμενόμενο ότι μπορεί να έχει γίνει από κάποια μαφία.

Τρεις Τουρκοι διπλωμάτες έχουν αναμειχθεί σε κατασκοπεία σε βάρος της Βουλγαρίας, γράφει η εφημερίδα "Ντούμα" της Σόφιας, η οποία σημειώνει πως την είδηση επιβεβαίωσε πηγή της Εθνικής Υπηρεσίας Ανάκρισης. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, την ενοχή των τριων ξένων διπλωματών, αποδεικνύουν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν σε σχέση με τη δίκη του Τούρκου πολιτη, Καμοράν Ντογκού, ο οποιος κατηγορείται για κατασκοπεία σε βάρος της Βουλγαρίας.

Νέος δήμαρχος ανακηρύχθηκε, κατά το προχθεσινό γύρο των επαναληπτικών εκλογών στην πόλη Τέτοβο, ο Αλαϊντίν Ντεμίρι, εκπρόσωπος του κόμματος PDP-A των Αλβανών. Σημειώνεται ότι τον Ντεμίρι υποστήριξαν και τα τρία αλβανικά κόμματα, το PDP, το PDP-A και NDP, έπειτα από συμφωνία των τριών κομμάτων να κατεβάσουν στις εκλογές κοινό υποψήφιο. Οι εκλογές έγιναν μέσα σε ήρεμο κλίμα και χωρίς επεισόδια. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών στο Τέτοβο είχε γίνει στις 17 Νοεμβρίου του 1996, λόγω όμως επεισοδίων και συνεχών αναβολών δεν είχε καταστεί δυνατή η ανάδειξη δημάρχου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 25 February 1997 - 9:40:25 UTC