Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-02-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:35 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 26.2.97

Σήμερα αποφασίζουν οι καθηγητές αν θα συνεχίσουν για έβδομη εβδομάδα την απεργία τους.Το υπουργείο Παιδείας πάντως ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαλόγου για οικονομικά θέματα.

Στην τελική φάση μπάινει η κούρσα για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.Μετά τον κ.Εβερτ αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του και ο βουλευτής Κ. Καραμανλής.Το πιθανότερο είναι πώς θα ανακοινώσει αν είναι υποψήφιος το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Σε αποκλεισμό της ανατολικής εισόδου του λιμανιού της Θεσσαλονίκης προχώρησαν χθες το απόγευμα οι παράκτιοι αλιείς των νομών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πιερίας, καθώς ναυάγησαν οι διαπραγματεύσεις τους με τον υφυπουργό Οικονομικών, Γιώργου Δρυ.Η απόφαση για αποκλεισμό του λιμανιού ελήφθη έπειτα από τη λήξη της άκαρπης, όπως αποδείχθηκε συνάντησης που είχαν οι εκπρόσωποι των παράκτιων αλιέων με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο, ο οποίος ανέλαβε το ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στους αλιείς και το υπουργείο Οικονομικών. Έπειτα από πέντε ώρες αναμονής στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, έφθασε από τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, κ. Δρυ, γραπτή δέσμευση για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αλιείς εντός χρονικού διαστήματος, το οποίο δεν θα υπερβαίνει τις 30 ημέρες από την αγορά του πετρελαίου. Η διαδικασία που θα ακολουθείται θα καθορισθεί άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών και σε συνεννόηση με τα συνδικαλιστικά όργανα των αλιέων.

''Ουδέποτε εκδηλώθηκε σπογγώδης Εγκεφαλοπάθεια των Βοοειδών στην Ελλάδα'', δήλωσε κατηγορηματικά ο Υφυπουργός Γεωργίας Βασίλης Γερανίδης, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με κρούσματα της νόσου ''των τρελών αγελάδων'' σε τρία άτομα στη Βόρεια Ελλάδα. ''Τυχόν σποραδικά κρούσματα Κρόιτσφελντ -Γιάκομπς σε άτομα μεσαίας και μεγάλης ηλικίας, που εκδηλώνονται στη χώρα μας δεν οφείλονται σε Σπογγώδη Εγκεφαλοπάθεια των Βοοειδών, διότι δεν υπάρχει βεβαιωμένο κρούσμα ή έστω υποψία κρούσματος'' ανέφερε ο κ.Γερανίδης. Σημείωσε ακόμη ότι δεν γίνονται εισαγωγές ζώντων ζώων από χώρες με υψηλά ποσοστά μόλυνσης της νόσου, οι πρακτικές εκτροφής- διατροφής των ζώων στην Ελλάδα αποκλείουν την εμφάνιση της νόσου και τα αποτελέσματα της κλινικής, επιδημιολογικής και ιστοπαθολογικής έρευνας τα τελευταία δώδεκα χρόνια είναι αρνητικά. Ο Υφυπουργός Γεωργίας κάλεσε τέλος τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα μέσα ενημέρωσης να αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα, γιατί διαφορετικά μπορεί να προκαλέσει μεγάλη και αδικαιολόγητη αναστάτωση στους Ελληνες καταναλωτές.

Απαράδεκτη χαρακτήρισε τη στάση των τριών ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗ.ΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν εξυπηρετεί την υπόθεση της ένταξης της Κύπρου, ούτε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο κ. Κυπριανού έκανε τις παραπάνω δηλώσεις, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Χόλμπρουκ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να αντιδράσει στην πίεση των ΗΠΑ για τελωνειακή ένωση Τουρκίας-ΕΕ και όχι να εκβιάζει εμάς.

Αναστέλλεται μέχρι το 2000 η εξώδικη επίλυση των ιδιωτικών διαφορών, η εφαρμογή της οποίας προβλεπόταν να αρχίσει από τις 16 Ιουνίου του 1997. Στην αναστολή της συμβιβαστικής επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών συναίνεσαν όλοι οι βουλευτές που συμμετείχαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η οποία επεξεργάζεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που αναφέρεται στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, επιτάχυνση δικών, δικονομικές απλουστεύσεις και άλλες διατάξεις. Κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου, που άρχισε στην Επιτροπή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, έκανε δεκτές τις προτάσεις των βουλευτών για την αναστολή της σχετικής διάταξης, η οποία είχε θεσπιστεί το 1995, ώστε να δοθεί χρόνος για την καλύτερη επιμόρφωση των δικηγόρων.

Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έτους κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας, έχει προγραμματίσει για το 1997 την πραγματοποίηση ορισμένων εκδηλώσεων, με το θέμα αυτό. Ειδικότερα αποφασίστηκε η διοργάνωση ''ημερίδων'', σε εννέα πόλεις της Ελλάδας, κατά τις οποίες θα αναπτυχθεί σε όλη την έκταση το θέμα του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας. Οι ημερίδες αυτές, θα πραγματοποιηθούν το δεύτερο 10ήμερο του Απριλίου. Επίσης προγραμματίστηκε η διοργάνωση ομιλιών, στις πρωτεύουσες νομών, σχετικές με το ίδιο θέμα, οι οποίες επίσης θα πραγματοποιηθούν το ίδιο χρονικό διάστημα. Ακόμη, θα πραγματοποιηθούν, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, σεμινάρια στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας.

Δύο κινητές μονάδες δανειστικών βιβλιοθηκών αγωγής, οι οποίες θα απευθύνονται από τον Απρίλιο σε μαθητές μονοθέσιων και διθέσιων σχολείων των παραμεθόριων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, παρουσίασε στο υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης ο Φίλιππος Πετσάλνικος. Σκοπός του προγράμματος, σύμφωνα με τον κ.Πετσάλνικο, είναι να προωθηθεί το βιβλίο και να βοηθήσει στην ανάπτυξη του ενδιαφέροντος μαθητών, που βιώνουν την εκπαίδευση κάτω από δύσκολες συνθήκες, όπως είναι περιοχές των νομών Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Γρεβενών, Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας.

Τη δικαίωση της ποδοσφαιρικής ομάδας του Άρη και την επιστροφή των τριών βαθμών που της αφαιρέθηκαν, επειδή στο παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Αθηναϊκό δεν προσκομίστηκαν έγκαιρα τα δελτία των ποδοσφαιριστών της, ζήτησαν με συνθήματά τους, δύο χιλιάδες περίπου φίλαθλοι του συλλόγου της Θεσσαλονίκης, που συγκεντρώθηκαν χθες στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, στο σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε πως πρέπει να καταλάβουν αυτοί που αποφασίζουν για τους Θεσσαλονικείς, ότι και η Θεσσαλονίκη ... είναι Ελλάδα, ενώ ο αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Σταμάτης Καραμανλής, επισήμανε πως με τη σημερινή συγκέντρωση δόθηκε το μήνυμα ότι η οικογένεια του Άρη, φίλαθλοι, ποδοσφαιριστές και διοικητικοί παράγοντες, ενωμένοι θα πολεμήσουν και η ομάδα τους δε θα υποβιβαστεί στη Β' Εθνική.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Ιταλίας, Οσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών Πιέρο Φασσίνο. Ο Ιταλός Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Κίρο Γκλιγκόρωφ, ενώ το βράδυ θα μιλήσει στη Βουλή των Σκοπίων. Ο κ. Φασσίνο θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Λιούμπομιρ Φρτσκοφσκι. Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων, ο Ιταλός υφυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει με πολύ μεγάλη συμπάθεια την "Μακεδονία", όπως αποκάλεσε τα Σκόπια, "διότι είναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις χωρών της Βαλκανικής, που έχει σταθερότητα και δημοκρατία", ενώ εξήρε και το ήθος του Προέδρου Γκλιγκόρωφ.

Φοιτητές και εκπαιδευτικοί συνέχισαν και χθες τις κινητοποιήσεις τους στο Βελιγράδι, ενώ οι τρεις ηγέτες του συνασπισμού ''Ζάγιεντνο'' βρίσκονται στην Ισπανία, καλεσμένοι του υπουργού Εξωτερικών της Ισπανίας, Αμπελ Ματούτες. Οι Βουκ Ντράσκοβιτς, Ζόραν Τζίντζιτς και Βέσνα Πέσιτς, αύριο και μεθαύριο θα επισκεφθούν το Λονδίνο όπου θα τους δεχθεί ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάλκολμ Ρίφκιντ, ενώ θα έχουν συνομιλίες και με τον Αλεξάντερ Καρατζόρτζεβιτς, γιο του τελευταίου βασιλιά της Γιουγκοσλαβίας καθώς και με εκπροσώπους του συντηρητικού και του εργατικού κόμματος της Βρετανίας. Το θέμα των συναντήσεων στο Λονδίνο και στη Μαδρίτη θα είναι η κατάσταση στη Σερβία, καθώς και η συνεργασία των Δήμων στους οποίους νίκησε η αντιπολίτευση, με πόλεις της Ισπανίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

Την τρίτη περιοδεία του εκτός Τουρκίας ετοιμάζει πυρετωδώς, ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της χώρας, Νετζμετίν Ερμπακάν, αυτή τη φορά στις μουσουλμανικές δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στην Κεντρική Ασία. Η περιοδεία Ερμπακάν, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Μάρτιο, συμπεριλαμβάνει προς το παρόν, τις "τουρκικές" - όπως τις αποκαλεί η εφημερίδα "Χουρριέτ" - δημοκρατίες του Αζερμπαϊτζάν, του Τουρκμενιστάν, του Ουζμπεκιστάν και της Κιργισίας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στη Βουλγαρία, τονίζεται στο τελικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της τρίτης συνόδου Σύνδεσης Βουλγαρίας- Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις Βρυξέλλες. Tην ικανοποίησή του για τις ενέργειες της υπηρεσιακής κυβέρνησης Σοφιάνσκι της Βουλγαρίας που στοχεύουν στην έξοδο από την οικονομική κρίση στη χώρα και στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, εξέφρασε ο επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μρουκ, ο οποίος επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να βοηθήσει τη Βουλγαρία, αποφεύγοντας ωστόσο να δεσμευτεί με συγκεκριμένα ποσά και προθεσμίες.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 26 February 1997 - 7:40:19 UTC