Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-02-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:38 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 28.2.1997

Στην εφαρμογή του μνημονίου Παπούλια - Γιλμάζ που ρυθμίζει σημαντικά θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων επικεντρώθηκαν οι συνομιλίες που είχαν σήμερα στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα παρουσία και των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας κ.κ. Πάγκαλου και Τσοχατζόπουλου. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ εποικοδομητική και χρήσιμη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συμβάλλει στη διευκρίνιση των αμοιβαίων θέσεων και την κοινή πορεία Ελλάδας και ΝΑΤΟ. Ο κ. Σολάνα σχετικά με το μνημόνιο Παπούλια - Γιλμάζ, είπε ότι έγιναν προσπάθειες πέρσι να ενεργοποιηθούν ορισμένα του σημεία. "Το ΝΑΤΟ θα ήθελε τα περισσότερα από αυτά να ισχύσουν πριν από τη σύνοδο κορυφής της Μαδρίτης", σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Στο μεταξύ, για τις Ηνωμένες Πολιτείες αναχωρεί αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Συνεννοήσεις σε διπλωματικό επίπεδο βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να καθοριστεί συνάντησή του με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ.

Προκλητική εμφανίζεται και πάλι η Αγκυρα διά στόματος του Τούρκου Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ ο οποίος ισχυρίστηκε σήμερα ότι στο Αιγαίο υπάρχουν 937 βραχονησίδες, μερικές από τις οποίες ανήκαν στους Οθωμανούς και κατ΄επέκταση στους κληρονόμους τους. "Μέχρι σήμερα δεν είχαμε προβάλλει διεκδικήσεις, φαίνεται όμως ότι η Αθήνα δεν εκτίμησε τη στάση μας" είπε ο Ντεμιρέλ ο οποίος διαπίστωσε ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα έχουν ενταθεί πολύ.

Την πεποίθηση ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα απογοητεύσει τον ελληνικό λαό, ούτε τα στελέχη και τους οπαδούς της, εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος, Μιλτιάδης Εβερτ, που έφτασε το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη για τις εργασίες της προσυνεδριακής συνδιάσκεψης του κόμματος. Ο βουλευτής και υποψήφιος για την αρχηγία της Ν.Δ, Κώστας Καραμανλής, έφτασε στις 6 το απόγευμα στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", όπου μέλη του κόμματος και ψηφοφόροι του επιφύλαξαν μεγάλη υποδοχή. Από χτες το βράδυ που ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητα του οργανώσεις και εκπρόσωποι φορέων εκφράζουν με ψηφίσματα την υποστήριξη στον κ. Καραμανλή. Υπέρ της υποψηφιότητάς του έχει ταχθεί και ο ευρωβουλευτής Αντώνης Τρακατέλλης. Ο Γιώργος Σουφλιάς, επίσης υποψήφιος για τη θέση του προέδρου, θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη στις 10 το βράδυ, οδικώς, και το απόγευμα οι ψηφοφόροι του θα τον υποδεχτούν στη Λάρισα. Η προσυνεδριακή συνδιάσκεψη της Ν.Δ θα ξεκινήσει αύριο το πρωί, στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης" της HELEXPO-ΔΕΘ, με ομιλίες του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου, Γεωργίου Ράλλη, του αρχηγού του κόμματος, Μιλτιάδη Εβερτ, του αντιπροέδρου, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, και των υποψηφίων για τη θέση του προέδρου του κόμματος.

"Πρέπει να προσεγγίσουμε το θέμα με την ελπίδα ότι θα υπάρξει αίσθημα ευθύνης από την πλευρά των καθηγητών και ότι μετά την επίλυση πολλών θεμάτων που αφορούν στα οικονομικά τους αιτήματα αλλά και την επίλυση όλων των θεσμικών τους θεμάτων θα λύσουν την απεργία". Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης ο οποίος, ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του διδακτικού έτους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις σχετικά με τα οικονομικά θέματα ψηφίστηκαν στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου προχθές στη Βουλή και ικανοποιούν μεγάλο μέρος των οικονομικών αιτημάτων των καθηγητών. "Αυτό το οποίο χρειάζεται τώρα, επειδή ακριβώς η κρίση είναι οξύτατη στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, είναι η ευθύνη προκειμένου να αντιμετωπίσουμε επί της ουσίας συγκεκριμένα προβλήματα και όχι οι συναντήσεις που πολλές φορές δίνουν και ένα λάθος μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ή δημιουργούν ψευδείς εντυπώσεις" πρόσθεσε ο Υπουργός Τύπου. Τη Δευτέρα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει και πάλι προκειμένου να αποφασίσει αν θα εισηγηθεί τη συνέχιση της απεργίας και για όγδοη εβδομάδα.

Νέα πτώση κατά 5,59% παρουσίασε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι συναλλαγές διεξάγονται σε υψηλά επίπεδα και η αξία τους φτάνει τα 22 δισεκατομμύρια εκατό εκατομμύρια δραχμές. Το ρεύμα πωλήσεων που σημειώθηκε σήμερα αφορά κυρίως τις μετοχές τραπεζικού τομέα. Χρηματιστηριακοί παράγοντες χαρακτηρίζουν την πορεία αυτή ως προσωρινή και εκτιμούν ότι οι χρηματοοικονομικοί δείκτες ήδη παρουσιάζουν βελτίωση.

Τη δημιουργία ειδικού προγράμματος που προβλέπει την ίδρυση γραφείων καταναλωτών σε 34 δήμους της χώρας γνωστοποίησε σήμερα η Υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τους δημάρχους των 34 αυτών δήμων. Το πρόγραμμα θα τεθεί σε εφαρμογή εντός του Μαρτίου ενώ στους υπευθύνους που θα ορίσουν οι 34 δήμοι θα μπορούν να απευθύνονται οι καταναλωτές για να ενημερώνονται ή να καταγγέλλουν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Οι δήμοι θα συνδέονται, με ηλεκτρονικό σύστημα, μεταξύ τους και με αντίστοιχους σταθμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.

Ανεστάλησαν, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, οι εργασίες ανέλκυσης της πυραυλακάτου "Κωστάκος". Οι εργασίες αναμένεται να συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα.

Ολοκληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα ο πρώτος κύκλος των διερευνητικών επαφών που έχει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδος στα Ηνωμένη Έθνη, πρέσβης Χρ.Ζαχαράκις, για την υποψηφιότητα της χώρας μας να εκλεγεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Διεθνούς Οργανισμού, τη διετία 1999-2000. Όπως έγινε γνωστό, ο δεύτερος -και πληρέστερος - κύκλος ενημέρωσης θα γίνει στις πρωτεύουσες των κρατών- μελών του ΟΗΕ, για να διαμορφωθεί τελικά θετικό κλίμα για την ελληνική υποψηφιότητα.Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη, για να υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα, ωστόσο, οι πρώτες αντιδράσεις είναι θετικές και υιοθετείται το επιχείρημα,που προβάλλει η χώρα μας, ότι δηλαδή, πρέπει όλες οι χώρες να εναλλάσσονται στο Συμβούλιο Ασφαλείας.ταυτόχρονα τονίζεται, ότι η Ελλάδα έχει εκλεγεί μόνο μια φορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στις αρχές της δεκαετίας του 1950.

Σε στασιμότητα βρίσκεται ο στρατιωτικός διάλογος στην Κύπρο, λόγω της κωλυσιεργίας και αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς. Σύμφωνα με το Ραδιοτηλεοπτικό Ίδρυμα Κύπρου, η κυβέρνηση της Μεγαλονήσου έχει εισηγηθεί οι συνομιλίες για απαγκίστρωση να ξεκινήσουν από τη Λουρουτζίνα και τη Λεύκα, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη επιθυμούν να αρχίσει από τις περιοχές της Λευκωσίας, γεγονός που ευνοεί την τουρκική πλευρά. Το ΡΙΚ υποστηρίζει ότι σε περίπτωση που ο διάλογος προχωρήσει στη Λευκωσία με βάση τις προτάσεις της ΟΥΝΦΙΣΥΠ, θα μείνουν ακάλυπτες κατοικημένες περιοχές. Οι Τούρκοι αντιδρούν για τη Λουρουτζίνα, γιατί το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού και τα γύρω υψώματα θα τεθούν υπό έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί υψίστης προτεραιότητας την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων για το κυπριακό μέσα στο 1997 και είναι δεσμευμένη να βοηθήσει προς τη λύση του προβλήματος, δήλωσε ο κοινοτικός επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρούκ, στη διάρκεια δείπνου που του παρέθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγαλονήσου Αλέκος Μιχαηλίδης. Ο Ολλανδός επίτροπος υποστήριξε πως δεν απέβη άκαρπη η προσπάθεια του να πληροφορήσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα για τα οφέλη της ένταξης στην Ένωση. Τόνισε ακόμη, ότι καμία τρίτη χώρα δεν έχει δικαίωμα βέτο, στην ένταξη νέου μέλους στην Ε. Ε. και σημείωσε ότι τη θέση αυτή, ανέπτυξε και στις συνομιλίες με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Ο σημερινός Αλβανός Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα θα είναι υποψήφιος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος για το αξίωμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Η απόφαση ελήφθη με μυστική ψηφοφορία στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του Κόμματος, στην οποία συμμετείχαν τα 90 από τα 104 μέλη του. Υπέρ του Μπερίσα ψήφισαν 85 μέλη ενώ πέντε δήλωσαν αποχή. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση τα 14 μέλη του Συμβουλίου απουσίαζαν για διάφορους λόγους. Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Μπερίσα μιλώντας στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, του οποίου είναι μέλος, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθεί τα αιτήματα των απεργών πείνας στην Αυλώνα, που ζητούν ως γνωστόν την παραίτηση της κυβέρνησης Μέξι και απαιτούν την επιστροφή των χρημάτων που έχασαν οι επενδυτές από την κατάρρευση των προγραμμάτων τύπου πυραμίδας.

Χιονίζει στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα σε πολλά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου. Χιονοπτώσεις σημειώνονται από το πρωί στο Πανόραμα, Χορτιάτη, Εξοχή, Περιστερά, Ασβεστοχώρι και στον Αγιο Βασίλειο Θεσσαλονίκης, χωρίς να έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες. Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγονται οι συγκοινωνίες στους δρόμους Φλώρινας -Καστοριάς, Φλώρινας -Έδεσσας, Βέροιας -Κοζάνης στη Βίγλα και Καστοριάς -Αμυνταίου στη θέση Νταούλι. Αλυσίδες χρειάζονται επίσης, όσα οχήματα κατευθύνονται προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου και Τρία -Πέντε Πηγάδια Νάουσας. Το κρύο στη Βόρεια Ελλάδα είναι τσουχτερό και η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας κατέβηκε κάτω από το μηδέν.

Και αύριο θα συνεχιστεί η κακοκαιρία σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν νεφώσεις με βροχές και στα νότια σποραδικές καταιγίδες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και πιθανόν και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με χαμηλό υψόμετρο. Γρήγορα ο καιρός στη Βόρεια Ελλάδα θα βελτιωθεί στα δυτικά και βόρεια ενώ από το απόγευμα στις περισσότερες περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και στην κεντρική Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι και βορειοανατολικοί, στα δυτικά μέτριοι έως ισχυροί και στα ανατολικά πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις και τοπικά στο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση στην ανατολική Ελλάδα.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 28 February 1997 - 17:05:41 UTC