Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-03-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:13 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 5.3.1997

Τέσσερις τραυματίες εκ των οποίων ο ένας βαριά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο των Αγίων Σαράντα. Σύμφωνα με πληροφορίες τραυματίστηκαν σήμερα το πρωί από ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς στην περιοχή του Δέλβινου, σε μία ένοπλη σύγκρουση που κράτησε περίπου μιάμισι ώρα και κατέληξε με αποχώρηση των αστυνομικών. Ο βουλευτής του Κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Θωμάς Μήτσιου και η Διοίκηση του νοσοκομείου ζήτησαν ιατροφαρμακευτικό υλικό που ήδη εστάλη από την Κέρκυρα. Υπάρχει το ενδεχόμενο ανά πάσα στιγμή οι ένοπλες συγκρούσεις να γενικευτούν και να μετατραπούν σε μάχες με απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς βαριά όπλα δεν έχει πλέον μόνο ο τακτικός στρατός αλλά και οι εξεγερμένοι πολίτες. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες στα χέρια των πολιτών είναι 30 άρματα μάχης και αρκετά ρουκετοβόλα, πέρα από τα χιλιάδες Καλάζνικοφ. Έξω από τους Αγίους Σαράντα ένοπλοι διαδηλωτές κατέλαβαν το πρωί τανκ το οποίο προηγουμένως είχε ρίξει προειδοποιητική βολή στο λόφο πάνω από την πόλη, ενώ το πρωί δύο πολεμικά αεροπλάνα πέταξαν πάνω από την περιοχή προκαλώντας τα αντιαεροπορικά πυρά εκ μέρους των διαδηλωτών.

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται ο στρατός, το λιμενικό και η αστυνομία στην ελληνοαλβανική μεθόριο και τα στενά της Κέρκυρας για την αποτροπή εισόδου προσφύγων στη χώρα μας. Από τα μεσάνυχτα με εντολή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ενισχύθηκε η όγδοη μεραρχία που εδρεύει στα Γιάννενα ενώ τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ αναχώρησαν από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να μεταβούν στους μεθοριακούς σταθμούς της Κακκαβιάς και της Κρυσταλλοπηγής. Το απόγευμα κατέπλευσε στην Κέρκυρα πλοίο από τους Αγίους Σαράντα, ασφυκτικά γεμάτο από γυναικόπαιδα.

Έλληνας αξιωματούχος ενδέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επισκεφθεί τα Τίρανα τις αμέσως επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν αποκλείεται να είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος πιθανότατα θα βρεθεί στην Αλβανία την προσεχή Παρασκευή, μαζί με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών Χανς Βαν Μίρλο. Ο τελευταίος θα βρίσκεται αύριο στην Αθήνα όπου θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, και αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών. H εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία, οι πρωτοβουλίες της Ελλάδας για εκτόνωση της κρίσης και την προστασία της ελληνικής μειονότητας ήταν στο επίκεντρο της δίωρης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη. Ο κ. Σημίτης ενημερώθηκε για τις κινήσεις που έκανε το Υπουργείο Εξωτερικών σε διπλωματικό επίπεδο και τα αποτελέσματα που είχαν οι παρεμβάσεις του. Ο κ. Σημίτης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ιταλό ομόλογο του, Ρομάνο Πρόντι, και ο κ. Κρανιδιώτης με τον Επίτροπο Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ.

"Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να προστατεύσουμε την ελληνική μειονότητα και ελπίζω ότι η εξέλιξη θα είναι ομαλή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κινητοποιηθεί από σήμερα για να προωθήσει πολιτική λύση του προβλήματος και εν πάση περιπτώσει μια λύση η οποία θα οδηγήσει σε ρυθμίσεις που θα προστατέψουν ανθρώπινες ζωές". Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης, ερωτηθείς εάν θα βρεθεί πολιτική λύση στην Αλβανία μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Μπερίσα. Ο Πρωθυπουργός προσερχόμενος στην Πανελλήνια Συνδιάσκεψη Αγροτικών Στελεχών του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το πρόβλημα της Αλβανίας είναι ένα πρόβλημα δημοκρατίας, ειρηνικής εξέλιξης της πολιτικής ζωής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά δεν είναι ένα θέμα που αφορά ειδικά την Ελλάδα και δεν είναι σίγουρα ένα θέμα που έχει σχέση μόνο με την ελληνική μειονότητα.

Την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για επίτευξη πολιτικής λύσης στην κρίση στην Αλβανία επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος τόνισε ότι στη λύση αυτή μπορεί να οδηγήσει η συνεννόηση και ο διάλογος όλων των πολιτικών δυνάμεων της Αλβανίας. Ο κ. Ρέππας υπογράμμισε την αποτελεσματικότητα της ελληνικής παρέμβασης σε διμερές και σε διεθνές επίπεδο και πρόσθεσε ότι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Σαλί Μπερίσα, ο Αλβανός πρόεδρος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διαβεβαιώνει ότι η ελληνική μειονότητα στο νότο της γειτονικής χώρας δεν έχει καμία ανάμειξη με τα επεισόδια που εξελίσσονται εκεί.

"Eίχαμε προτείνει στους εταίρους μας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συνέλθει ένα συμβούλιο υπουργών με ειδικό θέμα την κατάσταση στην Αλβανία. Δυστυχώς δεν μας άκουσαν και δεν το αποφάσισαν. Ίσως γιατί θέλουν να αποφασίζουν οι γνωστοί μεγάλοι που τα ξέρουν όλα. Η κατάσταση μας δικαίωσε. Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να μειωθούν τα δεινά του φίλου αλβανικού λαού, να διασφαλίσουμε την ηρεμία στη χώρα μας, να προστατευτούμε από ένα αλόγιστο προσφυγικό κύμα. Βεβαίως θα προστατεύσουμε την ελληνική κοινότητα που ζει στην Αλβανία. Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η πολιτική μας". Αυτά δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος στη Νέα Υόρκη λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Σπυρίδωνα, σύμφωνα με την εφημερίδα "Εθνικός Κήρυξ". Ο Υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα προτείνει ως διέξοδο, μια διαδικασία συνεννόησης μεταξύ όλων των παραγόντων που εκφράζουν τον αλβανικό λαό, για μια λύση έκτακτης ανάγκης που θα δώσει διέξοδο.

Προσοχή, περίσκεψη, ψυχραιμία και όχι ανεύθυνες διακηρύξεις συνέστησε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στη γειτονική Αλβανία, για τις οποίες τόνισε ότι πιθανόν να αποτελούν την απαρχή για κλιμάκωση των γεγονότων σε ολόκληρη της περιοχή. "Εμείς προσπαθούμε να κλείνουμε μέτωπα, για να συγκεντρώσουμε όλη μας την προσπάθεια στα ανατολικά μας σύνορα όπου υπάρχει κίνδυνος για τη χώρα μας", τόνισε ο κ.Κακλαμάνης και συμπλήρωσε ότι στα Βαλκάνια ο ρόλος της Ελλάδας είναι σταθεροποιητικός και έχει ως στόχο την εδραίωση της ειρήνης.

Τη δραστηριοποίηση όλων των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος Μιλτιάδης Εβερτ ο οποίος πρότεινε να ζητηθεί η συγκρότηση ομάδας Ευρωπαίων βουλευτών που θα μεταβεί στην Αλβανία.

Επίσκεψη στο Στρασβούργο, κατά την εβδομάδα συνεδρίασης της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (10-13 Μαρτίου), θα πραγματοποιήσουν οι πρόεδροι όλων των μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Αλβανία και το προεδρείο του "Φόρουμ για τη Δημοκρατία", ανταποκρινόμενοι σε πρόσκληση πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου που έγινε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Αλέκου Αλαβάνου. Στο Στρασβούργο θα συναντηθούν με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών και υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας κ. Βαν Μίρλο, τον Επίτροπο Εξωτερικών σχέσεων κ. Βαν Ντε Μπρουκ και τους προέδρους των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου.

Τη συνέχιση ή όχι των κινητοποιήσεών τους για όγδοη εβδομάδα αποφασίζουν σήμερα οι καθηγητές καθώς συνεδριάζει η ολομέλεια των προέδρων των κατά τόπους ενώσεών τους. Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Παιδείας ενώ εκπρόσωποι των καθηγητών είχαν συνάντηση με τον υφυπουργό Γιάννη Ανθόπουλο. "Η κυβέρνηση έχει ικανοποιήσει σειρά οικονομικών θεμάτων ενώ έχει επιτευχθεί συμφωνία και σχεδόν ταυτότητα απόψεων με τους καθηγητές για τα θεσμικά αιτήματα" επισήμανε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος πρόσθεσε ότι είναι πλέον σειρά των εκπαιδευτικών να κάνουν τα επόμενα βήματα.

Άρχισε το πρωί η ψηφοφορία στις οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας για την ανάδειξη των 1100 αντιπροσώπων που θα πάρουν μέρος στο 4ο συνέδριο του κόμματος. Στο νομό Θεσσαλονίκης ψηφίζουν περίπου 2500-3000 κομματικά στελέχη και θα εκλέξουν 74 αντιπροσώπους. Η ψηφοφορία θα λήξει στις 8 το βράδυ και τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά γύρω στις 10μ.μ.

Να μην αρθεί η βουλευτική ασυλία της υπουργού Ανάπτυξης, Βάσως Παπανδρέου, αποφάσισε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής με ψήφους 25 κατά και 12 υπέρ της άρσης. Το αίτημα για άρση της ασυλίας της κ. Παπανδρέου είχε διατυπωθεί μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, που είχαν υποβάλει οι βουλευτές της Ν.Δ Θεόδωρος Κασσίμης και Τριαντάφυλλος Μπέλλος, για τα όσα η υπουργός είχε πει σε βάρος τους, καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση του καζίνου στο Φλοίσβο.

Νέα άνοδο κατά 6,53% σημείωσε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο γενικός δείκτης τιμών, ο οποίος, σημειώνοντας αύξηση κατά 80 περίπου μονάδες, έκλεισε στα 1292,17. Η αξία των συναλλαγών έφτασε σήμερα στα 21, 7 δισεκατομμύρια δραχμές.

Έργο πνοής για τις Σάπες, που είναι μια από τις πλουσιότερες σε ζωικό κεφάλαιο περιοχές, αποτελεί η ίδρυση Δημοτικής Επιχείρησης Εκμετάλλευσης Σφαγείων, που χρηματοδοτείται με πεντακόσια εκατομμύρια δραχμές. Το έργο, που εντάσσεται στον αναπτυξιακό νόμο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Μέσω ηλεκτρονικής τράπεζας θα ενημερώνονται σύντομα για τα φυσικά και αρχαιολογικά αξιοθέατα της περιοχής, οι επισκέπτες του νομού Έβρου, αφού στα τελωνεία του Ορμενίου και των Κήπων θα εγκατασταθούν, με πρωτοβουλία της νομαρχίας, δύο κέντρα πληροφόρησης του κοινού, που θα εκσυγχρονίσουν τον τομέα της τουριστικής ενημέρωσης. Έτσι, πληροφορίες που αφορούν τους αρχαιοελληνικούς οικισμούς της περιοχής, το απολιθωμένο δάσος της Δαδιάς ή το περίφημο "Δέλτα" του Έβρου, στο οποίο ζουν σήμερα πουλιά που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, θα είναι προσιτά στον επισκέπτη με το πάτημα ενός κουμπιού.

Ένα ακόμη πλήγμα δέχθηκε η Αγκυρα στα σχέδιά της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τη χθεσινή έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, έξι ηγέτες κεντροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ και πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Ισπανίας, αντιτάχθηκαν στη ένταξη της Τουρκίας στην Κοινότητα χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο το αίτημα της. Στη σύνοδο συμφωνήθηκε ομόφωνα ότι η ένταξη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ενώ ο ηγέτης των Πορτογάλων συντηρητικών της αντιπολίτευσης στην ομιλία του επισήμανε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά στην Τουρκία.

Τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης του Στέιτ Ντηπάρτμεντ για τα ναρκωτικά και ειδικότερα το κεφάλαιο που αφορά την Τουρκία, προβάλλει η αγγλόφωνη εφημερίδα "Daily News", παρατηρώντας ότι στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι η Τουρκία αποτελεί την κύρια οδό διακίνησης ναρκωτικών-ιδιαίτερα ηρωίνης- από χώρες της Ν.Δ Ασίας προς τις αγορές της Ευρώπης και σε μικρότερο βαθμό προς αυτές των ΗΠΑ. Το σκάνδαλο Σουσουρλούκ, έφερε στην επιφάνεια το γεγονός της διαφθοράς των Τούρκων αξιωματούχων, επισημαίνεται στην έκθεση, ενώ υπογραμμίζεται ότι η διαφθορά των Τούρκων αξιωματούχων και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατέστησαν κύρια θέματα στην ημερήσια πολιτική διάταξη της Τουρκίας.

Δύο άτομα τραυματίστηκαν στην Πρίστινα σήμερα το μεσημέρι από εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος είχε τοποθετηθεί σε απορριμματοφόρους κάδους μπροστά στο κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου της πόλης. Από την έκρηξη προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στα διπλανά κτίρια. Στο σημείο της έκρηξης έχουν συγκεντρωθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν περικυκλωμένη την ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Πρίστινας. Πάντως, οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για τρομοκρατική ενέργεια.

Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα συνεχιστούν και αύριο, σύμφωνα με τις προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ μόνο στην ανατολική και νότια Ελλάδα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 0 μέχρι 15 βαθμούς, στα δυτικά από 2 μέχρι 18 και στην υπόλοιπη χώρα από 3 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι με βαθμιαία εξασθένιση ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 3 μέχρι 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 5 March 1997 - 20:45:58 UTC