Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-03-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:28 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 7.3.97

Το καθεστώς του προέδρου Μπερίσα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έκαναν ένα σημαντικό βήμα προς την εκτόνωση της κρίσης που μαστίζει τη χώρα εδώ μια εβδομάδα. Μετά απο μαραθώνια συνεδρίαση ο πρόεδρος Μπερίσα και αρχηγοί και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν να ανασταλούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για 48 ώρες. Από το Συμβούλιο Αμυνας δόθηκαν διαταγές προς τον στρατό να σταματήσουν όλες οι στρατιωτικες κινητοποιήσεις. Την ίδια ώρα καλούνται οι ένοπλοι εξεγερμένοι να παραδώσουν τον οπλισμό που έχουν αφαιρέσει απο αστυνομικούς σταθμούς και στρατώνες με την υπόσχεση ότι θα τους δοθεί αμνηστία.

Σε οργανωμένο αντάρτικο αρχίζουν να περνούν πλέον οι κάτοικοι του Δέλβινου, 15 χιλιόμετρα ανατολικά απο τους Αγίους Σαράντα στο εσωτερικό της Αλβανίας. Ηδη έχουν οργανώσει τις ομάδες τους καθώς όλοι οι κάτοικοι είναι οπλισμένοι και έχουν καταλάβει στρατηγικής σημασίας περιοχές στα γύρω βουνά. Οπως έχει ήδη μεταδώσει το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανατίναξαν χθες τη γέφυρα σε οδό που οδηγεί απο το Αργυρόκαστρο στους Αγίους Σαράντα, μια γέφυρα η οποία εμποδίζει την προσέγγιση των στρατιωτικών αρμάτων απο το Αργυρόκαστρο προς την περιοχή του Δέλβινου. Να σημειωθεί επίσης οτι σε όλο το δρόμο, ο οποίος οδηγεί απο το Δέλβινο στους Αγίους Σαράντα, αλλά και από το Δέλβινο σε δρόμο που οδηγεί προς τη Μούζινα υπάρχουν οργανωμένες ομάδες ανταρτών που στήνουν μπλόκα.

Εκκληση προς κάθε κατεύθυνση για να σταματήσουν οι βιαιοπραγίες των τελευταίων ημερών στην Αλβανία έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος. ''Στις δύσκολες αυτές ώρες που περνά ο τόπος, δύο λόγια απλά έχω να πω προς κάθε κατεύθυνση: Οχι άλλο αίμα. Οχι στη σύρραξη. Οχι στα όπλα. Οχι μίσος στην καρδιά. <<Και ο Θεός της ειρήνης έσται μεθ'υμών>>'', αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος και προσθέτει: ''Μόνο με αυτοκυριαρχία, μετάνοια, αλήθεια, συγγνώμη και συνδιαλλαγή μπορεί να εξασφαλισθεί ουσιαστική ειρήνευση και να ανοίξει ο δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον. Δεν θα μας αφήσει ο Θεός- ο Θεός της αγάπης και της ειρήνης''.

Την βαθιά της ανησυχία για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην Αλβανία και την πορεία των εξελίξεων, εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά απο την συνεδρίασή της, ενώ έκανε έκκληση σε όλες τις πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί μια μεγαλύτερη αιματοχυσία. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη καθώς και την σημασία του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων καθώς και των άλλων θεμελιωδών ελευθεριών συμπεριλαμβανομένης και της ελευθερίας του Τύπου από την Αλβανία.

Λεηλασίες καταστημάτων και αποθηκών φύλαξης εμπορευμάτων, καταστροφές μεταφορικών μέσων, παρατεταμένες διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα την αλλοίωση ευπαθών προϊόντων, μείωση του τζίρου της εγχώριας αγοράς τουλάχιστον στο 50% , ακύρωση ιδιαίτερα μεγάλου όγκου συναλλαγών και φαινόμενα αχαλίνωτης κερδοσκοπίας συνθέτουν το ομιχλώδες τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην αγορά της δοκιμαζόμενης Αλβανίας, σε βάρος των Ελλήνων επενδυτών. "Οσες επιχειρήσεις δεν έχουν αναστείλλει τη λειτουργία τους αντιμετωπίζουν καθημερινά συμπληγάδες, ενώ πολλοί επιχειρηματίες που αρχικά εγκατέλειψαν τη χώρα, επέστρεψαν στη συνέχεια μόνο και μόνο για να προστατέψουν τις περιουσίες τους", δήλωσε στο ΜΠΕ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας κ. Νίκος Σιάμκουρης, για να προσθέσει ότι το Επιμελητήριο έχει γίνει ο αποδέκτης της αγωνίας των δεκάδων επιχειρηματιών του ακριτικού νομού, που επενδύουν στην Αλβανία.

Την άσκηση της επιρροής των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τα αρμόδια όργανα των κυβερνήσεών τους, για την εδραίωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Βαλκανική, καθώς και για το συμφέρον του αλβανικού λαού ζητά με επιστολή του, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολος Κακλαμάνης. Ο κ. Κακλαμάνης υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στην Αλβανία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός οτι στο νότιο τμήμα της χώρας αυτής ζει ένα κομμάτι του Ελληνισμού ως μειονότητα. Στην επιστολή του, ο κ. Κακλαμάνης ενημερώνει τους ομολόγους του των Κοινοβουλίων της Ε.Ε για το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή των Βαλκανίων, ως παράγοντα σταθεροποιητικό και προσθέτει ότι η κατάσταση που επικρατεί στη γειτονική χώρα οδηγείται σε μια επικίνδυνη διολίσθηση και κλιμάκωση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Werner Hoyer, επέκρινε τον πρόεδρο της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του, διότι - όπως είπε - ο Μπερίσα εμπόδισε την ανάληψη έργου από την αποστολή του ΟΑΣΕ στην Αλβανία. Όπως είναι γνωστό, ο τέως Καγκελλάριος της Αυστρίας, Franz Vranitzky, επρόκειτο να ταξιδεύσει σήμερα στα Τίρανα, κατ' εντολήν του ΟΑΣΕ. Ο κ. Hoyer μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Deutschland-Radio", δήλωσε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει να αφήσει αβοήθητη την Αλβανία, δεν θα διαπράξει όμως το λάθος να επενδύσει ούτε ένα ECU πλέον σε μια χώρα, στην οποία έχουν επιβληθεί έκτακτα μέτρα και καταπατώνται βασικά δικαιώματα.

Αύριο θα επισκεφθεί την Αλβανία ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιαν.Κρανιδιώτης, που θα έχει επαφές και συνομιλίες με κυβερνητικούς αξιωματούχους,για την ελληνική μειονότητα.

Χρονιά εικαιριών για την Κύπρο χαρακτήρισε το 1997 η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλιν Ολμπράιτ.Η υπουργός των ΗΠΑ συναντήθηκε χθές με τον υπουργό Εξωτερικών Θ,Πάγκαλο και συζήτησε μαζί του τις εξελίξεις στην Αλβανία και τις επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο.

Την παράταση του σχολικού έτους ανακοίνωσε χθές ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης.Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τα μαθήματα θα διαρκέσουν στα γυμνάσια και στα λύκεια ως τις 6 ιουνίου και αμέσως μετά θα αρχίσουν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.

Οι βασικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδος και του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας, ήταν αντικείμενο εκτενούς συζήτησης του επίτιμου προέδρου του ΚΚΕ, Χαρίλαο Φλωράκη και του πρώην ηγέτη του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αλεξάντερ Λίλοφ, στη Σόφια. Σε αποκλειστικές τους δηλώσεις στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι κ.κ. Φλωράκης και Λίλοφ εξέφρασαν της κοινή εκτίμησή τους ότι η περαιτέρω διεύρυνση των παραδοσιακών σχέσεων συνεργασίας των δυο κομμάτων εντάσσεται στο πλαίσιο της φιλίας και της καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Προβληματισμός επικρατεί στους κόλπους των φορέων της Θεσσαλονίκης, που διεκδικούν τη συνέχιση της συμμετοχής τους στο νέο διοικητικό συμβούλιο της HELEXPO-ΔΕΘ. Μπορεί η χθεσινή σύσκεψη εκπροσώπων τους για το θέμα να κατέληξε σε κοινή πρόταση προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, δε λείπουν όμως οι αντιδράσεις αυτών που θεωρητικά μένουν "έξω από το χορό", οι οποίοι μάλιστα αυξάνουν καθώς εμφανίζονται και νέοι διεκδικητές. Σύμφωνα με πρόταση του νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Κώστα Παπαδόπουλου, που υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία στη διάρκεια της σύσκεψης στη νομαρχία, οι φορείς εξακολουθούν να διεκδικούν ένα 15μελές αντιπροσωπευτικό διοικητικό συμβούλιο και τη θεσμοθέτηση της εκπροσώπησής τους. Ωστόσο, υποβάλλουν ιεραρχημένη κατάσταση των φορέων, προκειμένου να καθοριστεί ποιοί θα είναι εκείνοι που θα συμμετάσχουν στο 11μελές, σύμφωνα με το νομο, νέο συμβούλιο.

Ασφαλής είναι όλα τα συστήματα του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι, διαβεβαίωσε ο διευθυντής του ινστιτούτου "Κουρτσάτοφ" της Μόσχας, Γκλεμπ Λούνιν, κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνάντησης στη Σόφια με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, Στέφαν Σοφιάνσκι. Κατά τον κ.Λούνιν οι έξι πυρηνικοί αντιδραστήρες του Κοζλοντούι αποτελούν μέρος των ρωσικής κατασκευής 53ων πυρηνικών αντιδραστήρων που λειτουργούν σε διάφορες χώρες του κόσμου χωρίς προβλήματα. Από την πλευρά του ο κ.Σοφιάνσκι, ο οποίος θα επισκεφτεί σήμερα το Κοζλοντούι, επισήμανε πως εκτιμά τη ρώσικη βοήθεια στην εκμετάλλευση του πυρηνικού σταθμού.

Τουρκία και Καζαχστάν, κατέληξαν σε συμφωνία για τη διάθεση στην τουρκική αγορά καζάκικου χρυσού και στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές των αποθεμάτων του χρυσού του Καζαχστάν, μέσω του Χρηματιστήριου της Κωνσταντινούπολης και της αύξησης των εξαγωγών της βιομηχανίας κοσμήματος, που στηρίζεται στην κατεργασία χρυσού. Τα παραπάνω δήλωσε στον τουρκικό Τύπο, ο πρωθυπουργός του Καζαχστάν, Ακεγιάν Καγεγκελντίν, μετά την επίσημη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Νετζμετίν Ερμπακάν. Ο Καζάκος πρωθυπουργός - ο πρώτος που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία - είπε ακόμη ότι "θα αρχίσουμε σύντομα εργασίες πάνω σε κάθε θέμα, από τον καθαρισμό του χρυσού μέχρι τη διάθεσή του".


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 7 March 1997 - 7:40:17 UTC