Browse through our Interesting Nodes Collection Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-03-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 13:53 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 9.3.1997

Σε θέση μάχης βρίσκονται στη νότιο Αλβανία οι δυνάμεις του στρατού και οι εξεγερθέντες κάτοικοι. Κυβερνητικά στρατεύματα παίρνουν θέσεις στις αρτηρίες που οδηγούν στην Αυλώνα και το Τεπελένι ενώ οι εξεγερθέντες που έχουν καταλάβει από χθες το Αργυρόκαστρο παραμένουν στις θέσεις τους. Στο μεταξύ υψηλά ιστάμενοι αξιωματικοί του στρατού αλλά και πολίτες συντάσσονται με τις δυνάμεις των εξεγερμένων. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, τοπικές και αστυνομικές αρχές βοήθησαν τους εξεγερθέντες πολίτες να καταλάβουν το Αργυρόκαστρο και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προσπάθειες του κυβερνητικού στρατού να ανακαταλάβει την πόλη. Σύμφωνα με ανταπόκριση του ΒBC οι ένοπλοι κάτοικοι κατέλαβαν άρματα μάχης που ανέπτυξαν έξω από το Αργυρόκαστρο και προς το δρόμο που οδηγεί στα ελληνικά σύνορα. Στρατόπεδα και στρατιωτικές αποθήκες έχουν λεηλατηθεί ενώ με αυτόματα όπλα κυκλοφορούν ακόμα και τα παιδιά. Και ενώ το τελεσίγραφο του Αλβανού προέδρου για παράδοση των όπλων έχει λήξει από το πρωί οι εξεγερθέντες δεν έχουν προβεί σε καμμία παραχώρηση, αντιθέτως ζητούν την παραίτηση του Μπερίσα και έχουν συστήσει τη δική τους στρατιωτική ηγεσία στην Αυλώνα.

Την πρόθεσή του για διεξαγωγή εκλογών σε 45 ημέρες επανέλαβε στον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη ο Αλβανός Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα. Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για το Αλβανικό. Εκτακτη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποιείται την Τρίτη στην Αθήνα προκειμένου να προσδιοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις για την κρίση στη γειτονική χώρα αλλά και την κατάσταση στα Βαλκάνια.

"Αν οι κυβερνήσεις και οι διεθνείς οργανισμοί καταδίκαζαν πολιτικά τον Μπερίσα και δεν του έδιναν σανίδα σωτηρίας είναι βέβαιο ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του θα αποτελούσαν παρελθόν" τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ. Το Κομμουνιστικό Κόμμα απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να διευκολύνει την αποστολή υλικής βοήθειας προς τον αλβανικό λαό.

Εκδικάζεται την Τετάρτη στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή που κατέθεσαν τέσσερις γονείς ζητώντας να κηρυχθεί η απεργία των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης παράνομη και καταχρηστική. Σε περίπτωση που η απεργία κηρυχθεί παράνομη οι καθηγητές είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στα σχολεία. Η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για αυταρχικές κυβερνητικές μεθόδους που ποινικοποιούν τον αγώνα των καθηγητών και καλεί τα μέλη της σε συγκέντρωση την Τετάρτη έξω από τα δικαστήρια της Αθήνας. Στο μεταξύ έντονη ανησυχία προκαλεί σε μαθητές και γονείς η συνέχιση της απεργίας και για όγδοη εβδομάδα ενώ τη Δευτέρα το βράδυ το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΜΕ θα αποφασίσει αν θα συνεχιστεί η απεργία και για ένατη εβδομάδα. Ο Γενικός Γραμματέας της ομοσπονδίας Γρηγόρης Καλομοίρης δήλωσε ότι η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου θα προτείνει παράταση των κινητοποιήσεων. Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ ζητά από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει αμέσως τα αιτήματα των καθηγητών.

Δεύτερο χρυσό μετάλλειο κατέκτησε η χώρα μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου που διεξάγεται στο Παρίσι. Χθες η Κατερίνα Κόφφα, που αγωνίστηκε στα διακόσια μέτρα πέτυχε χρόνο 22 δευτερόλεπτα και 76 εκατοστά, επίδοση που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ.

Ασύλληπτοι παραμένουν οι 35 από τους 43 αλλοδαπους κρατούμενους που απέδρασαν χθες από τις φυλακές του Βόλου. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραπετών ενώ σε ετοιμότητα έχουν τεθεί και όλες οι αρχές της πόλης και της γύρω περιοχής. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος έθεσε σε διαθεσιμότητα τον διευθυντή των φυλακών Βόλου Χρήστο Ζιαπιδούκη και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους Χρήστο Καρναβά και Θωμά Μακρή. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του υπουργού τονίζεται ότι η απόφαση οφείλεται στην ολιγωρία και την βαρειά αμέλεια των υπαλλήλων της φυλακής. Σημειώνεται δε ότι το υπουργείο με εμπιστευτικά έγγραφα επιστούσε την προσοχή των υπευθύνων των φυλακών ενώ είχε ενημερώσει και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης που είναι υπεύθυνο για την εξωτερική φύλαξη των σωφρωνιστικών καταστημάτων. Στο Βόλο μεταβαίνει σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Την πρόθεσή του να καταργήσει τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης επαναδιατυπώνει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς σε συνέντευξή του σε Κυριακάτικη εφημερίδα. Ο κ. Δρυς τονίζει ότι θα υπάρξουν παρεμβάσεις και στον τρόπο υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης.

Σε ισχύ παραμένουν τα έκτακτα μέτρα που έχει λάβει η Τροχαία όλης της χώρας προκειμένου να διευκολυνθεί η κίνηση των εκδρομέων του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας. Αυξημένη ήταν και σήμερα η κίνηση στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο καθώς και στα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τους σταθμούς των τρένων. Αύριο το απόγευμα αναμένεται η κίνηση να κορυφωθεί με την επιστροφή των εκδρομέων. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματικών της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα για την ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων προς τη Χαλκιδική, την Κατερίνη, την Ημαθία καθώς επίσης και στο Δερβένι, όπου συνήθως παρατηρείται μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση σε μέρες που υπάρχει μεγάλη έξοδος οχημάτων. Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να παραχωρηθεί μία λωρίδα κυκλοφορίας επιπλέον στα οχήματα που θα επιστρέφουν, από τη Χαλκιδική και τη Νέα Μηχανιώνα, στό ύψος του Φοίνικα, ενώ για την πρόληψη δυστυχημάτων θα υπάρχουν σε επίκαιρα σημεία του δρόμου ραντάρ, τα οποία θα ελέγχουν την ταχύτητα των οδηγών.

Εντείνονται οι διεργασίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας καθώς οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρεία του κόμματος προετοιμάζονται ενόψει του συνεδρίου. Την Τετάρτη οι κύριοι Εβερτ, Σουφλιάς, Καραμανλής και Πολύδωρας θα συναντηθούν και πάλι στο πλαίσιο της διαμόρφωσης κοινής πρότασης για το καταστατικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συνομιλίες που θα καλύψουν όλες τις βασικές πτυχές του Κυπριακού θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα στην Κύπρο ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, δεδομένου ότι καταβάλλονται προσπάθειες για συνολική διευθέτηση του προβλήματος. Σκοπός της επίσκεψής του είναι να συνεχίσει τις συνομιλίες που είχε προηγουμένως στο νησί ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Τη Δευτέρα αρχίζουν και οι επαφές στη Μεγαλόνησο του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Γκουστάβ Φεϊσέλ προκειμένου να προετοιμαστεί συνάντηση κορυφής τον Μάιο ή τον Ιούνιο, μεταξύ των Γλαύκου Κληρίδη και Ραούφ Ντενκτάς. Στα τέλη Μαρτίου θα συνεδριάσουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να εξετάσουν την κατάσταση. Ερωτηθείς για τις επαφές του κ. Φεϊσέλ ο Προεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει διαφανεί αν υπάρχουν προοπτικές για απευθείας διάλογο.

Συνελήφθησαν σήμερα από τις Κυπριακές αρχές ένας Τούρκος και δύο τουρκοκύπριοι που διαμένουν στη Λεμεσσό με την κατηγορία της κατασκοπίας σε βάρος της Εθνικής Φρουράς. Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν βιντεοκασέτες με θέσεις της Εθνικής Φρουράς, φωτογραφίες στρατοπέδων στις ελεύθερες περιοχές, στρατιωτικά έγγραφα και αποκόμματα εφημερίδων που αναφέρονται στους εξοπλισμούς.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε το πρωί στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, η τελετή της Ενθρόνισης του 115ου Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρου, ο οποίος εξελέγη στις 21 Φεβρουαρίου στον πατριαρχικό θρόνο του Αγίου Μάρκου της δευτερόθρονης εκκλησίας των Αλεξανδρέων, μετά το θάνατο του μακαριστού Πατριάρχη Παρθενίου του Γ στις 23 Ιουλίου 1996, στην Αμοργό. Τον ενθρονούμενο Πατριάρχη προσφώνησε ο μητροπολίτης Χαρτούμ και παντός Σουδάν Διονύσιος και αμέσως μετά ο νέος προκαθήμενος εκφώνησε τον ενθρονιστήριο λόγο του. Στην τελετή της ενθρόνισης, εκτός των Προέδρων Ελλάδας και Κύπρου Κων. Στεφανόπουλου και Γλαύκου Κληρίδη, και εκπροσώπων όλων των Ορθόδοξων Εκκλησιών και όλων των θρησκευτικών δογμάτων παραβρέθηκαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, πολυμελής αντιπροσωπεία βουλευτών από όλα τα κόμματα της ελληνικής Βουλής, με επικεφαλής τους δύο αντιπροέδρους της Παναγιώτη Κρητικό και Παναγιώτη Σγουρίδη, ο Δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι υπουργοί Παιδείας και Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Κλαίρη Αγγελίδου και Μανώλης Χριστοφίδης, οι αρχηγοί των κυπριακών κομμάτων Δημήτρης Χριστόφιας και Βάσος Λυσσαρίδης, καθώς και ο υπουργός Δικαιοσύνης του Καμερούν, εκπρόσωπος του Προέδρου της χώρας του, Λώραν Έσο.

Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συζητείται τη Δευτέρα, η υπόθεση του διαβόητου Ναζί εγκληματία πολέμου Αλόϊς Μπρούνερ, που οργάνωσε το ολοκαύτωμα των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης και αναμένεται η έκδοση ψηφίσματος, με το οποίο θα καλείται η Συριακή κυβέρνηση, να προχωρήσει στην έκδοση του Μπρούνερ, ώστε αυτός να πληρώσει για τα εγκλήματά του. Η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, γίνεται μετά την ερώτηση, την οποία κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής κ. Νίκος Παπακυριαζής, με αφορμή το ηλεκτρονικό αφιέρωμα, που καταχώρησε για την "υπόθεση Μπρούνερ" στο INTERNET το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα συναντάται σήμερα στη Μόσχα ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν με αντικείμενο τη διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προς Ανατολάς. Ο κ. Σολάνα αναμένεται να θέσει επιχειρήματα προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις της Ρωσικής κυβέρνησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρών του πρώην συμφώνου της Βαρσοβίας.

Οι πολύ ισχυροί βορειάδες στα πελάγη και η πτώση της θερμοκρασία θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού. Σήμερα στο βόρειο Ιόνιο και την Ηπειρο θα σημειωθούν λίγες νερφώσεις ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά και σποραδικές καταιγίδες στα νότια. Βαθμιαία θα υπάρξει σταδιακή βελτίωση του καιρού στη βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -2 έως 8 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 μέχρι 12 και στα νησιά από 5 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνια στη βόρεια Ελλάδα. Στην ανατολική και νότια Ελλάδα θα εκδηλωθούν ασθενείς νεφώσεις και τοπικές καταιγίδες στα νότια. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη σήμερα θα σημειωθούν νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνι στα ορεινά, όμως βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Sunday, 9 March 1997 - 18:43:11 UTC