Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-03-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:17 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 11.3.1997

Διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας άρχισε στα Τίρανα ο Σαλί Μπερίσα με τους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Χθες, οι ένοπλοι κάτοικοι του νότου ολοκλήρωσαν τον έλεγχο σ΄όλο το τμήμα της νότιας Αλβανίας, με την κατάληψη της πρεμετής και του Μπερατίου,παρα το γεγονός ότι 8 άτομα έχασαν τη ζωή τους απο την ανταλλαγή των πυροβολισμών. Ο Αλβανός Πρόεδρος απεδέχθη την πρόταση για διεξαγωγή εκλογών μέχρι τον Ιούνιο και τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ωστόσο οι εξεγερμενοι δέχθηκαν επιφυλακτικά την εξέλιξη αξιώνοντας την παραίτηση Μπερίσα προκειμένου να παραδώσουν τα όπλα τους. Οι ξεσηκωμένες πόλεις στο νότο της Αλβανίας έχουν σχηματίσει επιτροπές για την αυτοδιοίκησή τους και για να συντονιστούν μεταξύ τους. Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για το Αλβανικό. Εκτακτη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποιείται την Τρίτη στην Αθήνα προκειμένου να προσδιοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις για την κρίση στη γειτονική χώρα αλλά και την κατάσταση στα Βαλκάνια.

Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επρόκειτο να συζητηθεί χθές, η υπόθεση του διαβόητου Ναζί εγκληματία πολέμου Αλόϊς Μπρούνερ, που οργάνωσε το ολοκαύτωμα των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης και αναμένεται η έκδοση ψηφίσματος, με το οποίο θα καλείται η Συριακή κυβέρνηση, να προχωρήσει στην έκδοση του Μπρούνερ, ώστε αυτός να πληρώσει για τα εγκλήματά του. Η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, γίνεται μετά την ερώτηση, την οποία κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής κ. Νίκος Παπακυριαζής, με αφορμή το ηλεκτρονικό αφιέρωμα, που καταχώρησε για την "υπόθεση Μπρούνερ" στο INTERNET το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο Διεθνές Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, άρχισε χθες η πρώτη δίκη ατόμων που κατηγορούνται για εκγλήματα σε βάρος των Σέρβων της Βοσνίας. Οι τέσσερις κατηγορούμενοι, τρεις μουσουλμάνοι και ένας Κροάτης της Βοσνίας, κατηγορούνται για φόνους, βιασμούς και βασανιστήρια σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην κεντρική Βοσνία το 1992. Χθες χιλιάδες διαδηλωτές τραγουδώντας και σφυρίζοντας πραγματοποίησαν πορεία στους δρόμους του Βελιγραδίου ζητώντας περαιτερω μεταρρυθμίσεις και κάλεσαν την κυβέρνηση του Μιλόσεβιτς να προβεί σε αλλαγές της εκλογικής νομοθεσίας και του νομοθετικού πλαισίου για τα μέσα ενημέρωσης. Οι διαδηλωτές προειδοποίησαν τον Μιλόσεβιτς ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει προκειμένου να προτείνει την παράταση της απεργίας των καθηγητών για 9η εβδομάδα. Αύριο, εκδικάζεται στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή που κατέθεσαν τέσσερις γονείς ζητώντας να κηρυχθεί η απεργία των καθηγητών Μέσης Εκπαίδευσης παράνομη και καταχρηστική. Σε περίπτωση που η απεργία κηρυχθεί παράνομη οι καθηγητές είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στα σχολεία. Η ΟΛΜΕ σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για αυταρχικές κυβερνητικές μεθόδους που ποινικοποιούν τον αγώνα των καθηγητών και καλεί τα μέλη της σε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Αθήνας.

Εντείνονται οι διεργασίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας καθώς οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρεία του κόμματος προετοιμάζονται ενόψει του συνεδρίου. Αύριο οι κύριοι Εβερτ, Σουφλιάς, Καραμανλής και Πολύδωρας θα συναντηθούν και πάλι στο πλαίσιο της διαμόρφωσης κοινής πρότασης για το καταστατικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συνομιλίες που θα καλύψουν όλες τις βασικές πτυχές του Κυπριακού θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα στην Κύπρο ο αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, δεδομένου ότι καταβάλλονται προσπάθειες για συνολική διευθέτηση του προβλήματος. Σκοπός της επίσκεψής του είναι να συνεχίσει τις συνομιλίες που είχε προηγουμένως στο νησί ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Χθες αρχισαν και οι επαφές στη Μεγαλόνησο του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Γκουστάβ Φεϊσέλ προκειμένου να προετοιμαστεί συνάντηση κορυφής τον Μάιο ή τον Ιούνιο, μεταξύ των Γλαύκου Κληρίδη και Ραούφ Ντενκτάς. Στα τέλη Μαρτίου θα συνεδριάσουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να εξετάσουν την κατάσταση. Ερωτηθείς για τις επαφές του κ. Φεϊσέλ ο Προεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει διαφανεί αν υπάρχουν προοπτικές για απευθείας διάλογο.

Συνεχίζονται οι έρευνες της κυπριακής αστυνομίας μετά τη σύλληψη από τις αρχές ενός Τούρκου και δύο τουρκοκύπριων που διέμενανν στη Λεμεσσό με την κατηγορία της κατασκοπίας σε βάρος της Εθνικής Φρουράς. Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν βιντεοκασέτες με θέσεις της Εθνικής Φρουράς, φωτογραφίες στρατοπέδων στις ελεύθερες περιοχές, στρατιωτικά έγγραφα και αποκόμματα εφημερίδων που αναφέρονται στους εξοπλισμούς.

Με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα συναντήθηκε στη Μόσχα ο Ρώσος Πρόεδρος Μπόρις Γιέλτσιν με αντικείμενο τη διεύρυνση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προς Ανατολάς. Ο κ. Σολάνα αναμένεται να θέσει επιχειρήματα προκειμένου να κάμψει τις αντιρρήσεις της Ρωσικής κυβέρνησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρών του πρώην συμφώνου της Βαρσοβίας.

Ανεμοι έντασης 9 μποφώρ πνέουν στο Αιγαίο με αποτέλεσμα το υπουργείο Ναυτιλίας να απαγορέψει τον απόπλου όλων των σκαφών από τον Πειραιά για τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. Οι πορθμιακές γραμμές εκτελούνται κανονικά. Για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνια στη βόρεια Ελλάδα. Στην ανατολική και νότια Ελλάδα θα εκδηλωθούν ασθενείς νεφώσεις και τοπικές καταιγίδες στα νότια. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις και στα ορεινά χιονοπτώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Στη Θεσσαλονίκη σήμερα θα σημειωθούν νεφώσεις με χιονόνερο και χιόνι στα ορεινά, όμως βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 11 March 1997 - 7:40:18 UTC