Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-03-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:24 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 27.3.1997

Η διαμάχη του υπουργείου Παιδείας με την ΟΛΜΕ, για την κάλυψη των χαμένων διδακτικών ωρών, και τα μέτρα που θα ισχύσουν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης από τη νέα σχολική χρονιά, απασχόλησαν τη διάρκειας 2,5 ωρών συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον υπουργό Παιδείας Γεράσιμο Αρσένη στο Μέγαρο Μαξίμου. Αύριο πρόκειται να συνεδριάσει η ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ η οποία θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις για το αν θα εφαρμοστούν ή όχι τα κυβερνητικά μέτρα για την κάλυψη της διδακτέας ύλης.

Παράταση μέχρι τη Δευτέρα στις 8 το βράδυ έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Συνωστισμός δημιουργήθηκε και σήμερα στις εφορίες όλης της χώρας καθώς οι μισοί περίπου φορολογούμενοι δεν έχουν καταθέσει ακόμη τις δηλώσεις τους και αύριο στις 8 το βράδυ λήγει η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών. Το πρωί ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου. "Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να εξυπηρετήσει τους φορολογούμενους", είπε ο κ. Παπαντωνίου ο οποίος ζήτησε την κατανόηση των πολιτών.

"Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες". Μ' αυτή τη φράση απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την τουρκική "επίθεση φιλίας". O πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με τον αρχηγό της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή και δήλωσε: "Θα συνεργαστούμε τόσο στην αναβάθμιση της Βουλής όσο και στην αύξηση των δραστηριοτήτων της σε ότι αφορά στις διεθνείς της σχέσεις". Ο κ. Κακλαμάνης ευχήθηκε στον κ. Καραμανλή να ανταποκριθεί στο ρόλο του και σημείωσε πως ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. έχει πλήρη αίσθηση των καθηκόντων του και της αρχής ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία υπάρχει ως λειτουργία αν υπάρχει η λειτουργία αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο. O κ. Καραμανλής νωρίτερα συναντήθηκε με τον Γεώργιο Ράλλη τον οποίο ευχαρίστησε για τις σημαντικές του υπηρεσίες στη διεξαγωγή του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας. Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον επίτιμο Πρόεδρο του κόμματος Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Η αναγκαιότητα αποστολής πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία υπογραμμίστηκε στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι στα Τίρανα με τον πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο δεκαμελής ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία. Ο Μπασκίμ Φίνο τόνισε ότι προέχει η ανασυγκρότηση του στρατού και της αστυνομίας ώστε να διασφαλιστεί η μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας και ο αποκλεισμός των ένοπλων συμμοριών. Η ευρωπαϊκή αποστολή θα μείνει στην Αλβανία για αρκετές ακόμη μέρες και θα συζητήσει μεταξύ άλλων ζητήματα εκδημοκρατισμού καθώς και τη διεξαγωγή των εκλογών τον Ιούνιο. Στο Αργυρόκαστρο, το Τεπελένι και άλλες πόλεις συνεχίζονται οι ταραχές και οι λεηλασίες που κάνουν οι ένοπλοι κουκουλοφόροι με αποτέλεσμα να ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από την έναρξη της κρίσης στη γειτονική χώρα. Χθες το βράδυ ένα αγοράκι έξι ετών και ένας ενήλικος σκοτώθηκαν και επτά άτομα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συμπλοκής έξω από τα Τίρανα όταν ένοπλοι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με μυδραλιοβόλα σε λεωφορείο.

Κατά 15 έως 20%, μειώθηκε τον τελευταίο μήνα το κύμα λαθρομεταναστών στη χώρα μας από την Αλβανία, όπως τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Γιώργου Ορφανού, διαβεβαιώνοντας ότι το υπουργείο του έχει πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Ήδη, όπως είπε ο κ. Ρωμαίος, στα ελληνοαλβανικά σύνορα βρίσκονται 42 μεταβατικά αποσπάσματα στα οποία συμμετέχουν δυνάμεις των ΜΑΤ, περιπολικά καθώς και δύο ελικόπτερα της αστυνομίας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχουν ενταθεί τα μπλόκα και οι συλλήψεις στο εσωτερικό της χώρας με αποτέλεσμα να έχουν συλληφθεί 30.000 λαθρομετανάστες οι οποίοι έχουν επαναπατριστεί.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσκεψη στο Βουκουρέστι, ύστερα από πρόσκληση του Ρουμάνου ομολόγου του, Βίκτωρ Μπαμπιούκ. Οι δύο υπουργοί αναμένεται να υπογράψουν "Μνημόνιο Συνεννόησης" που θα αφορά στη συνεργασία στον τομέα του οπλισμού και της τεχνολογίας καθώς και "Συμφωνία Ασφάλειας" σχετικά με την ανταλλαγή απόρρητων κρατικών στρατιωτικών πληροφοριών και υπηρεσιακών απορρήτων, αναφέρει η ρουμανική εφημερίδα "Curierul National". Ο κ.Τσοχατζόπουλος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Εμιλ Κωνσταντινέσκου και τον πρωθυπουργό, Βίκτωρ Τσιόρμπεα.

Τους βασικούς άξονες του προγράμματος "Ιωάννης Καποδίστριας" για την συνένωση Δήμων και Κοινοτήτων παρουσίασε σήμερα από το Ηράκλειο της Κρήτης ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλέκος Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος μιλώντας στο συνέδριο της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων υπογράμμισε την απόφαση της κυβέρνησης να μην υπολογίσει το πολιτικό κόστος για την εφαρμογή του προγράμματος και είπε ότι οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα γίνουν στους νέους δήμους. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος ζήτησε να διατηρηθούν τα τοπωνύμια και να περιληφθεί στο πρόγραμμα η δημιουργία μητροπολιτικών δήμων σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα όπου κατοικεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας. Κατά των υποχρεωτικών συνενώσεων τάχθηκαν οι εκπρόσωποι της Ν.Δ., του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ, ενώ υπέρ εκείνοι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ.

Σύντομα θα επικυρωθεί με νόμο το άρθρο της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, το οποίο ορίζει ότι "εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει υπηρεσία ή προϋπηρεσία 25 ετών δικαιούνται άδεια 3 εργάσιμων ημερών επιπλέον της νόμιμης, αν εργάζονται πενθήμερο και 4 αν εργάζονται εξαήμερο". Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Χρήστος Πρωτόπαπας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Καψή. Παραδέχτηκε ότι υπήρξε μικρή καθυστέρηση στην επικύρωση της νομοθετικής αυτής ρύθμισης την οποία απέδωσε στη διαδικασία συνεννόησης των συνδικάτων με τους αρμόδιους φορείς που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη.

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής στην οποία υπεβλήθη το πρωί ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης στο "Λαϊκό" νοσοκομείο. Όλα πήγαν καλά και ο κ. Φλωράκης βρίσκεται στο στάδιο της ανάρρωσης, τόνισε ο πρόεδρος του νοσοκομείου Γιάννης Παπαδόπουλος. Ο 83χρονος επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ θα παραμείνει στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης, για μία ή δύο ημέρες, και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το σπίτι του.

Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης αναμένεται να παρακολουθήσει την ευρεία συνδιάσκεψη για το επιχειρηματικό και οικονομικό μέλλον της Θράκης που θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο στην Κομοτηνή, παρουσία του προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Ελλάδας (ΓΣΕΕ), Χρήστου Πολυζωγόπουλου και όλων των βουλευτών, των νομαρχών και των παραγωγικών φορέων της περιοχής. Το ενδεχόμενο της επίσκεψης του κ. Σκανδαλίδη στη Θράκη γνωστοποίησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ένωσης Συνδέσμων Βιομηχανιών-Βιοτεχνιών Θράκης, Γιώργος Δαμιανός.

Η περσινή πολύ καλή εμπειρία της συμμετοχής ομογενών δημοσιογράφων στο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο, που γίνεται στη Σαμοθράκη, οδήγησε την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού στην απόφαση να παρακολουθήσουν και φέτος ομογενείς δημοσιογράφοι το συνέδριο. Στη διάρκεια του περσινού συνεδρίου οι ομογενείς δημοσιογράφοι αποκόμισαν γνώσεις για τη λειτουργία των ελληνικών ΜΜΕ και τα προβλήματα του δημοσιογραφικού κόσμου, ανέπτυξαν σχέσεις με συναδέλφους τους, αντάλλαξαν απόψεις και ενημέρωσαν με τη σειρά τους συναδέλφους τους για το επίπεδο αλλά και τα προβλήματα του χώρου, στις χώρες, όπου ζούν και εργάζονται.

Στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρθηκε η αρχηγός της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Πόλιν Γκρίν, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού τύπου, η κ.Γκριν είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήθελε να δει στους κόλπους της το σύνολο των Κυπρίων, προσθέτοντας όμως ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν καταβάλει τις απαιτούμενες προσπάθειες γι' αυτό το σκοπό.

Σε ομαδική αυτοκτονία αποδίδει η αμερικανική αστυνομία τα 39 πτώματα που εντόπισε σε έπαυλη της Σάντα Φε στην Καλιφόρνια. Τα πτώματα δεν φέρουν ίχνη αίματος ή τραυμάτων. Η αστυνομία δέχτηκε τηλεφώνημα ανωνύμου που προειδοποίησε για ομαδική αυτοκτονία ωστόσο πουθενά δεν βρέθηκε σημείωμα ή άλλα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι πρόκειται για θρησκευτική αίρεση.

Ισχύει από τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Μαρτίου η θερινή ώρα. Στις 3 τα ξημερώματα οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή να δείχνουν 4. Η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας που θα ισχύσει ως τις 26 Οκτωβρίου είναι υποχρεωτική για τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο βαθμιαία αύριο θα εξασθενίσουν ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σε όλη τη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Μόνο στα ανατολικά θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις που στις Κυκλάδες και την Κρήτη τις πρωινές ώρες θα είναι αυξημένες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από -1 έως 13 βαθμούς, στα δυτικά από 2 έως 17 και στην υπόλοιπη χώρα από 3 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Αιγαίου η ελάχιστη θερμοκρασία θα είναι κατά 4 με 5 βαθμούς υψηλότερη. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από έναν έως 14 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 27 March 1997 - 17:05:42 UTC