Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-03-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:22 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 29.3.1997

Τέσσερις Αλβανοί πρόσφυγες πνίγηκαν χθες το βράδυ όταν το μικρό πλοίο στο οποίο επέβαιναν με προορισμό το Πρίντεζι, συγκρούστηκε με ιταλική κορβέτα και βυθίστηκε. Από ιταλικά πλοία που μετέβησαν στο χώρο του ναυαγίου περισυνελέγησαν 34 συμπατριώτες τους, ενώ αγνοούνται 20 ακόμη.

Η ανάγκη αλλαγών του νόμου για τις προσλήψεις στο δημόσιο υπογραμμίστηκε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Αλέκος Παπαδόπουλος, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δήλωσε ότι τέθηκαν βελτιωτικές προτάσεις από την εμπειρία των υπουργών, ορισμένες από τις οποίες θα περιληφθούν σε σχετικό νομοσχέδιο. Γνωστοποίησε δε ότι δεν θα υπάρχουν πλέον κοινωνικά κριτήρια προκειμένου να δοθεί έμφαση στον παράγοντα της αξιοκρατίας. "Τα κοινωνικά κριτήρια καταργούνται εντελώς, θα υπάρχουν μόνο στην περίπτωση της ισοβαθμίας", είπε ο κ. Παπαδόπουλος. "Έχουμε υπολογίσει ότι οι γραπτοί διαγωνισμοί θα ολοκληρώνονται μέσα σε έξι με εξίμισι μήνες το ανώτατο όριο και οι προσλήψεις που γίνονται με τη διαδικασία των μορίων από 13 μήνες που ισχύει σήμερα θα ολοκληρώνονται μέσα σε ένα επτάμηνο το πολύ", σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Την ανάγκη διαμόρφωσης απαραίτητων συμμαχιών και την εντατικοποίηση των προσπαθειών της ελληνικής πλευράς-τώρα που είναι πιο ισχυρή η διαπραγματευτική της θέση- επισήμανε η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής. Στόχος των ενεργειών αυτών είναι να συνδεθεί η υπογραφή της νέας συνθήκης με τη δέσμευση για το μέλλον των διαρθρωτικών ταμείων, την εξωτερική πολιτική, αλλά και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Κατά την 5ωρη συνεδρίαση της Επιτροπής, στη διάρκεια της οποίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, ο κοινοτικός επίτροπος, Χρ. Παπουτσής και ο γενικός γραμματέας επί κοινοτικών υποθέσεων του ΥΠΕΞ, Γ.Περράκης, ενημέρωσαν για την πορεία της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, τονίστηκε ότι η χώρα μας πρέπει τώρα να κατοχυρώσει το ρόλο και τη θέση της στα θέματα της Διακυβερνητικής.

Το πνεύμα του νομοσχεδίου για τις προσλήψεις είναι η έμφαση στην αξιοκρατία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος τόνισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να χτυπήσει το πελατειακό κράτος. Με τον τρόπο αυτό, είπε ο Υπουργός Τύπου, θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια τόσο στη διαδικασία των μορίων όσο και στο διαγωνισμό των γραπτών εξετάσεων. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να θέτουν υποψηφιότητα μόνο για δέκα υπηρεσίες ενώ όσοι προσλαμβάνονται σε παραμεθόριες περιοχές δεν θα έχουν το δικαίωμα να γυρίσουν αμέσως στα αστικά κέντρα. Ακόμη οι εποχιακοί υπάλληλοι αντί να προσλαμβάνονται για ορισμένους μήνες θα προσλαμβάνονται για τρία έως πέντε χρόνια. Ο Υπουργός Τύπου γνωστοποίησε ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου και ο πρώτος διαγωνισμός θα διενεργηθεί τον Οκτώβριο.

Με τη διάρκειας 80 λεπτών συνάντησή του με τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόρωφ, ολοκληρώθηκε η δεύτερη μέρα της επίσκεψης του προέδρου του Συνασπισμού, Νίκου Κωνσταντόπουλου στα Σκόπια. Ο κ. Κωνσταντόπουλος έθεσε στον κ. Γκλιγκόρωφ το θέμα της ολοκλήρωσης της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, με τη ρύθμιση και της τελευταίας δυνατής εκκρεμότητας από το 1995. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σκοπιανός Πρόεδρος, απάντησε στον πρόεδρο του Συνασπισμού, ότι από την πλευρά της δικής του χώρας, δεν υπάρχει διεκδίκηση της ελληνικής ιστορίας, αλλά ότι η ύπαρξη του έθνους του είναι μία πραγματικότητα εδώ και 1500 χρόνια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Γκλιγκόρωφ, είπε ακόμη στο Έλληνα πολιτικό ότι είναι πάρα πολύ θετική η εξέλιξη των διμερών σχέσεων, τονίζοντας μάλιστα τη σημασία της επίσκεψης του Θόδωρου Πάγκαλου στα Σκόπια, πριν από λίγες ημέρες, καθώς και το γεγονός ότι Έλληνες επιχειρηματίες έρχονται στα Σκόπια.

Ο Υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, υπογράμμισε ότι η εγκύκλιος του υπουργείου θα εφαρμοστεί κανονικά ενώ ο υφυπουργός Γιάννης Ανθόπουλος παρουσίασε τις προτάσεις του υπουργείου για την αναπλήρωση των μαθημάτων στην Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Αττικής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αν οι καθηγητές αρνηθούν να εφαρμόσουν τα μέτρα, το υπουργείο Παιδείας θα χρησιμοποιήσει ωρομίσθιους και αναπληρωτές καθηγητές.

Σε σύσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου στα Γιάννενα προήδρευσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι η κατάσταση στην Αλβανία θα εκτονωθεί. Ο υπουργός σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια σταθερή πολιτική εξουσία στην Αλβανία ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστεί τα δάνεια που χορηγούνται από διάφορες χώρες.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενημέρωσε για την κατάσταση στην Αλβανία ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε ανησυχία κυρίως για την κατάσταση της οικονομίας της γειτονικής χώρας.

Οι οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου θα είναι το αντικείμενο της συνάντησης που θα έχουν στην Αθήνα οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών, Γιάννος Παπαντωνίου και Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο οποίος φθάνει σήμερα στη χώρα μας. Όπως δήλωσε ο κ.Χριστοδούλου μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, στην Αθήνα θα έχει συναντήσεις και με άλλους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης. Αύριο θα μιλήσει στην επίσημη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί με την ευκαιρία της επετείου της 1ης Απριλίου, στο κτίριο της Παλαιάς Βουλής.

Με τον Γιώργο Σουφλιά συναντήθηκε ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ολοκληρώνει τον κύκλο των επαφών του με κορυφαία στελέχη του κόμματος προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για την οργάνωση και τη στελέχωση του κομματικού μηχανισμού. Πολύ καλό και φιλικό χαρακτήρισε το κλίμα της συζήτησης ο Γιώργος Σουφλιάς ο οποίος τόνισε ότι έγινε μια ευρεία συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν τη χώρα. "Ο καθένας μας πρέπει να δώσει ό,τι καλύτερο μπορεί για την αναγέννηση και την ανασυγκρότηση της Νέας Δημοκρατίας για να ανταποκριθεί στη μεγάλη της εθνική αποστολή και όλα αυτά τα μεγάλα προβλήματα του τόπου" είπε ο κ. Σουφλιάς. Νωρίτερα ο κ. Καραμανλής είχε συνεργασία σε θερμό κλίμα με τον Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο. Χρήσιμη και εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση αυτή ο Κώστας Καραμανλής ο οποίος δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία αποδίδει και πρέπει να αποδίδει πολύ μεγάλη σημασία στην τοπική αυτοδιοίκηση, στις προοπτικές της και στις δυνατότητες συμβολής, που έχει στη μελλοντική πορεία και την ανάπτυξη της χώρας. Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν κυρίως την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και γενικότερα πολιτικά ζητήματα.

Νόμιμη ήταν η απόφαση της υπουργού Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου για την ανάκληση της άδειας του καζίνου στο Φλοίσβο, υποστήριξε το πρωί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας ο εισηγητής Χρήστος Γεραρής. Σύμφωνα με τον εισηγητή, υπάρχουν κάποιες πλημμέλειες και παραβάσεις ουσιώδους τύπου κατά τη διάρκεια της υπουργίας του Διονύση Λιβανού.

Σταθερό παραμένει το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων της Θεσσαλονίκης, μέχρι να εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας για το ωράριο που θα ισχύσει τη θερινή περίοδο.

Εντείνονται οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν στους κόλπους του κόμματος του "Ορθού Δρόμου" - από βουλευτές που προέρχονται από τα σώματα ασφαλείας - κατά της αρχηγού του, Τανσού Τσιλλέρ, για τις δηλώσεις της σχετικά με τα βασανιστήρια στην Τουρκία. Η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" αναφέρεται, χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του τέως νομάρχη Περιοχής Εκτάκτου Ανάγκης, Ουνάλ Ερκάν, ο οποίος απαντώντας σε προσωπικό τόνο στην κ. Τσιλλέρ, τόνισε: "Λέγοντας ότι από δω και πέρα δεν θα υπάρξουν βασανιστήρια αποδεχτήκατε την άσκηση βασανιστηρίων στην Τουρκία".

Η Τουρκία επιχειρεί - όπως φαίνεται - να κάνει τα πρώτα βήματα για την βελτίωση της εικόνας της προς το εξωτερικό και ιδιαίτερα προς την Ευρώπη, όπου διεκδικεί μια ισότιμη σχέση και συνεργασία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκινώντας από τον ευαίσθητο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η εφημερίδα "Χουρριέτ" σε σχετικό δημοσίευμά της αναφέρεται σε προετοιμασίες "περιορισμένης αμνηστίας" που θα περιλαμβάνει έγκλειστους δημοσιογράφους και συγγραφείς, καθώς και ότι οι σχετικές εργασίες διεξάγονται από το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον συντονισμό του υπουργού Επικρατείας, Λουτφού Εσενγκιούν.

Τέρμα στη ζωή του έδωσε, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου των Σκοπίων, θύμα του αποταμιευτηρίου "ΤΑΤ". Σύμφωνα με τις εφημερίδες των Σκοπίων, που επικαλούνται μαρτυρίες κατοίκων του Μοναστηρίου, όπου και η έδρα της παρατράπεζας, πρόκειται για τον 61χρονο, Μέντο Τσοκούζοφσκι, από το χωριό Ντόνλο Ορίζαρι. Ο 61χρονος φέρεται να είχε καταθέσεις ύψους 100 χιλιάδων γερμανικών μάρκων στη συγκεκριμένη παρατράπεζα, γεγονός όμως που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Βαθμιαία μεταβολή θα παρουσιάσει σήμερα ο καιρός από το απόγευμα και από τα βορειοδυτικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 29 March 1997 - 8:40:29 UTC