Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-04-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:03 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 1.4.1997

Φτάνει αύριο στην Αθήνα ο Αλβανός Πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο ο οποίος θα έχει επαφές με την ελληνική πολιτική ηγεσία για το θέμα της ελληνικής συμμετοχής στην πολυεθνική δύναμη που θα αναπτυχθεί στη γειτονική χώρα. Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος θα έχει συνεργασία με τον κ. Φίνο αλλά και τον Αλβανό υφυπουργό Εσωτερικών για θέματα τάξης και ασφάλειας. Στην Αλβανία βρίσκονται ήδη δύο ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να συνεργαστούν με τις αρχές της χώρας για την αναδιοργάνωση της Αλβανικής Αστυνομίας.

"Ο στρατός, όταν πρόκειται να λάβει μέρος σε μια αποστολή που θα εξελιχθεί στη γειτονική χώρα που μαστίζεται από μια δεινή κρίση δεν πάει σε τουριστική περιήγηση αλλά σε μια στρατιωτική αποστολή, με ότι αυτό συνεπάγεται". Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος τόνισε ότι η ηγεσία του Στρατού θα αποφασίσει τον τρόπο συγκρότησης της ειρηνευτικής δύναμης της χώρας μας που θα μεταβεί στην Αλβανία. "Είναι πάρα πολλοί αυτοί οι οποίοι ζητούν να υπάρξει στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας σε μια τέτοια αποστολή. Από την άλλη πλευρά όταν έλθει η ώρα να λάβουν μέρος στην αποστολή όλοι θεωρούν ότι πρέπει τα κριτήρια να είναι τέτοια ώστε οι ίδιοι, ή τα πρόσωπα για τα οποία οι ίδιοι ενδιαφέρονται, να εξαιρούνται από αυτή την αποστολή γιατί υπάρχουν πιθανώς κάποιοι κίνδυνοι. Αυτές οι αντιφάσεις, η έλλειψη συνέπειας και συνέχειας, λόγου και πράξης, είναι ένα κακό σημάδι για την πολιτική και δεν δίνει μια σωστή εικόνα για την υπεύθυνη στάση των πολιτικών παραγόντων στη δημόσια σφαίρα" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

"To KKE ενώνει τη φωνή του με όλους εκείνους που ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων, την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων, την άμεση άρση του ναυτικού αποκλεισμού εις βάρος της Αλβανίας και την ακύρωση των σχεδίων για στρατιωτική ή κάθε άλλης μορφής επέμβαση στη χώρα". Αυτό σημειώνεται σε επιστολή του ΚΚΕ προς τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι για τον εμβολισμό της αλβανικής ακταιωρού στην Αδριατική. Την επιστολή επέδωσε αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής στην ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα.

Με τα προεδρεία των Δικηγορικών Συλλόγων Αθήνας και Θεσσαλονίκης συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης με αντικείμενο το πρόβλημα του υπερκορεσμού του δικηγορικού επαγγέλματος και την αναμόρφωση της δομής των νομικών σχολών για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Ο κ. Αρσένης υπογράμμισε ότι η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για την αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών εκφράζει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης και πρόσθεσε: "όπως η ίδια η εγκύκλιος λέει, θα καλυφθεί και νομικά με την κατάλληλη νομική πράξη που βρίσκεται σε επεξεργασία". Το απόγευμα οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης που εκφράζουν την αντίθεσή τους στα μέτρα του υπουργείου Παιδείας θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κάνιγγος και πορεία προς το υπουργείο Παιδείας.

Το νέο γραμματέα της θα εκλέξει η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας η οποία θα συνεδριάσει αύριο, για πρώτη φορά μετά το συνέδριο του κόμματος. Ο πρόεδρος της Ν.Δ Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε το πρωί με το Στέφανο Μάνο και συζήτησαν για τη λειτουργία του κόμματος και τις θέσεις για την οικονομία και τα εθνικά θέματα. "Αποκτήσαμε αρχηγό, τώρα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την πολιτική που θα ακολουθήσουμε και το πως θα οργανωθούμε", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ.Μάνος μετά τη συνάντηση. Στο μεταξύ πρόσκληση σε όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να εργαστούν για την ενότητά της απευθύνει ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξή του σε αθηναϊκό περιοδικό. "Μπορούμε να εξασφαλίσουμε και τον σεβασμό που χρειάζεται και τη φυσιολογική ιεραρχία σε ένα κόμμα μέσα από συνθήκες ενεργούς συμμετοχής και ανοιχτής συνεργασίας όλων. Νομίζω ότι είναι εφικτό να διαλύσουμε τις σκιές και τα σύννεφα των αμοιβαίων καχυποψιών και προκαταλήψεων", σημειώνει ο κ. Καραμανλής.

Όσοι διαπράττουν οικονομικά εγκλήματα, πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν και αυτοί μια θέση στη φυλακή, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γεώργιος Δρυς, κατά τη διάρκεια επαφών που είχε σήμερα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, με τους επιθεωρητές και προϊστάμενους των εφοριών της περιφέρειας. Σε ερώτηση σχετικά με την ύπαρξη -ή μη- σχεδίου νόμου, που προβλέπει ποινές για τους φοροφυγάδες, ο υφυπουργός τόνισε: "Δεν υπάρχει σχέδιο νόμου. Υπάρχει το πόρισμα μιας πολυμελούς επιτροπής που έχει συσταθεί εδώ και αρκετό καιρό και εργάζεται επί περίπου οκτώ μήνες στο Υπουργείο Οικονομικών. Η επιτροπή περάτωσε το έργο της στις 31 Μαρτίου".

Εικοσιτετράωρη απεργία έχει εξαγγείλει για αύριο η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ η οποία ζητά τη χορήγηση ικανοποιητικών αυξήσεων στο προσωπικό με τη συλλογική σύμβαση εργασίας του 1997. Πρόταση της κυβέρνησης είναι να μην δοθούν αυξήσεις πάνω από 6,9% όμως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ζητούν αυξήσεις της τάξης του 10%. Η ΔΕΗ ζητά ακόμη να μην καταργηθούν, με το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, ορισμένες υπηρεσίες της και να μην θιγεί το ασφαλιστικό καθεστώς των εργαζομένων μέσα από τις διαδικασίες του κοινωνικού διαλόγου. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ θα επαναληφθούν στις 15 και 16 Απριλίου.

Τη Θεσσαλονίκη θα επισκεφτεί στις 8 Απριλίου ο Υφυπουργός Οικονομικών, Νικόλαος Χριστοδουλάκης, προκειμένου να καταθέσει τις απόψεις του πάνω σε θέματα που αφορούν την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και την εκπαίδευση στη χώρα μας. Ο κ.Χριστοδουλάκης θα έρθει στη Θεσσαλονίκη προσκεκλημένος του Τμήματος Μακεδονίας της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων και θα παρακολουθήσει τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της ΕΕΔΕ, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της πόλης.

Σε συγκέντρωση στελεχών του ΔΗΚΚΙ στην Αθήνα μίλησε σήμερα ο Πρόεδρός του Δημήτρης Τσοβόλας ο οποίος τόνισε ότι το κόμμα του θα αγωνιστεί ενάντια στη συντηρητική πολιτική που εκφράζουν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Τσοβόλας κατήγγειλε ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Εργασίας για αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα αποκαλύπτουν το αντιλαϊκό, αυταρχικό και κοινωνικά άδικο πρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος.

Σε 112 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα ανέρχεται το παθητικό κεφάλαιο της παρατράπεζας ΤΑΤ, σύμφωνα με το πρώτο τμήμα του τελικού πορίσματος που εξέδωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας επιθεώρησης της Εθνικής Τράπεζας των Σκοπίων, Γ.Γκαντρίου. Σύμφωνα με το πόρισμα, τα 62 από τα 112 εκατομμύρια είναι το πραγματικό κεφάλαιο που διέθετε η τράπεζα, ενώ τα υπόλοιπα είναι τόκοι, που πρέπει να αποδοθούν στους καταθέτες. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Γκαντρίου, οι έρευνες συνεχίζονται για την αποσαφήνιση του αριθμού των υποθηκών και των δανείων που έχει χορηγήσει η παρατράπεζα. Σύμφωνα, εξάλλου, με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η υπηρεσία επιθεώρησης της Εθνικής Τράπεζας, η αξία της περιουσίας της διευθύντριας της ΤΑΤ, Σόνια Νικόλοφσκα, υπολογίζεται στα περίπου 5 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα.

Η Βουλγαρία εισήλθε στην τελική προεκλογική ευθεία για τις εκλογές της 19ης Απριλίου. Από την προηγούμενη βδομάδα άρχισε η οργάνωση συγκεντρώσεων, όπου οι οπαδοί της Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων, διαμορφώνουν το κατάλληλο κλίμα για την τελική επικράτηση του κόμματος τους. Οι εκλογές θα διεξαχθούν 20 μήνες νωρίτερα από την -συνταγματικά- προβλεπόμενη ημερομηνία, ενώ οι πολιτικοί αναλυτές δίνουν το προβάδισμα στην Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΕΔΔ).

Έντονα αντέδρασε η Ουκρανία στη συνθήκη ένωσης Ρωσίας-Λευκορωσίας που θα υπογράψουν αύριο οι Πρόεδροι των δυο χωρών, Μπορίς Γιέλτσιν και Αλεξάντερ Λουκασένκο, παρά τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας ότι δεν πρόκειται για ίδρυση ενός νέου κράτους. Ο Ουκρανός πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα με αφορμή την υπογραφή της συνθήκης δήλωσε ότι η σχεδιαζόμενη ένωση απειλεί με διάλυση την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών. Η Ουκρανία αντιτίθεται σε κάθε είδους προτάσεις που αφορούν στην επανένωση των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών και τάσσεται υπέρ της συνεργασίας τους με χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Άστατος καιρός θα επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο στη Βόρεια Ελλάδα θα σημειωθούν νεφώσεις με σποραδικές βροχές και χιόνια στα ορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος, κατά περιόδους νεφελώδης με βροχές και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Θα σημειωθούν ακόμη κατά τόπους έντονες καταιγίδες αλλά θα υπάρξουν και διαστήματα ηλιοφάνειας που θα είναι μεγαλύτερα στις βορειο δυτικές περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -1 έως 11 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από έναν έως 15 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 6 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πιθανότητα ασθενών βροχών ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 3 μέχρι 10 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 1 April 1997 - 17:05:28 UTC