Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-04-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:27 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 2.4.1997

Νέα διπλωματική προσπάθεια για το Αλβανικό έχει ξεκινήσει η ελληνική κυβέρνηση καθώς τη χώρα μας επισκέπτεται μετά από πρόσκληση του Κώστα Σημίτη, ο Αλβανός πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Εμπορίου. Τον κ. Φίνο υποδέχτηκαν η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών καθώς και οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Εσωτερικών, Γιώργος Ρωμαίος και Αλέκος Παπαδόπουλος. Κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου οι κύριοι Σημίτης και Φίνο συζήτησαν το θέμα της αποστολής εκ μέρους της Ελλάδας ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αλβανία καθώς και της αποστολής πολυεθνικής δύναμης στη γειτονική χώρα. Υπογράμμισαν ακόμη την αναγκαιότητα εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο Αλβανικό. Το βράδυ φτάνουν στην Αθήνα ο εντεταλμένος του ΟΑΣΕ για το θέμα Φραντς Βρανίτσκι και ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χανς Βαν Μίρλο. Οι δύο αξιωματούχοι θα έχουν αύριο διαδοχικές συναντήσεις με τον Μπασκίμ Φίνο και τον Θεόδωρο Πάγκαλο, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί τετραμερής σύσκεψη των κυρίων Φίνο, Βρανίτσκι, Βαν Μίρλο και της ηγεσίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος με τον κ. Βαν Μίρλο θα συζητηθούν και τα ελληνοτουρκικά.

Στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την κρίση στην Αλβανία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος. "Η Ελλάδα είχε παρουσία και συνέβαλε αποφασιστικά στις διαβουλεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση", είπε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε:"Στόχος μας είναι η με πολιτικά μέσα αντιμετώπιση των εξελίξεων ώστε να κατοχυρώσουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα, αλλά και την προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας". Ο κ. Σημίτης μίλησε για την ανάγκη νέας προσέγγισης των λειτουργιών στο κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα και υπογράμμισε: "Την ώρα τούτη των μεγάλων αποφάσεων για την Ελλάδα, το μόνο κόμμα που έχει αποσαφηνισμένες θέσεις και ολοκληρωμένο σχέδιο για την πορεία της χώρας είναι το ΠΑΣΟΚ".

Δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, την πρώτη μετά το 4ο συνέδριο της Ν.Δ. Ο κ. Καραμανλής επιτέθηκε εναντίον της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική της, λέγοντας ότι κάνει απλή διαχείριση, και σημείωσε ότι η Ν.Δ. θα ασκήσει σκληρή αντιπολίτευση στα θέματα της οικονομίας. Παράλληλα υπογράμμισε ότι τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για κομματική εκμετάλλευση. Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. εκλέχτηκε ο Σταύρος Δήμας και αναπληρωτές οι Χρήστος Βυζοβίτης, Νώντας Ζαφειρόπουλος, Κώστας Σημαιοφορίδης, Ηλίας Βεζδρεβάνης και Γιάννης Χωματάς.

Την επίσκεψή του στη χώρα μας ολοκλήρωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν Ισλάμ Καρίμοφ ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και Έλληνες επιχειρηματίες. Υποστήριξη στις ελληνικές θέσεις για το Αιγαίο και την Κύπρο εξέφρασε ο κ. Καρίμοφ στη συνάντησή του με τον κ. Κακλαμάνη και πρόσθεσε ότι τα θέματα αυτά πρέπει να επιλυθούν με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Χαρακτήρισε εξάλλου την Ελλάδα ως σταθεροποιητικό παράγοντα στα Βαλκάνια και την Ευρώπη και προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής να επισκεφθεί την Τασκένδη. Ο κ. Κακλαμάνης διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο του Ουζμπεκιστάν ότι το συντομότερο δυνατόν να επικυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ουζμπεκιστάν. Κατά την επίσκεψή του στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας ο κ. Καρίμοφ κάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα του.

Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία προβλέπει το στρατολογικό νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όπως αναφέρει δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι όσοι κατατάσσονται εθελοντικά στα 18 τους χρόνια θα υπηρετούν δύο μήνες λιγότερο ενώ οι φοιτητές που δεν κάνουν χρήση της αναβολής τους θα υπηρετούν τρεις μήνες λιγότερο. Επίσης δίδεται λύση σε προβλήματα όπως αυτό των ανυπότακτων οι οποίοι μετά τη βασική εκπαίδευση θα μπορούν να εξαγοράσουν την υπόλοιπη θητεία τους προς 120.000 δραχμές το μήνα. Οι αντιρρησίες συνείδησης θα μπορούν να υπηρετούν στο πλαίσιο κοινωνικής θητείας, σε νοσοκομεία, σχολεία και διοικητικές υπηρεσίες, όμως, η άοπλη θητεία θα έχει το διπλάσιο χρόνο της κανονικής.

Την Συνδιάσκεψή της πραγματοποιεί το Σαββατοκύριακο στο ξενοδοχείο ΚΑΠΙΤΟΛ η Νομαρχιακή Επιτροπή Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού. Στην ημερήσια διάταξη υπάρχουν δύο θέματα: ο απολογισμός της απερχόμενης Πολιτικής Επιτροπής και ο προγραμματισμός δράσης για την επόμενη περίοδο, καθώς και η εκλογή νέας Πολιτικής Επιτροπής. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν το Σάββατο το απόγευμα.

"Η Πολιτική Ανοιξη έχει ολοκληρωμένες και διαφορετικές από τους άλλους πολιτικούς χώρους προτάσεις για τα εθνικά θέματα, την οικονομία, την κοινωνία, τους θεσμούς και την ποιότητα της πολιτικής μας ζωής". Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του προέδρου της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνη Σαμαρά ο οποίος διαψεύδει πληροφορίες που κάνουν λόγο για επάνοδό του στη Νέα Δημοκρατία και ζητά να σταματήσει η παραπολιτική και η παραπληροφόρηση. "Η συνεχής δικαίωση των θέσεών μας καθιστά την Ανοιξη αυτόνομη πολιτική οντότητα στη χώρα με ξεχωριστό πολιτικό λόγο, ξεχωριστή παρουσία και ξεχωριστό ρόλο", προσθέτει ο κ. Σαμαράς.

Επιστολή πλοιάρχου που ανέφερε ότι το πλοίο "Δύστος" ήταν σάπιο και με πολλά προβλήματα έφερε σήμερα στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών του Εμπορικού Ναυτικού. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Θανάσης Σταματόπουλος αποκάλυψε την επιστολή του πλοιάρχου που είχε κυβερνήσει στο παρελθόν το μοιραίο πλοίο και υποστηρίζει ότι ο ίδιος έστειλε την επιστολή αυτή στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας στις 13 Φεβρουαρίου 1997. Σε αυτήν επισημαίνεται ότι η ανατροπή του "Δύστος" οφείλεται στην υποχώρηση των φθαρμένων ελασμάτων και τα σοβαρά προβλήματα αστάθειας που προέκυψαν από τη μετατροπή του πλοίου σε τσιμεντάδικο. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης αρνήθηκε ότι έχει λάβει ποτέ τέτοια επιστολή και χαρακτήρισε ''φωτοβολίδα'' τη σημερινή καταγγελία.

Το 22% του προσωπικού της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού δε συμμετέχει στη σημερινή πανελλαδική απεργία που προκήρυξε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Ωστόσο, το ποσοστό των δηλωμένων απεργών ανέρχεται στο 47% του συνόλου, ενώ οι υπόλοιποι εργαζόμενοι ασθενούν ή έχουν πάρει ρεπό. Τα στοιχεία έδωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο οργανωτικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ Ρίζος Ρίζος που διευκρίνισε ότι το ποσοστό της απεργίας είναι ιδιαίτερα υψηλό στα εργοστάσια παραγωγής, όπου ξεπερνάει σε αρκετές περιπτώσεις το 90%. Μειώνεται όμως ο μέσος όρος από τη στάση που τήρησε το διοικητικό προσωπικό, καθώς υπάρχουν υπηρεσίες που οι απεργοί δεν ξεπερνούν ούτε το 10% των εργαζομένων.

To θέμα των συνενώσεων και τη δημιουργία σύγχρονων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αποφάσισε εκτάκτως το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στο Ηράκλειο Κρήτης, ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου στη Θεσσαλονίκη ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και δήμαρχος Καλαμαριάς Θρασύβουλος Λαζαρίδης. Ο κ. Λαζαρίδης υπογράμμισε πως στο συνέδριο επικροτήθηκε η πρωτοβουλία της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης να καταθέσει για διάλογο προς τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ολοκληρωμένο σχέδιο προγράμματος για την ανασυγκρότηση και ισχυροποίηση των Ο.Τ.Α. της χώρας.

Εβδομήντα πέντε τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας πρόσφερε η Δράμα στο Γκότσε Ντέλτσεφ της Βουλγαρίας. Η βοήθεια, που συγκέντρωσαν οι Δραμινοί με πρωτοβουλία της Τοπικής και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της περιοχής, περιλαμβάνει κυρίως τρόφιμα -αλεύρι, λάδι, πατάτες, ζυμαρικά-, αλλά και ποσότητα φαρμάκων. Επικεφαλής της αποστολής, που ξεκίνησε σήμερα και επιστρέφει αύριο το βράδυ, είναι ο νομάρχης Δράμας Σωκράτης Δημητριάδης και συμμετέχουν αντιπροσωπείες της νομαρχίας και της Τοπικής Ενωσης Δήμων Κοινοτήτων Δράμας.

Την επιβεβαίωση ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα συναντηθεί στις 9 Απριλίου στη Γενεύη με τον Κόφι Ανάν έδωσε ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκουστάβ Φεϊσέλ, προσθέτοντας ότι θα παραστεί και ο ίδιος στη συνάντηση. Ανέφερε επίσης ότι ενημερώνει τη Γραμματεία του ΟΗΕ για την πορεία των εκ του σύνεγγυς επαφών του, ενώ υποστήριξε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει εάν οι απευθείας συνομιλίες θα αρχίσουν τον Ιούλιο. Κληθείς να εκτιμήσει την πορεία των συνομιλιών, ο κ.Φεϊσέλ περιορίστηκε να αναφέρει ότι "είναι ακόμη νωρίς για να μιλήσει κανείς". "Έχουμε εμείς κάποιες ιδέες, έχουν και οι δύο ηγέτες και προσπαθούμε να καταλήξουμε σε κάποιες που θα είναι αποδεκτές σε όλους" συμπλήρωσε.

Η Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου της χώρας μας σταθεροποίησε τη θέση της στην κορυφή της βαθμολογίας του ομίλου της, πετυχαίνοντας μια υπερπολύτιμη νίκη στο Σεράγεβο με σκόρ 1-0 έναντι της Βοσνίας. Το γκολ πέτυχε στο 73ο λεπτό με απευθείας χτύπημα φάουλ ο Κώστας Φραντζέσκος, που λίγο πριν είχε μπει αλλαγή στο παιχνίδι. Μετά την επιτυχία της αυτή η Εθνική Ελλάδας που παραμένει μόνη πρώτη στον όμιλό της με 10 βαθμούς, έκανε ένα μεγάλο βήμα για την πρόσκρισή της στο Μουντιάλ 1998.

Άστατος καιρός θα επικρατήσει αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Αρχικά σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές, καταιγίδες κυρίως στα νότια και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά. Ωστόσο θα υπάρχουν και διαστήματα ηλιοφάνειας. Από το απόγευμα και από τα βορειοδυτικά θα αρχίσει βελτίωση του καιρού. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από έναν έως 13 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 3 έως 15 και στα νησιά του Αιγαίου από 7 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών μικρής διάρκειας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 3 μέχρι 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 2 April 1997 - 17:05:19 UTC