Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-04-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:52 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 8.4.97

Την πρόταση να διενεργούνται πανευρωπαϊκά δημοψηφίσματα, προκειμένου να αποφασίζουν οι λαοί των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για σημαντικά ζητήματα, κατέθεσε -για πρωτη φορά- ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια των εργασιών της δεύτερης ημέρας της έκτακτης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που πραγματοποιείται στο Νορτβέιτ. Η πρόταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μια δημοκρατική διαδικασία "που θα ξεπερνά τα εθνικά σύνορα και θα αποτυπώνει επακριβώς τις προθέσεις των λαών των χωρών-μελών της ΕΕ", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος παραδέχτηκε ωστόσο ότι η πρότασή του είναι πιθανό να μην γίνει άμεσα αποδεκτή θα αποτελέσει πάντως αντικείμενο σοβαρού προβληματισμού. Στο μεταξύ ο κ. Παπανδρέου είχε νωρίτερα διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ και με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, αρμόδιο για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Πιέρο Φασίνο. Στην κατ' ιδίαν συνομιλία τους, οι κ.κ. Παπανδρέου και Κίνκελ συζήτησαν για τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις. Ο κ. Κίνκελ ενημέρωσε τον Ελληνα αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών για το πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία, ενώ επισήμανε την ανάγκη η Τουρκία να αποκτήσει ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Την πεποίθηση ότι η Τουρκία πρέπει να αλλάξει τη στάση της προκειμένου να βρεθεί μια μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης , σημειώνοντας ότι η Τουρκία μέχρι τώρα προσπαθεί να πείσει την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ ότι η ίδια καταβάλλει προσπάθεια και η Ελλάδα είναι αυτή που δεν συμβάλλει στη συνεργασία, στη συζήτηση και στο διάλογο. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η θέση της Ελλάδας πρέπει να γίνει πιο εμφανής και αυτό απαιτεί την κινητοποίηση του Ελληνισμού. Τις θέσεις αυτές ανέπτυξε ο κ. Σκανδαλίδης σε συνέντευξή του σε κυπριακό περιοδικό. Αναφερόμενος στην προκλητική και επιθετική στάση της Τουρκίας και στο ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, ο κ. Σκανδαλίδης εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Τουρκία δεν θα κάνει μια τέτοια κίνηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Πιστεύω ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο μιας γενικής αναμέτρησης, ανεξάρτητα από την κλιμάκωση των επεκτατικών διαθέσεων της Αγκυρας. Αυτό δεν αποκλείει βέβαια - και χρειάζεται απόλυτη προσοχή - επεισόδια επιμέρους ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να προκληθεί από αυτήν την τακτική".

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ακολουθεί ''μικρόψυχη πολιτική'', και κάνει αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, επειδή δεν έχει θέσεις, δεν έχει πολιτικές, τόνισε ο Θεόδωρος Τσουκάτος, μέλος του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, λίγο πριν τη συνεδρίαση της διευρυμένης Νομαρχιακής Επιτροπής υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ. ''Εμείς ευχόμαστε στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, να πετύχει στο έργο του και η Ν.Δ., να γίνει πραγματικά ένα κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να σταματήσει την πολιτική τού ναι σε όλα ή της εύκολης λύσης, την αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση'', είπε ο κ. Τσουκάτος.

Επιστολή προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, στην οποία αναφέρεται ότι τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, τα οποία επαναφέρουν στην επικαιρότητα το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα, για το εμπόριο, των πιστωτικών καρτών με συνεχείς καταγγελίες για εξαπάτηση του καταναλωτή, τόσο εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων, όσο και εκ μέρους των εμπορικών επιχειρήσεων, απέστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Στην επιστολή επισημαίνεται επίσης ότι τα δημοσιεύματα αυτά, πολλές φορές ατεκμηρίωτα, δημιουργούν ιδιαίτερη ανασφάλεια στο καταναλωτικό κοινό και επιφέρουν σύγχυση και καχυποψία, στις χιλιάδες εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες διεξάγονται με πιστωτικές κάρτες. Για το λόγο αυτό, η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ζητάει από το Υπουργείο Ανάπτυξης, να καταγγείλει επώνυμα τις περιπτώσεις εκείνες, στις οποίες εκ μέρους των εμπορικών επιχειρήσεων υφίσταται παραπλάνηση του καταναλωτή, και να επιβάλλει τις εκ του νόμου καθοριζόμενες ποινές, διευκρινίζοντας όμως, σαφώς, ότι οι παραβάσεις αυτές δεν αφορούν το σύνολο του εμπορικού κόσμου της χώρας.

Στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του εμπορίου στη χώρα μας, αλλά και στις προτάσεις που έχει καταθέσει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών επικεντρώθηκε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Χρήστος Φώλιας, κατά την τακτική γενική συνέλευση των μελών του Συλλόγου. Ο κ. Φώλιας, παρουσιάζοντας την ετήσια Έκθεση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, καυτηρίασε την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε σχέση με τις εμπορικές επιχειρήσεις, εξέφρασε την απογοήτευση του εμπορικού κόσμου για τον συνεχώς μειούμενο τζίρο, λόγω της σφιχτής, όπως είπε, εισοδηματικής πολιτικής που ασκείται, έκανε λόγο για άδικη φορολογική αντιμετώπιση των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων, καθώς και για αδυναμία τους να ανταγωνισθούν τα ξένα πολυκαταστήματα, ενώ υπογράμμισε το τεράστιο πρόβλημα της επαγγελματικής στέγης που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες επιχειρήσεις.

Το Στρασβούργο επισκέπτονται από χθες ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, Φατός Νάνο, συνοδευόμενος από τον γραμματέα των Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος, Μάκο Λακρόρι, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Νεριτάν Τσέκα και ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας, Σκεντέρ Γκινούσι. Κατά την παραμονή τους στο Στρασβούργο, οι ηγέτες της αλβανικής αντιπολίτευσης θα συναντηθούν με το προεδρείο της Σοσιαλιστικής Ομάδας, καθώς και με ηγέτες άλλων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σημειώνεται ότι αύριο θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ευρεία συζήτηση, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων του Συμβουλίου Υπουργών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την κατάσταση στην Αλβανία, για τα μέτρα ομαλοποίησής της, καθώς και για την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι Αλβανοί ηγέτες θα παραμείνουν στο Στρασβούργο μέχρι την Πέμπτη.

Κοντά στις οικογένειες των θυμάτων της ναυτικής τραγωδίας στην Αδριατική βρέθηκε, εννιά ημέρες μετά το ναυάγιο του αλβανικού πλοίου, ο αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος. Οπως ανακοίνωσε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, ο κ. Αναστάσιος, κατά την επίσκεψη στην Αυλώνα, χοροστάτησε στη θεία λειτουργία στο ναό των Αγίων Θεοδώρων και τέλεσε μνημόσυνο για τους νεκρούς της τραγωδίας, ενώ μετέβη και στην προβλήτα του λιμανιού της Αυλώνας, όπου τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών, Αρμπέν Μάλεϊ. Η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας στην Αυλώνα, στην πόλη που θρηνεί τα περισσότερα θύματα από το ναυάγιο, πρόσφερε μια νότα ανακούφισης στους κατοίκους της πόλης. Ο κ. Αναστάσιος επισκέφθηκε και το ορφανοτροφείο της Αυλώνας, τη συντήρηση του οποίου, όπως ανακοίνωσε, αναλαμβάνει η Ορθόδοξη Εκκλησία για όσο χρονικό διάστημα η κατάσταση στην Αλβανία θα είναι έκρυθμη.

"Η αμερικανική κυβέρνηση υπέβαλε εισήγηση που αφορούσε την απαγόρευση στις υπερπτήσεις αεροπλάνων οποιουδήποτε τύπου στην Κύπρο, αλλά δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτή". Αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Κένεθ Μπριλ, σχολιάζοντας τις παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα της προχθεσινής, όταν 24 αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας εισήλθαν στο FIR Λευκωσίας, εκ των οποίων τα 20 ήταν μαχητικά. Παράλληλα, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τόμας Ναϊλς, σύμφωνα με τις οποίες σε περίπτωση κρίσης στο Αιγαίο οι ΗΠΑ θα αποτρέψουν τυχόν πόλεμο, επισήμανε ότι "τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο αφορούν στην αποτροπή μιας διένεξης", ενώ αναφερόμενος στο θέμα της απουσίας του αμερικανικού παράγοντα στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ο κ. Μπριλ υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Έρανο με σκοπό τη δημιουργία Πολυτεχνικής Σχολής στο Αργυρόκαστρο αποφάσισαν να διενεργήσουν οι Ελληνες της Μελβούρνης. Την πρωτοβουλία για τον έρανο, που θα πραγματοποιηθεί το Μεγάλο Σάββατο, 26 Απριλίου, οργανώνουν η Επιτροπή Συμπαράστασης Ελλήνων Βορείου Ηπείρου και η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αυστραλίας. Οι δύο φορείς, επισημαίνουν ότι η δημιουργία της Σχολής είναι απαραίτητη για την τεχνική εκπαίδευση των ομογενών και καλούν την ελληνική κυβέρνηση να συμπαρασταθεί στο έργο αυτό.

Έκκληση προς τον τέως μονάρχη της Βουλγαρίας, Συμεών, να συμμετάσχει πιο δραστήρια στην πολιτική ζωή της χώρας, απηύθυναν οι πέντε αρχηγοί της Ένωσης Εθνικής Σωτηρίας, με επικεφαλής τον Αχμέτ Ντογκάν, όπως δήλωσαν στη Σόφια, ο ίδιος, καθώς και ο γραμματέας της ομοσπονδίας "Βασίλειο της Βουλγαρίας", Χρίστο Κούρτεφ. Στο μεταξύ, κατά τη συνάντηση των επικεφαλής των κομμάτων της Ένωσης Εθνικής Σωτηρίας, που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, με τη συμμετοχή και του Συμεών, υιοθετήθηκε μνημόνιο, με το οποίο ο έκπτωτος μονάρχης δηλώνει πρόθυμος να ασχοληθεί με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Βουλγαρία. Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υποστήριξη που δέχεται από τέτοια "ισχυρή πολιτική δύναμη", όπως είναι η Ένωση Εθνικής Σωτηρίας. Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε η ακόλουθος του Συμεών στη Σόφια, Γκάλια Ντίτσεβα, ο πρώην μονάρχης απηύθυνε μήνυμα προς τους υποστηρικτές του, να ψηφίσουν με το "πορτοκαλί" ψηφοδέλτιο στις εκλογές της 19ης Απριλίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 8 April 1997 - 7:05:27 UTC