Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-04-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:50 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 9.4.1997

"Υπάρχουν πάρα πολλά θέματα του χώρου του υπουργείου Εργασίας και του χώρου των κοινωνικών ασφαλίσεων τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο του κοινωνικού διαλόγου", δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά την ενημέρωσή του το μεσημέρι από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. "Η κυβέρνηση έχει ήδη κάνει βήματα για να διοργανώσει τον κοινωνικό διάλογο. Ήδη τις επόμενες μέρες θα δώσει στη δημοσιότητα και άλλα στοιχεία γύρω από το θέμα αυτό", είπε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι επιδίωξη του κυβερνώντος κόμματος είναι να συζητήσει τα βασικά και σημαντικά προβλήματα με τους εργαζόμενους και όλους τους ενδιαφερόμενους. "Πιστεύω ότι οι λύσεις που είναι αναγκαίες θα προκύψουν από το διάλογο αυτό. Ο διάλογος είναι ένα μέσο για να ενισχύσουμε την παρουσία της Πολιτείας σε όλους τους τομείς που αφορούν στην εργασία και την κοινωνική ασφάλιση", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε ακόμη σε ζητήματα ανεργίας, τάχθηκε υπέρ της καθιέρωσης κάρτας εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, και υπέρ της δημιουργίας κινήτρων για την πρόσληψη νέων και γυναικών και τόνισε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο κέντρο επαγγελματικού προσανατολισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας. Για το θέμα των μεταναστών, τέλος, σημείωσε ότι προωθούνται τα προεδρικά διατάγματα που θα νομιμοποιούν τους ξένους εργαζόμενους.

Μικροεπεισόδια μεταξύ οικοδόμων και ανδρών των ΜΑΤ δημιουργήθηκαν το πρωί έξω από το υπουργείο Εργασίας, όταν απεργοί οικοδόμοι επιχείρησαν να σπάσουν τον κλοιό των αστυνομικών και να πλησιάσουν στο υπουργείο, όπου γινόταν η σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Με τη χρήση καπνογόνων οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τους απεργούς οικοδόμους και αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, αλλά δεν επήλθε κάποια συμφωνία. Εκπρόσωποι των οικοδόμων κατήγγειλαν τον υπουργό, ενώ ο κ. Παπαϊωάννου τους κατηγόρησε σχετικά με την πρόκληση των επεισοδίων, λέγοντας ότι τους είχε ενημερώσει έγκαιρα να προγραμματίσουν για άλλη ημέρα την κινητοποίηση τους εξαιτίας της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό.

"Καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιες εντάσεις και αντιπαραθέσεις", δήλωσε, ερωτηθείς για τα επεισόδια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. "Αυτό το οποίο πρέπει να αποκτήσει και πάλι την πρώτη θέση είναι ο ουσιαστικός πολιτικός διάλογος για τα μεγάλα προβλήματα της χώρας", είπε ο υπουργός Τύπου και πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους αντιπαράθεση δυναμιτίζει την όποια προσπάθεια καταβάλλει κάποια πλευρά για να αντιμετωπίσει και να λύσει τα προβλήματα του ελληνικού λαού.

Έκκληση στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για τα ζητήματα που μπαίνουν στον κοινωνικό διάλογο, απηύθυνε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ζήτησε ακόμη η κυβέρνηση να δεσμευτεί σε χρονοδιάγραμμα και να δηλώσει ότι στη διάρκεια του κοινωνικού διαλόγου δεν πρόκειται μονομερώς να προωθηθούν προαποφασισμένες επιλογές για τα ζητήματα που απασχολούν τους κοινωνικούς εταίρους.

Με ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη ολοκληρώνονται το βράδυ οι εργασίες του συνεδρίου που διοργάνωσε το οικονομικό περιοδικό "Economist". Στην ομιλία του σήμερα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμας προέβλεψε ότι το 1998 ο πληθωρισμός θα πέσει κάτω του 3% και σημείωσε ότι η χώρα μας θα μπορέσει να μπει στη νομισματική ένωση το 2002. Ο κ. Παπαδήμας ζήτησε ακόμη σύγκλιση των πολιτικών απόψεων για την οικονομική πολιτική που πρέπει να ακολουθείται και εξέφρασε την άποψη ότι μετά την ευρωδραχμή θα περιοριστεί η δικαιοδοσία των εθνικών κυβερνήσεων στην άσκηση της εσωτερικής οικονομικής πολιτικής.

"Το ΠΑΣΟΚ έχει την ευθύνη για τη δημιουργία του γκρίζου περιβάλλοντος. Εμείς έχουμε την ευθύνη αυτό το γκρίζο περιβάλλον να το διαρρήξουμε". Αυτό δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στους Προέδρους των Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματος. Για τα εσωκομματικά, δήλωσε ότι η Ν.Δ. θα προχωρήσει χωρίς διακρίσεις, παραγκωνισμούς και αποκλεισμούς στελεχών και επισήμανε ότι το μήνυμα του συνεδρίου ήταν να γυρίσει το κόμμα σελίδα με σεβασμό στα πρόσωπα και στον ιστορικό τους ρόλο. Στη συνέχεια ο Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε με την Ντόρα Μπακογιάννη. Όπως δήλωσε η ίδια μετά τη συνάντηση, αυτή έγινε σε καλό κλίμα και αντηλλάγησαν απόψεις.Στο μεταξύ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την εκλογή των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής που θα γίνει την Παρασκευή ενώ σήμερα οι πρόεδροι των ΝΟΔΕ εξέλεξαν τους εκπροσώπους τους στην νέα Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ.

Δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο έγινε το πρωί ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε κατά το πρόσφατο ταξίδι του στα Σκόπια. "Η εξωτερική μας πολιτική πρέπει να βγει από τη στατική και αποσπασματική θεώρηση των πραγμάτων σε δρόμους σχεδιασμένων πρωτοβουλιών και πολύπλευρων δράσεων" είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος ο οποίος γνωστοποίησε ότι θα επισκεφθεί την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Ερωτηθείς για την τροπολογία που ψηφίστηκε χθες και προβλέπει την καταβολή αναδρομικών στους βουλευτές ο κ. Κωνσταντόπουλος τη χαρακτήρισε λάθος και πρόσθεσε: "επιβάλλεται για λόγους πολιτικής ευθύνης και κοινωνικής ευαισθησίας όλα τα κόμματα και όλοι οι βουλευτές να δηλώσουν ότι παραιτούνται του δικαιώματος να διεκδικήσουν αυτά τα αναδρομικά".

Μικρή ήταν μέχρι το απόγευμα η προσέλευση των φοιτητών και σπουδαστών στις κάλπες για να ψηφίσουν στις Σχολές του ΑΠΘ, του πανεπιστημίου Μακεδονία και των ΤΕΙ. Μέχρι τις 12:00 δεν είχαν ξεκινήσει οι φοιτητικές εκλογές στο τμήμα Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, λόγω του ότι τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής ανοίγοντας το πρωί την κάλπη διαπίστωσαν, ότι υπήρχαν ήδη μέσα 10 ψηφοδέλτια. Ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ στο Μαθηματικό Βασίλης Ταμπουράκης κατηγόρησε για νοθεία την παράταξη της ΔΑΠ -ΝΔΦΚ, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της παράταξης του. Προβοκάτσια κατά της αυτοδυναμίας της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ θεώρησε όλα όσα πραγματοποιήθηκαν στις φοιτητικές εκλογές στο τμήμα των Μαθηματικών, ο εκπρόσωπος της ΔΑΠ, Μενέλαος Σωτηρίου. Οι κάλπες θα κλείσουν με τη δύση του ήλιου και στη συνέχεια θα αρχίσει η διαδικασία καταμέτρησης των ψηφοδελτίων.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη είχε σήμερα αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) που εξέθεσε τα μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα του κλάδου των δημοσιογράφων. "Όλοι προσπαθούν να ενδυναμώνεται αυτός ο κλάδος των εργαζομένων στον Τύπο και τα άλλα μέσα, να έχει παντοδύναμο αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς", είπε ο κ. Κακλαμάνης.

Την έναρξη της τουριστικής περιόδου κήρυξε το μεσημέρι η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου η οποία εξήγγειλε μέτρα για την πάταξη της αισχροκέρδειας σε τουριστικές περιοχές της χώρας. Η κ. Παπανδρέου κάλεσε τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση να παίξει ενεργό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας έτσι ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που διαμορφώνονται. "Το αντίδοτο είναι η αντίσταση στις πιέσεις με προσφορά ποιότητας. Και αποτελεί ίσως το μοναδικό μέσο να ξεφύγουμε από την υποβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και τελικά την υποβάθμιση της χώρας μας", είπε η κ. Παπανδρέου η οποία ανακοίνωσε τη σύσταση Συμβουλίου Ποιότητας στο οποίο θα συμμετέχουν διάφορα υπουργεία και φορείς του τουρισμού.

Μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των αμνοεριφίων, αλλά και σοβαρά προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς με αρνιά, θα "ταλαιπωρήσουν" τους καταναλωτές ενόψει του Πάσχα, λόγω των κινητοποιήσεων των κτηνοτρόφων που απειλούν να αποκλείσουν το τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα και τον οδικό άξονα στα Τέμπη. Την κατάσταση δυσχεραίνει η απεργία των κτηνιάτρων του Δημοσίου, κατά το χρονικό διάστημα από 17 έως 24 Απριλίου, η οποία θα πλήξει σημαντικά τα συμφέροντα των ντόπιων παραγωγών και θα δημιουργήσει σημαντικές ελλείψεις και αύξηση των τιμών στην αγορά. Πανελλαδική σύσκεψη ετοιμάζουν στη Λάρισα οι κτηνοτρόφοι, που γνωστοποίησαν το ενδεχόμενο αποκλεισμού των συνόρων με τη Βουλγαρία, προκειμένου να μην επιτραπεί η είσοδος στην Ελλάδα, κρεάτων στα οποία είχε επιβληθεί καραντίνα στη γειτονική χώρα, λόγω κρουσμάτων αφθώδους πυρετού.

Ο δημιουργικός διάλογος ανάμεσα σε ζωγράφους και χαράκτες, η ανταλλαγή εμπειριών και η παροχή ευκαιριών είναι ο στόχος των δύο Εργαστηρίων Καλλιτεχνικής Δημιουργίας του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97", που ξεκινούν αύριο τη λειτουργία τους. Πρόκειται για το Εργαστήριο Χαρακτικής και το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Εικαστικών Τεχνών "Pictor", υπεύθυνοι των οποίων είναι οι καθηγητές του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Μανόλης Γιανναδάκης, Ξενής Σαχίνης και Τέτα Μακρή.

Απαράδεκτο χαρακτήρισε το στάτους κβο στην Κύπρο, ο Ολλανδός πρέσβης, Πέτερ βαν Ράντελντ, ο οποίος εκπροσώπησε την Ευρωπαϊκή Ένωση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Στην παρέμβασή του ο Ολλανδός πρέσβης, υπογράμμισε ότι το παρόν στάτους κβο προκαλεί σοβαρά προβλήματα στον πληθυσμό του νησιού ενώ επισήμανε ότι ο τραγικός θάνατος, πέρυσι, των δυο Ελληνοκυπρίων και η ένταση κατά μήκος της πράσινης γραμμής καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για την προώθηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα. Κατά τον Ολλανδό διπλωμάτη, η λύση του κυπριακού θα πρέπει να βασίζεται σε διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία.

Η κριτική που άσκησε ο Νετζμεντίν Ερμπακάν στην ισραηλινή πολιτική, παρουσία του προσκεκλημένου του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών και των εκπροσώπων του Τύπου, επισκίασε τη συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού με τον Νταβίντ Λεβί, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αγκυρα. Παρά το γεγονός, όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, ότι οι συνομιλίες τόσο με τον Ερμπακάν όσο και με την υπουργό Εξωτερικών, Τανσού Τσιλέρ, έγιναν σε εγκάρδιο κλίμα, ο Νταβίντ Λεβί δέχτηκε τις επικρίσεις τους αναφορικά με την πρόθεση της ισραηλινής κυβέρνησης να προχωρήσει στο σχέδιο εποικισμού του αραβικού τμήματος της κατεχόμενης Ιερουσαλήμ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε να εγκαταλειφθούν τα σχέδια δημιουργίας νέων εποικισμών και να απομακρυνθούν τα ισραηλινά στρατεύματα από τα κατεχόμενα εδάφη, ενώ συνέδεσε τα θέματα αυτά με τη βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών.

Τη νύχτα και νωρίς το πρωί κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις το πρωί. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -5 έως 13 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα από -2 έως 15, στο Ιόνιο από 2 έως 16 και στο Αιγαίο από 5 μέχρι 13 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί μέτριοι με βαθμιαία εξασθένιση ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από έναν έως 13 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 9 April 1997 - 16:05:34 UTC