Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-04-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 22:31 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 10.4.1997

Θετικές χαρακτήρισε τις εξελίξεις στην οικονομία μετά και τη νέα πτώση του πληθωρισμού ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου, σε δηλώσεις του μετά την ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Στη σύσκεψη στην οποία μετείχε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος εξετάστηκε η κατάσταση των δημοσίων εσόδων αλλά και η πορεία των αποκρατικοποιήσεων. Η οικονομία έχει ανακάμψει με ρυθμό ανάπτυξης φέτος 3,5% είπε ο κ. Παπαντωνίου ο οποίος σημείωσε ότι η επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης προϋποθέτει τη συνέχιση της πολιτικής με την ίδια σταθερότητα και την ίδια συνέπεια. Στο μεταξύ, μεγάλη μέρα για το υπουργείο Οικονομικών και την πάταξη της φοροδιαφυγής χαρακτήρισε τη σημερινή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου ο οποίος γνωστοποίησε την έναρξη λειτουργίας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

"Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η πολιτική που ακολούθησε σε σχέση με την κρίση στην Αλβανία είναι αποτελεσματική, έχει ενισχύσει τη θέση της Ελλάδος και είναι κοινά αναγνωρισμένος ο θετικός μας ρόλος". Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την ίδια πολιτική με την αίσθηση ευθύνης που τη διέκρινε μέχρι τώρα. "Θα λάβουμε τις αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε στα συλλογικά κυβερνητικά όργανα και από εκεί και πέρα, έχοντας τη δική μας συμμετοχή σε όλες τις διεθνείς ή διμερείς μέχρι τώρα πρωτοβουλίες, θα συμβάλλουμε προκειμένου να επανέλθει η τάξη και η ηρεμία στην Αλβανία", είπε ο κ. Ρέππας ο οποίος προανήγγειλε συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την άλλη Παρασκευή. Γνωστοποίησε τέλος ότι μερικές δεκάδες Ελλήνων στρατιωτών θα αναχωρήσουν από την ερχόμενη Τετάρτη για την Αλβανία προκειμένου να προετοιμάσουν την άφιξη των υπολοίπων ελληνικών δυνάμεων.

Την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ προκειμένου να συζητήσει για την αποστολή ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, κατά τη συζήτηση ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζόφ. Σχολιάζοντας τις όποιες αμφισβητήσεις υπάρχουν για τη νομιμότητα της ειρηνευτικής αποστολής ο υπουργός τόνισε ότι η νομιμότητα της τεκμηριώνεται με βάση το άρθρο 25 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και το άρθρο 82 του ελληνικού Συντάγματος. Η ειρηνευτική αποστολή γίνεται ύστερα από επίσημο αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης Φίνο και με σκοπό τη διασφάλιση διακίνησης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη γειτονική χώρα. Στο αίτημα του κ. Κολοζόφ να εγκριθεί από τη Βουλή η αποστολή της στρατιωτικής δύναμης, ο κ. Τσοχατζόπουλος απάντησε ότι πρόκειται για απόφαση της κυβέρνησης και προβλέπεται σχετική διαδικασία.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο, χαιρέτησε την απόφαση του ιταλικού κοινοβουλίου, το οποίο ενέκρινε χθες με συντριπτική πλειοψηφία την αποστολή πολυεθνικής προστατευτικής δύναμης στην Αλβανία. Η Ιταλία θα τεθεί επικεφαλής της πολυεθνικής αποστολής του ΟΑΣΕ, κυρίαρχος στόχος της οποίας θα είναι η προστασία των εφοδιοπομπών της ανθρωπιστικής βοήθειας που θα καταφθάσει στην Αλβανία. Σε δηλώσεις του ο Μπασκίμ Φίνο τόνισε ότι με τη βοήθεια της πολυεθνικής δύναμης η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να λάβει μέτρα κατά του οργανωμένου εγκλήματος. "Η άφιξη της αποστολής θα δώσει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση τη δυνατότητα να επικεντρώσει την προσοχή της σε ζωτικά θέματα όπως η επαναλειτουργία του κρατικού μηχανισμού", είπε ο κ. Φίνο.

Την πρόταση της Ολλανδικής Προεδρίας για σύσταση μεικτής Επιτροπής η οποία θα εξετάσει διαδικαστικά θέματα για την εξεύρεση κοινού εδάφους μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρόκειται να μελετήσει η ελληνική κυβέρνηση. Σήμερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους της ολλανδικής προεδρίας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναπτύξει για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε διερευνητικές τις επαφές των εκπροσώπων της ολλανδικής προεδρίας και τόνισε ότι ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Χανς Βαν Μίρλο τον διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την προώθηση επίλυσης των ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Από τη πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης αναφερόμενος στην ολλανδική πρωτοβουλία επισήμανε ότι αυτή έχει στόχο την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.

Δύο διαφορετικά αποτελέσματα έδωσαν οι φοιτητικές παρατάξεις της Θεσσαλονίκης για τις χτεσινές εκλογές, αφού δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν στην έκδοση κοινά αποδεκτών αποτελεσμάτων. Η παράταξη της ΠΑΣΠ μαζί με τις παρατάξεις (Π.Κ.Σ, Ένωση Ανεξαρτήτων, Νέοι Ορίζοντες, ΣΑΑΣ, ΕΑΑΚ) παρουσίασαν κοινά αποτελέσματα σύμφωνα με τα οποία έλαβαν: ΔΑΠ-ΝΔΦΚ 39,61%, ΠΑΣΠ 19,60%, Ένωση Ανεξαρτήτων 11,72%, Π.Κ. Σ. 8,60%, ΕΑΑΚ 3,94%, Νέοι Ορίζοντες 2,31%. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έδωσε τα εξής αποτελέσματα: ΔΑΠ-ΝΔΦΚ 40,30%, ΠΑΣΠ 19,61, Ένωση Ανεξαρτήτων 11,08%, Π.Κ.Σ. 8,6%, ΕΑΑΚ 3,94%, Νέοι Ορίζοντες 2,87%. Κοινή εκτίμηση μετά την ολοκλήρωση των φοιτητικών εκλογών είναι η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής κατά 10%, τα μεγάλα ποσοστά της αποχής (που φτάνουν το 50%) αλλά και η αδυναμία της ΕΦΕΕ να βγάλει συγκεντρωτικά αποτελέσματα.

Εκατόν δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν να αναλάβουν πρωτοβουλία είτε η κυβέρνηση είτε μια σειρά άλλων θεσμών της Αυτοδιοίκησης ή του πανεπιστημίου ώστε να προσκληθεί στην Ελλάδα ο ηγέτης του απελευθερωτικού μετώπου του Κουρδιστάν Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος τονίζουν ότι αισθάνονται την ανάγκη να εκφράσουν έτσι την πολιτική τους αλληλεγγύη στον αγώνα του μαρτυρικού κουρδικού λαού και τους νόμιμους εκπροσώπους του. Τονίζουν ακόμη ότι από τη γέννησή του το κουρδικό κίνημα και ο κουρδικός λαός την τελευταία 15ετία έχουν συμβάλει με τον αγώνα και την παρουσία τους στη δημιουργία συνθηκών ειρήνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύσκεψη πραγματοποίησαν το μεσημέρι στη Λάρισα οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή και συναδέλφων τους από τη Βόρεια Ελλάδα, προκειμένου να αποφασίσουν σχετικά με τις κινητοποιήσεις στις οποίες θα προβούν για να παρεμποδίσουν την εισαγωγή κρεάτων από τις βαλκανικές χώρες ενόψει του Πάσχα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία των κτηνοτρόφων προσανατολίζεται στη δημιουργία οδοφραγμάτων σε διάφορα σημεία της εθνικής οδού, ώστε να ελέγχονται όλα τα διερχόμενα φορτηγά-ψυγεία που μεταφέρουν αμνοερίφια. Την αντίθεσή τους σχετικά με τις κινητοποιήσεις των κτηνοτρόφων εξέφρασαν, με δηλώσεις τους στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι εισαγωγείς κρέατος και οι κρεοπώλες της Θεσσαλονίκης.

Τον τίτλο του πιο βελτιωμένου αεροδρομίου της χρονιάς που πέρασε, κέρδισε ο αερολιμένας του Ελληνικού, σε έρευνα που διενεργήθηκε σε 54 αεροδρόμια σε ολόκληρο τον κόσμο, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης Αεροπορικών Μεταφορών. Κατά τη διάρκεια της περσινής έρευνας, το ελληνικό αεροδρόμιο κατείχε την τελευταία θέση στις προτιμήσεις των επιβατών, οι οποίοι όμως φέτος άλλαξαν στάση, αναγνωρίζοντας σημαντικό βαθμό βελτίωσης όσον αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον αερολιμένα των Αθηνών. Πενήντα πέντε χιλιάδες επιβάτες, διαφόρων εθνικοτήτων, κλήθηκαν να βαθμολογήσουν τα 54 συμμετέχοντα αεροδρόμια, που αξιολογήθηκαν με βάση 23 χαρακτηριστικά που αφορούν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Eκκληση στους κατοίκους και στους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης, να συνδράμουν στην προσπάθεια συγκέντρωσης ανθρωπιστικής βοήθειας για το λαό της Βουλγαρίας, απευθύνουν οι φορείς της πόλης που ανέλαβαν σχετική πρωτοβουλία με συντονιστή το δήμο Πολίχνης. Τα είδη της ανθρωπιστικής βοήθειας, που θα αποσταλούν μετά το Πάσχα στο δήμο Αναγέννηση στη Σόφια, συλλέγονται στο συμβουλευτικό κέντρο του δήμου, στο ΚΑΠΗ Μετεώρων και στο πνευματικό κέντρο Καρατάσιου. Παράλληλα, μέσα στις επόμενες ημέρες αυτοκίνητο του δήμου θα περάσει από τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, για τη συγκέντρωση των διατιθέμενων φαρμάκων.

Συνελήφθη χθες το βράδυ από το Τμήμα Εγκλημάτων της Ασφάλειας Αττικής ο εγκληματίας Βακρινός Δημήτρης, οδηγός ταξί ο οποίος κατηγορείται για πέντε ανθρωποκτονίες, τρεις απόπειρες και δεκάδες ληστείες. Ο Βακρινός που είναι γνωστός ως "ο μανιακός με το σαρανταπεντάρι", συνελήφθη μετά από μακροχρόνιες έρευνες της Ασφάλειας.

Στο συμπέρασμα ότι το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου απαιτεί επίλυση το ταχύτερο δυνατόν, κατέληξαν οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη των εκπροσώπων της αλβανικής κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου και του σερβικού πολιτικού κόσμου, τις οποίες παρακολούθησαν ως παρατηρητές ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Αν και η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της αμερικανικής οργάνωσης "Project on Ethnik Relations", είχε ανεπίσημο χαρακτήρα, έκδηλο όμως ήταν το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης καθώς το Κοσσυφοπέδιο θεωρείται ως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα των Βαλκανίων για τη σταθερότητα στην περιοχή. Παρά το γεγονός ότι από τις συνομιλίες δεν προέκυψαν ουσιαστικά αποτελέσματα, καθώς οι Αλβανοί επέμειναν στο αίτημά τους για ανεξαρτησία, θεωρείται επιτυχία το γεγονός ότι προσήλθαν οι δυο πλευρές για πρώτη φορά σε μια τέτοια συνάντηση και ότι έγινε κάποια αρχή επαφών.

Συνεχίζεται η ένταση στο Ζαΐρ όπου οι αντάρτες του Λοράν Καμπίλα κατέλαβαν χθες τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας ενώ ο ηγέτης τους έδωσε προθεσμία τριών ημερών στον πρόεδρο του Ζαΐρ Μομπούτου Σέσε Σέκου να διαπραγματευτεί την αποχώρησή του από την εξουσία. Οι συγκρούσεις κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών συνεχίστηκαν και σήμερα. Στο μεταξύ ραδιομαραθώνιο για τα παιδιά στο Ζαΐρ και τη Ρουάντα διοργάνωσαν σήμερα οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ΕΡΑ-2, Αντέννα, Σκάι και Φλάς με τη συνεργασία της UNICEF προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για να βοηθηθούν τα παιδιά των χωρών αυτών.

Νέο όνομα προστέθηκε στον κατάλογο των παρατραπεζών στην ΠΓΔΜ, ο οποίος άνοιξε στις 7 Μαρτίου, με την αποκάλυψη του σκανδάλου με το μεγαλύτερο ιδιωτικό ταμιευτήριο της χώρας ΤΑΤ. Πρόκειται για την ιδιωτική εμπορική εταιρεία "Invest" με έδρα στην πρωτεύουσα, ο ιδιοκτήτης της οποίας, Μιχάϊλο Μπούκλεφσκι συνελήφθη χθες με τις κατηγορίες της πλαστογραφίας και οικονομικής απάτης.Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών της γειτονικής χώρας, το 1995 ο Μπούκλεφσκι εξαπάτησε 19 πολίτες, για τις συναλλαγματικές καταθέσεις των οποίων δεν απέδωσε ποτέ το μηνιαίο επιτόκιο των 5%, συγκεντρώνοντας έτσι 250.000 γερμανικά μάρκα.

Μικρή πτώση παρουσίασαν και σήμερα οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο ενώ ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1419,02 μονάδες σημειώνοντας υποχώρηση κατά 0,72%.

Μικρή άνοδο θα παρουσιάσει η θερμοκρασία αύριο σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα νότια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -2 έως 15 βαθμούς, στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα από 0 μέχρι 17 και στις νησιωτικές περιοχές της χώρας από 5 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από έναν έως 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 10 April 1997 - 19:23:43 UTC