Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-04-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:26 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 14.4.1997

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του υφυπουργού Γιάννου Κρανιδιώτη. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε μια συνολική ανασκόπηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ενώ εξετάστηκε η ολλανδική πρωτοβουλία για τη δημιουργία επιτροπής επιστημόνων από Ελλάδα και Τουρκία που θα εξετάσει τη δυνατότητα παραπομπής νομικών ζητημάτων στο δικαστήριο της Χάγης. Αμέσως μετά ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος δήλωσε ότι οι θέσεις της κυβέρνησης σε ότι αφορά στην Τουρκία παραμένουν αναλλοίωτες και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει θέσει ένα πλαίσιο με το οποίο ζητά από την Τουρκία : όχι πόλεμο, όχι απειλή χρήσης βίας και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών κανόνων. "Αν γίνουν αποδεκτοί οι τρεις όροι, τότε μπορούμε να συζητήσουμε θέματα ερμηνείας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης" είπε ο κ. Πάγκαλος και συνέχισε: "περιμένουμε απήχηση από την Τουρκία, έστω και σε συμβολικό επίπεδο, προκειμένου να προχωρήσουμε σε αποδέσμευση του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου".

Συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Ονούρ Οϊμέν θα έχει ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου στο περιθώριο της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Μάλτα. Όπως δήλωσε σήμερα ο κ. Παπανδρέου πρόκειται για μια τυπική ανταλλαγή απόψεων και θέσεων- μάλιστα όπως είπε τη συνάντηση τη ζήτησε ο ίδιος- διευκρινίζοντας ότι η απάντηση της Τουρκίας για τη σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων θα δοθεί μέσω της ολλανδικής Προεδρίας που έχει αναλάβει και το ρόλο του διαμεσολαβητή σε ότι αφορά την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Όσον αφορά την ατζέντα των θεμάτων που θα απασχολήσουν την αυριανή Διάσκεψη επικεντρώνονται στο μέλλον της ευρωπαϊκής συνεργασίας σχετικά την πολιτική και τα θέματα ασφάλειας, τις ελεύθερες συναλλαγές και το διάλογο των πολιτικών για τον πολιτισμό.

"Υπάρχει ένας προγραμματισμός αφίξεων των ελληνικών στρατευμάτων στην Αλβανία αλλά η ημερομηνία αναχωρήσεως δεν είναι συγκεκριμένη", δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Μανούσος Παραγιουδάκης. Ο πρώτος λόχος που αποτελείται από 120 άτομα θα φτάσει στις 17 Απριλίου με αρματαγωγό στην Αυλώνα. Στις 19 του μήνα με C-130 θα μεταβεί ο δεύτερος λόχος στα Τίρανα και στις 22 του μήνα επίσης με αρματαγωγά θα φτάσει το υπόλοιπο τάγμα στα Τίρανα. Συνολικά το ελληνικό τάγμα θα αποτελείται από 760 μόνιμους εθελοντές, 17 τεθωρακισμένα οχήματα και 20 εξοπλισμένα τζιπ. Στην Αυλώνα η ελληνική δύναμη θα εγκατασταθεί στη Σχολή της Αλβανικής Αεροπορίας και στα Τίρανα στο διοικητήριο της Αεράμυνας. Η αμοιβή κάθε Έλληνα στρατιώτη θα κυμαίνεται από 650 έως 900 χιλιάδες δραχμές ανάλογα με τον βαθμό του. Ο κ. Παραγιουδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προετοιμασία της ελληνικής δύναμης και τόνισε ότι ακόμη και αν χρειαστεί να αναχωρήσει αυτή τη στιγμή, είναι πλήρως έτοιμη.

Συνεδριάζει αύριο το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας με μοναδικό θέμα τις λεπτομέρειες της ελληνικής αποστολής που θα συμμετέχει στην πολυεθνική δύναμη που θα αναπτυχθεί στην Αλβανία. Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος σημείωσε ότι η προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την Παρασκευή θα γίνει κανονικά. Στο μεταξύ συναντώνται σήμερα στη Ρώμη οι στρατιωτικοί διοικητές των οκτώ κρατών που συμμετέχουν στην πολυεθνική δύναμη προκειμένου να οριστικοποιήσουν το ρόλο των ξένων στρατιωτών και τις λεπτομέρειες της αποστολής. Στη γειτονική χώρα έχουν φτάσει ήδη οι δυνάμεις εμπροσθοφυλακής ενώ έκπληξη προκάλεσαν χθες οι εκδηλώσεις ενθουσιασμού με τις οποίες έγινε δεκτός στην Αυλώνα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, η χώρα του οποίου ηγείται της πολυεθνικής δύναμης. Στο μεταξύ, έπειτα από πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ θα αποσταλεί στον Αλβανικό λαό ανθρωπιστική βοήθεια που συγκέντρωσαν τα φιλόπτωχα ταμεία των ενοριών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Τη διανομή έχει αναλάβει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.

Η ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού και ο εκσυγχρονισμός του ΕΟΤ αποτελούν τους τρεις βασικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα του τουρισμού, όπως τους προσδιόρισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο κ. Σημίτης εξέφρασε ικανοποίηση για το έργο που έχει προσφέρει το διυπουργικό όργανο για το θέμα του τουρισμού και προανήγγειλε σχέδιο νόμου που θα παρουσιαστεί στις αρχές Μαΐου και θα προβλέπει τη δημιουργία δύο θυγατρικών εταιρειών του ΕΟΤ. Η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου επισήμανε τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στον τομέα του τουρισμού, καθώς όπως είπε, πρόκειται για έναν βασικό τομέα για την ανάπτυξη της χώρας που όχι μόνο συμβάλλει στην ανάπτυξη του εθνικού εισοδήματος, αλλά βοηθά και στη βελτίωση της εικόνας της χώρας μας και την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή της συναυλίας του Μίκη Θεοδωράκη στα Σκόπια εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ο οποίος τόνισε: "ήταν ένα πολύ θετικό βήμα που αποδεικνύει την καλή σχέση που νιώθουν οι λαοί των δύο κρατών ότι πρέπει να υπάρχει μεταξύ τους". Ο Υπουργός Τύπου εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι η διάθεση των λαών της Ελλάδας και των Σκοπίων για καλές σχέσεις θα βοηθήσει στο μέλλον ώστε να υπάρξει λύση και στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

"Η ονομασία του γειτονικού κράτους θα πρέπει να κάνει σαφή εθνολογικό διαχωρισμό.Εγώ είμαι Έλλην Μακεδών και θα πρέπει να ξεχωρίζω από τον Σλάβο που κατοικεί σε εκείνο το γεωγραφικό τμήμα της Μακεδονίας." Αυτό δήλωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μιχάλης Παπακωνσταντίνου στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων και την πορεία των συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, στη Νέα Υόρκη υπό τη διαμεσολάβηση του Σάιρους Βάνς. Ο κ.Παπακωνσταντίνου, που παραβρέθηκε στη συναυλία που έδωσε ο Μίκης Θεοδωράκης το περασμένο Σάββατο στα Σκόπια, είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας Κίρο Γκλιγκόροφ. "Ήταν η δεύτερη φορά που συναντήθηκα με τον Σκοπιανό πρόεδρο. Φυσικά δεν μπορώ να αποκαλύψω τι είπαμε. Εκείνο όμως, που μπορώ να πώ, είναι ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, όπως αυτή της συναυλίας του Μίκη Θεοδωράκη, αναπτύσσουν τις σχέσεις και βοηθούν τις χώρες και τους δύο λαούς να ξεπεράσουν τα προβλήματα" δήλωσε ο πρώην υπουργός.

Το φόβο ότι προχωρούμε στην καθιέρωση διεθνούς ονομασίας για τα Σκόπια, που θα εμπεριέχει το όνομα Μακεδονία, εξέφρασε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς. Χαρακτήρισε μάλιστα την, κατά την άποψή του, τακτική της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα "τέχνασμα ντροπής που χρησιμοποιείται, προκειμένου να αποφύγουν οι κυβερνώντες τις ευθύνες τους". Συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να παραβρεθεί στα εγκαίνια της Δαήδειου Παιδικής Βιβλιοθήκης του δήμου Καλαμαριάς, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Σημίτη προετοιμάζεται να δώσει το ''πράσινο φως'' στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να ορίσει ο διεθνής οργανισμός ονομασία για τη FYROM, που θα τεθεί άμεσα σε παγκόσμια χρήση και σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΛΑΝ θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία.

Μεγάλη δημοσιότητα έδωσαν τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ στη συναυλία του συμφωνικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη, "Ζορμπάς" που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια. Οι εφημερίδες με πρωτοσέλιδα ρεπορτάζ προέβαλαν την εκδήλωση υπογραμμίζοντας ότι το πολιτιστικό αυτό γεγονός δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την προσέγγιση των δυο λαών ενώ η πολυάριθμη παρουσία Ελλήνων πολιτικών στην εκδήλωση εκτιμήθηκε ότι θα επιδράσει θετικά στη διευθέτηση του τελευταίου εκκρεμούς ζητήματος της ονομασίας για την εξομάλυνση των σχέσεων των δυο χωρών.

Aρχίζει σε ολόκληρη τη χώρα η εφαρμογή του εορταστικού ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, που θα ισχύσει καθόλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Στη Θεσσαλονίκη το πασχαλινό ωράριο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τη Μεγάλη Δευτέρα και θα διαρκέσει έως και την Τρίτη 29 Απριλίου. Από την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας μέχρι και τη Μεγάλη Πέμπτη, τα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης θα λειτουργούν καθημερινά, από τις 8. 30 το πρωί μέχρι τις 8.30 το βράδυ. Τη Μεγάλη Παρασκευή θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 12.30 το πρωί μέχρι και τις επτά το βράδυ, ενώ το Μεγάλο Σάββατο θα ανοίξουν κανονικά στις 8.30, αλλά θα λειτουργήσουν μόνο μέχρι τις τρεις το μεσημέρι. Όπως κάθε χρόνο, τη Δευτέρα 28 Απριλίου, δεύτερη ημέρα του Πάσχα, τα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης θα παραμείνουν κλειστά, ενώ η Τρίτη 29 Απριλίου, θα είναι, σύμφωνα με τον νόμο, ημιαργία.

Λήγει αύριο η προθεσμία για την υποβολή στην εφορία της δήλωσης του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, για τα ακίνητα που έχουν τα νομικά πρόσωπα από την 1η Ιανουαρίου 1997. Οι επιχειρήσεις θα φορολογηθούν για τα ακίνητα που έχουν για την εξυπηρέτηση των στελεχών τους, όταν η αντικειμενική τους αξία ξεπερνάει τα 60 εκατομμύρια δραχμές, ενώ δε φορολογείται η ακίνητη περιουσία που χρησιμοποιείται στην παραγωγική διαδικασία και για γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Με αυστηρά πρόστιμα απειλούνται όσοι δεν υποβάλουν δήλωση ή την υποβάλουν εκπρόθεσμα και με ανακριβή στοιχεία.

Πορείες στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα πραγματοποιούν αύριο τα μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών, τα οποία αντιμετωπίζουν σειρά προβλημάτων. Διαμαρτύρονται για την έλλειψη εκσυγχρονισμού στην εκπαίδευση των τυφλών, για την έλλειψη επαγγελματικής κατάρτισης και επιμόρφωσης, για τη μειωμένη κατά 5% αύξηση του προνομιακού επιδόματος τυφλότητας, που από 20% φέτος γίνεται 15%, για την εξαίρεσή τους από το ελευθέρας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ανάλογα με το εισόδημά τους, και από τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού, που έπαιρναν ετησίως και για την μή υποδοχή ατόμων με προβλήματα όρασης από τα δημόσια γηροκομεία.

Εκτεταμένες καταστροφές σε οπωροφόρα δέντρα και άλλες γεωργικές καλλιέργειες προκάλεσε το βράδυ η ξαφνική κακοκαιρία που τις τελευταίες ημέρες πλήττει ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα με χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες. Ποσοστό μέχρι και 70% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων έπληξε σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ο ξαφνικός παγετός, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πρώτες εκτιμήσεις. Μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν κυρίως σε οπωροφόρα δέντρα στους νομούς Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας. Για τεράστιες ζημιές που προσεγγίζουν το 100% του συνόλου των καλλιεργήσιμων εκτάσεων κάνουν λόγο οι αγρότες του Βελβενδού Κοζάνης, που επισημαίνουν ότι οι παγετοί του τελευταίου δεκαπενθημέρου και το ανοιξιάτικο χθεσινό χιόνι κατέστρεψαν ολοσχερώς τις ροδακινοκαλλιέργειες της περιοχής, οι οποίες αποτελούν μοναδική πηγή εισοδήματος για εκατοντάδες οικογένειες.

Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται στις 8 και 9 Μαΐου η πρώτη Πανελλαδική Συνάντηση των Δημοτικών Συμβουλίων Νέων της χώρας. Στη συνάντηση, που θα πραγματοποιηθεί στο δήμο Καλαμαριάς, θα πάρουν μέρος τριάντα εκπρόσωποι των Δημοτικών Συμβουλίων Νεολαίας όλης της χώρας, με σκοπό τη γνωριμία, την ανταλλαγή εμπειριών και σκέψεων, συζήτηση του τρόπου εκλογής και δράσης του κάθε Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας.

Τα αίτια της κατάρρευσης της κυβέρνησης Αλεξάντερ Μέξι, συζητήθηκαν διεξοδικά στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του αλβανικού Δημοκρατικού Κόμματος, το Σαββατοκύριακο στα Τίρανα. Η συνεδρίαση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και υπό τη σκιά της αμφισβήτησης της ηγεσίας του κόμματος από ομάδα 35-40 βουλευτών και μελών του Εθνικού Συμβουλίου του Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίοι καταλογίζουν ευθύνες για την κρίση στην Αλβανία στον Σαλί Μπερίσα, τον Αλεξάντερ Μέξι και τον αρχηγό του κόμματος και πρώην υπουργό Εξωτερικών Τριτάν Σέχου. Οι βουλευτές είχαν ζητήσει με γραπτή δήλωσή τους από το Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος. Στις αιτιάσεις των βουλευτών απάντησε η ηγεσία του κόμματος, η οποία τους κατηγόρησε για διαφθορά και ως συνεργάτες των πρώην Μυστικών Υπηρεσιών της Sigurimi ενώ τους κατέστησε συνυπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση καθόσον κατείχαν σημαντικά αξιώματα στον κυβερνητικό μηχανισμό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον απέκτησαν οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που διεξήχθησαν χθες στην Κροατία, εξαιτίας της συμμετοχής των Σέρβων της Ανατολικής Σλαβονίας. Η Ανατολική Σλαβονία η οποία βρίσκεται υπό τη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών θα ενταχθεί οριστικά, στις αρχές Ιουλίου, στην Κροατία. Κατά την εκλογική διαδικασία στην περιοχή της Ανατολικής Σλαβονίας σημειώθηκαν πλήθος παρατυπιών, γεγονός που ανάγκασε τον προσωρινό διοικητή της περιοχής, Ζακ Κλάιν, να παρατείνει και για σήμερα την εκλογική διαδικασία. Τα προβλήματα που εμφανίστηκαν αφορούν ελλείψεις στους εκλογικούς καταλόγους έτσι ώστε πάρα πολλοί Σέρβοι, παρά το ότι ενεγράφησαν εγκαίρως στους εκλογικούς καταλόγους, δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν. Επίσης πολλά εκλογικά τμήματα ξεκίνησαν την ψηφοφορία καθυστερημένα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σύγχυση.

Μικρή πτώση παρουσίασαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο ενώ ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1394.98 μονάδες σημειώνοντας υποχώρηση κατά 1,83%.

Βελτίωση του καιρού προβλέπεται για αύριο σε ολόκληρη τη χώρα με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα για αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται αρχικά σχεδόν αίθριος καιρός. Από το απόγευμα θα συννεφιάσει στα δυτικά και βόρεια και το βράδυ θα βρέξει στο βόρειο Ιόνιο, τη Δυτική Στερεά, την Ήπειρο και τη Μακεδονία. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και θα κυμανθεί στα βόρεια από -3 έως 12 βαθμούς, στα δυτικά από 2 έως 17, στην υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα από 2 μέχρι 15 και στα νησιά του Αιγαίου από 6 έως 16 βαθμούς Κελσίου.Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, αλλά προς το βράδυ θα συννεφιάσει. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 0 έως 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 14 April 1997 - 16:05:32 UTC