Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-04-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:16 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 17.4.1997

Τα ελληνοτουρκικά ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη. Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε, όπως είπε, τον Πρωθυπουργό για τις επαφές που είχε στη Μάλτα με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν. "Αυτή τη στιγμή", είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, "δεν έχουμε ακόμη καταλήξει κάπου". Αφού επισήμανε ότι δεν πρέπει να βγάζουμε πρόωρα συμπεράσματα, πρόσθεσε: "ελπίζουμε όμως ότι θα έχουμε θετική κατάληξη σε ότι αφορά τις διαδικασίες επίλυσης των προβλημάτων". Σε ερώτηση γιατί ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζεται αισιόδοξος, απάντησε ότι "ο ρόλος του είναι τέτοιος που πρέπει να είναι αισιόδοξος". Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις συζητώνται σε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Για συζήτηση επί διαδικαστικών θεμάτων και όχι επί της ουσίας έκανε σήμερα λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας αναφερόμενος στη συνάντηση Γιώργου Παπανδρέου - Ονούρ Οϊμέν χθες στη Μάλτα. Ο υπουργός Τύπου τόνισε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για συγκρότηση ελληνοτουρκικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων και πρόσθεσε ότι εφόσον συγκροτηθεί θα ασχοληθεί με τη διερεύνηση της διαδικασίας για την επίλυση των θεμάτων που θα καθοριστούν στη συνέχεια. "Υπάρχουν θέματα που αφορούν το διεθνές δίκαιο, υπάρχουν θέματα που άπτονται των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Αυτά ασφαλώς δεν μπορούν να τεθούν σε οποιοδήποτε διάλογο", υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σχολιάζοντας εξάλλου τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων για πρωτοβουλία των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό διευκρίνισε ότι το Αιγαίο και το θέμα της Μεγαλονήσου είναι δύο διαφορετικά θέματα και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται.

"Αυτή η προσέγγιση και αυτός ο διάλογος που αφήνεται να εννοηθεί ότι θα ξεκινήσει για μας δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα αναπόσπαστο τμήμα του μεγάλου αμερικανονατοϊκού σχεδίου που στοχεύει στη διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου". Αυτό δήλωσε το μεσημέρι η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σχολιάζοντας την συνάντηση Παπανδρέου - Οϊμέν.

Τα καθήκοντά της έχει ήδη αναλάβει η πολυεθνική δύναμη που αναπτύσσεται σταδιακά στην Αλβανία ενώ ελέγχονται τα σημεία από τα οποία θα περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια προκειμένου να διανεμηθεί στον λαό της γειτονικής χώρας. Οι Έλληνες στρατιώτες έφτασαν ομαλά στα Τίρανα ενώ το πρωί ο διοικητής της ελληνικής αποστολής συναντήθηκε με τον Ιταλό ταξίαρχο προκειμένου να διευκρινιστούν οι συνθήκες παράδοσης του στρατοπέδου. Τις επόμενες ημέρες ο λόχος υποδοχής θα κάνει αναγνωρίσεις στις περιοχές όπου θα εγκατασταθεί η υπόλοιπη ελληνική δύναμη. Αύριο αναμένεται να φτάσει στην Αυλώνα ο άλλος ελληνικός λόχος που αναχώρησε χθες από τη Θεσσαλονίκη με το αρματαγωγό "Σάμος". Την ικανοποίησή του για τον τρόπο συγκρότησης της ελληνικής δύναμης εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος ο οποίος τόνισε πως είναι βέβαιος ότι το ελληνικό στρατιωτικό σώμα θα εκπληρώσει με επιτυχία την αποστολή του.

Στις 29 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι εκλογές στην Αλβανία. Στην ημερομηνία αυτή κατέληξαν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της κυβέρνησης ενότητας όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ Φραντς Βρανίτσκι ο οποίος συναντήθηκε σήμερα μαζί τους. Ο κ. Βρανίτσκι ματαίωσε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στην Αυλώνα όπου θα είχε συνομιλίες με την επιτροπή των εξεγερθέντων. Η απόφαση για την ματαίωση της επίσκεψης ανακοινώθηκε αμέσως μετά τις συνομιλίες που είχε χθες με τον Σαλί Μπερίσα. Εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, εξηγώντας τους λόγους της ματαίωσης είπε ότι ο κ.Βρανίτσκι κρίνει πως είναι πιο σημαντικό να συνεχίσει τις πολιτικές του προσπάθειες στα Τίρανα.

Συντονίζουν τις προσπάθειές τους, για την καλύτερη διεκδίκηση των αιτημάτων τους από την ελληνική και την αλβανική κυβέρνηση, οι Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία και υπέστησαν ζημιές από την κρίση στη γειτονική χώρα. Ήδη, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Φλώρινας καταγράφονται συστηματικά οι ζημιές περίπου 30 επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων στην περιοχή της Κορυτσάς, ενώ αύριο καλούνται οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες της Μακεδονίας και της Θράκης σε συγκέντρωση στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, για να ενημερωθούν για την πρωτοβουλία αυτή.

Με τον πρώην πρόεδρο της Κύπρου Γιώργο Βασιλείου και τον πρεσβευτή της Μεγαλονήσου στην Αθήνα Χαράλαμπο Χριστοφόρου συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Σε δηλώσεις του ο κ. Βασιλείου επισήμανε ότι η κυπριακή πλευρά πρέπει να ανταποκριθεί θετικά στην επικείμενη πρόσκληση για διάλογο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να μειωθεί το κλίμα έντασης που υπάρχει στο νησί. Έκανε δε λόγο για λάθη της κυπριακής κυβέρνησης, σημειώνοντας: "εδώ ακριβώς έγκειται το λάθος της πολιτικής που ακολουθείται τόσο καιρό από την πλευρά της Κύπρου διότι από τη στιγμή που προσπάθησε η δική μας πλευρά να εγκαταλείψει τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τη δέσμη ιδεών άνοιξε την πόρτα σε νέες πρωτοβουλίες που μπορεί να οδηγήσουν ίσως και σε πακέτο το οποίο να έχει μέσα εκπλήξεις πολύ δυσάρεστες".

Η πρωτοβουλία υλοποίησης ενός φιλόδοξου προγράμματος οικονομικής και πολιτικής ανασυγκρότησης των χωρών της Νότιας Βαλκανικής και της Παρευξείνιας περιοχής, αποτέλεσε το θέμα των επαφών που είχε χτες στην Ουάσιγκτον ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, με τον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, William Daley. Σκοπός του προγράμματος αυτού θα είναι, σύμφωνα με τον κ.Παπαντωνίου, η εξασφάλιση της ομαλής μετάβασης των χωρών της Χερσονήσου του Αίμου και της Μαύρης Θάλασσας στο σύστημα της δημοκρατίας και της ελεύθερης αγοράς. Για ανάκαμψη της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία, έκανε λόγο ο κ.Παπαντωνίου, ερμηνεύοντας το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια η εισροή αμερικανικών κεφαλαίων στην Ελλάδα έχει διπλασιαστεί από πέντε δισεκατομμύρια δολάρια το 1995 σε 10 το 1996.

Αποφασισμένοι να μη συμμετάσχουν στον κοινωνικό διάλογο που δρομολογεί η κυβέρνηση εμφανίστηκαν σήμερα οι συνταξιούχοι της Θεσσαλονίκης, που πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης για την πολιτική που ακολουθείται στον τομέα των συντάξεων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις διοργανώθηκαν στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. "Δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε έναν κοινωνικό διάλογο που προωθείται προς όφελος μόνο των εργοδοτών. Αλλωστε, η εμπειρία μας λέει ότι το μόνο που προκύπτει από τέτοιου είδους διαλόγους είναι το ροκάνισμα των κεκτημένων δικαιωμάτων μας" εξήγησε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης Γιώργος Ραφαηλίδης. Τις θέσεις τους αυτές οι συνταξιούχοι κατέγραψαν σε ψήφισμα που επέδωσαν στον υπουργό Μακεδονίας Θράκης Φίλιππο Πετσάλνικο μαζί με τα αιτήματά τους.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα δημιουργηθεί κανένα απολύτως πρόβλημα με τις πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας τις γιορτές του Πάσχα έδωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών Χάρης Καστανίδης. Έτσι όλα τα δρομολόγια θα γίνουν κανονικά. Εξάλλου ο κ. Καστανίδης υπέγραψε σήμερα από κοινού με τον υπουργό Τύπου Δημήτρη Ρέππα υπουργική απόφαση που καθορίζει τον αριθμό των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή θα δοθούν επτά άδειες για σταθμούς εθνικής εμβέλειας, 24 περιφερειακής εμβέλειας και 54 τοπικής εμβέλειας.

Πέθανε το πρωί στη Σεούλ της Κορέας, από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Αντώνης Αγγελόπουλος. Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου Απόστολος Κακλαμάνης, εξέφρασε τη βαθιά του λύπη, καθώς και την αμέριστη συμπαράσταση του στην οικογένεια. Η σωρός του εκλιπόντος θα μεταφερθεί στην Αθήνα με δαπάνη της Βουλής των Ελλήνων. Ο Αγγελος Αντωνόπουλος ήταν υπάλληλος καριέρας και υπήρξε ο νεότερος Διευθυντής της Βουλής, μετά τη μεταπολίτευση. Ο θάνατος βρήκε το Γενικό Διευθυντή στη Σεούλ, όπου εκπροσώπησε τη χώρα μας στις εργασίες της Διάσκεψης της Ένωσης Γενικών Γραμματέων Κοινοβουλίων των χωρών - μελών της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης.

Η προοπτική ανάπτυξης των σχέσεων Ρουμανίας και Ελλάδας, ήταν το θέμα στο οποίο επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους οι εκπρόσωποι της Ρουμανίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Παρευξείνιας Συνεργασίας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Απόστολο Κακλαμάνη. Η ρουμανική αντιπροσωπεία επανέλαβε το ενδιαφέρον της χώρας της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και τις άλλες δυτικοευρωπαϊκές δομές και ζήτησε την υποστήριξη της Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας ήταν η πρώτη που υπέγραψε τη σύνδεση της Ρουμανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Από την πλευρά του, ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε την αναγκαιότητα οικοδόμησης ενός πανευρωπαϊκού συστήματος ασφαλείας με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή ευρωπαϊκών χωρών σε αυτό, ενώ αναφέρθηκε και στην τάση που επικρατεί στην Ε. Ε σχετικά με τη διεύρυνσή της προς τις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Τις αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης προκάλεσε απόφαση του υπουργού Γεωργίας Στέφανου Τζουμάκα για το δάσος του Σέϊχ-Σου. Όπως υποστηρίζουν, ο υπουργός Γεωργίας έδωσε εντολή στο Διευθυντή Δασών Θεσσαλονίκης να αποδεσμεύει πλήρως τις ιδιωτικές δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, ώστε να μην υπάγονται στο καθεστώς της δασικής προστασίας και να περιέλθουν στην ευθύνη άλλων φορέων, όπως η Διεύθυνση Πολεοδομίας. Τις αντιδράσεις αυτές εξέφρασαν σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι οι εκπρόσωποι της Ένωσης Πολιτών Θεσσαλονίκης για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό Γιάννης Τζιόλας, της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης Γιάννης Παπαγιάννης και του παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος Μυρτώ Πυροβέτση.

Σημαντικό ρόλο στην προσέγγιση της οριστικής συμφωνίας για τις σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ αναμένεται να παίξουν οι συνομιλίες που θα έχει σήμερα στο Μπάντεν- Μπάντεν ο Ρώσος Πρόεδρος Μπορις Γιέλτσιν με τον Γερμανό καγκελάριο Χέλμουτ Κολ. Κεντρικά θέματα των συνομιλιών θα είναι η προς ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ και οι δυνατοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν να αρθούν οι επιφυλάξεις που επανειλημμένα έχει διατυπώσει η Μόσχα στο θέμα της διεύρυνσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ιστορική χαρακτηρίζει ο ιταλικός Τύπος την επικείμενη επίσκεψη του Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίου στην πόλη Τρέντο της Ιταλίας. Ο κ.Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί το Τρέντο στις 19 Μαίου με την ευκαιρία των εορτασμών για την 16η εκατονταετία από τον ευαγγελισμό της περιοχής του Τρέντο από τρεις Καππαδόκες διάκονους, που μαρτύρησαν στις 29 Μαίου του 397.

Βελτίωση θα παρουσιάσει αύριο ο καιρός σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο στη βορειοανατολική Ελλάδα θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές. Βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί στα βόρεια από -1 έως 13 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 3 έως 17 και στα νησιά του Αιγαίου από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 0 έως 13 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 17 April 1997 - 16:40:24 UTC