Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-04-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 14:39 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 25.4.1997

Κορυφώνεται σήμερα η έξοδος των εκδρομέων για τις ημέρες του Πάσχα ενώ έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί στο εθνικό οδικό δίκτυο, τα αεροδρόμια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα λιμάνια της χώρας. Αυξημένη κίνηση παρατηρείται στις εθνικές και επαρχιακές οδούς και σήμερα, ενώ το σύνολο της δύναμης της τροχαίας έχει διατεθεί κατά μήκος του εθνικού δικτύου. Ειδικότερα υπάρχει αυξημένη τροχονομική αστυνόμευση, ενώ γίνονται έλεγχοι στο όριο ταχύτητας, αντικανονικής προσπέρασης, κίνησης στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και παραβίασης φωτεινών σηματοδοτών. Η φετινή έξοδος, αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερη από πέρσι καθώς θα συνδυαστεί, από πολλούς, η αργία του Πάσχα με εκείνη της Πρωτομαγιάς. Χθες πέρασαν από τα διόδια των Ν. Μαλγάρων με κατεύθυνση τη Βέροια και την Κατερίνη περίπου 11. 000 αυτοκίνητα, ενώ ανάλογος αναμένεται να είναι ο αριθμός των αυτοκινήτων που θα κατευθυνθούν προς τις περιοχές αυτές και σήμερα. Ελαφρώς περισσότερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, πρέπει να είναι η έξοδος των οχημάτων και προς τη Χαλκιδική.

Aυξημένη εμφανίζεται σήμερα η κίνηση στην πασχαλινή αγορά, όπου οι τιμές κυμαίνονται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα και υπάρχει μεγάλη επάρκεια αγαθών. Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται καθημερινά οι υγειονομικοί και αγορανομικοί έλεγχοι στις αγορές ολόκληρης της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τυχόν κρούσματα ακατάλληλων κρεάτων ή αισχροκέρδειας. Τα είκοσι μεικτά συνεργεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, της αγορανομίας και του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, αλλά και ομάδες της αστυνομίας και της Διεύθυνσης Εμπορίου της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης βρίσκονται συνεχώς σε επιφυλακή, διενεργώντας αυστηρούς ελέγχους στους χώρους διακίνησης και πώλησης αμνοεριφίων και οπωροκηπευτικών.

Η καταδίκη της απειλής πολέμου, ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, η προσφυγή στη Χάγη για τη διευθέτηση των νομικών διαφορών και η επίλυση του Κυπριακού περιλαμβάνονται στην κοινή θέση των δεκαπέντε χωρών μελών της Κοινότητας που θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Σύνδεσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 29 Απριλίου στο Λουξεμβούργο. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ.Ρέππας δήλωσε ότι "η Ελλάδα δεν πρόκειται να άρει το βέτο για το χρηματοδοτικό κανονισμό στο επικείμενο συμβούλιο σύνδεσης εφόσον η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί".

Τους Έλληνες στρατιώτες στην Αλβανία θα επισκεφθεί τη Δευτέρα του Πάσχα ο Άκης Τσοχατζόπουλος, ενώ ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αποστολάκης θα πάει στην ελληνική δύναμη στη Βοσνία. Οι 420 Έλληνες στρατιώτες εγκαταστάθηκαν σε στρατόπεδα κοντά στα Τίρανα, ενώ ο τελευταίο

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να άρει τις αντιρρήσεις της για το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, ούτε μπορούν να υπάρξουν θετικά βήματα στις διμερείς σχέσεις, αν η Άγκυρα δεν αποδεχτεί τους τρεις όρους που θέτει η Αθήνα. Δηλαδή, να αποκηρύξει τη χρήση βίας, να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο και να δηλώσει ότι προτίθεται να προσφύγει στο δικαστήριο της Χάγης για τα αιτήματα και τις απαιτήσεις, που εγείρει έναντι της Ελλάδας. Αυτό διαμήνυσε από τη Βόννη ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, αμέσως μετά τις συνομιλίες που είχε με τον καγκελάριο, Χέλμουτ Κολ. Ο κ. Σημίτης συναντήθηκε, επίσης, με τον υπουργό Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Όσκαρ Λαφοντέν, την πρόεδρο της Γερμανοελληνικής κοινοβουλευτικής ομάδας, Ζίγκριντ Σκαρπέλις - Σπερκ, κι ακόμα με τον μητροπολίτη Γερμανίας Αυγουστίνο και στελέχη της Ομογένειας. Ο πρωθυπουργός τόνισε στη συνέντευξη ότι συζήτησε με τον Γερμανό καγκελάριο θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες, όχι όμως και τα διμερή προβλήματα (δηλώσεις Πάγκαλου, "υπόθεση Μύκονος" κ.α. ). O υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σημίτη, ερωτηθείς για τις εντυπώσεις του από τις συνομιλίες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, απάντησε: ''Τρέφω μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπο του Έλληνα Πρωθυπουργού. Οι εντυπώσεις μου από τις συνομιλίες που είχα μαζί του είναι πολύ θετικές''.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από χθες προκειμένου να γιορτάσει τις ημέρες Πάσχα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Σήμερα στις 5 το απόγευμα θα παρακολουθήσει την περιφορά του Επιταφίου του ιερού ναού Αγίου Μηνά, και το βράδυ την περιφορά του Επιταφίου του μητροπολιτικού ιερού ναού Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Την ακολουθία της Αναστάσεως θα την παρακολουθήσει στον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας.

Τον Αύγουστο θα λάβουν τα εκκαθαριστικά πολλοί φορολογούμενοι δήλωσε ο Γιώργος Δρυς. Ο υφυπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να προσδιορίσει τον αριθμό των πολιτών που θα λάβουν μετά από τρεις μήνες τα εκκαθαριστικά τους, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει ρύθμιση ώστε και αυτοί να πληρώσουν με δόσεις το ποσόν που τους αναλογεί.

Ενώ συνεχίζονται οι διαμάχες σχετικά με την κυβέρνηση στην Τουρκία η προσοχή όλων είναι στραμμένη στο αυριανό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της 28ης Φεβρουαρίου και τα μέτρα που επιβάλλεται να ληφθούν κατά των αναχρονιστικών τάσεων που απειλούν το κοσμικό καθεστώς θα είναι τα κύρια θέματα που θα εξεταστούν . Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Ιλχάν Κιλιτς αναμένεται να παρουσιάσει μία έκθεση που αναφέρεται στα μέτρα που αποφασίστηκαν. Στην έκθεση θα υπάρχουν στοιχεία σχετικά με όσα έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα. Πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση των φυλακών και την αναμόρφωσή τους αναμένεται να δώσει ο ο υπουργός Δικαιοσύνης Σεβκέτ Καζάν. Σύμφωνα με πληροφορίες η γενική γραμματεία του Συμβουλίου δεν έχει προσκαλέσει στην αυριανή συνεδρίαση τη γενική διεύθυνση ασφαλείας και την υπηρεσία αυτή θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εσωτερικών Τεομάν Ουνουσάν.

Σύσταση νέας κυβέρνησης μέσα σε 15 ημέρες στην Τουρκία προβλέπει το σενάριο του αρχηγού του κόμματος Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ στο οποίο γίνεται λόγος για κυβερνητικό συνασπισμό στον οποία θα μετέχουν τα κόμματα Μητέρας Πατρίδας , Ορθού Δρόμου και ένα από τα κόμματα της κεντροαριστεράς. Η παράταξη του Γιλμάζ προτείνει δύο μοντέλα κυβερνητικού συνασπισμού όπου κανένας από τους αρχηγούς των κομμάτων δεν θα έχει την πρωθυπουργία. Σύμφωνα με το πρώτο ο πρωθυπουργός θα προέρχεται από το κόμμα Μητέρας Πατρίδας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο πρόεδρος της Βουλής από το κόμμα Ορθού Δρόμου και ο υπουργός εξωτερικών από το κόμμα της κεντροαριστεράς. Στο δεύτερο μοντέλο προβλέπει πρωθυπουργό από το κόμμα Ορθού Δρόμου, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και αρχηγό της Βουλής από το κόμμα Μητέρας Πατρίδας και υπουργό εξωτερικών από τη κεντροαριστερά. Η νέα κυβέρνηση θα παραμείνει στην εξουσία το λιγότερο μέχρι τον Μάρτιο του 1998 και το πολύ μέχρι τον Μάρτιο του 1999

Στις 7 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής της Βουλγαρίας, σύμφωνα με διάταγμα που εξέδωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Πέταρ Στογιάνοφ. Γύρω στις 20 Μαΐου αναμένεται η νέα κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. "Η νέα κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει τα λάθη του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο κομματικός μηχανισμός του οποίου προσπαθούσε να εκφράσει άποψη σε όλα τα ζητήματα πριν από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση", υποσχέθηκε ο αναμενόμενος νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και ηγέτης της κεντροδεξιάς "Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", Ιβάν Κόστοφ, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Παρί".

Καλός θα είναι σήμερα και κατά τις βραδινές ώρες ο καιρός ενώ τοπικές νεφώσεις θα σημειωθούν την ημέρα στην ηπειρωτική χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι νεφελώδης με πιθανότητα βροχής. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 7 έως 15 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 25 April 1997 - 17:27:39 UTC