Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-05-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:47 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 16.5.1997

Προβληματισμό προκαλούν σε Ελλάδα και Τουρκία τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που πρότεινε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου. Μεταξύ αυτών, η συμφωνία μη διεξαγωγής ασκήσεων στο Αιγαίο από τις 15 Ιουνίου εως τις 15 Σεπτεμβρίου, συμμετοχή στις εκπαιδευτικές ασκήσεις αεροσκαφών χωρίς οπλισμό και δημιουργία κέντρου επιχειρήσεων για την επιτήρηση του εναέριου χώρου στο Αιγαίο. Ο εκπρόσωπος δήλωσε πάντως ότι δε συζητείται πρόταση για την παραχώρηση από την Ελλάδα στην Τουρκία αεροδιαδρόμων στο Αιγαίο.

Επί μιάμισι ώρα συζήτησαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, και ο υφυπουργός Γιάννος Κρανιδιώτης, για τις εξελίξεις στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι προτάσεις της ολλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι όπως διαμορφώνονται μετά την απόρριψη από την ελληνική πλευρά της πρότασης για απευθείας συναντήσεις των επιτροπών εμπειρογνωμόνων Ελλάδας- Τουρκίας. Επίσης, η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο θέμα της οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης. Στη σύσκεψη συζητήθηκε, επίσης, το Κυπριακό, καθώς και η κατάσταση που διαμορφώνεται με την πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για απευθείας συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς. Κατά την έξοδο από το Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση στους δημοσιογράφους.

Την κατηγορηματική δήλωση ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, έκανε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου. Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, σχετικά με τις πρόσφατες συναντήσεις της ηγεσίας του ΥΠΕΞ με Τούρκους ομολόγους τους, καθώς και τη συγκρότηση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι σε όποιες συναντήσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε πολιτικό επίπεδο, επαναλαμβάνονται οι σαφείς ελληνικές θέσεις. Από την πλευρά του ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την ανησυχία του γιατί - όπως είπε - η κυβέρνηση διολισθαίνει σε ένα ελληνοτουρκικό διάλογο, χωρίς προϋποθέσεις και όρους. "Ο διάλογος, τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, έχει αρχίσει με τις συναντήσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών με Τούρκους ομολόγους τους και με τη σύσταση επιτροπής εμπειρονγνωμόνων, για την οποία υπάρχει πλήρες σκότος".

Οικονομική βοήθεια ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων εισηγήθηκε όπως παραχωρηθεί στη Κύπρο, η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής, σε συνοδευτική έκθεση του νομοσχεδίου περί εξωτερικής βοήθειας για τα οικονομικά έτη 1998 και 1999. Για την Τουρκία, η Επιτροπή εισηγείται μείωση της τάξης του 60% από το ποσό που προτείνει η αμερικανική κυβέρνηση. Στην έκθεση, τα μέλη της Επιτροπής, εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για τη συνεχιζόμενη διαίρεση και ξένη κατοχή της Κύπρου, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, το απαράδεκτο και συνεχώς αποσταθεροποιητικό στάτους κβο στην Κύπρο.

Η κυβερνητική πολιτική για θέματα πολιτισμού, αποτέλεσε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, στη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης, με τον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πορεία του κυβερνητικού έργου, τόσο για θέματα πολιτισμού, όσο και για άλλους τομείς, προχωρά ικανοποιητικά, σημειώνοντας ότι "η κυβέρνηση έχει επωμισθεί μια προσπάθεια που αφορά αυτόν τον τόπο, αυτό το λαό". Επίσης, διευκρίνισε, σχετικά με το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, ότι συνιστά μια πολιτική επιλογή του κυβερνώντος κόμματος. "Η αναθεώρηση για εμάς είναι συναινετικού χαρακτήρα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Πολιτισμού.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκος Παπαδόπουλος απέσυρε τελικά την τροπολογία που αφορούσε τη μονιμοποίηση των εκτάκτων εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Η σχετική τροπολογία θα συζητηθεί τη Δευτέρα στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής που θα συγκληθεί εκτάκτως, ενώ την Τετάρτη θα συζητηθεί η τροποποίηση ορισμένων διατάξεων του νόμου 2190 που αφορά στις προσλήψεις, ώστε το θέμα να εξεταστεί συνολικά. Συγκεκριμένα το ενδιαφέρον των βουλευτών όλων των κομμάτων κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που αφορούσε τη στελέχωση και οργάνωση της περιφέρειας είχε εστιαστεί στις μονιμοποιήσεις ή μη των εργαζομένων στους ΟΤΑ με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση μίσθωσης έργου. Ο υπουργός Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπόψιν του και τις σχετικές τροπολογίες που έχουν καταθέσει η ΝΔ, το ΚΚΕ, αλλά και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, έφερε προς ψήφιση άλλη τροπολογία με την οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι : ''Το προσωπικό που έχει συμπληρώσει κατά την τελευταία τριετία συνολικό χρόνο υπηρεσίας 12 μηνών στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή με σύμβαση μίσθωσης έργου και εργάζεται κατά τη δημοσίευση του Νόμου αυτού, εφόσον καλύπτει πάγιες ανάγκες, μπορεί να μονιμοποιηθεί''.

Ομόφωνα εγκρίθηκε το πλαίσιο οργάνωσης για τη συζήτηση επί του ασφαλιστικού, στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου από τη μεικτή επιτροπή κυβέρνησης- κόμματος, που συνεδρίασε στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου του Κινήματος, Κώστα Σημίτη. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης, το κείμενο που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και θα δοθεί αύριο στη δημοσιότητα, έγινε δεκτό από όλους και τόνισε ότι στόχος είναι να διασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση κατόπιν εξαντλητικής συζητήσης με όλους τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς. Ο κ. Σκανδαλίδης, επισήμανε ακόμη ότι θα προωθηθούν άμεσα θέματα που είναι καταρχήν ώριμα και υπογράμμισε ότι επιδίωξη είναι ο κοινωνικός διάλογος να καλύψει όλα τα θέματα και να γίνει σε βάθος, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "τίποτα δεν είναι προσαφηνισμένο και είμαστε ανοιχτοί". Σημειώνεται ότι, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της μεικτής επιτροπής στη Χαριλάου Τρικούπη, συνεδρίασε η Γραμματεία του Τομέα Ανάπτυξης, ενόψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, που θα γίνει στην Αθήνα 20-21 Ιουνίου με θέμα την ανάπτυξη.

Στην Κύπρο βρίσκεται από χθες το απόγευμα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγο Αθανάσιο Βασιλόπουλο. Ο κ. Ρωμαίος θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, τον ομόλογό του Νικόλαο Κόση, τον αρχηγό της Κυπριακής Αστυνομίας Ανίκο Χατζηλοίζο και τον πρέσβη της Ελλάδας Αλέξανδρο Σάνδη.

Μέτρα για την αντιμετώπιση ενδεχομένως καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κατά της χώρας μας, η οποία θα υποχρεωθεί να δέχεται χωρίς φορολογικούς περιορισμούς την εισαγωγή μεταχειρισμένων καταλυτικών αυτοκινήτων, εξετάζει η κυβέρνηση. Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Γ.Τρυφωνίδη και συμπλήρωσε ότι ήδη η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη σύσταση Επιτροπής από υπαλλήλους των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών, Μεταφορών και ΠΕΧΩΔΕ. Οπως είπε ο κ. Δρυς, τα μέτρα που μελετώνται στοχεύουν κυρίως στη διασφάλιση των εσόδων του προϋπολογισμού, αλλά και στην ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα προκαλέσει η αθρόα εισαγωγή μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Τη δημιουργία τεσσάρων συνεργείων κατεδάφισης αυθαιρέτων στο Νομό Θεσσαλονίκης, αποφάσισε το Νομαρχιακό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων υπηρεσιών. Ο Νομάρχης κ. Παπαδόπουλος κατέστησε σαφές ότι τα συνεργεία αυτά θα καλύπτουν όλες τις γεωγραφικές περιφέρειες του Νομού και θα επεμβαίνουν άμεσα και συστηματικά για να καταστείλουν το φαινόμενο της εμφάνισης "νέας γενιάς αυθαιρέτων". Εξάλλου, αφού θα προηγηθεί η καταγραφή των ήδη υπαρχόντων από τους Δήμους και τις Κοινότητες, θα κατεδαφιστούν κατά προτεραιότητα αυτά, που βρίσκονται σε δημόσιες δασικές εκτάσεις, όσα "θίγουν" την εφαρμογή και υλοποίηση ρυμοτομικών σχεδίων, καθώς και τα κτίρια που αποτελούν εστίες μόλυνσης.

Σοβαρό κίνδυνο διέτρεξαν, χθες το απόγευμα, εβδομήντα επιβάτες αμαμοστοιχίας, που εκτελούσε το δρομολόγιο Κοζάνη - Αθήνα, όταν εκτροχιάστηκαν τρία από τα τέσσερα βαγόνια, έξω από την πόλη της Βέροιας. Το σιδηροδρομικό ατύχημα σημειώθηκε λίγο πριν το σιδηροδρομικό σταθμό στην κοινότητα Μέση Ημαθίας, με αποτέλεσμα να διακοπεί η σιδηροδρομική σύνδεση από τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα από και προς τη Δυτική Μακεδονία για αρκετές ώρες. Η ταχεία επιβατική αμαξοστοιχία "Intercity" αναχώρησε από το σταθμό της Κοζάνης με προορισμό το Πλατύ Ημαθίας και την Αθήνα, με προϊστάμενο αμαξοστοιχίας τον Γ. Τσιφουτίδη και μηχανοδηγούς τους Γ. Βεργιάδη και Δ. Σκουτέλη, αλλά έξω από το σταθμό της κοινότητας Μέση εκτροχιάστηκαν ξαφνικά τα τρία τελευταία από τα τέσσερα συνολικά βαγόνια, με αποτέλεσμα να σημειωθεί μικροπανικός ανάμεσα στους επιβάτες, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανένας.

Εικοσιτετράωρη προθεσμία πήρε από το αυτόφωρο δικαστήριο ο 59χρονος ιερέας που κατηγορείται από την αστυνομία ότι μετέφερε από ακριτική περιοχή της Καστοριάς στη Θεσσαλονίκη με το αυτοκίνητο του, Αλβανούς λαθρομετανάστες έναντι αμοιβής. Το τριμελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης αναγκάστηκε να αναβάλλει την εκδίκαση της υπόθεσης για αύριο, επειδή δεν βρέθηκε διερμηνέας για τους πέντε Αλβανούς λαθρομετανάστες, οι οποίοι παραπέμπονται στο δικαστήριο μαζί με τον ιερέα Σεραφείμ Ασημακόπουλο. Εικοσιτετράωρη αναβολή ζήτησε από τους δικαστές και ο ιερέας από την κοινότητα Αυγή Καστοριάς, για να εμφανιστεί στο δικαστήριο βασικός μάρτυρας υπεράσπισης.

Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των Πανεπιστημίων Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης και Bocconi του Μιλάνο υπέγραψαν οι πρυτάνεις τους κκ Ιωάννης Τσέκουρας και Roberto Ruozi. Η συμφωνία θα οδηγήσει στην ανταλλαγή φοιτητών και διδασκόντων μεταξύ των δύο πανεπιστημίων και σε κοινές πολιτιστικές και ερευνητικές δραστηριότητες. Το πανεπιστήμιο Μακεδονίας είναι γνωστό στον τομέα της οικονομίας και του business και είναι το πρώτο ελληνικό ΑΕΙ με το οποίο το πανεπιστήμιο Bocconi υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας διευρύνοντας έτσι το δίκτυο που συγκεντρώνει τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια της Ευρώπης. Η υπογραφή της συμφωνίας θα συμβάλει στην ενδυνάμωση της υπάρχουσας συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας στον τομέα της πανεπιστημιακής και επιχειρηματικής κατάρτισης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πανεπιστήμιο Bocconi ιδρύθηκε πριν 95 χρόνια και είναι το πρώτο ιταλικό πανεπιστήμιο που ανήγαγε τις οικονομικές σπουδές στο επίπεδο κύρους του πτυχίου. Σήμερα έχει 12.400 φοιτητές και προσφέρει 6 διαφορετικές κατευθύνσεις πτυχίου στην οικονομία.

Τα προβλήματα του κλάδου της συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης και τα αποτελέσματά της θα συζητηθούν στη διάρκεια ημερίδας με τίτλο "Εργασίες συντήρησης αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης", που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη 1997" σε συνεργασία με το "Σύλλογο Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης". Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Μαΐου, στις 11 πμ στο Κέντρο Πληροφόρησης Διαγωνίου του Οργανισμού.

Χρήσιμη, χαρακτήρισε την συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο βοηθός του Γ.Γ του ΟΗΕ, σερ Κίναν Πρέντεργαστ, αποφεύγοντας όμως να προβεί σε ουσιαστικές δηλώσεις για το περιεχόμενο της συνομιλίας τους. Πάντως, σχετικά με το ενδεχόμενο μιας απευθείας συνάντησης του κ. Κληρίδη με τον Τουρκοκύπριο κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, σημείωσε ότι "παραμένει ανοιχτό".

Οι στρατιωτικές ασκήσεις, όπως αυτή της Τουρκίας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ, θα ήταν καλά να αποφεύγονται, γιατί δημιουργούν ένα κλίμα που δε συμβάλλει στην επίτευξη του κοινού εδάφους που αναζητείται, για να αρχίσουν οι απευθείας διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού. Στη δήλωση αυτή προέβη ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Κώστας Ηλιάδης, μιλώντας πριν από τη συνεδρία του Κυπριακού Υπουργικού Συμβουλίου. Πρόσθεσε δε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει καμία πληροφορία για την πραγματοποίηση ή μη της άσκησης.

Δημόσια έκκληση προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου, απηύθυνε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν στην απάλειψη του αποικιοκρατικού νόμου, ο οποίος καθιστά την παρά φύσιν συνουσία ποινικό αδίκημα και ο οποίος είναι ανενεργός από το 1981. Σε συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Κυπριακής Βουλής, ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τα μέλη της για τις ενδεχόμενες πολιτικές επιπτώσεις, που θα υπάρξουν από τη μη συμμόρφωση της Κύπρου στη γνωστή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην προσφυγή του Αλέκου Μοδινού. Ο Κύπριος Υφυπουργός Εξωτερικών, επισήμανε ότι, ''ανεξαρτήτως της συνείδησης κάθε βουλευτή για την ηθική πτυχή του θέματος της ομοφυλοφιλίας, θα πρέπει να απαλειφθεί ο επίμαχος νόμος, ο οποίος βρίσκεται και σε αντίθεση με το ίδιο το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

Σημαντικές προτάσεις σχετικά με την ανάπτυξη μιας Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες περιέχονται στην έκθεση του Βέλγου χριστιανοδημοκράτη Leo Tindemans, συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όπως επισήμαναν οι ευρωβουλευτές, τα Βαλκάνια και οι χώρες της Μεσογείου αποτελούν περιοχές άμεσης προτεραιότητας για την ΕΕ. Συγκεκριμένα, σημειώθηκε ότι είναι αναγκαία η προσέγγιση των χωρών της Βαλκανικής στις ευρωπαϊκές δομές, καθώς η περιοχή, όπως τονίσθηκε, αποτελεί την κύρια ζώνη έντασης στην Ενωση. "Οι διαφορές, που υπάρχουν μεταξύ των χωρών της Μεσογείου, θα πρέπει να διευθετούνται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ και με προσφυγή, εάν αυτό είναι αναγκαίο, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης", σημειώνεται στην έκθεση του Τindemans. Ο Βέλγος ευρωβουλευτής, παρουσιάζοντας την έκθεση ενώπιον του Σώματος, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Θα πρέπει να ντρεπόμαστε για την απουσία της ΕΕ από τη σύγκρουση στα Βαλκάνια" και ταυτόχρονα επέμεινε ότι δεν μπορεί να υπάρξει σοβαρή εξωτερική πολιτική, εάν δεν στηρίζεται από στρατιωτική δύναμη.

Ψήφισμα με το οποίο ζητείται η άμεση αποφυλάκιση του Τούρκου δημοσιογράφου Ισίκ Γιουρτσού, καθώς και των άλλων συναδέλφων του, οι οποίοι έχουν φυλακισθεί λόγω άσκησης του επαγγέλματός τους, ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με το ψήφισμα αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την τουρκική κυβέρνηση να άρει όλα τα νομικά εμπόδια στην ελευθερία έκφρασης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ ταυτόχρονα απευθύνει έκκληση να διασφαλίσει ότι οι δημοσιογράφοι και τα τουρκικά Μ.Μ.Ε θα μπορούν να ασκούν ελεύθερα το επάγγελμά τους.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ και ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών, Στογιάν Στάλεφ, έγιναν δεκτοί από τον καγκελάριο της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ, στη Βόννη. Οι δυο πλευρές εξέτασαν το ενδεχόμενο να "συνδεθεί " το βουλγαρικό λεβ με το γερμανικό μάρκο, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Νομισματικού Συμβουλίου στη Βουλγαρία. Κατά τον κ.Κολ η "σύνδεση" αυτή θα αποτελέσει κίνητρο για την αύξηση των γερμανικών επενδύσεων στη Βουλγαρία. Ο Γερμανός καγκελάριος συνέστησε στον μελλοντικό πρωθυπουργό της Βουλγαρίας στενότερη συνεργασία της Σόφιας με τη "Μπούντεσμπανκ" και σημείωσε ότι η Βόννη είναι έτοιμη να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Σε κατάσταση επιφυλακής έχουν τεθεί οι στρατιωτικές μονάδες των Σκοπίων, που βρίσκονται κατά μήκος των αλβανοσκοπιανών συνόρων, με σκοπό να αποτραπεί η μαζική είσοδος λαθρομεταναστών. Τη σχετική ανακοίνωση εξέδωσε ο υπουργός Αμυνας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Μπλάγκοε Χαντζίνσκι, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα η είσοδος Αλβανών λαθρομεταναστών στα Σκόπια έχει προσλάβει επιδημικές διαστάσεις.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα μπροστά στο κτίριο της σερβικής κυβέρνησης, χιλιάδες γιατροί και εργαζόμενοι των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της Σερβίας, περίπου το 80% του νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας, οι οποίοι εδώ και τέσσερις ημέρες απεργούν, με αποτέλεσμα να έχει παραλύσει η λειτουργία των περισσοτέρων νοσοκομείων της χώρας και να εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά. Ως κύριο αίτημα, οι απεργοί θέτουν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των τελευταίων τριών μηνών καθώς και την παραίτηση της υπουργού Υγείας, Λεποσαβα Μιλίτσεβιτς, την οποία θεωρούν υπεύθυνη για την οικτρή κατάσταση που παρουσιάζουν τα νοσοκομεία και οι υγειονομικές υπηρεσίες της Σερβίας, ενώ ζητούν από την κυβέρνηση να δεσμευθεί οτι σύντομα θα υπάρξει ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών εργασίας στα νοσοκομεία της χώρας.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 16 May 1997 - 6:40:25 UTC