Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-05-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:26 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 23.5.1997

Η Διακυβερνητική Διάσκεψη για την αναθεώρηση της συνθήκης του Μάαστριχτ είναι το αντικείμενο της μονοήμερης έκτακτης συνόδου κορυφής των χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται στο Νόρτβουεϊκ της Ολλανδίας. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ζήτησε τη δέσμευση των εταίρων της Ελλάδας για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας των κοινοτικών χωρών. Η έκτακτη αυτή σύνοδος θεωρείται αποφασιστική για το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς οι δεκαπέντε ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιχειρήσουν να δώσουν νέα ώθηση στις συνομιλίες, που αφορούν στο τελικό περιεχόμενο που θα πάρει η αναθεωρημένη συνθήκη του Μάαστριχτ.

Ικανοποιητικά εξελίσσεται η προώθηση των κοινωνικών θεμάτων στην αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές. Όπως είπε, στη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι η παρουσία του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, πρόκειται να δώσει μια σημαντική ώθηση στη δημιουργία μιας "Ευρώπης των πολιτών" λόγω της θετικής στάσης της νέας βρετανικής κυβέρνησης στα θέματα της απασχόλησης, του περιβάλλοντος και της διαφάνειας. Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε τη διάσταση απόψεων που υπάρχει ακόμη για τα θεσμικά ζητήματα στην πορεία της Διακυβερνητικής. Παράλληλα επισήμανε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση των κρατών-μελών να προχωρήσουν οι εργασίες για την ολοκλήρωση της Διακυβερνητικής στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στο Άμστερνταμ.

Τη Δευτέρα, πιθανότατα, θα σταλεί στην Ολλανδική προεδρία το υπόμνημα των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων, αλλά η συνέχεια της διαδικασίας θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο του αντίστοιχου τουρκικού, του οποίου ο σχολιασμός αναμένεται να γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξη τύπου επισημαίνοντας ότι η χώρα μας επιθυμεί διακαώς εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, και παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι το τουρκικό υπόμνημα θα είναι προσανατολισμένο προς την κατεύθυνση αυτή. Σε ότι αφορά την κατά ένα μήνα επιμήκυνση του μορατόριουμ για τις στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Τουρκία για ασυνέπεια λόγων και έργων και πρόσθεσε: "Δεν πιστεύουμε ότι μειώνει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας μας, αντίθετα συμβάλει στην ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης στην περιοχή".

Η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ θα συμμετάσχει στη σύνοδο του Βορειοτλαντικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στη Σίντρα της Πορτογαλίας, στις 29-30 Μαΐου. Στο περιθώριο της συνόδου, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, η κ.Τσιλέρ αναμένεται ότι θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό της υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρο Πάγκαλο. Ο τουρκικός τύπος δεν αποκλείει και συνάντηση του Τούρκου Προέδρου, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Παρίσι στις 27 Μαΐου, όπου θα παραστούν στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας ΝΑΤΟ- Ρωσίας.

Στη Βουλγαρία μεταβαίνει την επόμενη Παρασκευή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού της χώρας. Ο κ. Καραμανλής παρέθεσε σήμερα γεύμα στους πρέσβεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Η πρόσκληση που απευθύναμε στους Ευρωπαίους πρέσβεις αφενός μεν έχει την έννοια της αλληλοενημέρωσης για τα πολλά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα η Διακυβερνητική, πέραν τούτου όμως έχει και μια έννοια συμβολισμού και επικοινωνίας προς τους πρέσβεις του σταθερού ευρωπαϊκού προσανατολισμού που έχει η Νέα Δημοκρατία και που φιλοδοξεί για την Ελλάδα έναν ενεργότερο ρόλο στην κατεύθυνση της οικοδόμησης του κοινού ευρωπαϊκού οικοδομήματος", σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

Τις προοπτικές για την προώθηση της ελληνορουμανικής συνεργασίας συζήτησαν κατά τη σημερινή συνάντηση τους στη Βουλή, ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Εμίλ Κωνσταντινέσκου και ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Απόστολος Κακλαμάνης. Ο πρόεδρος της Ρουμανίας ζήτησε τη συνδρομή του ελληνικού Κοινοβουλίου στην προσπάθεια της χώρας του να συμμετάσχει στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας σ αυτό το αίτημα. "Μεταξύ των δύο χωρών δεν υπάρχουν προβλήματα, παρά μόνο απεριόριστες δυνατότητες για μια στενή συνεργασία και έργο όλων είναι να αξιοποιήσουμε αυτές τις δυνατότητες", τόνισε ο κ. Κακλαμάνης, ο οποίος ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ρουμανίας για τα εθνικά μας θέματα. Αύριο ο κ. Κονσταντινέσκου θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για το Αγιον Όρος.

Δε θεωρεί οριστική, ούτε πλήρη την απάντηση της βρετανικής κυβέρνησης, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε βιαστική για τη μη επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος. Εξάλλου -όπως τόνισε- θα θέσει το θέμα αυτό στο Βρετανό ομόλογό του στις 30 Ιουνίου, στο περιθώριο της Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ προτίθεται να το θέσει και απευθείας στη βρετανική κυβέρνηση με επιστολή του, μόλις κριθεί ότι ο χρόνος είναι κατάλληλος. Απαντώντας ο κ. Βενιζέλος στη Βουλή, σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Συνασπισμού, Πέτρου Κουναλάκη, τόνισε ότι το υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη -και προσωπικά με τον Ζυλ Ντασσέν- με την ελληνική και βρετανική επιτροπή, έχει επεξεργαστεί μια στρατηγική, την οποία θα κλιμακώνει όπως και όταν θεωρεί χρήσιμο και αποτελεσματικό να γίνει.

Στο υψηλότερο σημείο όλων των ετών λειτουργίας του έφτασε σήμερα ο Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης καταρρίπτοντας το ρεκόρ της 5ης Ιουλίου του 1990 που ήταν οι 1684 μονάδες, ξεπέρασε τις 1700 μονάδες και έκλεισε στις 1727,70 σημειώνοντας υψηλή άνοδο κατά 2,60%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 32,4 δισεκατομμύρια δραχμές.

Με την κόρη του Τσε Γκεβάρα, την Αλέιδα Γκεβάρα, συναντήθηκε σήμερα ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ενημερώθηκε για τα προβλήματα του λαού της Κούβας και εξέφρασε αισιοδοξία για την επίλυση τους. Από την πλευρά της η Αλέιδα Γκεβάρα δήλωσε ότι ο λαός της Κούβας αυτή τη στιγμή χρειάζεται περισσότερο από ποτέ την αλληλεγγύη όλων των ανθρώπων και χαίρεται που αυτή την αλληλεγγύη την είδε στον ελληνικό λαό.

Οι εργασίες του ιστορικού συμποσίου, με θέμα "Η δημοκρατική παράταξη (Ελευθέριος Βενιζέλος, Αλέξανδρος Παπαναστασίου και Γεώργιος Παπανδρέου) στο Μεσοπόλεμο" άρχισαν, το οποίο οργανώνει το πνευματικό ίδρυμα "Γεώργιος Παπανδρέου" άρχισαν το πρωί στο αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών. Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών η πρόεδρος του ιδρύματος, Σοφία Παπανδρέου-Κατσανέβα, τόνισε ότι το ίδρυμα πιστεύει στον ανοιχτό διάλογο και την προσέγγιση των ιστορικών γεγονότων και αποσκοπεί στην περιφρούρηση της ιστορικής μνήμης. Ο αντιπρόεδρος του ιδρύματος, καθηγητής του ΑΠΘ, Παύλος Πετρίδης, επισήμανε ότι το θέμα του συμποσίου αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα, λόγω της επισημοποίησης των Αρχείων Καραμανλή.

Η σημασία που αποκτά ο ρόλος των ανωτάτων δικαστηρίων στην προστασία του πολίτη και του δημοκρατικού πολιτεύματος, τα προβλήματα που προκαλούνται από πολιτικές και κυβερνητικές παρεμβάσεις στο έργο τους και η σχέση των εθνικών δικαστηρίων με τα διεθνή δικαστήρια, συγκαταλέγονται στα βασικά θέματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες στο διεθνές συνέδριο για το "Ρόλο των Ανωτάτων Δικαστηρίων σε Εθνικό και Διεθνές Επίπεδο", που συνεχίζεται στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από τις εισηγήσεις, στις φτωχότερες και λιγότερο αναπτυγμένες οικονομικά και πολιτικά χώρες του κόσμου είναι εντονότερη η αντίληψη και το αίτημα για τον "πολιτικό" ρόλο των Δικαστηρίων στην κατεύθυνση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προάσπισης του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ο πρώτος γύρος των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς ενδέχεται να αρχίσει στις 7 Ιουλίου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης. Ο κ. Χριστοφίδης ερωτηθείς αν θα υπάρχει ημερήσια διάταξη για τις απευθείας συνομιλίες δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν ξέρει τίποτα ακόμη και αναμένει την επίσημη πρόσκληση του Γ.Γ. του ΟΗΕ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι τα όρια των υποχωρήσεων, στα οποία θα κινηθεί η κυπριακή πλευρά είναι προδιαγεγραμμένα από το εθνικό συμβούλιο και υπενθύμισε ότι η οποιαδήποτε λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα.

Προειδοποίηση ότι η χρήση αντηλιακού δεν κάνει ακίνδυνη την αλόγιστη έκθεση στον ήλιο, απευθύνει στους καταναλωτές ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), συμπληρώνοντας ότι τα καλλυντικά αυτού του είδους απορροφούν ή αντανακλούν μέρος μόνο των ακτίνων του ήλιου. "Σκοπός των αντηλιακών είναι η προστασία από τη βλαπτική ηλιακή ακτινοβολία για την πρόληψη της φωτογήρανσης και του καρκίνου του δέρματος και όχι η αύξηση των ωρών έκθεσης και το έντονο μαύρισμα", υπενθυμίζει η σχετική ανακοίνωση του ΕΟΦ.

Μόλις δύο έδρες κρατούν στην εξουσία την κυβέρνηση συνασπισμού της Τουρκίας, μετά τις παραιτήσεις δύο βουλευτών του Κόμματος του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλλέρ, του Σαμίλ Αγιρίμ και του Χικμέτ Αϊντίν, που έχουν σαν αποτελέσμα να μειωθεί η κοινοβουλευτική δύναμη του Κόμματος στην Εθνοσυνέλευση στις 119 έδρες. Συνολικά τα δύο κόμματα της συμπολίτευσης διαθέτουν στη Βουλή 278 έδρες, με όριο πλειοψηφίας αυτό των 276 βουλευτών, ενώ αναμένονται και άλλες παραιτήσεις από το κόμμα της κ.Τσιλλέρ.

Επιβεβαιωτική των καταγγελιών που περιέχονται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, είναι η έκθεση της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τουρκίας, την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος της οργάνωσης, Ακίν Μπιρντάλ. Στην έκθεση, η οποία αναφέρεται μόνο στον Απρίλιο του 1997, καταγράφονται δεκατέσσερις μυστηριώδης δολοφονίες, οκτώ "εξώδικες" δολοφονίες και δεκαπέντε εξαφανίσεις. Επίσης, 233 άτομα έχασαν τη ζωή τους, δύο χωριά εκκενώθηκαν ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Τουρκίας, στις τουρκικές φυλακές υπάρχουν 151 "φυλακισμένοι συνειδήσεως".

Με 230 Έλληνες αθλητές και 96 αθλήτριες θα πάρει μέρος η χώρα μας στους 13ους Μεσογειακούς αγώνες που θα διεξαχθούν από τις 8 έως τις 25 Ιουνίου, στο Μπάρι της Ιταλίας. Πρόκειται για την πολυπληθέστερη στα χρονικά ελληνική ομάδα. Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στα 24 από τα 25 αθλήματα του προγράμματος. Θα συμμετέχει στα ομαδικά αθλήματα, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλει, πόλο και χάντμπολ και σε 19 ατομικά. Στο στίβο θα πάρουν μέρος οι κορυφαίοι Έλληνες αθλητές, στην άρση βαρών θα μας εκπροσωπήσουν οι χρυσοί και αργυροί Ολυμπιονίκες μας, στην ιστιοπλοΐα ο Κακλαμανάκης. Θα αγωνιστούμε ακόμη στην πυγμαχία, την σκοποβολή, την κολύμβηση, στο γκολφ, στο καράτε. Στους αγώνες έχουν δηλώσει συμμετοχή 21 χώρες και το σύνολο των αθλητών αναμένεται να φτάσει τον αριθμό των 3.400.

Μικρή πτώση θα σημειώσει αύριο η θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις στα βόρεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 13 έως 29 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 έως 31 και στα νησιά του Αιγαίου από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι με γρήγορη εξασθένιση ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 23 May 1997 - 16:40:18 UTC