Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-05-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 14:05 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 24.5.1997

Οι ελληνικές επιδιώξεις ικανοποιήθηκαν μερικώς, με σημαντικότερη εκείνη της διατήρησης Ευρωπαίων επιτρόπων από όλες τις χώρες, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στο Νορτβάϊκ της Ολλανδίας. Για τη βασική ελληνική επιδίωξη, που είναι η προστασία των συνόρων, τόνισε χαρακτηριστικά ότι το "παλεύουμε". Ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι στη σύνοδο κορυφής παρέμειναν ανοιχτά πολλά ζητήματα, όπως θεσμικά, εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, δικαστικής συνεργασίας και εσωτερικών υποθέσεων και πλήρη κατάργηση ελέγχων στα σύνορα. Ο Πρωθυπουργός, υποστήριξε ότι στο θεσμικό τομέα, δηλαδή στη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στον καθορισμό του αριθμού των ψήφων στο Συμβούλιο Υπουργών, η ολλανδική προεδρία προωθεί μια συμβιβαστική πρόταση που μπορεί να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των μικρών και μεγάλων χωρών.

Την εκτίμηση ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, εξέφρασε η υπουργός εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάντλιν Ολμπράιτ, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε λίγο πριν αναχωρήσει για την Ευρώπη: "Νομίζω ότι έχουμε δει κάποια θετικά βήματα σε ό, τι αφορά τη βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας και ελπίζουμε πολύ να συνεχιστεί αυτή η πορεία διότι είναι δύο χώρες, πολύ σημαντικοί σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, τις έχουμε μεγάλη ανάγκη και τις εμπιστευόμαστε και φυσικά είναι πολύ καλύτερα όταν οι σχέσεις τους είναι καλές." τόνισε η κ. Ολμπράιτ. Αναφερόμενη στο κυπριακό, η κ. Ολμπράιτ επανέλαβε ότι αποτελεί θέμα προτεραιότητας για τις Ηνωμένες Πολιτείες και σημείωσε ότι πρέπει να προωθηθεί φέτος η διαδικασία επίλυσης.

Την παλιά πρόταση για τη σύναψη συμφώνου καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επανέφερε ο Πρόεδρος της γειτονικής χώρας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελληνικό ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι και σε ερώτηση εάν θα συμφωνούσε στην προοπτική ενός συμφώνου μη επίθεσης με την Ελλάδα ο Τούρκος Πρόεδρος απάντησε : "Ναι είχα προτείνει μια τέτοια συμφωνία στον Κ. Μητσοτάκη, ένα σύμφωνο καλής γειτονίας και συνεργασίας". Ο κ. Ντεμιρέλ στη συνέντευξή του επανέλαβε πολλές φορές ότι τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορούν να λυθούν με διάλογο και σημείωσε χαρακτηριστικά: "Είμαστε έτοιμοι να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα αρχίζοντας διάλογο και παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα. Για ότι προτείναμε στο παρελθόν κρατάμε το λόγο μας". Πάντως ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι κατά την άποψη της χώρας του η κυριότητα 130 νησίδων και βραχονησίδων είναι αμφισβητήσιμη και σημείωσε ότι το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί πρώτα με διάλογο, ενώ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι επιχείρησε να καταλάβει αυτές τις νησίδες και βραχονησίδες.

Θετικές σκέψεις χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ντεμιρέλ περί υπογραφής από Αθήνα και Άγκυρα συμφώνου μη επίθεσης ο Θ. Πάγκαλος. Υπογράμμισε πάντως ότι για να γίνει κάτι θα πρέπει πρώτα η Τουρκία να αποσύρει το "casus belli" για τα 12 μίλια.

Τη Δευτέρα αποστέλλεται, μέσω της Ολλανδικής προεδρίας το μνημόνιο της ελληνικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τα ελληνοτουρκικά, στην αντίστοιχη τουρκική επιτροπή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Στο μεταξύ, οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για το κυπριακό, θα αρχίσουν πιθανότατα στις 7 Ιουλίου.

Συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, για την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών. Ο κ.Παπανδρέου κατηγόρησε τη Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, για διαστρέβλωση των δηλώσεων του περί αποποινικοποίησης της χρήσης ινδικής κάνναβης. Από το πολιτικό γραφείο του υπουργού, ανακοινώθηκε ότι η πρόταση του περί καλλιέργειας χασίς για ατομική χρήση, αφορά τους ήδη χρήστες και αποσκοπεί στην απεμπλοκή τους από τους εμπόρους ναρκωτικών. Νωρίτερα, η κ.Παπαρήγα είχε ζητήσει την αποπομπή του κ.Παπανδρέου από την κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ζήτησε από την κ. Παπαρήγα να μιλάει λιγότερο, ενώ αποστάσεις από το θέμα κράτησε ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Ο Συνασπισμός, από την πλευρά του, υποστήριξε τις θέσεις του Γιώργου Παπανδρέου.

Θέματα που αφορούν στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων ανάμεσα στη Βόρεια Ελλάδα και στη Ρουμανία, συζήτησαν το πρωί ο Πρόεδρος της Ρουμανίας, Εμίλ Κωνσταντινέσκου, με τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο. Ο Ρουμάνος Πρόεδρος μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του που επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη, επειδή όπως είπε, η πόλη αυτή αποτελεί έναν εμπορικό και οικονομικό άξονα, που συνδέει το Βορά και το Νότο, σημείωσε ότι οι παραδοσιακές ελληνορουμανικές σχέσεις, μπορούν να αποκτήσουν, σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο, νέες διαστάσεις.

Σημαντικοί τομείς για την οικονομία των 15 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν οι κλάδοι της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης, καθώς, παρά την κρίση που διέρχονται τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να απασχολούν εκατομμύρια εργαζομένους και να πραγματοποιούν κύκλο εργασιών που ανέρχεται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ECU. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε κατά τη διάρκεια της διπλής διοργάνωσης στη Θεσσαλονίκη, του 78ου Παγκοσμίου Συνεδρίου του Textile Institute και του 5ου Συμποσίου Κλωστοϋφαντουργίας των Συνδέσμων Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) και Επιχειρήσεων Πλεκτικής (ΣΕΠΒΕ) Βορείου Ελλάδος.

Πρόστιμα συνολικού ύψους 720 εκ. δρχ. επέβαλε η επιτροπή κεφαλαιαγοράς σε χρηματιστηριακές εταιρείες και ιδιώτες οι οποίοι ενέχονται στο σκάνδαλο της εταιρείας "Δέλτα χρηματιστηριακής" σύμφωνα με το πόρισμα των διεθνών χρηματιστηριακών οίκων. Χθες ο γενικός δείκτης της Σοφοκλέους κατέρριψε κάθε ρεκόρ και έκλεισε στις 1727,7 μονάδες.

Φορείς της ιδεολογίας του πολιτισμού και του πολιτισμού της ιδεολογίας χαρακτήρισε τις γυναίκες η γενική γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας_Θράκης Χρύσα Μανωλιά σε εισήγησή της κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα "Η γυναίκα στον πολιτισμό σήμερα" που διοργανώνει η Ένωση Γυναικών Ελλάδας στο Κέντρο Πολιτισμού της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. "Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι την πιο σημαντική στροφή της πολιτιστικής μας πολιτικής εμπνεύστηκε και άρχισε να υλοποιεί η Μελίνα Μερκούρη μία γυναίκα καλλιτέχνιδα" τόνισε η κ Μανωλιά προσθέτοντας ότι δεν είναι επίσης τυχαίο ότι οι γυναίκες στελεχώνουν με συντριπτικά ποσοστά τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους ή σχηματίζουν αποκλειστικά γυναικείους πολιτιστικούς συλλόγους για να εκφραστούν και να προωθήσουν το δικό τους όραμα τυχαία.

Με απεργιακές κινητοποιήσεις στα μέσα Ιουνίου και αποχή από τη δασοπυρόσβεση απειλούν οι δασικοί υπάλληλοι, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Την ανακοίνωση αυτή, έκανε ο πρόεδρος των δασολόγων Νεόκλητος Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έδωσε το 1995. Επισήμανε ακόμη την έλλειψη υποδομής, τόνισε ότι έχει καταργηθεί το ειδικό επίδομα για τους δασικούς, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ζητεί τώρα αναδρομικά την επιστροφή του επιδόματος.

Στα ίχνη διεθνούς σπείρας, που διοχετεύει από το εξωτερικό στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων βρίσκονται από σήμερα οι διωκτικές αρχές στην Πιερία. Από την ασφάλεια Κατερίνης έχουν συλληφθεί τρία άτομα -ανάμεσά τους και ένας Ρουμάνος- , ενώ κατασχέθηκαν συνολικά 37. 000 πλαστά χαρτονομίσματα των εκατό δολαρίων ΗΠΑ, το καθένα. Όπως αποκαλύφθηκε από τις πρώτες έρευνες τα μέλη της σπείρας είχαν προμηθευτεί τα παραχαραγμένα εκατοδόλαρα από την Ιταλία, όπου -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- είχαν κατασκευαστεί σε παράνομα εργαστήρια.

Η Θεσσαλονίκη της λογοτεχνίας της ποίησης, της μουσικής, των εικαστικών, του θεάτρου, του κινηματογράφου των μεγάλων θεσμών του πολιτισμού, της δυναμικής επιχειρηματικής παρουσίας ξεδιπλώνεται μέσα από τις σελίδες του Πολιτιστικού Οδηγού "Θεσσαλονίκη ΄97 που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μπαρμπουνάκη. Ο Οδηγός περιλαμβάνει κεφάλαια που αναφέρονται στην ιστορία της Θεσσαλονίκης διά μέσου των αιώνων , στα μνημεία της πόλης (τα τείχη, την ιστορία του Λευκού Πύργου, τα ρωμαϊκά ανάκτορα, τα τουρκικά μνημεία) τους φορείς και τα ιδρύματα με την ιστορία τους, τα μουσεία, τους χριστιανικούς ναούς , τα πανεπιστήμια, το Κρατικό Θέατρο, τη ΔΕΘ, τα Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού και Κινηματογράφου, την ΧΑΝΘ, την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, το Βαφοπούλειο, τον Σύνδεσμο Εκδοτών, τα ξένα μορφωτικά ινστιτούτα, τον Μύλο , την Αίγλη, τον Οργανισμό Λιμένος , τον Οργανισμό Αποχετευσης και άλλα.

Τα δύο σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι είναι η ελεύθερη διακίνηση και οι περιορισμοί στην παιδεία, δήλωσε ο εισηγητής για το Κυπριακό της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ούγγρος βουλευτής Άνδρας Μπαρσόνι. Ο κ. Μπαρσόνι είπε, ακόμη, ότι θα εγείρει το θέμα των αγνοουμένων στην τουρκική κυβέρνηση, η οποία μάλλον μπορεί να δώσει κάποιες λεπτομέρειες για το θέμα.

Τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στην επικείμενη Βαλκανική Διάσκεψη υπουργών εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε σε συνέντευξη του, η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Ντνέβνικ", ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Λιουμπομιρ Φρτσκοφσκι. "Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας" επισημαίνει ο κ Φρτσκοφσκι "μου ανακοίνωσε χθες ότι έγινε αποδεκτή η φόρμουλα, σύμφωνα με την οποία στο τραπέζι μπροστά από κάθε υπουργό θα βρίσκεται πινακίδα με το όνομά του και η σημαία της χώρας του, ενώ στο τελικό κείμενο τα ονόματα των υπουργών θα γραφούν κατά αλφαβητική σειρά. Όπως γνωρίζετε", συνεχίζει ο Φρτσκοφσκι "ακριβώς για το λόγο ότι δεν έγινε αποδεκτή η φόρμουλα αυτή δεν συμμετείχαμε στην προηγούμενη Βαλκανική Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στη Σόφιας. Τώρα πρόκειται για έναν "υγιή", όπως τον χαρακτηρίζει, συμβιβασμό, γι' αυτό και θα συμμετάσχουμε στη διάσκεψη της Θεσσαλονίκης". Ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών πιστεύει ότι η διάσκεψη αυτή δεν θα προκαλέσει ουσιαστικές αλλαγές, αλλά ότι θα είναι ένα βήμα προς τα εμπρός ενώ τονίζει ότι η χώρα του ανέκαθεν υποστήριζε την πρωτοβουλία για συνεργασία στα Βαλκάνια.

Σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία μόλις μιας έδρας έχει περιορισθεί η κυβέρνηση του Ν. Ερμπακάν. Ένας ακόμη βουλευτής του κόμματος του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλλέρ, ο Ινχάμα Οκοζούμ σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης γνωστοποιεί ότι αίρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση συνεργασίας. Η παραίτηση του Ακοζούμ είναι η τρίτη παραίτηση βουλευτή του κόμματος της Τσιλλέρ από χθες. Επίσης ένας άλλος στενός συνεργάτης της υπουργού Εξωτερικών, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Νεσμεντίν Σεφκερι παραιτήθηκε από το αξίωμα του. Ο αριθμός των εδρών του κόμματος της Τσιλλέρ μειώνεται στις 118 και του κυβερνητικού συνασπισμού στις 277, ενώ η απόλυτη πλειοψηφία είναι 276 έδρες. Χθες η Τανσού Τσιλλέρ ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Δίωρη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ερμπακάν είχε σήμερα το πρωί ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας Ισμαήλ Χακκί Καρανταγί. Σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους πριν την συνάντηση με τον στρατηγό Καρανταγί ο κ Ερμπακάν τόνισε πως η κυβέρνηση υποστηρίζει πάντα τον στρατό και είναι στη διάθεσή του. Ο Ερμπακάν εξέφρασε την ικανοποίηση για την επίσκεψη του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου και κατηγόρησε τον τύπο ότι αποδίδει λανθασμένα πολλά θέματα. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , ο στρατός και η κυβέρνηση έχουν φιλικούς δεσμούς και σχέσεις και δεν ωφελεί κανέναν να διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 24 May 1997 - 16:05:17 UTC