Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-05-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:15 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 26.5.1997

Θέμα αμφισβήτησης των νησιών και βραχονησίδων που δεν κατονομάζονται στις διμερείς συμφωνίες Ελλάδας και Τουρκίας, έθεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ονούρ Οϊμέν, κατά την εισήγηση του στην ημερίδα του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών για τα ελληνοτουρκικά. "Δεν έχουμε καμιά βλέψη για νησί ή βραχονησίδα που έχει δοθεί στην Ελλάδα σύμφωνα με τις διμερείς συνθήκες. Εάν, όμως, δεν υπάρχει καθεστώς, τότε πρέπει να καθίσουμε και να συζητήσουμε", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οϊμέν για να προσθέσει αμέσως μετά ότι η Τουρκία δεν φοβάται τα διεθνή όργανα και ζητά διάλογο για το ποιο θέμα θα παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Στη συνέχεια ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών έθεσε θέμα άνισης μεταχείρισης των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης σε σχέση με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες. Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, κάλεσε την Τουρκία να εγκαταλείψει την απειλή πολέμου και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους διεθνείς κανόνες και τόνισε ότι τα νέα δεδομένα στην περιοχή επιβάλουν την καθιέρωση καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Την εκτίμηση ότι οι τουρκικές θέσεις δε συμβάλλουν ώστε να βελτιωθεί το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και να απομακρύνουν κάθε προσπάθεια προσέγγισής τους, διατύπωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. "Η Ελλάδα επιδιώκει μέσα από τη διαδικασία των ομάδων εμπειρογνωμόνων να αποδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι ο μόνος τρόπος και ο μόνος δρόμος που υπάρχει ώστε ακολουθώντας τους οι δύο χώρες να προσεγγίσουν η μία την άλλη, είναι ακριβώς η τήρηση και ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας, των διεθνών συνθηκών. Αυτή είναι η προσπάθεια την οποία κάνει η Ελλάδα, πιστεύουμε ότι είναι επιτυχημένη και, εν πάση περιπτώσει, απέχει πάρα πολύ από το να αποτελεί διάλογο πολιτικού χαρακτήρα με την Τουρκία", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας.

Προειδοποίηση προς την Τουρκία να προσέξει μήπως με τις επιδιώξεις της για αλλαγή του στάτους κβο στο Αιγαίο ανοίξουν οι "ασκοί του Αιόλου" για αναθεώρηση του διεθνούς καθεστώτος στα στενά του Βοσπόρου, απευθύνει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, με συνέντευξη του στην εφημερίδα "Τα Νέα". Απαντώντας στον πρόεδρο της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, που είπε ότι η χώρα του δεν μπορεί να δεχτεί να επεκτείνει η Ελλάδα τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, γιατί τότε θα μετατραπεί το Αιγαίο σε "ελληνική λίμνη" ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε τα εξής: "Η Ελλάδα ασφαλώς και δε θεωρεί το Αιγαίο "ελληνική λίμνη". Μια μεγάλη ναυτιλιακή δύναμη όπως η Ελλάδα, έχει κάθε συμφέρον στην εμπέδωση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και στο σεβασμό των διεθνών υδάτων και διεθνών στενών. Και αυτό αφορά τόσο τα διεθνή ύδατα του Αιγαίου όσο και τα στενά του Βοσπόρου".

Το αξιόμαχο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις τρέχουσες εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα. Αναφερόμενος στις σημερινές δηλώσεις Οϊμέν, ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για προσπάθεια της Τουρκίας να κλιμακώσει την πίεση που ασκεί στην Ελλάδα. Υπογράμμισε εξάλλου ότι το αξιόμαχο και η αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων προαπαιτούν τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού και την ανάγκη ουσιαστικής ηθικής και υλικής αναβάθμισης των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων.

Ταύτιση απόψεων διαπιστώθηκε κατά τη συνάντηση το πρωί των υπουργών Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου, Ακη Τσοχατζόπουλου και Κώστα Ηλιάδη. "Η υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής αποτελεί για μας κοινή βάση έναντι της οποιασδήποτε απειλής υπάρξει ενάντια στο σύστημα ασφάλειας και της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδος και επομένως και αυτή η συνάντηση εντάσσεται σε μια αποτελεσματική και χρήσιμη συμβολή προς αυτή την κατεύθυνση", δήλωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος. Ο κ. Ηλιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι όλα τα κοινά προγράμματα των δύο υπουργείων προχωρούν όπως έχουν σχεδιαστεί και ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε άλλες εξελίξεις.

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών στο Παρίσι, έφεραν το Γάλλο πρωθυπουργό “αντιμέτωπο” με τις επιλογές του στο κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, ενώ ο πρόεδρος Σιράκ εμφανίζεται προβληματισμένος για την επιλογή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, 10 μήνες νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία. Τα τελευταία αποτελέσματα δίνουν στον κεντροδεξιό συνασπισμό των κομμάτων, "Συναγερμός για τη Δημοκρατία" και "Ένωση για τη Γαλλική Δημοκρατία", ποσοστό 36%, ενώ στο σοσιαλιστικό συνασπισμό ποσοστό που αναμένεται να ξεπεράσει το 40%. Οι εκλογολόγοι εκτιμούν ότι οι έδρες που τελικά θα κερδίσουν οι Σοσιαλιστές στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, θα κυμανθούν από 263-302, έναντι 255-287 του συντηρητικού συνασπισμού -επί συνόλου 577 εδρών.

Με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη συναντήθηκε το μεσημέρι ο Πρόεδρος του Συνασπισμού. Ο κ. Κωνσταντόπουλος παρουσίασε διεξοδικά τις απόψεις του κόμματός του για την αναβάθμιση της τοπικής, νομαρχιακής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Προτάσεις του Συνασπισμού είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής για την ανάδειξη των τοπικών αρχόντων, η αιρετή περιφερειακή διοίκηση και η μεταφορά πόρων και εξουσιών στους δήμους, τις νομαρχίες και τις περιφέρειες. "Υπάρχει μια ευρύτερη σύμπτωση αντιλήψεων πάνω σε μια πορεία μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για τον τόπο, παρότι υπάρχουν σε πολλά ζητήματα διαφορετικές πολιτικές ιεραρχήσεις. Αυτό δεν εμποδίζει την ενίσχυση αυτού του διαλόγου, τη συνέχειά του, τη συζήτηση πάνω στα θέματα που μπορούμε από κοινού να υποστηρίξουμε", δήλωσε ο κ. Σκανδαλίδης.

Δύο κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής παρέδωσε σήμερα στα νοσοκομεία της Κοζάνης και της Έδεσσας ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος. Το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης έχει παραδώσει συνολικά 8 κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής σε περιφερειακά νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας και ο κ. Πετσάλνικος υπογράμμισε ότι πρώτιστο καθήκον της πολιτείας είναι η εξασφάλιση υψηλού επιπέδου περίθαλψης. Η κάθε κινητή μονάδα κοστίζει 20-25 εκατομμύρια δραχμές.

Με απεργιακές κινητοποιήσεις την περίοδο των Γενικών Εξετάσεων απειλούν οι δώδεκα χιλιάδες υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας, των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Αίτημά τους είναι η έναρξη διαλόγου με την κυβέρνηση για τα οικονομικά τους αιτήματα. Οι υπάλληλοι υποστηρίζουν ότι με το νέο μισθολόγιο αθετήθηκαν οι υποσχέσεις του υπουργείου Παιδείας για επίδομα Γενικών Εξετάσεων 35.000 δραχμών το μήνα. Στο μεταξύ, συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας έκαναν το μεσημέρι οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του υπουργείου να δημιουργήσει κέντρα εκμάθησης ξένων γλωσσών.

Η ανάγκη σαφέστερου καθορισμού του νομικού και θεσμικού πλαισίου της ιδιωτικής τηλεόρασης στη χώρα μας, αλλά και το επιτακτικό αίτημα εκπαίδευσης ή μετεκπαίδευσης των δημοσιογράφων, ώστε να μειωθούν τα "κρούσματα" λαθών και έλλειψης βασικών γνώσεων, τονίστηκαν κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου του Mega Channel, που ολοκληρώνεται αύριο στη Θεσσαλονίκη. Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσαν οι ομιλητές για τη βελτίωση της ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης στο μέλλον, περιλαμβάνεται η ορθολογική χορήγηση αδειών λειτουργίας και ο σεβασμός των κριτηρίων ανταγωνισμού, ώστε να μην υπάρχουν προβληματικά κανάλια. Παράλληλα, προτείνεται η σύζευξη προγράμματος-καταναλωτικού αγαθού με πιο ποιοτικά θεάματα.

Ικανοποίηση για το γεγονός ότι η άμυνα της Κύπρου μεγαλώνει και θωρακίζεται, εξέφρασε σήμερα ο Α' Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας, Αντιστράτηγος Ιωάννης Κακουδάκης, ο οποίος έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη. Ο Κρητικός στρατιωτικός βρίσκεται στην Κύπρο για επιθεώρηση της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, την εκπαίδευσή της, των συνθηκών διαβίωσης, της επιχειρησιακής της κατάστασης, αλλά, και για να αντλήσει δύναμη, όπως είπε χαρακτηριστικά από τον "υπέροχο κυπριακό λαό". Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Εθνική Φρουρά και την Ελληνική Δύναμη Κύπρου με την εφαρμογή του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, εξέφρασε ικανοποίηση γιατί βλέπει σήμερα να υλοποιούνται φιλόδοξα προγράμματα και σχεδιασμοί που είχαν αρχίσει την περίοδο που υπηρετούσε στην Κύπρο.

Η τρίτη ανθρωπιστική βοήθεια, που συγκέντρωσε ο Δήμος Καλαμαριάς για το δοκιμαζόμενο λαό της Βουλγαρίας, αναχωρεί τα ξημερώματα της Τετάρτης. Δεκαπέντε τόνοι τροφίμων και παιδικών τροφών, συγκεντρώθηκαν από κατοίκους της Καλαμαριάς, από φορείς και βιομηχανίες της περιοχής, στο πλαίσιο υλοποίησης της πρωτοβουλίας του υπουργείου Εξωτερικών και της ΚΕΔΚΕ. Τα τρόφιμα θα μεταφερθούν στο Δήμο Δημήτροβγκραντ και θα παραδοθούν στις αρχές της πόλης.

H προώθηση της συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων, Τούρκων και Κυπρίων επιχειρηματιών, στην περιοχή των Βαλκανίων, της Μαύρης Θάλασσας και της Μέσης Ανατολής, αλλά και η δραστηριοποίησή τους στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού προβλήματος, με σκοπό τη δημιουργία κλίματος πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, απασχόλησαν τους συμμετέχοντες επιχειρηματίες σε χθεσινή συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη. Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών, άρχισε σήμερα στην τουρκική πόλη διήμερο επιχειρηματικό συνέδριο Τούρκων και Ελλήνων επιχειρηματιών.

Σε κλίμα έντασης άρχισε η προεκλογική εκστρατεία στην Αλβανία, καθώς η αντιπαράθεση μεταξύ των οπαδών των κομμάτων της αντιπολίτευσης και του Δημοκρατικού Κόμματος του Σαλί Μπερίσα οξύνεται συνεχώς. Ο αλβανικός τύπος στο σύνολό του αναφέρει ότι καθημερινά δε λείπουν τα βίαια επεισόδια και εκφράζει έντονες ανησυχίες για το τι διαστάσεις μπορούν να προσλάβουν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Στο μεταξύ τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές της 29ης Ιουνίου, διερευνούν τις δυνατότητες πιθανών συμμαχιών τους. Το Κόμμα Δημοκρατικής Συμμαχίας του Νεριτάν Τσέκα, σύμφωνα με την "Κόχα Γιον", απέρριψε πρόταση των σοσιαλιστών για προεκλογική συμμαχία. Παράλληλα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν από τον πρωθυπουργό, Μπασκίμ Φίνο, την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Μετά από δέκα χρόνια, η ομάδα ποδοσφαίρου του Ολυμπιακού κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδος. Ο αρχηγός των "ερυθρολεύκων" Κυριάκος Καραταϊδης στην τελευταία αγωνιστική του 18ου επαγγελματικού πρωταθλήματος, σήκωσε το τρόπαιο και οι παίχτες του Ντούσαν Μπάγιεβιτς αποθεώθηκαν από χιλιάδες φιλάθλους της ομάδας. Στον αγωνιστικό τομέα, ο Ολυμπιακός συνέτριψε την Καβάλα στο Στάδιο Καραϊσκάκη με σκορ 6 - 0. Με δύο γκολ που πέτυχε χθες ο Αλέκος Αλεξανδρής επί της Καβάλας, κατόρθωσε να ξεπεράσει τον Κώστα Φραντζέσκο και να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος.

Τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν αύριο στα βόρεια, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες μικρής διάρκειας στα βορειοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 12 έως 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 14 έως 29 και στις νησιωτικές περιοχές από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με πιθανότητα βροχής μικρής διάρκειας τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς και πρόσκαιρα μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 26 May 1997 - 16:40:24 UTC