Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-05-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 07:29 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 28.5.1997

Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αποσαφήνισε χθές στο Τούρκο προεδρο, με τον οποίο συναντήθηκε στο Παρίσι, στο περιθώριο της υπογραφής της συμφωνίας ΝΑΤΟ Ρωσίας, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί διάλογο με την Τουρκία "εφόλης της ύλης".Ο κ.Σημίτης τόνισε στον κ.Ντεμιρέλ ότι δεν συμφωνεί με όσα αυτός υποστήριξε περί βραχονησίδων και καθεστώτος στο Αιγαίο, στην συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό της Αθήνας.Ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση των μεταξύ τους διαφορρών.

Δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 13ου μισθού, επανέλαβε ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, κατά τη συζήτηση του συνταξιοδοτικού νομοσχεδίου που αφορά στους δημοσίους υπαλλήλους, τους στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας, στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ταυτόχρονα, ο υφυπουργός Οικονομικών προανήγγειλε ότι σύντομα θα κατατεθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το νομοσχέδιο για το μισθολόγιο των δικαστικών, στο οποίο θα ρυθμίζεται και το συνταξιοδοτικό των βουλευτών. Θα κατατεθούν ακόμα στη Βουλή τα νομοσχέδια για τις αποδοχές και τις συντάξεις των πανεπιστημιακών και των διπλωματών. Πάντως, το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο των δημοσίων υπαλλήλων, αστυνομικών και Σωμάτων Ασφαλείας προκάλεσε στην Αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία υποστήριξε ότι δε δίνει λύση στο πρόβλημα των συνταξιούχων.

Νέα εποχή εγκαινιάζεται για το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΡΣ), καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθούν δύο τροποποιήσεις στο νόμο του Ευάγγελου Βενιζέλου για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, οι οποίες θα διευρύνουν τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου. Παράλληλα, μέσα στον επόμενο μήνα ενδέχεται να εκδοθούν οι άδειες συχνοτήτων για τους εθνικής, τοπικής και περιφερειακής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στο 2ο Διεθνές Συνέδριο του Mega Channel στη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε ρύθμιση που θα ενισχύσει τον ρόλο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, εισάγοντας δύο αλλαγές. "Θα προχωρήσουμε σε ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία, για να ληφθεί μια απόφαση από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, δεν θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση η προηγούμενη ερώτηση προς τον υπουργό. Παράλληλα, επιθυμούμε να δώσουμε στο ΕΡΣ και ιδίως στον πρόεδρό του, τη δυνατότητα να παρεμβαίνει αυτομάτως, δίκην ασφαλιστικών μέτρων, για προβλήματα που άπτονται της ποιότητας των προγραμμάτων", τόνισε ο κ.Ρέππας, συμπληρώνοντας ότι το ΕΡΣ λειτουργεί ως ανεξάρτητη δημόσια αρχή και ότι έχει ισχύ και εξουσία.

Για πρώτη φορά θησαυροί του Αγίου ορους θα εκτεθούν εξω απο τα ότια της μοναστικής πολιτείας.Η έκθεση κειμηλίων του Αγίου ορους, που θα πραγματοποποιηθεί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, απο τις 21 Ιουνίου, θα δώσει την ευκαιρία σε όλους να γνωρίσουν απο κοντά θαυμαστά έργα τέχνης.Η έκθεση θα λειτουργήσει απο τις 21 Ιουνίου έως το τέλος του Δεκεμβρίου.Η έισοδος έχει καθοριστεί σε 2.000 δραχμές το άτομο, ενώ για μαθητές, φοιτητές, άτομα με ειδικές ανάγκες και πολύτεκνους η τιμή του εισιτηρίου είναι 1000 δραχμές.

Χωρίς ακτινολογικά εργαστήρια κινδυνεύουν να μείνουν από τις ερχόμενες μέρες τα περισσότερα κρατικά νοσοκομεία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, αφού οι διευθυντές των εργαστηρίων ζητούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες να διακόψουν τη λειτουργία τους, διαμαρτυρόμενοι για την πρόσφατη παραπομπή τους σε δίκη. Οι αντιδράσεις των γιατρών - που είναι αρμόδιοι για τη λειτουργία των ακτινολογικών και διαγνωστικών μηχανημάτων - προκλήθηκαν μετά την έκδοση βουλεύματος από το συμβούλιο πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, με το οποίο παραπέμπονται στο τριμελές πλεμμελειοδικείο 27 διευθυντές εργαστηρίων, με την κατηγορία ότι τα λειτουργούν παράνομα - χωρίς άδεια και σε ακατάλληλους χώρους - με αποτέλεσμα να εγκυμονούνται κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία.

Αλλα τέσσερα άτομα συνελήφθησαν σε παραμεθόριες περιοχές της Φλώρινας και της Καστοριάς, την ώρα που μετέφεραν από την Αλβανία ναρκωτικά, όπλα και λαθρομετανάστες, ενώ από ελληνική στρατιωτική περίπολο, εντοπίστηκε στην ίδια περιοχή εγκαταλελειμμένος σάκκος με χειρομβοβίδες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης Καστοριάς, οι άνδρες της ελληνικής περιπόλου βρήκαν σε σημείο των συνόρων - στο ύψος της 27ης πυραμίδας - τρεις χειρομβοβίδες, 30 φυσίγγια και περίπου τρία κιλά χασίς. Οι αρχές της περιοχής θεωρούν βέβαιο ότι το περιεχόμενο του σάκκου προοριζόνταν για την Ελλάδα. Στο μεταξύ, από άλλη ελληνική στρατιωτική περίπολο συνελήφθη στην περιοχή Κρυσταλλοπηγής, ο 32χρονος Αλβανός λαθρομετανάστης, Μίχο Αλεξάντερ, από την Κορυτσά, την ώρα που έμπαινε στο ελληνικό έδαφος κρατώντας ένα όπλο "Καλάσνικοφ" με 14 σφαίρες. Σε παραμεθόρια περιοχή της Καστοριάς συνελήφθη εξάλλου, ο 31χρονος Αλβανός Αλμπέρτο Τζιάνι επειδή είχε κρύψει μέσα σε σάκκο 1 κιλό χασίς σε φούντα.

Προΐστάμενος Υποθηκοφυλακείου στη Χαλκιδική παύθηκε με απόφαση πειθαρχικού δικαστηρίου επειδή - όπως αποκαλύφθηκε - αποσπούσε χρηματικά ποσά από την υπηρεσία του. Πρόκειται για τον Τρύφωνα Κυριακίδη, συμβολαιογράφο στην κοινότητα Συκιά Σιθωνίας Χαλκιδικής, ο οποίος, σύμφωνα με απόφαση του Πενταμελούς Πειθαρχικού Δικαστηρίου του εφετείου Θεσσαλονίκης, δεν θα έχει στο εξής δικαίωμα να ασκεί τα καθήκοντά του. Ο πρώην συμβολαιογράφος εξάλλου αναζητείται και από τις αστυνομικές αρχές μετά την τελεσίδικη καταδίκη του και από τα ποινικά δικαστήρια - σε φυλάκιση τριών ετών - για ψευδή βεβαίωση και υπεξαίρεση στην υπηρεσία, σε βαθμό κακουργήματος.

Η κυπριακή κυβέρνηση θα αποδεχόταν την υπογραφή συμφώνου μη επιθέσεως μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, εάν προηγουμένως ικανοποιηθούν οι προϋποθέσεις που θέτει η Αθήνα, περιλαμβανομένης της ύπαρξης προόδου ή της επίλυσης του Κυπριακού. ''Εάν λάβουμε υπόψη ότι άξονες της πολιτικής της Ελλάδας είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας από πλευράς της Τουρκίας, ο σεβασμός των συμφωνηθέντων και η επίλυση του Κυπριακού, καλοδεχόμαστε την υπογραφή συμφώνου μη επιθέσεως, αφού όλες αυτές οι προϋποθέσεις υλοποιηθούν'', δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανόλης Χριστοφίδης.

Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει την απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ σχετικά με τις ενέργειες που θα γίνουν για το Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης. Ερωτηθείς ποιες είναι οι εκτιμήσεις του αναφορικά με πληροφορίες που προέρχονται από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τις οποίες ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού, δεν έχει ακόμη αποφασίσει για το επόμενο βήμα σε ότι αφορά στις διεργασίες για επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Κληρίδης επισήμανε: ''Οταν το αποφασίσει θα το ξέρουμε. Επί του παρόντος δε μας έχει πει τίποτε ακόμα, άρα βρισκόμαστε σε κατάσταση αναμονής''. Εξάλλου, ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στις απευθείας συνομιλίες, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε πως αυτό δεν το γνωρίζει.

Η αστάθεια στο πολιτικό πεδίο με τις συνεχείς συγκρούσεις και την αβέβαιη πραγματοποίηση των προσεχών εκλογών της 29ης Ιουνίου, προκαλεί αναταραχές στην οικονομία, η οποία τα τελευταία χρόνια στηρίχθηκε στη ροή συναλλάγματος από τους Αλβανούς μετανάστες του εξωτερικού και όχι στις επενδύσεις. Τους τελευταίους μήνες, με την πλήρη κατάρρευση των κρατικών μηχανισμών που είχαν στον έλεγχο τους τις εισαγωγές και τις εξαγωγές, τη διακοπή λειτουργίας αρκετών επιχειρήσεων, τον περιορισμό ροής του ξένου συναλλάγματος, οι οικονομικοί δείκτες έπεσαν κατακόρυφα. Οι τιμές των βασικών προϊόντων, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 50-100%. Η ανεργία καλπάζει σε ανησυχητικούς ρυθμούς και η μόνη διέξοδος θεωρείται η μετανάστευση. Το αλβανικό νόμισμα, που για αρκετά χρόνια υπήρξε ισχυρό σε σχέση με τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, σε διάστημα λίγων μηνών, έπεσε κατακόρυφα. Ετσι, ενώ το φθινόπωρο 1 δολάριο ΗΠΑ αντιστοιχούσε σε 90 λεκ, σήμερα έφτασε στα 185 λεκ. Στο ίδιο μήκος κυμαίνεται και η αντιστοιχία του λεκ με την ελληνική δραχμή. Η δραχμή ισχυροποιήθηκε, με αποτέλεσμα, ενώ το φθινόπωρο οι 100 δραχμές ισοδυναμούσαν με 40 λεκ, σήμερα να ισοδυναμούν με 66 λεκ. Η υποτίμηση αυτή, επηρεάζει άμεσα την αγορά γιατί η πλειοψηφία των αγαθών είναι εισαγόμενα.

Αναγκαίο χαρακτηρίζει το εξωκοινοβουλευτικό εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. "Ήταν καιρός να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ανασχηματισμό", είπε σχετικά ο ηγέτης του VMRO, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, ο οποίος έκανε λόγο για σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο Γκεοργκίεφσκι σε συνέντευξη Τύπου, ξεκινούν οι δυναμικές κινητοποιήσεις, που έχει προγραμματίσει το VMRO.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, βρίσκεται στη Χάγη, όπου θα λάβει μέρος στην αυριανή τελετή για την 50η επέτειο από την υπογραφή του σχεδίου "Μάρσαλ" για την αποκατάσταση της μεταπολεμικής Ευρώπης. Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στη Χάγη, ο κ.Στογιάνοφ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Βιμ Κοκ, τους υπουργούς Αμυνας και Οικονομικών, τον δήμαρχο της Χάγης, ενώ η βασίλισσα της Ολλανδίας, Βεατρίκη, θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 28 May 1997 - 5:40:14 UTC