Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-06-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:11 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 4.6.1997

''Η Ελλάδα θα συμβάλει στη διεξαγωγή των εκλογών και στην ανάκαμψη της αλβανικής οικονομίας'', δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνάντηση που είχε με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Μπασκίμ Φίνο. ''Το ενδιαφέρον της Δύσης για τη χώρα σας'', είπε ο κ.Πάγκαλος, ''δεν είναι απλά μια διπλωματική φράση, αλλά υπόθεση ζωτικής σημασίας για την ακεραιότητα της Αλβανίας με την ύπαρξη ενός ομαλού δημοκρατικού καθεστώτος''. ''Η Ελλάδα θα βοηθήσει και σε διμερές επίπεδο, αλλά και στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΑΣΕ, ώστε η χώρα να πάρει την απαραίτητη βοήθεια για τις εκλογές, αλλά και την ανάκαμψη της οικονομίας της'', πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών. Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Μπασκίμ Φίνο αναφέρθηκε στην πολιτική κατάσταση στη χώρα και ειδικά στις προχθεσινές βομβιστικές ενέργειες στα Τίρανα, ζητώντας για άλλη μια φορά βοήθεια για την αλβανική αστυνομία. Επανέλαβε δε, το αίτημα της κυβέρνησής του για την αύξηση του αριθμού της Διεθνούς Δύναμης και των παρατηρητών που θα συμμετάσχουν στις εκλογές της 29ης Ιουνίου, ενώ ζήτησε την επανεξέταση και τη διεύρυνση της εντολής της Διεθνούς Δύναμης. Ο κ. Πάγκαλος ανακοίνωσε ότι σύντομα υλοποιείται η βοήθεια για την αλβανική αστυνομία και τα αλβανικά τελωνεία. Συνάντηση είχε επίσης ο κ. Πάγκαλος με τον ομόλογό του Αριάν Σταρόβα. Στη συνάντηση αυτή ο Ελληνας υπουργός τόνισε πως η σταθερότητα της Αλβανίας είναι σημαντική για την περιοχή, αλλά και για την Ελλάδα.

"Η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, έγινε μετά από συνεννόηση με τη συνδικαλιστική ηγεσία τους". Τη διευκρίνιση αυτή έκανε στη Βουλή, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Φαρμάκης, μετά από το θόρυβο που προκλήθηκε από την αιφνιδιαστική κατάθεση της σχετικής τροπολογίας, αργά χθες το βράδυ. Ο κ. Φαρμάκης πρόσθεσε, ότι η νέα ρύθμιση που προβλέπει υπολογισμό του εφάπαξ με βάση το μέσο όρο των αποδοχών της τελευταίας πενταετίας (και όχι του τελευταίου μήνα που ισχύει σήμερα), έγινε για να περιοριστούν τα ελλείμματα στο Ταμείο Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με την τροπολογία, όσοι παραιτηθούν φέτος δεν μπορούν να πάρουν χαμηλότερο εφάπαξ από το ποσό που προέκυπτε με όσα ίσχυαν στις 31 Δεκεμβρίου του 1996, προσαυξημένο με τις ετήσιες αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής (2,5%+2%). Το ίδιο σύστημα ισχύει και για όσους βγουν στη σύνταξη την προσεχή πενταετία, δηλαδή όσοι συνταξιοδοτηθούν το 1998, θα πάρουν εφάπαξ ίσο με αυτό, που θα πάρουν εκείνοι που θα βγουν φέτος στη σύνταξη με τις προσαυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής.

O εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κάλεσε τον βουλευτή και πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης Στ.Παπαθεμελή να καταθέσει για όσα δήλωσε τις τελευταίες μέρες για τα στοιχεία που υπάρχουν στη διάθεση των αρχών, για την υπόθεση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα.Με χθεσινή του δήλωση ο κ.Παπαθεμελής επέμεινε στις αρχικές του δηλώσεις.Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευαγ.Γιαννόπουλος χαρακτήρισε λάθος τις δηλώσεις αυτές και κάλεσε τόσο τον κ.Παπαθεμελή, όσο και τους άλλους πολιτικούς που διετέλεσαν υπουργοί δημόσιας Τάξης, να μην συνεχίσουν το μπαράζ δηλώσεων για το θέμα αυτό.

Απονέμονται σήμερα το απόγευμα στην κωνσταντινούπολη τα βραβεία ελληνοτουρκικής φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί.Στην τελετή θα πάρει μέρος και ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ,πρώην πρωθυπουργός, Κων.Μητσοτάκης, που χθές είχε συνομιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον Α.Με το βραβείο Ιπακτσί θα τιμηθούν ακόμη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ονούρ Οϋμέν.

Στις επιδράσεις των νέων κοινωνικών και οικονομικών εξελίξεων, που συντελούνται στην Ευρώπη και επηρεάζουν την ελληνική οικονομία, καθώς και στην ανάγκη καθορισμού μιας στρατηγικής της Ελλάδας, η οποία θα έχει ως κύρια συνιστώσα την ενίσχυση της προσπάθειας της ονομαστικής σύγκλισης, αναφέρθηκε εκτενώς, ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας στο ετήσιο Συνέδριο της Ενωσης Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων. Η ενίσχυση της προσπάθειας της ονομαστικής σύγκλισης, σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, δε θα πρέπει να βασισθεί σε νέες φορολογίες, αλλά σε αποτελεσματική συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, ώστε να αρχίσουν να μειώνονται ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο Αντώνης Μάντης θα τεθούν αντιμέτωποι στο σημερινό δεύτερο γύρο των πρυτανικών εκλογών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Κατά τη χθεσινή πρώτη αναμέτρηση, ανάμεσα στους έξι διεκδικητές του πρυτανικού θώκου, ο συνδυασμός του κ.Παπαδόπουλου έλαβε 879 ψήφους, έναντι 700 του κ.Μάντη. Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο συνδυασμός του Βασίλη Σκουρή, με 532 ψήφους, ο συνδυασμός του Αχιλλέα Τουρκαντώνη συγκέντρωσε 530 ψήφους, ο συνδυασμός του Βύρωνα Παπαθανασίου, 507 ψήφους και τελευταίος ήλθε ο συνδυασμός του Κωνσταντίνου Σταμάτη με 204 ψήφους.

Τα αποτελέσματα της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων των μεσογειακών χωρών, ο ρόλος των Εθνικών Κοινοβουλίων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και η διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτελούν τα κύρια θέματα, στα οποία θα αναφερθεί ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Απόστολος Κακλαμάνης, στην επίσημη Τακτική Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών - μελών της Ε.Ε. Ο κ. Κακλαμάνης αναχωρεί σήμερα για τη Φινλανδία και συγκεκριμένα το Ελσίνκι, όπου και θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη, από τις 5 έως τις 7 Ιουνίου. Στο περιθώριο των εργασιών, ο πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής, αναμένεται να έχει συναντήσεις με ομολόγους του, άλλων Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων, τους οποίους θα ενημερώσει για την πορεία των εθνικών θεμάτων της Ελλάδας.

Ημερίδα με θέμα "Franchising: Ευκαιρίες Για Επιχειρηματική Πρωτοβουλία Στη Βόρειο Ελλάδα" διοργανώνουν την Πέμπτη 19 Ιουνίου στο Ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς το Αμερικανικό Γενικό Προξενείο Θεσσαλονίκης, το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Στόχος της ημερίδας είναι η εισαγωγή του επιχειρηματικού κόσμου της Βροείου Ελλάδος στη φιλοσοφία του franchising. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα μιλήσουν ειδικοί στο franchising από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ελλάδα και θα καλύψουν θέματα όπως οι γενικές αρχές και τρόποι προσέγγισης του franchising, το νομικό και οικονομικό πλαίσιο και η σύνταξη του συμβολαίου, και η πρακτική εμπειρία των ήδη ενασχολούμενων με το franchising.

Η ολοκλήρωση της ημερίδας "Προστασία Εργασιακού Περιβάλλοντος" που συνδιοργανώνει το Βιοτεχνικό Επιμελλητήριο Θεσσαλονίκης με τη Μεσογειακή Επιστημονική Οργάνωση Προστασίας του Περιβάλλοντος με συνεργασία του ΑΠΘ και του ΤΕΙΘ θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην αίθουσα του ΒΕΘ.

O συγκερασμός των δυνάμεων των Ελλήνων εξαγωγέων, αλλά και η μείωση του επιχειρηματικού κινδύνου, αποτελούν τον στόχο της κοινής πρότασης για τη δημιουργία δικτύου προώθησης μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων στις σκανδιναβικές χώρες, που υπέβαλαν στο Υπουργείο Ανάπτυξης ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΒΕ) και η ΠΑΣΕΓΕΣ. Μετά την επιτυχημένη συνεργασία των δύο παραγωγικών φορέων της Βορειας Ελλάδας στο πρόγραμμα προώθησης μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων σε έξι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αποφασίστηκε να επεκταθεί η προσπάθεια και στις σκανδιναβικές χώρες και συγκεκριμένα στη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φιλανδία και τη Δανία.

Πρόγραμμα ενημέρωσης και δράσης για την καταπολέμηση των ναρκωτικών μέσα στα σχολεία, πρόκειται να εφαρμοστεί στο Νομό Θεσσαλονίκης. Ηδη, η Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας - Αθλητισμού - Νεολαίας, προχωρεί τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της σύνταξης της σχετικής μελέτης. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τα ανταποδοτικά τέλη, που έχει επιβάλλει το Νομαρχιακό Συμβούλιο και προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Πενηντάχρονος ναυτικός, που κατηγορείται ότι τραυμάτισε θανάσιμα με τσεκούρι τον αδερφό του στη διάρκεια οικογενειακού καβγά, καταδικάστηκε από το Κακουργοδικείο Πολυγύρου σε κάθειρξη εικοσιτεσσάρων ετών και έξι μηνών, κατά συγχώνευση. Πρόκειται για τον Νίκο Χουτζίδη, πρώην ναυτικό, ο οποίος - σύμφωνα με το κατηγορητήριο- στις 21 Ιουλίου 1996 άρχισε να λογομαχεί έντονα με τον αδερφό του Χρήστο, την ώρα που έπιναν στο πατρικό τους σπίτι στις Συκιές Θεσσαλονίκης, επειδή ο τελευταίος άρχισε να τον παρατηρεί για τις σχέσεις του με την οικογένειά του. Ο πρώην ναυτικός άρπαξε από την αποθήκη ένα τσεκούρι και χτύπησε στο κεφάλι δύο φορές τον αδερφό του, ο οποίος πέθανε ύστερα από ενάμισυ περίπου μήνα σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Σε ποινές φυλάκισης, που κυμαίνονται από δύο μήνες εώς 20 ημέρες, καταδικάστηκαν από το τριμελές πλημμελιοδικείο Ξάνθης δεκαοκτώ άτομα της μουσουλμανικής μειονότητας, που κατηγορούνται για "παράβαση οικοδομικών εργασιών" και για "ηθική αυτουργία". Σε φυλάκιση δύο μηνών καταδικάστηκε ο ιμάμης των Κιμμερίων Ξάνθης, Ιντρίς Αχμέτ Χασάν, 51 ετών και σε 20 ημέρες φυλάκιση, με τριετή αναστολή, ο Σιαμπάν Κιοσέ, 38 ετών μαζί με άλλους 16 ομοθρήσκους του από τα Κιμμέρια. Και οι 18 κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν σε δίκη με την κατηγορία ότι συμμετείχαν σε παράνομες εργασίες επέκτασης τεμένους, κατά παράβαση της οικοδομικής άδειας, που εξέδωσε η πολεοδομία Ξάνθης.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του καλλιτεχνικού προγράμματος του ΟΠΠΕΘ θα βρίσκεται για δεύτερη συνεχή βραδιά ο διάσημος Ρώσος διευθυντής ορχήστρας Μστισλάβ Ροστροπόβιτς, διευθύνοντας την Φιλαρμονική Ορχήστρα των Εθνών που πλαισιώνει την παράσταση του έργου "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" του Εθνικού Μπαλέτου Λιθουανίας. Το έργο μιλά μέσα από τις τρεις πράξεις του για την μεγαλύτερη ιστορία αγάπη των αιώνων, τον έρωτα των δύο νέων από την Βερόνα, τα ονόματα των οποίων έγιναν συνώνυμα της αιώνιας αγάπης και αφοσίωσης. Στα αναμφισβήτητα "συν" της παράστασης είναι η εμπνευσμένη χορογραφία του Βλαντιμίρ Βασίλιεφ και το σπάνιο ταλέντο των χορευτών του Εθνικού Μπαλέτου Λιθουανίας , πολλοί από τους οποίους έχουν αποσπάσει μερικές από τις σημαντικότερες διακρίσεις στον κόσμο.

Τετραήμερη επίσκεψη στη χώρα μας πραγματοποιεί από χθες ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, Γιώργος Χατζηνικολάου, o οποίος θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γεράσιμο Αρσένη, για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση των ήδη στενότατων δεσμών Ελλάδας και Κύπρου. Οι δύο υπουργοί αναμένεται να υπογράψουν Συμπληρωματικό Μνημόνιο Συνεργασίας στο τομέα της Παιδείας, που αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στην ίδρυση εδρών ελληνικής φιλολογίας σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής, την εκπαίδευση των παλιννοστούντων και των αποδήμων, την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών και του καπνίσματος, τη διδασκαλία ξένων γλωσσών και τη διαδικτύωση των σχολικών ιδρυμάτων Ελλάδας- Κύπρου, μέσω του Internet. Ο κ. Χατζηνικολάου, θα έχει επίσης συναντήσεις με τον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο, και άλλους επίσημους και θα παραστεί στις εκδηλώσεις για τα δεκάχρονα του ''Σπιτιού της Κύπρου'' στην Αθήνα.

Η επικείμενη πώληση του 49% το Σερβικού Τηλεπικοινωνιακού Οργανισμού (PTT) έχει προκαλέσει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το έκδηλο ενδιαφέρον αρκετών ξένων πιθανών αγοραστών, μεταξύ των οποίων και ο ΟΤΕ. Οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους ενδιαφερόμενους διεξάγονται μακριά από τη δημοσιότητα. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες και δημοσιεύματα του Τύπου του Βελιγραδίου, οι επικρατέστεροι για την αγορά του 49% των μετοχών PTT είναι τρεις: - Η ιταλική STET, η οποία φέρεται ως επικρατέστερη, - Ο ελληνικός ΟΤΕ και - Η αμερικανική εταιρεία MIC, στην οποία συμμετέχει και ο Γιουγκοσλάβος επιχειρηματίας Μπόγκολιουμπ Κάριτς, ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού "BK Telecom" της Σερβίας και κάτοχος του 49% των μετοχών της κινητής τηλεφωνίας της Σερβίας (MOBTEL).

Το βουλγαρικό νόμισμα, λεβ, να συνδεθεί με το γερμανικό μάρκο σε σταθερή ισοτιμία 1000 προς 1, προτείνει η βουλγαρική κυβέρνηση στη Βουλή, η οποία και θα λάβει την οριστική απόφαση, ψηφίζοντας έως το τέλος της εβδομάδας το νόμο για την Εθνική Τράπεζα. Aυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, Μουραβέι Ράντεφ, διαψεύδοντας τις φήμες ότι το λεβ θα υποστεί και νέα υποτίμηση μετά την έναρξη της λειτουργίας Νομισματικού Συμβουλίου από την 1η Ιουλίου. Ο κ.Ράντεφ διευκρίνισε ότι "για τεχνικούς λόγους" η σταθερή σύνδεση του βουλγαρικού νομίσματος με το γερμανικό μάρκο θα γίνει ταυτόχρονα με τη λειτουργία του Νομισματικού Συμβουλίου.

Τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στις βαλτικές χώρες, πραγματοποιεί, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, με πρώτο σταθμό τη Λιθουανία, όπου και είχε συναντήσεις, τόσο με τον πρόεδρο της χώρας, κ. Μπραζάουσκας, όσο και με τον πρωθυπουργό, κ. Βαλνόριους. Στη συνέχεια ο Τούρκος Πρόεδρος θα επισκεφθεί την Εσθονία και τη Λετονία. Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο κ. Ντεμιρέλ, πρόκειται να εκφράσει την ικανοποίηση του, για τις στενές σχέσεις που διατηρεί η Τουρκία και με τις τρεις βαλτικές χώρες, καθώς και ότι η Τουρκία δημιούργησε τη νομική και πολιτική υποδομή για την υγιή ανάπτυξη των σχέσεών της με τις χώρες αυτές.

Την απόφασή του για σύναψη συμφωνίας με το εθνικιστικό εξωκοινοβουλευτικό κόμμα VMRO, ώστε να ζητήσουν από κοινού τη διάλυση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ανακοίνωσε ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της ΠΓΔΜ, Πέταρ Γκόσεφ. Όπως επισήμανε ο Γκόσεφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, το κόμμα του τάσσεται υπέρ των διεκδικήσεων, που περνούν μέσα από τους δημοκρατικούς θεσμούς, αυτό όμως δε σημαίνει ότι, αν χρειαστεί, δεν θα ασκήσει πίεση και μέσω άλλων οδών. Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών επισήμανε ότι στις επόμενες διαβουλεύσεις που θα έχουν τα κόμματα με τον πρωθυπουργό, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, το κόμμα του και το VMRO θα ασκήσουν συντονισμένη πίεση για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 4 June 1997 - 6:05:16 UTC